![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jakie będą w tym roku Wasze wigilijne potrawy :) ?
widzę, że wiele z Was wymienia ciasta. Podajecie je w Wigilie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
u nas będą pierniki na wigilijnym stole, a oprócz tego:
karp smażony ![]() barszcz + uszka kompot + makaron jakieś śledzie jakieś grzybki kompot z suszonych owoców kapusta z grochem kutia pieczywo opłatek licząc wszystko osobno jest 12 potraw ![]() a oprócz tego z ciast: c. czekoladowo-migdałowe, tiramisu i seromakowiec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
A u kogo w domu podaje się jeszcze postną grochówkę
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
U mnie był dziś na stole tradycyjny barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, sos grzybowy, karp smażony, tatar ze śledzia, sałatka śledziowa, śledzie w oleju, kapusta z grzybami, ziemniaki, makiełki, kutia, pieczywo, kompot z suszonych owoców.
Ze słodkości litewski przysmak tzw. mrowisko (smażone faworki " przyklejone " miodem do siebie i posypane makiem oraz migdałami na czubku), piernik i sernik. Reszta ciast (jeszcze zostały dwa makowce) będą jutro. ![]()
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
U mnie nigdy nie było Kuti(tak to się odmienia?), makiełek, kompotu z suszu, zupy rybnej, klusek z makiem i tego typu tradycyjnych potrawch, bo według mojej rodzinki jest to nie do przełknięcia. W ogóle nie kojarzę, zeby przez moje 17 gdziekolwiek coś takiego stało na stole. Ale co kto lubi.
![]() U mnie zawsze jest - jakaś ryba w galarecie - pierogi z kapusta i grzybami(jedyne danie które jem...) - ryba po grecku - karp smażony - jajka faszerowane - barszcz A w pierwszy dzien świąt dochodzi sałatka jerzynowa i schab. Z ciasto to keks, makowiec, sernik, babka cytrynowa i biszkopt ze śmietaną i owocami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
u mnie ciasta po wigilii, po sprzątaniu, rozpakowaniu prezentów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;10198258]U mnie nigdy nie było Kuti(tak to się odmienia?), makiełek, kompotu z suszu, zupy rybnej, klusek z makiem i tego typu tradycyjnych potrawch, bo według mojej rodzinki jest to nie do przełknięcia. W ogóle nie kojarzę, zeby przez moje 17 gdziekolwiek coś takiego stało na stole. Ale co kto lubi.
![]() owocami. ![]() Czemu jesteś na nie, skoro nawet tego nie próbowałaś? ![]() Rozumiem i szanuję fakt, że w każdej rodzinie podaje się inne potrawy, ale brzydzisz się spróbować, uważasz te potrawy za dziwne, nie pasujące do siebie pod względem smakowym itd? Jestem ciekawa Twojego zdania na ten temat. ![]()
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
barszcz z uszami
![]() a pozatym: lazanki z kapusta ryba (filecik dla mnie) karp kapusta z grochen kapusta z grzybami pierogi moczka i makowki (dla meza)
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
U mnie były:
- barszcz z uszkami - grzybowa z grzankami - ryba po grecku - karp smażony - sałatka jarzynowa - śledź z warzywami - sałatka z tuńczykiem - kompot z suszu a z ciast: - piernik - strucla z makiem - sernik - karpatka ![]() Ponadto dla mnie wszystkie danie rybne zostały zastąpione odpowiednikami sojowymi bo mięsa nie jem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Oj, u mnie jest zawsze strasznie dużo jedzenia.
- barszcz czerwony z uszkami - grzybowa z kluskami - pierogi z kapustą i grzybami - krokiety z kapustą i grzybami - śledzie w różnych postaciach - karp smażony - sałatka jarzynowa - sałatka z fasoli - grzybki marynowane - ziemniaki - małże - krewetki - bigos postny - makowiec - pierniki (sama piekłam ![]() - keks - strucla ze śliwką - suszone owoce - orzechy - ćwikłą, chrzan i takie tam i masa innych, o których zapomniałam. Najwięcej mamy zawsze śledzi, od w oleju do po kaszubsku ![]()
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
BIGOS!!! bo bigos rzadzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
raczej nie dużo, więcej ciast i wino do tego.
*karp+chałwa *kapusta z grochem(? czy jakoś tak) *barszcz czerwony z uszkami (ja miałam z jajkiem) *sernik i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Prawdę mówiąc, o niektórych potrawach tu wymienionych pierwszy raz słyszę lub nigdy ich na wigilijnym stole nie widziałam
![]() A u mnie: - pierogi z kapustą i grzybami (jak dla mnie bezwzględny debeściak ;D) - barszcz z uszkami (ja tylko uszka, barszczu czerwonego nie trawię) - ziemniaki - karp - zupa grzybowa z makaronem - kompot z suszu - kapusta z grochem - ryba po grecku - grzyby w cieście - woda śledziowa (tego chyba nie znacie ![]() - wino ![]() Ciasta: - makowiec - jabłecznik - rafaello |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.