![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zakręt
Witajcie moje drogie!
Póki co mało się odzywam bo jestem zawalona nauką na ten weekend. Z tego wszystkiego troszkę późno się za to zabrałam, w dodatku święta, sylwester - tak jakoś się rozleniwiłam... ![]() Czytając "Toksyczną miłość" utknęłam na rozdziale leczenie i muszę ją na parę dni odłożyć, ale na pewno do niej wrócę. Tak w skrócie: backie przyznaję Ci rację, najwięcej złego przynosi pesymizm i bierność. Dziś mam lepszy dzień, więc jestem na tyle obiektywna by to stwierdzić ![]() liliputek dziękuję za przytoczenie tej optymistycznej historii, skojarzyła mi się porównaniem życia do pudełka czekoladek, nigdy nie wiadomo na jakie nadzienie się trafi ale trzeba podjąć wybór i sięgać nawet po co co nieznane... ![]() Mallutka dzięki Tobie połknęłam bakcyla, więc pewnie będę poszukiwać książek tego typu. Psychologia, zachowania i emocje człowieka zawsze znajdowały sie w kręgu moich zainteresowań a kiedy czytam takie książki łatwiej uświadamiam sobie własne problemy, ich genezę itp.... można powiedzieć, że powoli "trawię" złe emocje robiąc tym samym miejse pozytywnym ![]() dodek89 ja ku własnemu przerażeniu odnalazłam w sobie i Nałogowca Kochania i Nałogowca Unikania Bliskości. Choć w związku jestem częściej tym pierwszym. Dużo pracy przed Nami, mam nadzieje że owocnej ![]() Kaluch postaram się nie zawieść ![]() Humor mam nieco lepszy, być może z natłoku obowiązków (mniej czasu na narzekanie, analizy, rozklejanie się). Być może dlatego, że bardziej zmobilizowałyście mnie do szukania pracy, aktualnie zgłożyłam parę podań o przyjęcie na staż. Wiem, że planowałam wyjazd ale postanowiłam nie kierować się emocjami. Teraz priorytetem są dla mnie (siłą rzeczy w sumie) studia, zdanie egzaminów i kombinowanie kasy. Kiedy te problemy rozwiąże, zaczne skupiać się na szukaniu możliwości wyjazdu, przeniesienia itp. Może to błędne myślenie ale chciałabym uniknąć złych decyzji. No i jeszcze jedno...były Tż się odezwał z przeprosinami (w sumie po lekturze książki powinnam się tego spodziewać, ponieważ jest klasycznym przykładem Nałogowca Unikania Bliskości - choć podłoże tego zachowania jest mi obce, może o czymś nie wiem?!). Nie dałam się jednak tak łatwo zbałamucić. Muszę najpierw przemyśleć parę spraw, zastanowić sie nad tym co do niego czuję (choć wydaje mi się że to miłość). Piszę, "wydaje mi się" nie dlatego, że nie czuje względem niego silnych emocji (miłości) a dlatego, że zdaję sobię sprawę ze swoich "nałogów". Najwyraźniej mam spaczony obraz związku, nie potrafię obiektywnie oceniać tego co się w nim dzieje i wyciągnąć wniosków dlatego muszę uważnie wsłuchać sie w siebie a przy okazji poobserwować reakcje mojego "tżta" (być moze to że się odezwał to tylko kaprys, a byc może on też ma jakieś blokady w tworzeniu zdrowych relacji). A może ogólnie błądze...nie wiem... No i znowu się rozpisałam... ![]() Pozdrawiam Was serdecznie! ![]()
Zejść z barykady Czy podobnym być do skały Posypując solą ból Jak posag pychy samotnie stać Czy w bezsilnej złości łykając żal Dać się powalić Czy się każdą chwilą bawić Aż do końca wierząc że Los inny mi pisany jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Polecam Ci książkę Argov Sherry - Dlaczego mężczyźni kochają zołzy. Też jest świetna pod tym względem! Kobieta piszę trafiającym do mnie językiem. Jeśli chcesz to podaj mi meila na PW, z chęcią Ci prześlę e-booka. Na pewno obie przeczytam jeszcze raz a żeby wszystko ładnie się ułożyło i utkwiło w pamięci ![]() Pozdrowienia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie, że zmieniacie swoje zachowania wobec partnerów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dobra refleksja
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
hehe ![]() dodku tylko ja się pytam dlaczego kochasz za bardzo?? dlaczego związałaś się z kimś (pociąga cię ktoś kto jest unikaczem miłości, a więc i ozięblakiem)?? może wbrew pozorom macie jakieś cechy wspólne w tym unikaniu miłości?? dlaczego w waszym związku nie spotkaliście się w połowie?? kiedy on/ty zaczęłaś się wycofywać/kochać za bardzo?? to daje strasznie dużą samoświadomość w związku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Powiem Ci, że na początku tak pewnie było że kochałam aż nadto, ale myślę że zaczęło się to powoli zmieniać. Przyznam że jest to mój pierwszy poważny związek
![]() ![]() Sytuacja mojej bliskiej koleżanki: Jest z facetem ok 2,5 - 3 lat. Ona kocha nałogowo on kocha ale przyzwyczaił się, że ona kocha bardziej ![]() ![]() Po kilku godzinach odezwał się ... przeprosił ... powiedział że woli jak jest taka konsekwentna jak tamtego wieczora. Jaki z tego morał ? cholera trzeba przeczytać te książki bo to się sprawdza!! ![]() ![]() ![]()
Dorota ! ![]() Edytowane przez dodek89 Czas edycji: 2009-01-09 o 13:49 Powód: Wykrzykniki musiałam dodać :D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
dodku ja uważam, że jest różnica pomiędzy kobietą opisywaną w książce "mężczyźni kochają zołzy", a "toksyczną miłością".
W tym pierwszym przypadku chodzi po prostu o kobiety bluszczowate, nie spotykające się z mężczyznami po środku, bardzo mocno zakochane i nie zajęte sobą. W tym drugim bardzo często chodzi o osoby zaburzone (nie wiem czy to właściwe słowo) takie które w okresie dorastania doznały czegoś co odcisnęło piętno na ich późniejszych związkach. (w przypadku DDA takich sytuacji z dzieciństwa jest od groma i jeszcze trochę). I ja do tych drugich kobiet kieruję właśnie myśl, że warto by się było zająć tą przyczyną zaburzonej miłości. tobie dodku życzę powodzenia w wcielaniu się w "zołzę" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
No wałśnie powiem Ci Mallutka, że tej toksycznej miłości nie dokończylam czytać bo zajęłam się dwoma naraz i bardziej wciągnęła mnie ta zołza
![]() Ale dziękuję z całego serduszka ![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
ja takze mieszkam pod Częstochową, jeśli masz ochotę na spotkanie pisz na prv!!
problem z praca i opłaceniem studiów mam podobny, to dramatyczne co sie tutaj dzieje. Ale nie poddawaj się tak jak ja się nie poddaję ![]() Spróbuj coś zmienić w swoim życiu! Jesteś inteligentną kobietą (widac to czytając twój post), moze jakas przeprowadzka ...Katowice? tam na pewno dostaniesz prace odpowiadającą twojemu wykształceniu i kwalifikacjom ![]() a problem z facetami....jestem za opcją z Seksmisji ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.