Kastracja kota - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-09, 20:56   #31
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Dot.: Kastracja kota

Cytat:
Napisane przez motley Pokaż wiadomość
Mokre jedzenie możesz nieznacznie solić po to, żeby kot więcej pił.
Zamiast tego możesz rozstawić w kilku miejscach różne kolorowe miseczki z wodą. Koty bardzo chętnie piją z miejsc które nie są dla nich monotonne wystarczy, że co kilka tygodni zmieniam kolory misek, a koty nie tracą zainteresowania wodą. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 21:09   #32
nel_a
Zakorzenienie

Moj kocur jest po kastracji. Obecnie ma 5 lat- od 4 lat pozbawiony "klejnotów". Było wszystko ok, nie sikał, od rok wali mu tak na ten maly koci łebek że sika gdzie mu się podoba. Oglądałam ostatnio w tv że to nie musi byc wina jego "wredności" ale problemy z pęcherzem- muszę jechac do weta i się dowiedziec.

Aaa pisałaś że szkoda Ci jego męskości ze szkoda wywalic go całkowicie na na dwór- a nie szkoda Ci kociaków których Twoj kocur namnoży?

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 21:15   #33
Maggiczna
BAN stały

GG do Maggiczna

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość

Aaa pisałaś że szkoda Ci jego męskości ze szkoda wywalic go całkowicie na na dwór- a nie szkoda Ci kociaków których Twoj kocur namnoży?
Yyy to chyba nie ja pisałam?
Maggiczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 21:21   #34
motley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Zamiast tego możesz rozstawić w kilku miejscach różne kolorowe miseczki z wodą. Koty bardzo chętnie piją z miejsc które nie są dla nich monotonne wystarczy, że co kilka tygodni zmieniam kolory misek, a koty nie tracą zainteresowania wodą. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa
Tego nie próbowałam ale na przykład sporo kotów lubi jak woda do picia jest "w ruchu". Jeden z moich kotów pije wodę z akwarium, inny wodę lecącą z kranu. Dobrze się też sprawdzają takie miski z fontanną, w której woda cały czas sobie płynie. Generalnie obojętnie jak się to zrobi, ważne jest żeby kastrowanego kota nakłonić do tego żeby sporo pił.

"W sercu dziewczyny, gdy położysz je na dłoń,
na pierwszym miejscu chłopak,
a przed nim tylko koń !!!!"
motley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 07:14   #35
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggiczna Pokaż wiadomość
Yyy to chyba nie ja pisałam?
ja do autorki postu ))

Stary 2009-02-10, 08:29   #36
Soso
Zakorzenienie

Koniecznie wykastruj Na zachętę dodam, że w marcu odbywa się ogólnopolska akcja kastrowania kotów i w wyznaczonych gabinetach mozna zarówno wykastrowac jak i wysterylizowac swojego ulubieńca po bardzo korzystnych cenach
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 12:21   #37
TwoStarsInTheSky
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Moj kocur jest po kastracji. Obecnie ma 5 lat- od 4 lat pozbawiony "klejnotów". Było wszystko ok, nie sikał, od rok wali mu tak na ten maly koci łebek że sika gdzie mu się podoba. Oglądałam ostatnio w tv że to nie musi byc wina jego "wredności" ale problemy z pęcherzem- muszę jechac do weta i się dowiedziec.
To nie jego wredność,po prostu się rozchorował,widać nie dostawał karmy/pasty dla kastratów,leć z nim do weta możliwie jak najszybciej bo niestety choroby nerek i dróg moczowych są poważne i nie leczone prowadzą do śmierci.
the warmth of your lips on my cheek,
the touch of your fingers on my skin,
and the feel of your heart beating with mine...
TwoStarsInTheSky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-10, 21:38   #38
Maggiczna
BAN stały

GG do Maggiczna

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
Koniecznie wykastruj Na zachętę dodam, że w marcu odbywa się ogólnopolska akcja kastrowania kotów i w wyznaczonych gabinetach mozna zarówno wykastrowac jak i wysterylizowac swojego ulubieńca po bardzo korzystnych cenach
Kot idzie na wycięcie w najbliższą sobotę Do marca nie będziemy czekać, bo już go nosi

A musi pić wodę? Tzn. mój nie przepada za wodą, za to najchętniej pije mleko dla kotów. Czy po kastracji musi jednak się na wodę przestawić?
Stary 2009-02-10, 22:34   #39
motley
Zadomowienie

Cytat:

A musi pić wodę? Tzn. mój nie przepada za wodą, za to najchętniej pije mleko dla kotów. Czy po kastracji musi jednak się na wodę przestawić?
mleko nie jest najlepszym napojem dla dorosłego kota ale jeżeli mu nie szkodzi to chyba może pić. Generalnie nie ma znaczenia co kot będzie pił, byleby pił żeby mocz nie zagęszczał się bo to sprzyja chorobom układu moczowego.

Stary 2009-02-10, 23:26   #40
Soso
Zakorzenienie

Jeśli pije mleko dla kotów to w sumie ok - choć powinien pic tez wodę a co bardziej upartym kotom rozcienczałam to mleko wodą - łapały się na to Może warto zmienić wodę? Mój obecny pluje przegotowaną, musi być Nałęczowianka i już :P
Solenia potraw, jak to ktoś wcześniej zaproponował, absolutnie nie polecam

A co do obaw o nerki - raz, że po kastracji i tak zmienia się zazwyczaj karmę na taką kierowaną własnie w strone kastratów - zakładam, że nie karmisz kota whiskasem , a dwa, jesli kot rzeczywiście pije baardzo mało, to u weterynarza mozna kupić specjalistyczną karmę (choć uprzedzam to dość drogi interes, ja dziś za 2 kilo takiej karmy zapłaciłam ponad pięć dych)
Stary 2009-02-11, 07:21   #41
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TwoStarsInTheSky Pokaż wiadomość
To nie jego wredność,po prostu się rozchorował,widać nie dostawał karmy/pasty dla kastratów,leć z nim do weta możliwie jak najszybciej bo niestety choroby nerek i dróg moczowych są poważne i nie leczone prowadzą do śmierci.

no tak będę musiała zrobić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-11, 09:27   #42
motley
Zadomowienie

Cytat:
Solenia potraw, jak to ktoś wcześniej zaproponował, absolutnie nie polecam
A dlaczego? Tak radzi dr Sumińska i ja jej wierzę

Stary 2009-02-11, 09:33   #43
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Być może zbyt kategorycznie się wypowiedziałam na ten temat, ale przyznam, pierwsze słyszę, by ktoś zalecał solenie kociego jedzenia. Moi weterynarze wręcz kategorycznie tego zabraniają, zwracajac przy tym uwage, by nie dawać kotom ludzkiego jedzenia, własnie ze względu na przyprawy

Gdybyś mogła podać jakiś link, naprawdę byłabym wdzięczna
Stary 2009-02-11, 09:54   #44
motley
Zadomowienie

Cytat:
Być może zbyt kategorycznie się wypowiedziałam na ten temat, ale przyznam, pierwsze słyszę, by ktoś zalecał solenie kociego jedzenia. Moi weterynarze wręcz kategorycznie tego zabraniają, zwracajac przy tym uwage, by nie dawać kotom ludzkiego jedzenia, własnie ze względu na przyprawy

Gdybyś mogła podać jakiś link, naprawdę byłabym wdzięczna
niestety nie mam linku, słyszałam jak wielokrotnie radziła tak robić w audycji "wierzę w zwierzę" w TOK FM jak jeszcze ją tam prowadziła. Z tym, że raczej mówiła o delikatnym dosoleniu mokrego jedzenia a nie posoleniu go w takim "ludzkim" znaczeniu

edit: znalazłam też informację o tym w jej książce "Szczęśliwy kot" w rozdziale o żywieniu kastratów:
"Starsze 7-8 letnie kastraty, a także te, u których wystąpiły dolegliwości zwane "zespołem urologicznym", powinny jeść mokre jedzenie lekko posolone. Ile solić? Na pewno nie tyle, ile soli się potrawy dla ludzi. Solenie dla kota ma być symboliczne, dosłownie kilka ziarenek soli na jednorazową porcję mięsa czy innego pokarmu mokrego."

Edytowane przez motley
Czas edycji: 2009-02-11 o 10:04
Stary 2009-02-11, 10:08   #45
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Też mnie zdziwiło to solenie jedzenia. Sól w dużej ilości może kota nawet zabić. Rozumiem, że w minimalnej ilości może nie powodować żadnych szkód ale nie wiadomo jak na dłuższą metę to zadziała na kota. Dlatego też myślę, że lepiej kota zachęcać do picia wody w bardziej naturalny sposób
Od siebie dodam jeszcze, że moje koty prócz kolorowych miseczek kręci woda w wannie i woda zostawiona w jakimś naczyniu w zlewie

Co do kociego mleka to oczywiście nie jest zabronione ale nie powinno stanowić podstawy kociego nawadniania. Mimo wszystko powinien pić wodę. Jak radzi Soso można regularnie zwiększać ilość wody w mleku, aż kot się przyzwyczai do jej smaku i polubi

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik

Edytowane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Czas edycji: 2009-02-11 o 10:10
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-11, 18:30   #46
Maggiczna
BAN stały

GG do Maggiczna

Nie wiem czy tylko ja tak mam.. Ale boję się trochę tej kastracji. Bo się naczytałam, że czasem się koty nie wybudzają itd. Im bliżej zabiegu, tym mam większą ochotę go odwołać, bo sobie nie wybaczę jak coś pójdzie nie tak..
Stary 2009-02-12, 07:39   #47
Soso
Zakorzenienie

motley dziękuję , cóż człowiek całe zycie się uczy Aczkolwiek ja raczej sobie daruję

Maggiczna zupełnie niepotrzebnie Po prostu wybierz zaufanego lekarza to rutynowy zabieg, będzie dobrze, a ja trzymam kciuki za kotka
Stary 2009-02-12, 08:34   #48
TwoStarsInTheSky
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem czy tylko ja tak mam.. Ale boję się trochę tej kastracji. Bo się naczytałam, że czasem się koty nie wybudzają itd. Im bliżej zabiegu, tym mam większą ochotę go odwołać, bo sobie nie wybaczę jak coś pójdzie nie tak..
Kastrowałam ze 100 kotów i nie było tak żeby się któryś nie wybudził. Od kilkumiesięcznych do 10-11 letnich,więc się nie martw,jeśli z jego zdrowiem wszystko ok to nie ma możliwości żeby się nie obudził.

Po zabiegu pilnuj tylko,żeby się kot TAM nie lizał i nie rozlizał szwów.
Stary 2009-02-12, 19:08   #49
dasza220
Przyczajenie

Cytat:
Myślę, że same nakręcamy się denerwując się i to niepotrzebnie. Ja też się denerwowałam przed każdą kastracją moich kotów. Wszystko poszło OK. Mam wykasstrowane 3 kocury i wysterylizowaną kotkę. Z kotką jest gorzej bo jest to operacja na jamie brzusznej. U kocurów jest to mniejszy zabieg. Mój kot był kastrowany około 10 rano a po południu już był w dobrej formie.
dasza220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 19:37   #50
dasza220
Przyczajenie

Mój kocur był kastrowany około 9-10 rano i podobnie wet. zalecił aby nie jadł od godz. 12 popołudniu dnia poprzedniego. Jak nie dasz jeść kotu przez cały dzień nic mu się nie stanie, ważne aby miał do picia świeżą wodę. A pokarm w jelitach kocich to spore niebezpieczeństwo powikłań w czasie zabiegu. Kot dostanie środki znieczulające i usypiającę, które działają wymiotnie. Przy wypełnionych treścią pokarmową drogach pokarmowych kocurek może po podaniu narkozy zwymiotować i zakrztusić się. Po zabiegu zapewnij mu spokój. Najlepiej zamknij go w pokoju i nie wpuszczaj tam innych zwierząt jeśli takie posiadasz. Przenieś mu tam kuwetkę ( wieczorkiem może już próbować się wysikać). Zrób mu tam legowisko, najlepiej jest założyć czystą, upraną poszewkę na kocyk lub użyć ręcznika. Ważne aby były czyste co zapobiegnie zakażeniom rany pooperacyjnej. Kot nie będzie w ten dzień nic jadł, a kał odda dopiero w 2-3 dobie po zabiegu. W pokoju należy zasłonić okna, ponieważ kota po zabiegu drażni światło. Powodzenia. Trzymam za was kciuki.
dasza220 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 07:34   #51
TwoStarsInTheSky
Raczkowanie

Do tego co napisała dasza220 i z czym się zgadzam w 100% dodam tylko,że kotu po zabiegu (w pierwszych godzinach szczególnie) musisz zapewnić dosyć ciepłe pomieszczenie lub legowisko gdzieś pod kaloryferem bo jego organizm po narkozie jest wyziębiony.
Stary 2009-02-13, 12:13   #52
loss_lauri
Zakorzenienie

zgadzam się z przedmówczynią i od siebie polecam ciepły (ale nie gorący) termofor zawinięty w koc no i trzymam kciuki za kotka
Stary 2009-02-13, 18:47   #53
Maggiczna
BAN stały

GG do Maggiczna

Oczywiście, kotek będzie miał całodniową opiekę w mojej postaci Położę go w pokoju na kocyku i ręczniku, niedaleko kuwety, jakby chciał skorzystać, i miseczki z wodą.
A denerwuję się, jakbym to ja miała mieć operację Może dlatego, że miałam niedawno różne przejścia z chorobami kotów (nie tego) i mam uczulenie na weterynarzy..

Edytowane przez Maggiczna
Czas edycji: 2009-02-13 o 18:48
Stary 2009-02-26, 14:30   #54
streetwork
Raczkowanie

Mam pytanie! moja roczna kotka (tak przypuszczamy bo to przybłeda) dostala ostatnio jakis zastrzyk ktory mial zapobiec jej ciazy! Mamy tez w domu kocura tydzien po zabiegu, moze dwoch kotka nagle znikla wczesniej chodzila do sasiadow na ptaszki:P ale zawsze wracała! Czytalam ze koty czesto po lekach moga byc oglupione i uciekaja jednak wracają nawet po 2 tyg! Minelo juz 1,5 tyg wiec mam jeszcze nadzieje... Czy koty potrafia znalezc droge do domu po tak dlugim czasie? Szukamy jej codziennie w okolicy i ani sladu... ( A mowi sie ze to kocury podrozuja nocami a nie kotki!
Stary 2009-02-26, 14:56   #55
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez streetwork Pokaż wiadomość
Mam pytanie! moja roczna kotka (tak przypuszczamy bo to przybłeda) dostala ostatnio jakis zastrzyk ktory mial zapobiec jej ciazy! Mamy tez w domu kocura tydzien po zabiegu, moze dwoch kotka nagle znikla wczesniej chodzila do sasiadow na ptaszki:P ale zawsze wracała! Czytalam ze koty czesto po lekach moga byc oglupione i uciekaja jednak wracają nawet po 2 tyg! Minelo juz 1,5 tyg wiec mam jeszcze nadzieje... Czy koty potrafia znalezc droge do domu po tak dlugim czasie? Szukamy jej codziennie w okolicy i ani sladu... ( A mowi sie ze to kocury podrozuja nocami a nie kotki!
Zastrzyk nie spowodował zagłuszenia instynktu, czemu jej nie wysterylizujecie? Kotka nie sterylizowana będzie wychodzić zwłaszcza w okresie rui, co do znalezienia kotki : wywiesiliście jakieś ogłoszenia w okolicy? Daliście ogłoszenie w internecie?
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 08:09   #56
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez streetwork Pokaż wiadomość
Nie męcz kotki hormonami, wysterylizujcie ją. Dobre rozwiazanie zarówno dla zwierzaka, jak i dla Was. Marzec jest miesiącem tanich sterylek, poszukajcie gabinetu, który bierze udział w tej akcji i ciachnijcie kicię
Stary 2009-02-27, 11:02   #57
ranka
Kici kici miau miau

Soso gdzie takich poszukac?

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 14:39   #58
jiggy11
Raczkowanie

http://www.arkastrefa.fora.pl/spis-k...zacji-2009,31/
jiggy11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 16:20   #59
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
solenie kotu jedzenia to zły pomysł :/
spowoduje odwodnienie kota, a nie to, że kot będzie pił więcej, poza tym zaburzy równowagę mineralną w organizmie i przyniesie więcej szkody niż pożytku, napewno nie mozna tego stosowac regularnie, ewentualnie w podbramkowych sytuacjach, ale wtedy z kolei lepiej podac kroplówkę

Dr S. moze jest autorytetem dla włascicieli, ale dla innych lekarzy weterynarii chyba nie, tak samo do wiadomości pochodzących z książek o kotach bym podchodziła ostrożnie...

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 18:19   #60
norka27
Zakorzenienie

Nie polecam solenia, wrecz na wszystkich karmach pisza ze bez dodatkow soli jest - nie wlaczajmy w to kategorii W i KK. U mnie woda tez jest nie pijalna. Wet polecil mi dodawacd do kociego mleka tak z 60% wody i stopniowo wode zwiekszac. Efekt taki ze nadal jestesmy na wodzie z mlekiem hihi Ale to dziala wiec ok. Ale kicior uwielbia wszystkie zrodla wodne poza miseczka - najlepsze sa resztki poprysznicowe i woda w zlewie z naczyniami. Nie zmusicie kota do picia wody - koty i tak pija jej nie wiele. Zwyczajnie zostawiajcie wode w misce i innych przedmiotach w lazience, kuchni itp. A co do kastracji - klejnoty klejnotami ale dla kota seks to tylko instynkt - nie przyjemnosc, honor itp. Nie bierzmy tego w kategorii ludzkiej. Moj pies jak i kot sa kastratami. Kocur wlasnie ma miesiac po zabiegu i wcale nie stal sie leniwy, tlusty czy malo aktywny. Dalej lata jak huragan Kicia, ktora juz za teczowym mostem niestety, zostala kastratka w wieku 4 lat i wszystkie nasze bolaczki przeszly do lamusa. Nie uciekala juz z domku, nie bylo koncertow i mozna ja bylo zostawiac w ogrodzie. Tym sposobem zaoszczedzacie problemow sobie i naturze - strasznie ciezko jest znalezc domki dla nowych kotkow. I to ze kocur wychodzi i nie znaczy w domu to tez nie git bo robi kocieta kotkom dzikim a to problem. Ja i moj kociasty Alfred pozdrawiamy wszystkich pozytywnie zakoconych.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Magiczna, mojemu podano do zabiegu bardzo mocna narkoze i biedak spal 10 godzin. Zapytaj w klinice czy maja takie pampersowate podkladki - to wyglada jak pieluchowata chusta- zeby sie nie zsiusial wam w drodze do domu - ja mojego owinelam troszke wlasnie w to. No i teraz chlodnawo jest wiec musisz zapewnic mu ciepelko. Dobrze jest na dobe przed nie dawac juz jesc - nie ma potem problemu kupkania po zabiegu i nie siura tyle. No i jak sie zacznie wybudzac to nie utrzymasz go w miejscu . Wyskakuje z kartonika i wogole Zamknij go najlepiej w lazience czy gdzies w jednym pomieszczeniu i zostaw tam kuwete i miseczke z czyms do picia. U mnie po narkozie tylko kocie mleko z woda chlipal w takiej ilosci ze musialam mu zabierac hehe i nie dawaj mu jesc kilka godzin po. Bedzie dobrze trzymam kciuki.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości