![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kastracja kota
Zamiast tego możesz rozstawić w kilku miejscach różne kolorowe miseczki z wodą. Koty bardzo chętnie piją z miejsc które nie są dla nich monotonne
![]() ![]()
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Moj kocur jest po kastracji. Obecnie ma 5 lat- od 4 lat pozbawiony "klejnotów". Było wszystko ok, nie sikał, od rok wali mu tak na ten maly koci łebek że sika gdzie mu się podoba. Oglądałam ostatnio w tv że to nie musi byc wina jego "wredności" ale problemy z pęcherzem- muszę jechac do weta i się dowiedziec.
Aaa pisałaś że szkoda Ci jego męskości ze szkoda wywalic go całkowicie na na dwór- a nie szkoda Ci kociaków których Twoj kocur namnoży?
![]() |
#33 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Koniecznie wykastruj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
If I could have just one wish, I would wish to wake up everyday to the sound of your breath on my neck, the warmth of your lips on my cheek, the touch of your fingers on my skin, and the feel of your heart beating with mine... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() A musi pić wodę? Tzn. mój nie przepada za wodą, za to najchętniej pije mleko dla kotów. Czy po kastracji musi jednak się na wodę przestawić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
mleko nie jest najlepszym napojem dla dorosłego kota ale jeżeli mu nie szkodzi to chyba może pić. Generalnie nie ma znaczenia co kot będzie pił, byleby pił żeby mocz nie zagęszczał się bo to sprzyja chorobom układu moczowego.
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Jeśli pije mleko dla kotów to w sumie ok - choć powinien pic tez wodę
![]() ![]() Solenia potraw, jak to ktoś wcześniej zaproponował, absolutnie nie polecam ![]() A co do obaw o nerki - raz, że po kastracji i tak zmienia się zazwyczaj karmę na taką kierowaną własnie w strone kastratów - zakładam, że nie karmisz kota whiskasem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak będę musiała zrobić.
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Być może zbyt kategorycznie się wypowiedziałam na ten temat, ale przyznam, pierwsze słyszę, by ktoś zalecał solenie kociego jedzenia. Moi weterynarze wręcz kategorycznie tego zabraniają, zwracajac przy tym uwage, by nie dawać kotom ludzkiego jedzenia, własnie ze względu na przyprawy
![]() Gdybyś mogła podać jakiś link, naprawdę byłabym wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() edit: znalazłam też informację o tym w jej książce "Szczęśliwy kot" w rozdziale o żywieniu kastratów: "Starsze 7-8 letnie kastraty, a także te, u których wystąpiły dolegliwości zwane "zespołem urologicznym", powinny jeść mokre jedzenie lekko posolone. Ile solić? Na pewno nie tyle, ile soli się potrawy dla ludzi. Solenie dla kota ma być symboliczne, dosłownie kilka ziarenek soli na jednorazową porcję mięsa czy innego pokarmu mokrego."
na pierwszym miejscu chłopak, a przed nim tylko koń !!!!" Edytowane przez motley Czas edycji: 2009-02-11 o 10:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Też mnie zdziwiło to solenie jedzenia. Sól w dużej ilości może kota nawet zabić. Rozumiem, że w minimalnej ilości może nie powodować żadnych szkód ale nie wiadomo jak na dłuższą metę to zadziała na kota. Dlatego też myślę, że lepiej kota zachęcać do picia wody w bardziej naturalny sposób
![]() Od siebie dodam jeszcze, że moje koty prócz kolorowych miseczek kręci woda w wannie i woda zostawiona w jakimś naczyniu w zlewie ![]() Co do kociego mleka to oczywiście nie jest zabronione ale nie powinno stanowić podstawy kociego nawadniania. Mimo wszystko powinien pić wodę. Jak radzi Soso można regularnie zwiększać ilość wody w mleku, aż kot się przyzwyczai do jej smaku i polubi ![]()
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik Edytowane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Czas edycji: 2009-02-11 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Nie wiem czy tylko ja tak mam.. Ale boję się trochę tej kastracji. Bo się naczytałam, że czasem się koty nie wybudzają itd. Im bliżej zabiegu, tym mam większą ochotę go odwołać, bo sobie nie wybaczę jak coś pójdzie nie tak..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
motley dziękuję
![]() ![]() ![]() Maggiczna zupełnie niepotrzebnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po zabiegu pilnuj tylko,żeby się kot TAM nie lizał i nie rozlizał szwów.
If I could have just one wish, I would wish to wake up everyday to the sound of your breath on my neck, the warmth of your lips on my cheek, the touch of your fingers on my skin, and the feel of your heart beating with mine... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Myślę, że same nakręcamy się denerwując się i to niepotrzebnie. Ja też się denerwowałam przed każdą kastracją moich kotów. Wszystko poszło OK. Mam wykasstrowane 3 kocury i wysterylizowaną kotkę. Z kotką jest gorzej bo jest to operacja na jamie brzusznej. U kocurów jest to mniejszy zabieg. Mój kot był kastrowany około 10 rano a po południu już był w dobrej formie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Mój kocur był kastrowany około 9-10 rano i podobnie wet. zalecił aby nie jadł od godz. 12 popołudniu dnia poprzedniego. Jak nie dasz jeść kotu przez cały dzień nic mu się nie stanie, ważne aby miał do picia świeżą wodę. A pokarm w jelitach kocich to spore niebezpieczeństwo powikłań w czasie zabiegu. Kot dostanie środki znieczulające i usypiającę, które działają wymiotnie. Przy wypełnionych treścią pokarmową drogach pokarmowych kocurek może po podaniu narkozy zwymiotować i zakrztusić się. Po zabiegu zapewnij mu spokój. Najlepiej zamknij go w pokoju i nie wpuszczaj tam innych zwierząt jeśli takie posiadasz. Przenieś mu tam kuwetkę ( wieczorkiem może już próbować się wysikać). Zrób mu tam legowisko, najlepiej jest założyć czystą, upraną poszewkę na kocyk lub użyć ręcznika. Ważne aby były czyste co zapobiegnie zakażeniom rany pooperacyjnej. Kot nie będzie w ten dzień nic jadł, a kał odda dopiero w 2-3 dobie po zabiegu. W pokoju należy zasłonić okna, ponieważ kota po zabiegu drażni światło. Powodzenia. Trzymam za was kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Do tego co napisała dasza220 i z czym się zgadzam w 100% dodam tylko,że kotu po zabiegu (w pierwszych godzinach szczególnie) musisz zapewnić dosyć ciepłe pomieszczenie lub legowisko gdzieś pod kaloryferem bo jego organizm po narkozie jest wyziębiony.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się z przedmówczynią i od siebie polecam ciepły (ale nie gorący) termofor zawinięty w koc
![]() ![]()
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Oczywiście, kotek będzie miał całodniową opiekę w mojej postaci
![]() A denerwuję się, jakbym to ja miała mieć operację ![]() Edytowane przez Maggiczna Czas edycji: 2009-02-13 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie! moja roczna kotka (tak przypuszczamy bo to przybłeda) dostala ostatnio jakis zastrzyk ktory mial zapobiec jej ciazy! Mamy tez w domu kocura
![]() ![]() ![]()
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Kici kici miau miau
|
Soso gdzie takich poszukac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
solenie kotu jedzenia to zły pomysł :/
spowoduje odwodnienie kota, a nie to, że kot będzie pił więcej, poza tym zaburzy równowagę mineralną w organizmie i przyniesie więcej szkody niż pożytku, napewno nie mozna tego stosowac regularnie, ewentualnie w podbramkowych sytuacjach, ale wtedy z kolei lepiej podac kroplówkę Dr S. moze jest autorytetem dla włascicieli, ale dla innych lekarzy weterynarii chyba nie, tak samo do wiadomości pochodzących z książek o kotach bym podchodziła ostrożnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Nie polecam solenia, wrecz na wszystkich karmach pisza ze bez dodatkow soli jest - nie wlaczajmy w to kategorii W i KK. U mnie woda tez jest nie pijalna. Wet polecil mi dodawacd do kociego mleka tak z 60% wody i stopniowo wode zwiekszac. Efekt taki ze nadal jestesmy na wodzie z mlekiem hihi
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Magiczna, mojemu podano do zabiegu bardzo mocna narkoze i biedak spal 10 godzin. Zapytaj w klinice czy maja takie pampersowate podkladki - to wyglada jak pieluchowata chusta- zeby sie nie zsiusial wam w drodze do domu - ja mojego owinelam troszke wlasnie w to. No i teraz chlodnawo jest wiec musisz zapewnic mu ciepelko. Dobrze jest na dobe przed nie dawac juz jesc - nie ma potem problemu kupkania po zabiegu i nie siura tyle. No i jak sie zacznie wybudzac to nie utrzymasz go w miejscu . Wyskakuje z kartonika i wogole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.