|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielbicielki Szpinaku
ja tez lubie szpinak, tylko zrobiony tak bardziej konkretnei,a nie ajkas niewyraźna papka
wiosna, latem i jesienią czesto robiłam makaron ze szpinakiem i feta. Swieze liscie szpinaku myłam pod bieżąca woda, rwalam na mniejsze częsci i podmsażalam na oliwie z oliwek (jakoś olej mi nie pasi do szpinaku swiezego). Gdy juz listki pociemnialy i sie skurczyły dodawalam posiekany dorbno czosnek, pozniej całe opakowanie serka typu feta, soli już ie potrzeba, jeszcze pieprz, bazylia (najlepiej siweza) i gotowe. Do tego makaron- spaghetti czy penne. |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
też bardzo lubię szpinak
nawet jako dziecko lubiłam. Oczywiście musi być odpowiednio przyprawiony, a jak jest mrożony to nie zmielony na miazgę ;-) dobrze jest go doprawić zasmażką pod koniec duszenia. Słyszałam, że oprócz wielu zalet ma jedną wadę - zawiera szczawiany, które działają źle na kości (jeśli coś pomieszałam, poprawcie proszę ) no ale trzeba by było jeść go w dużych ilościach, żeby nam zaszkodził. Oprócz szpinaku na gęsto z jajkiem sadzonym lubię też pizzę ze szpinakiem
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
ja swiezy szpinak smaze na maselku a pod koniec dodaje smietane!palce lizac
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
nie blanszujesz go przedtem?
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
przepis od jednej z Wizażanek - kiedyś w wątku obiadowym wrzuciła fotki - i bardzo mi się spodobały
chociaż jakoś wcześniej nie przepadałam za szpinakiem - postanowiłam spróbować od tamtej pory robiłam już to danie kilkanaście razy mojej Mamie i mojemu Mężowi też smakuje makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ![]() gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo pycha kiedyś kupowałam gotowe kotlety devolay właśnie ze szpinakiem(z czosnkiem i serem) w środku - rewelacja! |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Frosta robi dobry szpinak mrozony w sosie smietanowym. Tylko odmrozic - najszybciej w mikrofali i gotowe do spozycia.
Lubie tez pierogi ze szpinakiem - kupuje gotowe w konkretnym sklepie. Szpinak dobry jest w lazanii. Chodzilam do przedszkola, ale nie kojarze go ze szpinakiem, za to szpinak hortexu z czosnkiem, zabielany smietana i starannie przyprawiony czesto robila mi mama jak bylam mala i bardzo mi smakowal. Takze zawsze lubilam szpinak. |
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo lubię szpinak, pasuje mi zwłaszcza do naleśników, kocham też zupy szpinakowe, mniam!
W Makro można kupić takie duże paki ze szpinakiem niezmielonym na obrzydliwą papkę, tylko w całych liściach A szpinaku nie lubią tylko osoby które go nigdy nie próbowały albo którym zostały w pamięci jakieś traumatyczne wspomnienia z przedszkola i nie chcą spróbować jeszcze raz ![]() Moje naleśniki smakowały właśnie takim osobom, które się przekonały w końcu
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
a ja kocham, uwielbiam i ubóstwiam najbardziej na świecie zupę szpinakową, i to dzięki mojej mamie, robi/ła rewelacyjną... teraz moja jest mega pyszna... w chwili obecnej robię z mrożonego szpinaku...
najpierw gotuję pokrojone w kostkę ziemniaczki w wodzie z masłem, ok 3-4 łyżki masła, w zależności na jaki garnek... mi chodzi o taką średnią wielkość. Ziemniaków jak do każdej innej zupki. Gdy są już prawie, że miękkie, dodajemy szpinak, może być rozmrożony, a może być zmrożony całkowicie, roztopi się w gotującej wodzie. Potem dodajmy dużo maggi, vegety albo ziarenek smaku, szpinak bardzo gubi smak, i po prostu zupa nie ma smaku... dużo dużo dużo, kosztować, jak mało to dodać i jeszcze raz dodać. Do tego pieprz, i dużo czosnku... ja przeważnie daję ten z kosteczek knorra, jedną albo dwie. Na koniec daję rozbełtane dwa jajka, wlewam i powoli mieszam... Pychotka |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
papka ze szpinaku nie odda jego smaku! najlepszy jest surowy ale u nas trudno o taki, wiec warto szukac mrozonych lisci jakis czas mieszkalam w Rzymie i tam jedna z moich ulubionych potraw byl zapiekany szpinak z jajkiem napisze wam przyblizony przepis liscie szpinaku dusimy krotko na masle, wraz z czosnkiem i cebula, przyprawiamy galka muszkatolowa, sola i pieprzem calosc przenosimy do malych naczynek lub do brytfanny posmarowanych maslem, w kazdej porcji robimy wglebienia i wbijamy jaja, oproszamy galka i sola, kladziemy troche masla na gore wkladamy do piekarnika i zapiekamy az jajko sie zetnie dokladny przepis moge podac jutro edit: dzisiaj podam ![]() podobny przepis znalazlam w necie http://www.uwielbiam.pl/przepisy/prz...z-kokilek.html Edytowane przez Kolina Czas edycji: 2009-01-22 o 01:53 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja się wyłamię: jakoś nie smakuje mi szpinak w listkach, lubię tylko ten zmielony i nic na to nie poradzę
Jadłam pierwszy raz w podstawówce, kiedy mój tata wpadł na szalony pomysł ugotowania takiej właśnie jarzynki Zrobił z czosnkiem i cebulką, i ja też tak robię, bo mi to bardzo smakuje (jestem wielką fanką czosnku) Do tego obowiązkowo jajo sadzone i puree z pyrów ![]() A z innych potraw szpinakowych to canneloni ze szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekane w sosie pomidorowym i z serem Ja i mój TŻ rąbiemy to jak szaleni, a bardzo sycące. Pycha!
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za przepis na zupę! Wykorzystam napewno!
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez wole rozdrobniony
![]() Czosnek... chyba powinnam zrobic watek dla wielbicielek.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
Reklama na Wizażu jest platna ,spamowanie grozi banem
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2009-01-23 o 08:50 |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
BAN stały
|
ja polubiłam szpinak dawno temu- na studiach dzieki kolezance
przekonalam do niego moja corke- uwielbia szpinak z makaronem szpinak mrozony lub z puszki(moja mloda woli z puszki ja mrozony) podsmazamy na masle, dodajemy czosnek, przyprawy i ziola (my bazylie lubimy), na koniec dodajemy smietane i wrzucamy ugotowany drobny makaron - pyszka poza tym uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i feta |
|
|
|
|
#47 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

nawet jako dziecko lubiłam. Oczywiście musi być odpowiednio przyprawiony, a jak jest mrożony to nie zmielony na miazgę ;-) dobrze jest go doprawić zasmażką pod koniec duszenia. Słyszałam, że oprócz wielu zalet ma jedną wadę - zawiera szczawiany, które działają źle na kości (jeśli coś pomieszałam, poprawcie proszę

chociaż jakoś wcześniej nie przepadałam za szpinakiem - postanowiłam spróbować

Wykorzystam napewno!