Wielbicielki Szpinaku - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-13, 19:49   #31
traicionera
Zakorzenienie

Dot.: Wielbicielki Szpinaku

ja tez lubie szpinak, tylko zrobiony tak bardziej konkretnei,a nie ajkas niewyraźna papka
wiosna, latem i jesienią czesto robiłam makaron ze szpinakiem i feta. Swieze liscie szpinaku myłam pod bieżąca woda, rwalam na mniejsze częsci i podmsażalam na oliwie z oliwek (jakoś olej mi nie pasi do szpinaku swiezego). Gdy juz listki pociemnialy i sie skurczyły dodawalam posiekany dorbno czosnek, pozniej całe opakowanie serka typu feta, soli już ie potrzeba, jeszcze pieprz, bazylia (najlepiej siweza) i gotowe. Do tego makaron- spaghetti czy penne.
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 20:06   #32
Lights
Raczkowanie

też bardzo lubię szpinak nawet jako dziecko lubiłam. Oczywiście musi być odpowiednio przyprawiony, a jak jest mrożony to nie zmielony na miazgę ;-) dobrze jest go doprawić zasmażką pod koniec duszenia. Słyszałam, że oprócz wielu zalet ma jedną wadę - zawiera szczawiany, które działają źle na kości (jeśli coś pomieszałam, poprawcie proszę ) no ale trzeba by było jeść go w dużych ilościach, żeby nam zaszkodził. Oprócz szpinaku na gęsto z jajkiem sadzonym lubię też pizzę ze szpinakiem
Lights jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 14:46   #33
aagnesska22
Wtajemniczenie

ja swiezy szpinak smaze na maselku a pod koniec dodaje smietane!palce lizac nawet moj tż powoli przekonal sie do niego
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 14:41   #34
beata mama amelki
Raczkowanie

www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/_01_komplet.html
Stary 2009-01-16, 15:40   #35
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aagnesska22 Pokaż wiadomość
ja swiezy szpinak smaze na maselku a pod koniec dodaje smietane!palce lizac nawet moj tż powoli przekonal sie do niego
nie blanszujesz go przedtem?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 18:03   #36
AgusiaGda
Raczkowanie

przepis od jednej z Wizażanek - kiedyś w wątku obiadowym wrzuciła fotki - i bardzo mi się spodobały chociaż jakoś wcześniej nie przepadałam za szpinakiem - postanowiłam spróbować

od tamtej pory robiłam już to danie kilkanaście razy mojej Mamie i mojemu Mężowi też smakuje

makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru

gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo

pycha

kiedyś kupowałam gotowe kotlety devolay właśnie ze szpinakiem(z czosnkiem i serem) w środku - rewelacja!
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 22:04   #37
Rena
Zakorzenienie

Frosta robi dobry szpinak mrozony w sosie smietanowym. Tylko odmrozic - najszybciej w mikrofali i gotowe do spozycia.

Lubie tez pierogi ze szpinakiem - kupuje gotowe w konkretnym sklepie.
Szpinak dobry jest w lazanii.

Chodzilam do przedszkola, ale nie kojarze go ze szpinakiem, za to szpinak hortexu z czosnkiem, zabielany smietana i starannie przyprawiony czesto robila mi mama jak bylam mala i bardzo mi smakowal. Takze zawsze lubilam szpinak.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 12:38   #38
dudkaaa
Raczkowanie

Bardzo lubię szpinak, pasuje mi zwłaszcza do naleśników, kocham też zupy szpinakowe, mniam!
W Makro można kupić takie duże paki ze szpinakiem niezmielonym na obrzydliwą papkę, tylko w całych liściach Jadłam ostatnio w jakiejś knajpie szpinak króciutko duszony z tofu+ czosnek, był bardzo dobry.
A szpinaku nie lubią tylko osoby które go nigdy nie próbowały albo którym zostały w pamięci jakieś traumatyczne wspomnienia z przedszkola i nie chcą spróbować jeszcze raz
Moje naleśniki smakowały właśnie takim osobom, które się przekonały w końcu
dudkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:19   #39
bassienkaw
Zakorzenienie

a ja kocham, uwielbiam i ubóstwiam najbardziej na świecie zupę szpinakową, i to dzięki mojej mamie, robi/ła rewelacyjną... teraz moja jest mega pyszna... w chwili obecnej robię z mrożonego szpinaku...
najpierw gotuję pokrojone w kostkę ziemniaczki w wodzie z masłem, ok 3-4 łyżki masła, w zależności na jaki garnek... mi chodzi o taką średnią wielkość. Ziemniaków jak do każdej innej zupki.
Gdy są już prawie, że miękkie, dodajemy szpinak, może być rozmrożony, a może być zmrożony całkowicie, roztopi się w gotującej wodzie. Potem dodajmy dużo maggi, vegety albo ziarenek smaku, szpinak bardzo gubi smak, i po prostu zupa nie ma smaku... dużo dużo dużo, kosztować, jak mało to dodać i jeszcze raz dodać. Do tego pieprz, i dużo czosnku... ja przeważnie daję ten z kosteczek knorra, jedną albo dwie.
Na koniec daję rozbełtane dwa jajka, wlewam i powoli mieszam...
Pychotka

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 01:48   #40
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dudkaaa Pokaż wiadomość
Bardzo lubię szpinak, pasuje mi zwłaszcza do naleśników, kocham też zupy szpinakowe, mniam!
W Makro można kupić takie duże paki ze szpinakiem niezmielonym na obrzydliwą papkę, tylko w całych liściach
o!
papka ze szpinaku nie odda jego smaku!

najlepszy jest surowy ale u nas trudno o taki, wiec warto szukac mrozonych lisci

jakis czas mieszkalam w Rzymie i tam jedna z moich ulubionych potraw byl zapiekany szpinak z jajkiem
napisze wam przyblizony przepis

liscie szpinaku dusimy krotko na masle, wraz z czosnkiem i cebula, przyprawiamy galka muszkatolowa, sola i pieprzem
calosc przenosimy do malych naczynek lub do brytfanny posmarowanych maslem, w kazdej porcji robimy wglebienia i wbijamy jaja, oproszamy galka i sola, kladziemy troche masla na gore

wkladamy do piekarnika i zapiekamy az jajko sie zetnie

dokladny przepis moge podac jutro

edit: dzisiaj podam
podobny przepis znalazlam w necie http://www.uwielbiam.pl/przepisy/prz...z-kokilek.html

Edytowane przez Kolina
Czas edycji: 2009-01-22 o 01:53
Kolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 02:40   #41
Nais
Wtajemniczenie

A ja się wyłamię: jakoś nie smakuje mi szpinak w listkach, lubię tylko ten zmielony i nic na to nie poradzę Jadłam pierwszy raz w podstawówce, kiedy mój tata wpadł na szalony pomysł ugotowania takiej właśnie jarzynki Zrobił z czosnkiem i cebulką, i ja też tak robię, bo mi to bardzo smakuje (jestem wielką fanką czosnku) Do tego obowiązkowo jajo sadzone i puree z pyrów
A z innych potraw szpinakowych to canneloni ze szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekane w sosie pomidorowym i z serem Ja i mój TŻ rąbiemy to jak szaleni, a bardzo sycące. Pycha!
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 12:32   #42
Clara 11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
a ja kocham, uwielbiam i ubóstwiam najbardziej na świecie zupę szpinakową, i to dzięki mojej mamie, robi/ła rewelacyjną... teraz moja jest mega pyszna... w chwili obecnej robię z mrożonego szpinaku...
najpierw gotuję pokrojone w kostkę ziemniaczki w wodzie z masłem, ok 3-4 łyżki masła, w zależności na jaki garnek... mi chodzi o taką średnią wielkość. Ziemniaków jak do każdej innej zupki.
Gdy są już prawie, że miękkie, dodajemy szpinak, może być rozmrożony, a może być zmrożony całkowicie, roztopi się w gotującej wodzie. Potem dodajmy dużo maggi, vegety albo ziarenek smaku, szpinak bardzo gubi smak, i po prostu zupa nie ma smaku... dużo dużo dużo, kosztować, jak mało to dodać i jeszcze raz dodać. Do tego pieprz, i dużo czosnku... ja przeważnie daję ten z kosteczek knorra, jedną albo dwie.
Na koniec daję rozbełtane dwa jajka, wlewam i powoli mieszam...
Pychotka

Dzięki za przepis na zupę!Wykorzystam napewno!
Clara 11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 13:11   #43
Rena
Zakorzenienie

Ja tez wole rozdrobniony
Czosnek... chyba powinnam zrobic watek dla wielbicielek.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 15:56   #44
doghot
Przyczajenie

Reklama na Wizażu jest platna ,spamowanie grozi banem

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2009-01-23 o 08:50
doghot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 16:55   #45
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
A z innych potraw szpinakowych to canneloni ze szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekane w sosie pomidorowym i z serem Ja i mój TŻ rąbiemy to jak szaleni, a bardzo sycące. Pycha!
tez polecam
pychotka!
Kolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 13:52   #46
angel 310
BAN stały

GG do angel 310

ja polubiłam szpinak dawno temu- na studiach dzieki kolezance
przekonalam do niego moja corke- uwielbia szpinak z makaronem
szpinak mrozony lub z puszki(moja mloda woli z puszki ja mrozony) podsmazamy na masle, dodajemy czosnek, przyprawy i ziola (my bazylie lubimy), na koniec dodajemy smietane i wrzucamy ugotowany drobny makaron - pyszka
poza tym uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i feta
angel 310 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 18:52   #47
aagnesska22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
nie blanszujesz go przedtem?
nie,ale chyba nie ma przeciwskazań
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości