|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: wasze ulubione dodatki do potraw:)
Witam,
Jestem pierwszy raz w temacie "moje gotowanie" i pierwszy post tutaj ![]() Ja często używam oregano i bazylie, do jajecznicy, omletu najczęściej |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
z tą oryginalną zazwyczaj ciężko
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
1. KOLENDRA. Zwariowałam w lecie na jej punkcie. Kiedyś szczerze nienawidziłam i jak mama posypała ugotowany bób kolendrą, to dla mnie było po bobie. Teraz... jeśli można kupić doniczkową to kupuję, a jak już nie można - to robię mrożonki.
2. CZOSNEK. Mój ojciec kiedyś w restauracji zwrócił kucharzowi uwagę, że sos czosnkowy to powinien być taki, jak jego córy a nie taki nijaki ![]() 3. Chili - świeże albo marynowane ze słoiczka (tylko muszą być te malutkie). Do wszystkiego: do mięs, sosów, zupy pomidorowej, makaronu z tuńczykiem. 4. Oliwki i kapary 5. Pieprz kolorowy |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ah zapomniałam o czosnku. Jestem maniaczką czosnku i potrawa bez niego jest nie do pomyślenia
Zawsze wybieram do gotowania takie potrawy, które zawierają czosnek i zawsze dodaję 2-3 razy więcej niż w przepisie Czasami w weekend idą 2 główki
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
w lepszych supermarketach i delikatesach można ją dostać bez problemu
Od siebie do listy dodatków dopiszę jeszcze zieloną limonkę i brązową demerarę: do herbaty jestem od nich uzależniona. Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2009-01-16 o 22:13 |
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
kiedyś prawie do wszystiego dawałam przyprawe do pizzy a teraz zastapiłam ja przyprawa do gyrosa ale zamierzam przeprosic sie z przyprawa do pizzy i dodawac jedno i drugie
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam cynamon- dodaje go w ogromnych ilościach- do owsianki, serków twarogów jogurtów do owoców- jest po prostu pyszny!
A także uwielbiam bazylie, oregano, chilli, czosnek granulowany, curry, papryke słodką, szczypior koper pietruszke itd- czyli wszystkie zioła
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
- chili ... gdzie tylko sie da
![]() - siemie lniane do jogurtu - czosnek - sos słodko kwaśny knorra - sos żurawinowo-czosnkowy własnej roboty... pyyycha |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie gości suszone chilli (dodaję do wielu potraw), oregano, koper, kardamon do mięsa, cynamon (do podwieczorków, kaszy manny, owsianki, placków), zioła prowansalskie. Tak dosyć standardowo. Chciałabym wypróbować innych, bardziej orientalnych przypraw (szukam nowych smaków
)Sheenaz jak robisz ten sos z żurawiny?
Edytowane przez klatka Czas edycji: 2009-07-29 o 16:46 |
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
W miseczce mieszamy 1 łyzke majonezu, 2-3 łyżki ketchupu (dobry jest z pudliszek), 1 łyzke dżemu żurawinowego, jeden przecisniety przez praske zabek czosnku (ilosc zalezy od upodoban - ja zazwyczaj daje 2 zabki, jak duzy to jeden
)Przepis jest bardzo prosciutki, składnikow mało . Bardziej chodzi tu o proporcje - ketchupu powinno byc wiecej niz majonezu., tak by uzyskac taki rozowy kolor dobrze rozcienczonego ketchupu . Dla mnie ten sos jest wysmienity, szczegolnie do mies.
Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2009-07-29 o 17:19 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(przygotowywać, nie jeść)Jeśli chodzi o mnie: - czosnek, chili, wasabi - zawyżoną tolerancję na wszystko co ostre mam po tacie, kiedy któreś z nas robi spaghetti nikt inny nie jest w stanie go jeść - mama ostatnio spróbowała i skończyła z problemami żołądkowymi , generalnie ostre=dobre- ser - nie wiem kiedy odkryłam że każde danie jest lepsze kiedy rozpuści się na nim jakiś ser, ale to jedna z moich podstawowych zasad żywieniowych - majonez i musztarda - masło orzechowe - do warzyw
|
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Nie lubie za bardzo surowego dotykać, ale probuje sie przełamywać ![]() Sos jest praktycznie do wszytskiego - mięsiw wszelkiego rodzaju, kanapek, pizzy, zapiekanek, mysle, ze do ziemniaczkow tez by sie nadał
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
cynamon
![]() przyprawa orientalna Hortex ketchup
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Na pierwszym miejscu : czosnek, potem cynamon,oliwa z oliwek, cebula.
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Obowiązkowo:
-ketchup pikantny (ładuje go wszędzie gdzie się tylko da) -cebula i szczypiorek -koperek (teraz suszony z paczki stosuje) -cynamon -miód |
|
|
|
|
#47 |
|
Optymistka
|
- cynamon
- zioła prowansalskie - bazylia - oregano - przyprawa do pizzy - ketchup łagodny i pikantny - rzadziej musztarda - chilli |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
czosnek,
chili pieprz grubo mielony bazylia oliwa balsamico miód musztarda
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
ketchup
cynamon sól ziołowa pieprz kolorowy słodka papryka |
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Zależy od tego, na co mam fazę:P. Kiedyś na wszystkie kanapki sypałam lubczyk, kiedy indziej kminek (ale tylko mielony, cały jest fuj!). Zazwyczej dodaję do papu w wersji na ostro: zioła prowansalskie, pieprz czarny, chili, na słodko: gałka muszkatołowa
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Lubie wiekszosc przypraw i dodatkow, ktore we Wloszech sa podstawa w kuchni, czyli banalnie:
- oliwa - oliwki - czosnek - kapary - oregano - ocet balsamiczny - bazylia - peperoncino - duuuzo, bo uwielbiam - parmezan - glownie do makaronow - wino - rozne smakolyki w oleju, jak suszone pomidory, baklazany, karczochy, papryka, grzybki itp - przewaznie na chlebek ![]() Poza tym lubie w niewielkich ilosciach sos sojowy. Oraz cynamon i wanilie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.

pozatym to feta w sałatkach .. pyyycha