![]() |
#31 |
Anna Ha
|
Dot.: Zakrzepowe zapalenie żył
podobno - opinia mojej lekarki pierwszego kontaktu - najlepsza naczyniówka jest na Kamieńskiego
tu masz dane lekarzy z poradni i kiedy przyjmują: <!--[·Dr n. med. Krzysztof Szecówka Specjalista Chirurgii Naczyniowej Poniedziałek: 8.00 do 14.00 Wtorek: 8.00 do 14.00 Środa: 8.00 do 14.00 <!--[·Lek. Piotr Krefft Specjalista Chirurgii Naczyniowej Czwartek: 8.00 do 14.00 Piątek: 8.00 do 14.0 Rejestracja osobista lub telefonicznie pod numerem: 71 - 327 0172 Zakres usług Poradni Chirurgii Naczyniowej: <!--[·Kwalifikacja do leczenia operacyjnego; <!--[·Diagnostyka układy tętniczego; <!--[·Diagnostyka układu żylnego ze strony: http://www.wssk.wroc.pl/index.php?op...d=89&Itemid=56 ja idę do Kreffta, w opinii lekarza z tego szpitala, z którym gadałam, dr Krefft zajmuje się tylko żyłami, żylakami, zakrzepicą i zna się na rzeczy możesz jeszcze we Wrocławiu iść do poradni przy szpitalu klinicznym - czyli tak jak chcesz, Akademia Medyczna - Borowska Informacja Szpitala 71 - 733 11 10 + Akademicka Przychodnia Specjalistyczna –rejestracja 733 16 00/03 Prof. dr hab. Piotr Szyber 733-20-01 733-20-02/03 733-20-09 733-22-99 Klinika Chirurgii Naczyniowej, Ogólnej i TransplantacyjnejUl.Borowska 213 ze strony: http://www.am.wroc.pl/nrklinik.htm ja leżałam tam na oddziale naczyniowym - BEZ REWELACJI nawet nie dali mi konkretnych zaleceń, każdy lekarz zalecał coś innego ![]() i co ja mam myśleć? dr Krefft kazał mi z kolei nie nosić w ogóle pończochy do póki mi się żyła nie udrożni - twierdzi, że pończocha teraz mi blokuje krążenie w tych żyłach powierzchniowych i mam zastoje krwi przez to - ma się wytworzyć krążenie oboczne pow izycie na Kamieńskiego, którą będę miała w piątek, napiszę ci co i jak w tym szpitalu, w ich poradni ponoć mają doświadczenie .. zobaczymy proszę żebyś mi napisała jak u ciebie przebiega zakrzepica, jak było na początku jak długo trwał najgorszy okreś ... w którym ja teraz jestem kiedy zaczęłaś móc w miarę normalnie funkcjonować itd. jakie bierzesz leki, w jakich dawkach wiem, że mam większą zakrzepicę od ciebie - ale pewnie zasada podobna .. ja od miesiąca się męczę jak cholera, nie ma mowy o normalnym funkcjonowaniu, obrzęk i ból, źle się czuję Edytowane przez dedede Czas edycji: 2009-09-13 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
witaj
![]() ![]() a więc do rzeczy. w październiku rok temu zaczęłam odczuwać bóle w podbrzuszu( tak mniej więcej pod żebrami po lewej stronie). chodziłam do lekarzy i co inny mówił mi co innego. najpierw, że to mięśnie międzyżebrowe, potem że korzonki a potem nie wiadomo co. w końcu zażądałam skierowania na usg. zmarnowałam 2 tyg na to chodzenie po lekarzach ![]() ![]() w szpitalu leżałam 2,5 tyg. najpierw podawali mi dożylnie heparynę, a później przeszli na acenocumarol, który biorę jeszcze, ale to ze względu, że przez jakiś czas miałam niskie INR. liczę, że w październiku przestanę go już brać. w czasie pobytu w szpitalu nie mogłam wyprostować nogi, nie wiem jak to nazwać. dostałam takiego skurczu ścięgien, że miałam zgiętą nogę. na chama ją prostowałam co przynosiło mi tragiczny ból, ale po prostu się bałam, że później nie wyprostuję jej w ogóle ![]() wyszłam ze szpitala praktycznie bez większych zaleceń. o pończosze dowiedziałam się u innego lekarza po tyg czasu ![]() przez około miesiąc czasu dostawałam strasznej zadyszki- po zrobieniu kilku kroków ![]() noga spuchnięta non stop, dopiero po nocy wyglądała w miarę przyzwoicie, ale bez pończochy purpurowa wręcz. później wylądowałam jeszcze w klinice w katowicach, ale tam pojechałam na badania. przy okazji zdziwili się, że nie przeszłam na heparynę drobnocząsteczkową. no i od tamtej pory przez ponad miesiąc robiłam sobie zastrzyki, a potem stopniowo wróciłam do aceno. może opowiem Ci jak teraz jest ![]() otóż czuję się dobrze. żyję w miarę normalnie. na kondycję już nie narzekam ![]() wszystko przeszło. nie wiem jak Ty to przeżywasz, ale jeśli teraz non stop się boisz o zdrowie i życie, to wiedz, że to minie ![]() ja miałam wykryte kilka skrzeplin, w tym tomografia komputerowa pokazała, że w udzie miałam jedną na długości 10 cm !!! z tego co teraz wiem zostały mi dwie po 3 i 5 mm. przy najbliższym badaniu się przekonam czy coś się jeszcze rozpuściło. u młodych osób jest prawdopodobieństwo zupełnego rozpuszczenia się skrzeplin, a reszta włóknieje tak jakby obrasta. aha ważna jest też dieta. należy wystrzegać się potraw które zawierają dużo witaminy K- dzięki niej zachodzi proces krzepnięcia. więc nie powinno się jeść zielonych warzyw ![]() poza kilkoma sprawami możemy żyć normalnie. pewnie już wiesz, że nie można się opalać plackiem na słońcu ani w solarium. mimo tego udało mi się złapać opaleniznę, więc nie chodzę blada ![]() jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz.
![]() |
#33 |
Anna Ha
|
dzięki za odp - to dobrze, że z czasem to się tobie normuje
u mnie niestety nie można usunąć głównego czynnika ryzyka, więc lekarze zakładają, że nie ma możliwości odetkania się żyły, rozpuszczenia skrzepów dodatkowo mam poważne problemy z wątrobą i nie mogę stosować większości leków stosowanych w zakrzepicy dziwi mnie to, że zakrzepicę mam w lewej nodze, ponieważ lewa noga jest /była/ moją zdrowszą nogą 8 lat temu miałam poważnych kilka operacji na prawem biodrze i to ta kończyna zawsze była "gorsza" to duszenie w klatce to są najprawdopodobniej małe zatory w obrębie płuc czytałam parę dni temu artykuł z amerykańskiego pisma branżowego i opisali tam wyniki badań, z których wynika, że ogromna większość ludzi z zakrzepicą w odcinku udo-miednica ma zatory - tylko że wiele z nich przechodzi prawie bezobjawowo ja miałam 2 razy kilkugodzinne tętno ponad 170 z duszeniem w klacie, akurat mieli zepsuty tomograf /śmiech przez łzy/ więc mnie nie zdiagnozowali u mnie jest skrzeplina ciągiem na długości 80cm z czego do miednicy nie "zajrzał" dopplerem, bo usg nie przeszło przez gazy w jelitach mam wzdęte żyły na podbrzuszu i wzgórku łonowym, co sugeruje że także wnętrze miednicy jest zawalone skrzepliną na psychę nie narzekam, bywałam w trudniejszych sytuacjach zdrowotnych i pewnie dlatego mnie to nie rusza godzinę po zrobieniu zastrzyku bardzo mnie boli głowa, to samo było podczas podłączenia do pompy z heparyną - wtedy szlag mnie trafia do końca roku mam obiecane L4 /pracuję przy kompie/, jestem na ostatnim roku studiów zaocznych .. siedzenie 10h na zajęciach odpada muszę sobie jakoś przeorganizować życie, ech .. to cholerne życie Edytowane przez dedede Czas edycji: 2009-09-13 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
pewnie będziesz mieć robione badania na trombofilię. ja jestem przed nimi. będę musiała się starać o skierowanie na badania. mam nadzieję, że jej nie mam i jedynym powodem skrzepów były tabletki hormonalne.
trzymaj się ![]() warto tutaj sobie poczytać: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3531470&start=2370 nie jesteśmy same. takich ludzi jak my jest o wiele więcej niż komuś się może wydawać.
![]() |
#35 |
Anna Ha
|
jestem po wizycie w przyszpitalnej poradni - Kamieńskiego we Wrocławiu
bardzo pozytywne wrażenia: dr Krefft zrobił mi dopplera obu nóg i znalazł cienką "rzeczkę" przy moim zakrzepie, czyli zupełnej niedrożności nie ma ![]() jako że czekam na biopsję wątroby, którą mam mieć pod koniec roku, nie zapisał mi leków silnie działających - do stycznia jadę na heparynie drobnocząsteczkowej, zastrzyk raz na dobę - czyli jak dotychczas mam badać płytki krwi raz w miesiącu w styczniu kontrola, badanie i jakieś jego "ulubione leki amerykańskie" kij wie o co chodzi, ale jestem podbudowana po tej wizycie, bo mimo masywnego zakrzepu jest w głębokiej żyle przepływ! do stycznia szybko zleci .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Anna Ha
|
współczuję, ale zakrzepica to de facto pikuś - nie ma co się takimi pierdołami dołować i rozczulać nad sobą
chciałabym mieć tylko takie problemy post wyżej napisałam, ponieważ szukasz lekarza we Wrocławiu - to relacja z wizyty w poradni szpitala na Kamieńskiego ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- jako ciekawostka: http://img.mp.pl/articles/www/inne_p...ngiologia4.jpg to zdjęcie masywnego zakrzepu wyjętego operacyjnie wraz z "sitkiem" cewnikowym z żyły pewnej pani ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Witam
Dziś byłam u chirugrga naczyniowego i dostałam receptę na Clexan. Lekarz mówił, że sama mogę sobie robić zastrzyki. I tu pojawia się mój problem. Mam 23 lata, od 3 biorę antykoncepcję. Pękają mi żyłki na nogach. Zmianiałam pigułki ale to nic nie dało. Nigdy wcześniej nie robiłam sobie zastrzyków. Zastanawiam się czy w ogóle wykupić receptę, czy to nie jest przesada... Może powinnam to skonsultować z innym lekarzem?Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
szczerze mówiąc dla mnie jest bez sensu branie tabletek i clexane razem. jeżeli lekarz stwierdził, że przyczyną są tabletki, należy je odstawić.koniec kropka.
a zresztą Clexane nie można brać dożywotnio, więc nie wiem po co Ci lekarz to przepisał, żeby załatwić problem na parę miesięcy? ten lek jest podawany głównie po to by rozrzedzić krew i ułatwić rozpuszczanie skrzepów. moim zdaniem lekarz niepoważny, choć nie byłam tam i nie znam sprawy tak jak Ty...
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
![]()
witam,moja babcia ma podobny problem,ale zacznę od początku,u babci wykryto nowotwór piersi przeszła chemię,potem amputowano jej ta pierś,i ciągle bierze chemię,ale ostatnio pojamił sie nowy problem,musiała przerwac leczenie,bo stwierdzono u nie zapalenie żyły w nodze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lekarz ginekolog przepisując komu kolwiek tabletki hormonalne ma obowiązek zlecenia badań. mi oczywiscie tych badan nie zrobiono. ale z tego co wiem prawie zaden lekarz tego nie robi.. Tak, czy inaczej nie odpuszczaj, tylko dowiedz sie czy z ta noga wszystko ok. tak dla wlasnego spokoju. Pozdrawiam cieplo ![]() Edytowane przez nanaa Czas edycji: 2010-01-16 o 22:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie
Czy sa tu dziewczyny z problemem zakrzepicy na zyłach? Odezwijscie sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeżeli długo się bierze leki przeciwkrzepliwe to tak jest. każde mocniejsze uciśnięcie, lekkie uderzenie pozostawia siniak ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Ja choruje od 2006 r i od czasu do czasu biore juz tylko zastrzyki clexane . No latem to wyglada niezaciekawie ,a nawet strasznie .
A uzywalas cos na to swedzenie? Mnie jak nieraz tak zacznie swedziec,toaz do krwi potrafie sie podrapac brr ![]()
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Hej Babeczki !
Te z Was, które codziennie wstrzykują sobie Clexane, robią się Wam krwiaki, siniaki na brzuchu ? Jeśli tak - jak sobie z tym radzicie ? Czy lekarz dał Wam do wyboru Clexane albo tabletki (Acenocumarol, Warfin, Sintrom). Przy tabletkach trudniej określić dawkę (przynajmniej u mnie) i trzeba systematycznie badać INR. Jak z pończochami uciskowymi ? Przestrzegacie noszenia ich od rana do nocy ? Czy smarujecie - szczególnie sfioletiowiałe - kostki maściami heparynowymi ? Jest u Was poprawa czy brzydki kolor pozostaje niezmienny ? serdecznie pozdrawiam ![]() dziękuję za wypowiedzi . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
hej, ja zastrzykow juz od dawna nie biore,ani zadnych tabletek na recepte. Raz dziennie lykam acard lub diosminex, co do podkolanowek,nosze sporadycznie, plamy na nogach nie zejda, mozesz smarowac mascia z heparyna ,troche pomaga. W sumie moznaby bylo sie wybrac na jakies zabiegi kosmetyczne,z tym że,niestety nie wszystkie sa dla nas :/ wiec lipka troche...
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mialam te zastrzyki, zeby wlasnie zakrzepow nie bylo. Mialam usuwane zylaki i po musialam robic sobie codzien zastrzyki przez chyba 2 tyg. A tabletki antykoncepcyjne tez bym odsatwila juz na zawsze. Sama kiedys bralam, mialam taka swietna pania ginekolog, ze nawet mnie nie zbadala, nie przeprowadzila wywiadu i powioedziala ze skoro mam nieregularne miesiaczki to w moim wieku( wtedy 20 lat) moge juz brac hormony. No i zyly sie oslabily. bralam 2 razy po 0,5 roku, wiecej juz zadnych hormonow nie bralam. w wieku 31 lat mialam usuwane zylaki, ktore przez te lata sie zrobily( bylam wtedy 2,5 roku po urodzeniu dziecka). Moja obecna pani ginekolog twierdzi ze antykonceprji hormonalnej nie powinnam brac skoro mam sklonnosc do zylakow. PO operacji nosilam oczywiscie uciskowe ponczochy potem podkolanowki, ale doraznie. Od ok 2-3 lat nosze dzien w dzien przez caly rok, bo zauwazylam ze znow zaczynaja mi pekac naczynka i nogi sie pogarszaja. Przed operacja tez nosilam i to jest wielka roznica. Nogi nie bola, nie meczy sie tak szybko. POza tym jak mi lekarka powiedziala nawet prace domowe takie jak gotowanie czy prasowanie bardzo je obciaza. Nie dosc ze stoi sie to jeszcze dochodzie cieplo ktore jest wytwarzane przy tych pracach domowych, a to zle wplywa na nogi. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2012-03-11 o 14:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do operacji żylaków, to ona nie załatwia głównej przyczyny choroby, tj. niewydolności żylnej i nawracających zmian zapalnych. I co robić ? Co parę lat usunąć któryś żylak lub usunąć niewydolną żyłę ? Napisałaś, że po jakims czasie po operacji Twój stan nóg znowu się pogarsza. Myślisz o następnej operacji ? Co miałaś robione ? Operację żylaków: tradycyjną (stripping żyły odpiszczelowej), laserową (EVLT laserowe zamknięcie żyły odpiszczelowej), skleroterapię (zamknięcie żyły odpiszczelowej przez podanie do niej środka obliterującego) ? Jesteś z Niemiec. Moniko, jak porównasz metody leczenia niewydolności żylnej w Polsce i w Niemczech ? Czy w Niemczech też pozostaje Clexane lub Acenocumarol, Sintrom, Warfaryna, wzmacniająco Diosmina, bez przerwy uciskające podkolanówki, na zmianę koloru kostki maść z arniką ? Może sąsiedzi mają coś innego, inne sposoby ? serdecznie pozdrawiam też monika |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do operacji żylaków, to ona nie załatwia głównej przyczyny choroby, tj. niewydolności żylnej i nawracających zmian zapalnych. I co robić ? Co parę lat usunąć któryś żylak lub usunąć niewydolną żyłę ? Napisałaś, że po jakims czasie po operacji Twój stan nóg znowu się pogarsza. Myślisz o następnej operacji ? Co miałaś robione ? Operację żylaków: tradycyjną (stripping żyły odpiszczelowej), laserową (EVLT laserowe zamknięcie żyły odpiszczelowej), skleroterapia (zamknięcie żyły odpiszczelowej przez podanie do niej środka obliterującego) ? Jesteś z Niemiec. Jak porównasz metody leczenia niewydolności żylnej w Polsce i w Niemczech ? Czy w Niemczech też pozostaje Clexane lub Acenocumarol, Sintrom, Warfaryna, wzmacniająco Diosmina, bez przerwy podkolanówki, na zmianę koloru kostki maść z arniką ? Może sąsiedzi mają coś innego, inne sposoby ? serdecznie pozdrawiam też monika . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
witam
![]()
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bralam Clexane. Operacje mialam tradycyjna metoda czyli wyciaganie popsutej zyly, moze teraz moja pani doktor juz robi nowa metoda( tego jeszcze nie wiem). Nogi mi sie pogorszyly bo tez swoje waze. przytylam przez ostatnie 5-6 lat i teraz moje nogi dzwigaja 6kg wiecej, na co tez moja lekarka mi zwrocila uwage, a co jest wazne przy zylakach. Mnie sie kolor kostek nie zmienia, nie ma typowego sinego zabarwienia jak przy zapaleniu zyl. pekaja mi naczynka, mam takie kropki, ktorych gdy jest duzo zlewaja sie w jedna plame i z koloru rozowego robia sie brazowawe, przez co wyglada jak bym miala przebarwienia na stopach i kostkach. A w zdluz calej nogi widac najpierw zyle przez skore, ktora po jakims czasie staje sie wypukla. Nogi puchna, bola, sa ciezkie itp, typowe objawy zylakow. Mi moje dwie zyly( jedna na udzie, druga na lydce) wyszly po ciazy. W ciazy nie nosilam uciskowych rajstop, bo nogi mialam nawet lepsze niz dobre. a jak urodzilam, hormony sie ustabilizowaly to sie okazalo ze zyly juz nie jest widoczna przez skore w postaci niebieskiej lini, ale staje sie wypukla. nogi szybko sie mecza, sa ciezkie i bola. Uciskowe podkolanowki/ponczochy to podstawa w zapobieganiu, wiec nosze na codzien. Majac typowego zylaka, czulam duza roznice noszac zdrowotne podkolanowki, a ich nie noszac. Nie mam sklonnosci getnetycznej do zylakow, tak mi pani doktor powiedziala po badaniach, ale nie zagwarantowala, ze za jakies 10 lat znow mi sie zyla nie oslabi i zastawki w niej nie popsuja i nie bedzie trzeba operowac. Jeszcze raz napisze, ze Trombozy ani innych problemow z zylami( poza zylakiem i kilkoma naczynkami) nigdy nie mialam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
mam pytanie do dziewczyn które brały clexane w dużych dawkach i przez długi okres czy lekarz przepisywał wam polprazol na ochronę żołądka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
A czemu ochrone zoladka? To jak sie robi zastrzyki to zoladek sie psuje? Czy moze jest tez forma w tabletkach? Ja mialam zastrzyki i bralam tylko 14 dni po operacji. Mojej mamy maz mial operacje kolana i zastrzyki musial robic chyba z miesiac po operacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Witam,
Mam pytanie do osób, które chorowały bądz choruja na zakrzepice żył głebokich w kończynach dolnych, a mianowicie; jak długo utrzymują się bóle nogi ? Zachorowałam na zakrzepicę lewej nogi 3 miesiące temu, zakrzep został wykryty w lewej nodze pod kolanem, przy badaniu Doppler + D-dimetry, dodam, że zator na szczęście nie był duży. Otrzymałam heparynę w zastrzykach, które aplikowałam sama w domu a dokładniej aplikował mi je mój mąż. Zastrzyki brałam jakieś 2 tygodnie, ponieważ INR ciagle był za niski. Po kilku dniach wdrożono dodatkowo lek doustny o nazwie Sintrom tzn. Acenocumarol. Zastrzyki tak jak wczesniej napisałam kazano odstawic po 2 tygodniach kiedy to INR utrzymywał się stabilny na poziomie 2, 84, 2,65, itp. Sintrom brałam przez okres 3 miesięcy tzn. do ubiegłego tygodnia, kiedy to lekarka prowadzaca zadecydowała odstawienie leku po uprzednim prześwietleniu kontrolnym Doppler. Przeswietlenie wykazało, że żyły są wolne, nie ma zatoru i przepływ krwi w normie. Dodam, że wczesniej przez jakies 2 ostatnie tygodnie przed odstawieniel Sintromu wskaźnik INR zaczął mi spadać, w dniu ostatniej kontroli, gdy lekarka zadecydowała odstawienie leku wskaźnik wynosił 1,43, dla mnie to bardzo mało !!! Przez te ostatnie tygodnie przyjmowania leku , kiedy to wynik spadał , zaczęła pobolewac mnie znów noga, nie są to bóle takie jakie były wczesniej, ale wyczuwalne i dla mnie niepokojące. Mówiłam o tym lekarce prowadzącej i otrzymałam odpowiedź, że to normalne, gdyz żyły są podczas leczenia bardzo wrazliwe.... Boję się , że dostanę znów zator, nieraz miewam takie lęki, że muszę sięgać po leki na uspokojenie. Dodam, że noszę pończochy uciskowe, ubieram na obydwie nogi, te pończochy kazała mi nosić jeszcze przez 3 miesiące. Dlatego moje pytanie do osób, które chorowały również na zakrzepicę nóg, jak to wyglądało u was ? Jak długo bolały was nogi ? Zapomniałam napisać, że moja noga wygląda normalnie, tzn, nie jest opuchnięta, ani zaczerwieniona czy sina..., jedyne to te bóle, tak w obrębie od kostki ku pięcie, w łydce i pod kolanem, jednak nie są to bóle przez cały czas, występują w róznych odstępach. Z góry bardzo dziękuję i proszę o odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Witaj. Myślę, że nie masz się czym zamartwiać. Jestem ponad 3 lata po zakrzepicy. Noga mnie pobolewała od środka do około roku czasu, jak nie dłużej- szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie kiedy to ustąpiło. Ale na pewno działo się tak, kiedy brałam Acenocumarol. Lekarz ma rację, żyły są wtedy nadwrażliwe i w miejscu gdzie ja miałam skrzepliny czułam tępy ból, który trwał dłuższą chwilę. Teraz takich bólów nie mam.
I nie zamartwiaj się. Tobie się udało wyjść z tego bez szwanków ![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Witaj,
Dziękuję za odpowiedź, myślałam, że juz nikt się nie odezwie, a tu znalazła się jedna dobra duszyczka.... No troszkę mnie pocieszyłaś, bo jestem w ciągłym strachu, ja przestałam przyjmować Acenocumarol od jakiegos tygodnia i tak na prawdę wtedy właśnie bóle te nasiliły się. Dzisiaj np. boli mnie trochę mniej noga, ale nadal coś tam odczuwam.... Jeśli do poniedziałku nie ustąpi choć trochę to zamierzam pójść do lekarza i zrobić wynik na d-dimery. Wiem już od ciebie , że to prawda, że noga może być wrażliwa, ale dlaczego właściwie tylko ta noga, która była chora ? Natomiast o tej hemofilii nic nie wiedziałam, masz tu na myśli badanie na krzepnięcie krwi ?, dobrze rozumiem ? Pończochy mam nosić w ciagu dnia jeszcze przez 3 miesiace, tez tak stosowałaś? Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź. ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Ps. Najgorsze dla mnie jest to, że ciągle jestem podenerwowana, nie mogę zasnąć bez leku na uspokojenie. Boję się zasnąć, że dostanę jakiegoś zatoru, np. w płucach i się uduszę... Wieczorami dostaję zadyszki i mam problemy z oddychaniem... Co robić ?, jakie leki na uspokojenie przyjmować by się nie uzależnić i nie zaszkodzić sobie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.