Nie do końca amatorskie zdjęcia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-03, 16:07   #31
yomenart
Przyczajenie

Dot.: Nie do końca amatorskie zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Indali Pokaż wiadomość
Powiedziałam, że "nie czepiałabym się tak ostrości ogólnej zdjęć bo to napewno nie sa oryginalne wielkości fotografii"

- niektóre zdjęcia są fatalnej jakości i dokładnie można byłoby powiedzieć cokolwiek gdyby się tak drastycznie przy nich nie kombinowało.

Nigdzie nie napisałam, że to żylety są .

Poza tym lepsze niecałkiem ostre zdjęcia a z pomyslem niż ostre ciągle powtarzające się makra przebiśniegów i innych stokrotek.

Tym bardziej nie przekonuje mnie plaga robienia sobie zdjęć z własnym sprzętem przy własnym licu .
to zdjecie mojej zony ktore zrobil jej kolega
nie zaglebiajac i nie robiac off,nie chodzilo mi o to co jest na zdjeciu tylko ze nadal zachowuje ostrosc moglem wkleic i sterte krzakow :p

Edytowane przez yomenart
Czas edycji: 2009-02-03 o 16:19
yomenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 17:20   #32
Hypnotist
Raczkowanie

GG do Hypnotist

Cytat:
Napisane przez Basiakw Pokaż wiadomość
Ja uważam, ze te zdjęcia to amatorka i chyba troszkę je przeceniasz nazywając ''nie do końca amatorskimi''.
Nie napisałam też, że są to super profesjonalne zdjęcia, miałam na uwadze głównie to, że nie fotografuję wszystkiego wkoło co się rusza, stokrotek ani tym podobnych. Nad pojedynczym zdjęciem potrafię się męczyć ponad godzinę i wcale nie mówię tu o Photoshopie, myślę, że jednak amatorskimi zdjęciami nie można tego nazwać.
Przyznaję, że mam czasami kłopoty z manualnym ustawieniem ostrości, nie potrafię się skupić na jednym punkcie. Ale czasami chcę by było mniej lub bardziej rozmazane, wtedy to podkreślam, żeby uniknąć zbędnych komentarzy Wielkich Znawców Ostrości.
Jak narazie stawiam na pierwszym miejscu pomysł na zdjęcie, wykonanie - jak to się mówi, ćwiczenie czyni mistrza.

Edytowane przez Hypnotist
Czas edycji: 2009-02-08 o 17:22
Hypnotist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 14:05   #33
Hypnotist
Raczkowanie

GG do Hypnotist

W końcu zebrałam się i włączyłam po raz pierwszy od dwóch miesięcy Canona. Jak na moje oko wyszłam z wprawy ale oceńcie sami.
Do zdjęć wykorzystałam kuzynkę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3s.jpg (44,9 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5s.jpg (27,6 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6s.jpg (32,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 8s.jpg (22,7 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14s.jpg (47,7 KB, 19 załadowań)
Stary 2009-02-09, 14:44   #34
N3f3r
Raczkowanie

Widzę "znajomą" twarz, o ile mogę tak powiedzieć Oglądałam Twoje prace na Deviantarcie już jakiś czas temu i nadal nie mogę się oprzeć wrażeniu, że bardzo inspirujesz się Larą Jade (larafairie), niektóre zdjęcia wyglądają jak dokładne kopie jej fotografii, chociażby to z czarno białe Twoją kuzynką (śliczną i fotogeniczną na marginesie) stojącą przy oknie, albo dziewczyny w zbożu. Niektóre z Twoich zdjęć są fantastyczne i nowatorskie, jednak bardzo razi mnie sięganie po cudze pomysły. Inspiracja inspiracją, ale nie róbmy wszystkiego dokładnie tak samo, jak inni, bo zabraknie świeżości, nowych idei w tym, co tworzymy.

Możesz nawet odpowiedziec cytatem, bardzo je lubię
Stary 2009-02-09, 16:21   #35
Hypnotist
Raczkowanie

GG do Hypnotist

Ludzie często porównują prace innych do Lary bo jest ona dość popularna i nie mają pojęcia, że istnieje dużo więcej podobnych zdjęć innych autorów. Hmm, taki zawężony horyzont, że tak to ujmę. Mam świadomość, że stare zdjęcia, sprzed roku mogę być podobne bo była wtedy moją inspiracją, ale późniejsze prace są już absolutnie moim wymysłem, często spontaniczne, chociażby jak wspomniane przez ciebie *zbożowe zdjęcie*
Kiedyś widziałam kłótnię dziewczyn na dA o to, że jedna z nich miała zdjęcie róży rzekomo identyczne do Lary. Ale zastanówmy się ile w internecie jest zdjęć tego kwiatu. No właśnie.
Sama byłam ostatnio o to posądzana, dziewczyna bardzo się wymądrzała, a kiedy zapytałam o granicę między kradzieżą intelektualną a inspiracją i przedstawiłam kilka przepisów prawnych to wreszcie się zamknęła.
Ale to tak na marginesie, lubię się rozpisywać.
Stary 2009-02-10, 09:09   #36
Indali
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez N3f3r Pokaż wiadomość
Widzę "znajomą" twarz, o ile mogę tak powiedzieć Oglądałam Twoje prace na Deviantarcie już jakiś czas temu i nadal nie mogę się oprzeć wrażeniu, że bardzo inspirujesz się Larą Jade (larafairie), niektóre zdjęcia wyglądają jak dokładne kopie jej fotografii, chociażby to z czarno białe Twoją kuzynką (śliczną i fotogeniczną na marginesie) stojącą przy oknie, albo dziewczyny w zbożu. Niektóre z Twoich zdjęć są fantastyczne i nowatorskie, jednak bardzo razi mnie sięganie po cudze pomysły. Inspiracja inspiracją, ale nie róbmy wszystkiego dokładnie tak samo, jak inni, bo zabraknie świeżości, nowych idei w tym, co tworzymy.

Możesz nawet odpowiedziec cytatem, bardzo je lubię
Cytat:
Napisane przez Hypnotist Pokaż wiadomość
Ludzie często porównują prace innych do Lary bo jest ona dość popularna i nie mają pojęcia, że istnieje dużo więcej podobnych zdjęć innych autorów. Hmm, taki zawężony horyzont, że tak to ujmę. Mam świadomość, że stare zdjęcia, sprzed roku mogę być podobne bo była wtedy moją inspiracją, ale późniejsze prace są już absolutnie moim wymysłem, często spontaniczne, chociażby jak wspomniane przez ciebie *zbożowe zdjęcie*
Kiedyś widziałam kłótnię dziewczyn na dA o to, że jedna z nich miała zdjęcie róży rzekomo identyczne do Lary. Ale zastanówmy się ile w internecie jest zdjęć tego kwiatu. No właśnie.
Sama byłam ostatnio o to posądzana, dziewczyna bardzo się wymądrzała, a kiedy zapytałam o granicę między kradzieżą intelektualną a inspiracją i przedstawiłam kilka przepisów prawnych to wreszcie się zamknęła.
Ale to tak na marginesie, lubię się rozpisywać.

Póki inspirujemy się utalentowanymi artystami to nie ma w tym nic złego. Zdecydowanie wolę, żeby uczyła się na fotografiach, z których bije jakas charyzma niż cykała ciągle makra kwiatków. Poza tym w jakiś sposób musi wyrobić sobie swój styl. Skoro podobają jej się bardzo zdjęcia Lary to nie ma na to rady - w jej zdjęciach bedzie to widać

Z tymi fotkami kuzynki coś jest nie tak. Tzn moim zdaniem jest coś nie tak. Pierwsze trzy bez PS byłyby o niego lepsze Reszta fajna.

Edytowane przez Indali
Czas edycji: 2009-02-10 o 09:15 Powód: dopisek
Indali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości