Okulary: antyrefleks czy nie ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-14, 11:09   #31
Rosjaneczka
Przyczajenie

Dot.: Okulary: antyrefleks czy nie ?

Właśnie zadaję sobie pytania czy zainwestować w okulary z antyrefleksem...
Nie mam żadnej wady wzroku, ale pracuję 8h przed komputerem, a nawet i więcej i od dłuższego czasu odczuwam zmęczenie oczu. Okulistka przepisała mi kropelki i Klarin, ale znajomy polecił mi okulary z antyrefleksem i sama nie wiem czy warto kupować okulary, jeśli nie muszę ich nosić, z drugiej strony jeśli nie odczuwałabym zmęczenia to zawsze warto, lepszy komfort pracy.
Czy ktoś był w takiej sytuacji jak ja? Jest różnica? Na forach są różne opinie, jedni mówią zdecydowane TAK, inni, że nie ma różnicy.
Rosjaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 08:58   #32
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez Rosjaneczka Pokaż wiadomość
Właśnie zadaję sobie pytania czy zainwestować w okulary z antyrefleksem...
Nie mam żadnej wady wzroku, ale pracuję 8h przed komputerem, a nawet i więcej i od dłuższego czasu odczuwam zmęczenie oczu. Okulistka przepisała mi kropelki i Klarin, ale znajomy polecił mi okulary z antyrefleksem i sama nie wiem czy warto kupować okulary, jeśli nie muszę ich nosić, z drugiej strony jeśli nie odczuwałabym zmęczenia to zawsze warto, lepszy komfort pracy.
Czy ktoś był w takiej sytuacji jak ja? Jest różnica? Na forach są różne opinie, jedni mówią zdecydowane TAK, inni, że nie ma różnicy.
ja odczuwam różnicę, ale mam wadę chociaż małą -0,75

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 09:28   #33
SamSzef
BAN stały

ja nie mam wady wzroku, ale mój mężczyzna tak i mówi, że okulary KONIECZNIE muszą być z antyrefleksami - oczy się mniej męczą.
SamSzef jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 14:21   #34
Rosjaneczka
Przyczajenie

Witam, zdecydowałam się na antyrefleks i właśnie od dwóch dni posiadam owe okulary. Na razie nie widzę różnicy, ale jeszcze za wcześnie na takie oceny. Nie mogę się do nich przyzwyczaić, tyle lat bez, a tu nagle coś mam na nosie i to z własnej nieprzymuszonej woli. Mam nadzieję, że nie wyrzuciłam pieniędzy w błoto.
Pozdrawiam.

PS. Strasznie mi się brudzą, czyszczę, ale są pomazane, a używam specjalnej ściereczki.
Stary 2011-03-02, 10:12   #35
fiolka85
Wtajemniczenie

samo przecieranie ściereczką nie wystarczy, to tak jakby tłustą szybą przetrzeć ścierką. Zamiast ją wyczyścić zrobimy tylko smugi. Trzeba najpierw spryskać płynem do czyszczenia a później przetrzeć ściereczką
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 16:54   #36
zaneta z Frankfurtu
Raczkowanie

GG do zaneta z Frankfurtu

Ja mam wade wzroku astygmatyzm i bedac w Polsce na urlopie poszlam do optyka gdzie okulista po badaniu przepisal mi okulary w ktorych lepiej widze ostrosc widzenia jest duzo lepsza i antyrefleks tez mam w za badanie szkla plastikowe i ramki zaplacilam 350zl.
zaneta z Frankfurtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 15:11   #37
shamrok
Raczkowanie

hej dziewczyny,

mam nadzieje ze watek jeszcze nei umarl , mam do was pytanie.
przez lata nosilam szkla z antyrefleksem, nie mam duzej wady ( -0.75 i dodatkowo -0.25 astygmatyzmu na kazdym oku) , dzieki noszeniu okularow wada sie nei pogorszyla. Pracuje z komputerem i szczerze to w pracy sciagam okulary , bo mnie glowa boli . Bez okularow moge bez problemu patrzyc sie w monitor , a jak mama ubrane to sie mecze.
Teraz musialam zamowic nowe, bylam u okulisty ( wada ta sama) , i zamowilam okulary ale bez antyrefleksu, chcialam sprawdzic jak to jest.
i teraz pytanie- jezeli bede jednak chciala antyrefleks to musze robic nowe szkla , czy do tych co teraz kupilam mozna po prostu dorobic powloke antyrefleksyjna?
shamrok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 19:58   #38
fiolka85
Wtajemniczenie

niestety nie da się nałożyć na gotowe szkła antyrefleksu.
Trzeba kupić nowe
Stary 2011-08-18, 12:32   #39
shamrok
Raczkowanie

dziekuje za odpowiedz, jak dostane okulary to zobacze jaka roznica.
Stary 2011-08-18, 14:04   #40
muszynianka
Zakorzenienie

ja mam bez antyrefelsku do komputera, czytania i do wszystkich czynności tego typu - to moje pierwsze okulary, wzięłam najzwyklejsze szkła za 150 zł (plastikowe) i plastikowe modne oprawki za 19 zł (fielmann) i powiem wam że mnie zadowala sam fakt że widzę o wiele o wiele lepiej w okularach niż bez. więc dodatkowe 100 zł za antyrefleks - bo tyle sobie policzyli - wydawało mi się zbędne
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 23:03   #41
shamrok
Raczkowanie

dostalam dzisiaj moje okularki bez antyrefleksu, musze powiedziec , ze po 10 latach noszenia Z widze roznice. tzn patrzac sie w slonce lub na zrodlo swiatla, pojawiaja sie plamki . Najwieksza roznica to to, ze bez antyrefleksu widze jak przez szybe, z anty tego nie bylo. Ale po calym dniu na nosie przywyczailam sie. tak czy tak musze zamowic druga pare wiez te drugie beda z antyrefleksem.
Podsumowujac , jezeli ktos nie spedza calego dnia w samochodzie ,antyrefleks jest niepotrzebny. jezeli chodzi o komputer to nie wiem. Ja od 6 lat pracuje po 9 godzin na komp. co dzien i w tym czasie nei mam na nosie okularow, a wzrok mi sie poprawil. . u roznych osob roznie to jest.
Stary 2011-08-25, 23:46   #42
fiolka85
Wtajemniczenie

Ja nie spędzam całego dnia w samochodzie ( w ogóle nie jeżdżę samochodem) a jednak uważam że z antyrefleksem komfort widzenia jest o wiele lepszy i nie chciałabym nosić szkieł bez antyrefleksu.

Ja odczuwam też różnicę pomiędzy zwykłym antyrefleksem a powłoką wielowarstwową z dodatkowymi powłokami oleofobową, hydrofobową i antystaczyczną. Wielowarstwowy antyrefleks nie brudzi się tak szybko i jest łatwiej go wyczyścić, nie zostają na nim smugi. Jeszcze lepszy komfort

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2011-08-25 o 23:49
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 23:48   #43
visionAM
Zakorzenienie

tym bardziej do pracy z kompem antyrefleks jest wręcz wskazany... są nawet okulary zerówki z antyrefleksem
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 07:32   #44
Rosjaneczka
Przyczajenie

Właśnie ja mam okulary zerówki z antyrefleksem do pracy przed komputerem. Odczuwam różnicę, bo nie męczą mi się tak oczy, ale ostatnio leżą w szufladzie i przypominam sobie o nich pod koniec pracy jak już mnie bolą oczy Jednak jestem zadowolona z zakupu, bo komfort pracy jest lepszy, tylko trzeba jednak trochę samodyscypliny, jeśli ktoś wcześniej nie nosił okularów, żeby je codziennie zakładać.
Stary 2011-09-23, 14:11   #45
crazy_women
Przyczajenie

Gdy okulary mają antyrefleks to aż tak wzrok się nie przemęcza.

Warto mieć w torebce jednorazowe mokre chusteczki do czyszczenia okularów. Ja bym ich mydłem nie traktowała mimo tego, że np. soczewki organiczne są wzmacniane powłokami to jednak szkoda by mi było.

Mam okulary z soczewkami JZO i sprawują mi się super. Mają antyrefleks i powłokę wzmacniającą.
Stary 2014-04-22, 14:58   #46
4aneczka
Przyczajenie

Ja mam wlasnie porownanie... zawsze nosilam okulary (od 20 lat) z antyrefleksem. Niedawno sprawilam sobie nowe i w ramach promocji dostalam drugie za kilka zlotych. Te z promocji mie maja antyrefleksu. Po tym jak zgubilam te pierwsze zaczelam uzywac tych bez antyrefleksu na codzien (wada - 2,5 na kazde oko, bez astygmatyzmu). Roznica jest OGROMNA!!!! Glowa mnie boli, swiatlo odbijajace sie w szklach rozprasza mnie. Najgorzej jest w zamknietych pomieszczeniach z wieksza iloscia punktow oswietleniowych, o supermarketach nie wspomne oraz oswietlenie z boku. Nie oszczedzaj na oczach, one sie strasznie mecza w okularach "za kilka zlotych mniej". Juz teraz wiem zamowilam sobie nowe... z antyrefleksem oczywiscie.
Stary 2014-04-22, 21:06   #47
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 4aneczka Pokaż wiadomość
Ja mam wlasnie porownanie... zawsze nosilam okulary (od 20 lat) z antyrefleksem. Niedawno sprawilam sobie nowe i w ramach promocji dostalam drugie za kilka zlotych. Te z promocji mie maja antyrefleksu. Po tym jak zgubilam te pierwsze zaczelam uzywac tych bez antyrefleksu na codzien (wada - 2,5 na kazde oko, bez astygmatyzmu). Roznica jest OGROMNA!!!! Glowa mnie boli, swiatlo odbijajace sie w szklach rozprasza mnie. Najgorzej jest w zamknietych pomieszczeniach z wieksza iloscia punktow oswietleniowych, o supermarketach nie wspomne oraz oswietlenie z boku. Nie oszczedzaj na oczach, one sie strasznie mecza w okularach "za kilka zlotych mniej". Juz teraz wiem zamowilam sobie nowe... z antyrefleksem oczywiscie.
Niestety czasami trzeba doświadczyć na własnej skórze, żeby się przekonać, jaka jest różnica w jakości i komforcie widzenia.

Dodam też, że jest też ogromna różnica pomiędzy soczewkami z najtańszym antyrefleksem a wielowarstwowym antyrefleksem o właściwościach antystacznych, hydrofobowych i oleofobowych.
W efekcie soczewka jest bardzo gładka, nie przywiera do niej burd, kurz czy krople wody,. A jeżeli już się zabrudzi, można ją bardzo łatwo wyczyścić ściereczką.

Co więcej jakość obrazu jaki dają soczewki zależy też od producenta soczewek okularowych.
Ci tańsi mają gorsze konstrukcje, przez co obraz na obrzeżach jest bardziej zniekształcony i nie daje tak dobrego komfortu widzenia, jak bardziej nowoczesne konstrukcje soczewek.

Kupując okulary, które chcemy nosić na co dzień, na prawdę warto przemyśleć czy najtańsze rozwiązanie zapewni nam dobre widzenie...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości