uciążliwa prolaktyna - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-05, 11:24   #31
madziulala81
Raczkowanie

Dot.: uciążliwa prolaktyna

U mnie norma byla do 25, nie jest tragicznie, ale trzeba z tym cos robic...
A skoro prolaktyna moze powodowac brak jajeczkowania...
Czy jest to regułą, ze jesli jest podwyzszona prolaktyna, to nie ma jajeczkowanie...:confused :

Spoora u Ciebie widze bylo inaczej...
Nie mam pojecia co o tym wszystkim myslec, bo po prolaktynie tez sa mdlosci, ale raczej przy takiej dawce mialabym je przez caly dzien, tym bardziej, ze zazywam tabletke rano i na noc...

Moze jeszcze poczekam pare dni i zobacze co sie bedzie dzialo, wole sie nie nastawiac..., bo moze to byc faktycznie spowodowane braniem leku, ktory zaczelam brac ok 3 dni przed terminem rozpoczecia miesiaczki...
madziulala81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:15   #32
sirgunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziulala81 Pokaż wiadomość
Rowniez mam podwyzszona prolaktyne, norma jest do 25, ja mam 38...
Nie jest to strasznie duzo.

ja mam prolaktyne 39. tez miesiaczki mam regularne i wszystko niby oki ale jajeczkowanie mi sie zatrzymalo
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:39   #33
madziulala81
Raczkowanie

Własnie z tego co czytam, to bywa bardzo roznie, kazda z nas ma inny organiz, wiec raczej nie zaprzestane brania leku, bo moze pomoc, a jak za 2-3 dni nie dostane miesiaczki to po prostu zrobie test... i wtedy bedzie wszystko jasne...

Damy temu dziadostwu rade
madziulala81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 17:48   #34
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziulala81 Pokaż wiadomość
Własnie z tego co czytam, to bywa bardzo roznie, kazda z nas ma inny organiz, wiec raczej nie zaprzestane brania leku, bo moze pomoc, a jak za 2-3 dni nie dostane miesiaczki to po prostu zrobie test... i wtedy bedzie wszystko jasne...

Damy temu dziadostwu rade

Ja podtrzymuje swoje zdanie, że nie brałabym tego leku przy tak mało podwyższonej prolaktynie, ale to Twoja decyzja. Właśnie tutaj ważnym jest czy masz jajeczkowanie. A i jeszcze pisałaś, że nie masz piersi nabrzmiałych tak jak przed okresem (chyba nie doczytałam tego ) - ja miałam normalnie nabrzmiałe piersi jak przed okresem, ale to był właśnie kolejny objaw ciąży, wszystko jak przed miesiączka, tylko brak krwawienia
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 13:35   #35
sylvia8
Przyczajenie

witam ja bylam ostatnio na badaniu prolaktyny pierwszy raz choc leczylam sie wczesniej na torbiele ktorych i tak sie nie pozbylam mam nieregularne miesiaczki bole brzucha nudnosci prolaktyna wyszla mi 38,62 nie mam pojecia co to znaczy pielegniarka mi powiedziala tylko ze trzeba to leczyc wizyte mam dopiero za dwa tygodnie co moge sie spodziewac ze co mi powie lekarz? pozdrawiam
sylvia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 18:20   #36
Justyna2602
Raczkowanie

Dostaniesz zapewne tabletki na obniżenie prolaktyny i pewnie będzie szukać przyczyny przynajmniej u mnie tak było...szkoda tylko że jakoś nie za bardzo mogą ja znaleźć.....
Justyna2602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 20:20   #37
sirgunia
Raczkowanie

Justyna moze stres..

ja nie bralam nic na moja prolaktyne (39) i zauwazylam ze jajeczkowanie wrocilo. takze chyba nie jest zle...
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 10:10   #38
Aeshna
Raczkowanie

Podpowiedzcie, dziewczyny, czy po wzięciu tabletki z metoklopramidem i w trakcie czekania tej 1h na kolejne pobranie krwi można coś jeść lub pić? Ja wypiłam kawę i nie wiem, czy dobrze zrobiłam. Pytam, bo wynik przed tabletką wyszedł w normie (15,0 ng/ml), natomiast po tabletce ok. 20 razy większy Z drugiej strony pierwszy wynik jest w normie, mimo że byłam wtedy mocno wkurzona. Po prostu nie wiem, czy mam powtarzać badanie, czy to raczej niepotrzebne. W sumie zrobiłam badanie po 3 tygodniowym epizodzie z brakiem miesiączki, teraz już jest ok od 2 m-cy, więc pewnie się niepotrzebnie przejmuję, ale będę wdzięczna za waszą opinię

Aeshna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 10:37   #39
sylvia8
Przyczajenie

a czy jest mozliwe ze przez torbiela mam podwyzszona prolaktyne? mialamjuz zabieg ale on ciagle wraca dlatego nie zgadzam sie na nastepny a to prawda ze przez podwyzszona prolaktyne nie da sie zajsc w ciaze?
sylvia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 15:31   #40
Justyna2602
Raczkowanie

Owszem są problemy z zajściem w ciążę u większości kobiet jednak są też takie kobiety które zachodzą w ciążę pomimo wysokiej prolaktyny.
Justyna2602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 12:51   #41
olka@@@
Raczkowanie

Cześć dziewczyny! Od dwóch lat leczę się na hiperprolaktynemię tj. mam zbyt wysoki poziom prolaktyny. Teraz z moim partnerem chcemy mieć dzieciątko. Zrobiłam badania na poziom prolaktyny i wyszedł w normie. Lekarz wysłał mnie na badania na poziom progesteronu w 22 dniu cyklu czy wogóle mam owulację ... dzis zadzwoniłam do przychodni i okazało się ze poziom wynosi 18,44 jednak pani nie wiedziała jaka jest norma W związku z tym mam pytanie może któraś wie ile ta norma wynosi. Wyniki moge dopiero odebrać dziś ok 17.00 i zwariuje do tego czasu. Aaaaaaaaa i jeszcze jedno Czy piersi mogą już pobolewać tydzień po zapłodnieniu??? Bo istnieje szansa że jestem w ciąży tylko piersi bolą mnie na okres za wcześnie a na ciąże ... ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-14, 21:02   #42
Laszczyslawa
Raczkowanie

Witam, Nie dawno zakończyłam sukcesem kuracje Dostinexem. Pozostało mi kilak opakowań w domu. sama byłabym wdzieczna gdyby wczesniej ktos odsprzedał mi je taniej. Traz jednak gdy sa mi juz nie potrzebne chetnie odsprzedam jedna nowa paczuszke ( 8 tabletek - 0,5mg ) za 200 zł. Mieszkam w okolicach Krakowa. Moge lek wyslac rowniez poczta.
Dostinexu w polskiej wersji mam 2 nieruszane opakowania. Posiadam rowniez dwie paczuszki angielskiej wersji konsultowanej z moja lekarka - po prostu cabergoliny.
Zainteresowanych proszę o kontakt GG 4754038

W moim świecie wszyscy są kucykami, jedzą tęczę i kupkają motylkami...
Laszczyslawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 10:15   #43
vanilia1985
Rozeznanie

Witajcie,
zaglądu tu ktoś jeszcze?
vanilia1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 18:27   #44
sabina19817
Przyczajenie

vanilia1985,ja tutaj zajrzałam z nadzieją uzyskania porad ale widzę,że dawno nikt tu nie zaglądał. Co Ciebie sprowadza na te forum?
sabina19817 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 18:48   #45
vanilia1985
Rozeznanie

Witaj sprowadza mnie temat wątku ale tu chyba nikt nie zagląda..jeśli potrzebujesz porady, zajrzyj do wątków hormonalnych, tak jest sporo dziewczyn, które pomagają i odpowiadają na pytanie mają dobre serduszka i dużo cierpliwości
przejrzyj wątki, w których się wypowiadam, jeśli masz pytanie z tematu hormonó tam dziewczyny Ci pomogą

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez sabina19817 Pokaż wiadomość
vanilia1985,ja tutaj zajrzałam z nadzieją uzyskania porad ale widzę,że dawno nikt tu nie zaglądał. Co Ciebie sprowadza na te forum?
A wiesz co, też mam dyskopatię podwyższona prolaktynę po tabletce, nie badałam jeszcze hormonów tarczycy, to przede mną

dokucza mi trądzik i nadmierne wypadanie włosów i szukam przyczyny

a Ty z czym masz problem? Czytałam w innym wątku o skutkach ubocznych branego przez Ciebie leku na obniżenie prolaktyny, aż się wystraszyłam.. bo sama niebawem zamierzam coś łykać.. jak już wpomniałam mam ogromne problemy z kręgosłupem a w dodatku cierpię na zaburzenia krążenia obwodowego.
vanilia1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 18:56   #46
sabina19817
Przyczajenie

Staraliśmy się z mężem o dziecko 8 miesięcy. Chodziłam do ginekologa,mówił że wszystko jest ok. Poprosiłam aby dał mi skierowanie na badania. No i wyszło ,że mam niedoczynność tarczycy i za wysoko poziom prolaktyny(64,66 mlU/l przy normie do 29,9). Nie dał mi nic na zbicie prolaktyny tylko odesłał do endokrynologa i powiedział,że jak zacznę leczyć tarczycę to prolaktyna sama spadnie. A endo przepisał mi Bromocorn na zbicie prolaktyny i Euthyrox na tarczycę. Problem w tym,że czuję się fatalnie. Pewnie czytałaś mój post na ten temat więc wiesz o co chodzi. I chciałam zapytać czy moge odstawić Bromocorn skoro ginekolog powiedział że prolaktyna sama spadnie przy leczeniu tarczycy. Jak myślisz?
sabina19817 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 10:20   #47
wika82
Zakorzenienie

Mój problem wygląda następująco, po 3 latach brania tabletek antykoncepcyjnych okazało się, że mam za wysoką prolaktynę. Ginekolog przepisała mi norprolac, na razie biorę zestaw startowy, tabletki 3-6 dzielę na pół zgodnie z zaleceniem.
Pytanie do Wizażanek stosujących ten lek, u których miesiączkowanie się zatrzymało, po jakim czasie przyjmowania norprolacu dostałyście miesiączkę?
Stary 2012-05-21, 11:42   #48
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

a przestałas juz brac tabletki antykoncepcyjne? bo to od estrogenów z nich masz wysoka prolaktyne, samo odstawienie powinno pomóc, rzadko wymaga to dodatkowego leczenia
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 11:48   #49
dagmara857
Raczkowanie

hej ja jutro idę na badanie między innymi proloktyny- endokrynolog mi zlecił, ale w moim przypadku było tak, że zgłosiłam się do rodzinnego, ponieważ byłam bardzo senna, nie mogłam się na niczym skoncentrowac, popadałam w jakąś depresje, pojawiło się u mnie owłosienie w okolicy pępka i stopy, czułam takie klucie w klatce piersiowej, pojawiły się też szybkie zmiany nastrojów, uczucie zimna, zaniki pamięci - pierwsze padania (zlecone przez rodzinnego),nic nie wykazały, natomiast na pierwszej wizycie u endo, okazało się, że mam guza tarczycy (zrobił mi usg)- i teraz czeka mnie badanie krwi, a później biopsja.
lekarz uprzedził mnie, że będą mi sprawdzac poziom prolaktyny, a ona jest szczególnie wrażliwa na wszystkie ekscytację - nawet seks dzień przed badaniem, może spowodowac, że będzie podwyższona- a także poranna kąpiel przed badaniem
dagmara857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 12:38   #50
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
a przestałas juz brac tabletki antykoncepcyjne? bo to od estrogenów z nich masz wysoka prolaktyne, samo odstawienie powinno pomóc, rzadko wymaga to dodatkowego leczenia
Tabletki odstawiłam w lipcu zeszłego roku, początkowo miałam okres mniej więcej co dwa miesiące, a od nowego roku raptem 2 razy, ostatnio 2 marca, w dodatku było to brązowe plamienie.
Zrobiłam badania, okazało się, że to hiperprolaktynemia, ginekolog uważa, że na 90% od antykoncepcji hormonalnej.
Stary 2012-05-21, 14:11   #51
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

może być ale warto tez zbadac TSH aby sprawdziic czy problem nie leży w tarczycy.hiperprolaktynem ia czasami jest od stresu
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:30   #52
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
może być ale warto tez zbadac TSH aby sprawdziic czy problem nie leży w tarczycy.hiperprolaktynem ia czasami jest od stresu
Badałam TSH, jest ok.
Nawiasem mówiąc po 1,5 roku stosowania antykoncepcji, którą stosowałam 3 lata, miałam robione bardzo szczegółowe badania, (próby wątrobowe hormony, etc.) i wyniki były wręcz modelowe.

Ponawiam pytanie: po jakim czasie po stosowaniu nroprolacu dostałyście miesiączkę?
Stary 2012-08-22, 21:14   #53
PrissyGirl
Raczkowanie

Witam!
Podłączę się do tego istniejącego już wątku chociaż dawno nikt tu nie zaglądał i nie wiem w ogóle, czy moja wiadomość zostanie zauważona.
Dzisiaj odebrałam wyniki badań krwi i okazało się, że mam podwyższoną prolaktynę- 49, czyli znacznie ponad normę. Badanie krwi robiłam na własną rękę w związku z tym mam proszę o jakąś radę co teraz i w jakiej kolejności robić, żeby jakoś sprawnie i szybko wszystko załatwić. Iść z tym do internisty, czy od razu do ginekologa, może do endokrynologa? Trochę czytałam o prolaktynie i wiem, że powodów jej podwyższenia może być mnóstwo. Mam 25 lat i póki co nie planuję ciąży, więc bardziej niż na zbijaniu poziomu prolaktyny tabletkami zależy mi na znalezieniu przyczyny takiego stanu rzeczy. W jak najszybszym czasie.
PrissyGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości