Zęby PO ZDJĘCIU aparatu... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-15, 20:26   #31
marita_g
Raczkowanie

Dot.: Zęby PO ZDJĘCIU aparatu...

Właśnie dlatego najpierw jest CF, który rozszerza. A potem CA ustawia resztę i jest ładnie. Ja przynajmniej jestem zadowolona.
Z tego co wiem zastosowanie jednego z drugim jest bardzo szerokie.
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 21:13   #32
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez marita_g Pokaż wiadomość
Właśnie dlatego najpierw jest CF, który rozszerza. A potem CA ustawia resztę i jest ładnie. Ja przynajmniej jestem zadowolona.
Z tego co wiem zastosowanie jednego z drugim jest bardzo szerokie.
możesz stwierdzenie poprzeć jakimiś artykułami etc? czymkolwiek? bo zachwalasz coś o czym w necie ciężko cokolwiek wygrzebać

to że wprowadzono na rynek coś nowego nie oznacza, że jest cudowne i pozbawione działań niepożądanych. tyle było o resorpcji przy stałych - czy ktoś zbadał jaki wpływ mają takie aparaty na tkanki zęba/przyzębia itd?
u Ciebie nie wystąpiły skutki uboczne ale to nie znaczy, że u innych też nie wystąpią. tak samo jest ze stałymi - u jednego pojawiła się resorpcja, drugi pojęcia o jej istnieniu nie ma...

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-17, 14:52   #33
paula78
Zakorzenienie

Dla pewnych wad nie ma innego wyjscia jak aparat stały to raz
dwa aparat ruchomy nalezy pewnie nosić jak najczęściej co zwyczajnie jest niemożliwe bo ludzie pracują, jedzą, itd
Trzy wszystsko ma wady i zalety a straszenie jest nagłupszą rada jaka można usłyszeć szczególnie od lekarza.

Miałam zdejmowany aparat stały i NIC w stanie zębów sie nie pogorszyło- wiec proponuje nie straszyc i wypisywac bzdur- zapewne poparte plotkami lub osobistym niepowodzeniem w kwestii ortodoncji.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-17, 15:52   #34
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez misiak0wa Pokaż wiadomość
Ech, aż się zarejestrowałam żeby się odnieść do tego...

Powiem tak: ja miałam Clear Aligner i bardzo sobie chwalę, ale powód dla którego go wybrałam był czysto estetyczny - miałam wadę którą łatwo było w ten sposób naprawić (zresztą wbrew pozorom CA się nadaje do wielu wad ) i dr w Ortodencie polecił mi właśnie tę metodę, bo nie za bardzo chciałam nosić metalowy aparat ze względu na pracę. Natomiast nie sądzę, by krzywe zęby były lepsze niż "szyny"

Powiem tak: na pewno może się coś dziać z zębami po zdjęciu aparatu. Można też wpaść pod samochód idąc po bułki, ale czy to znaczy, że powinniśmy zamawiać jedzenie z dostawą do domu?
bardzo się cieszę, że nosiłaś taki aparat, że nic się nie działo, że wyleczyłaś swoją wadę i teraz jesteś szczęliwa. nigdzie, absolutnie nigdzie nie napisałam, że takie aparaty są złe, ale zachwalanie pod niebiosa tych aparatów, jako jedynych właściwych i pobawionych działań niepożądanych jest co najmniej dziwne.

ile takie aparty są na rynku? parę lat? ile stałe? kilkadziesiąt. dlatego tak dużo wiemy o ich ewentualnych działaniach niepożądanych.

proszę bardzo, wychwalajcie takie aparaty, ale nie wprowadzajcie ludzi w błąd

książki
ubrania
Stary 2013-07-17, 19:27   #35
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez misiak0wa Pokaż wiadomość
Ależ ja nie wychwalałam tylko CA, raczej chciałam napisać, że aparaty metalowe to nie śmiercionośne machiny
ależ ja nigdzie nie napisałam, że są to śmiercionośne machiny.

książki
ubrania
Stary 2015-10-25, 20:07   #36
Tolik
Przyczajenie

Czyli CA jak miałoby prostować zęby bez resorbcji korzeni, skoro też je przesuwa w kości? Leczenie CA jest dużo droższe i takie same są skutki jak leczenie aparatem stałym,ponadto bardziej wpływa na recesje dziąseł. Nie ma idealnej metody. Można po prostu zaniechać leczenia
Tolik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 23:57   #37
Pacynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tolik Pokaż wiadomość
Czyli CA jak miałoby prostować zęby bez resorbcji korzeni, skoro też je przesuwa w kości? Leczenie CA jest dużo droższe i takie same są skutki jak leczenie aparatem stałym,ponadto bardziej wpływa na recesje dziąseł. Nie ma idealnej metody. Można po prostu zaniechać leczenia
Ja się nie mogę zgodzić Twoją wypowiedzią. Z doświadczenia wiem że prawdopodobieństwo resorpcji z CA jest minimalne w porównaniu do aparatu stałego. Co do ceny, to zależy gdzie się CA leczy i jaką ma się wadę. Na recesję dziąseł na pewno nie wpływa bardziej. Wiem to po sobie. No fakt idealnej metody nie ma i leczenia można zaniechać. Jednak skutki nie leczenia nie raz mogą być opłakane
Pacynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-27, 09:46   #38
Tolik
Przyczajenie

Leczenie mniejszych wad samo w sobie ma mniejsze prawdopodobieństwo resorpcji korzenia,niezależnie od aparatu. Natomiast noszenie przez wiele miesięcy uciskających nakładek nie jest super korzystne dla brodawek dziąsłowych. Poszukaj w piśmiennictwie amerykańskim o powikłaniach. Nie można jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze-stały czy CA. Zdiagnozowana wada i plan postępowania leczniczego, wiek, higiena to decyduje o metodzie leczenia.Wszystko ma swoje wady i zalety.
Stary 2015-10-29, 13:20   #39
Pacynka
Rozeznanie

A kto powiedział, że CA ma jakikolwiek wpływ na brodawki dziąsłowe. Widać jak mało wiesz o CA. Tzn. pewnie wiesz tylko o tych CA co wszyscy je robią. One rzeczywiście nie działają jak trzeba, a ni na pacjenta, ani nie ma takich efektów jak by się chciało. Ale jak ktoś robi CA od lat, zanim wiedział że te aparaty w ogóle tak się nazywają to ma doświadczenie i efekty są, a skutki uboczne minimalne. Prawda jest taka, że CA istniały zanim jeszcze ktoś dał im nazwę. Ja je robię już przeszło 20 lat.
Co do piśmiennictwa amerykańskiego, to znam je bardzo dobrze. I powiem Ci jeszcze jedno: w Ameryce nie stosują CA. Oni mają Invisalign. Są to aparaty o podobnym działaniu i wyglądzie, ale jednak zupełnie inne.
Stary 2015-10-31, 18:13   #40
Tolik
Przyczajenie

Tak, tak, miałem na myśli Invisalign. Super, możesz dać namiary gdzie leczysz?Kuzyn był tymi nakładkami leczony w Philadelphii 4 lata temu, koszmarna kasa. Teraz na Uniwersytecie Medycznym w Polsce i u jednej lekarki w Londynie stwierdzili, że to od tego aparatu ma problem ,brak kontaktów zgryzowych i ''węzły urazowe'', zaburzenia stawowe. Zakłada jeszcze raz, i to stały. Ale może Ty z doświadczeniem tak długim coś byś doradził? Powiedzieli, że te nakładki prostują zęby ,a nie zgryz. Dlatego według mnie wada i plan postępowania leczniczego, wiek, higiena to decyduje o metodzie leczenia i nie można generalizować ,że CA, Invisalign,czy inne Accu Smile są lepsze od Hyraxu ,dystraktora,maski Petite'a.Albo podaj proszę jakiś tytuł opracowania ,który rozstrzyga moje wątpliwości.
Stary 2015-11-01, 08:41   #41
Pacynka
Rozeznanie

Ale ja jestem technikiem dentystycznym i nie leczę pacjentów. Jeśli już nawet to nie mamy u nas na to czasu, tyle jest roboty. A obecnie i tak jestem na macierzyńskim, więc nie pracuję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości