![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zęby PO ZDJĘCIU aparatu...
Właśnie dlatego najpierw jest CF, który rozszerza. A potem CA ustawia resztę i jest ładnie. Ja przynajmniej jestem zadowolona.
Z tego co wiem zastosowanie jednego z drugim jest bardzo szerokie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
seriously? no.
|
Cytat:
to że wprowadzono na rynek coś nowego nie oznacza, że jest cudowne i pozbawione działań niepożądanych. tyle było o resorpcji przy stałych - czy ktoś zbadał jaki wpływ mają takie aparaty na tkanki zęba/przyzębia itd? u Ciebie nie wystąpiły skutki uboczne ale to nie znaczy, że u innych też nie wystąpią. tak samo jest ze stałymi - u jednego pojawiła się resorpcja, drugi pojęcia o jej istnieniu nie ma... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dla pewnych wad nie ma innego wyjscia jak aparat stały to raz
dwa aparat ruchomy nalezy pewnie nosić jak najczęściej co zwyczajnie jest niemożliwe bo ludzie pracują, jedzą, itd Trzy wszystsko ma wady i zalety a straszenie jest nagłupszą rada jaka można usłyszeć szczególnie od lekarza. Miałam zdejmowany aparat stały i NIC w stanie zębów sie nie pogorszyło- wiec proponuje nie straszyc i wypisywac bzdur- zapewne poparte plotkami lub osobistym niepowodzeniem w kwestii ortodoncji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
seriously? no.
|
Cytat:
ile takie aparty są na rynku? parę lat? ile stałe? kilkadziesiąt. dlatego tak dużo wiemy o ich ewentualnych działaniach niepożądanych. proszę bardzo, wychwalajcie takie aparaty, ale nie wprowadzajcie ludzi w błąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
seriously? no.
|
ależ ja nigdzie nie napisałam, że są to śmiercionośne machiny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Czyli CA jak miałoby prostować zęby bez resorbcji korzeni, skoro też je przesuwa w kości? Leczenie CA jest dużo droższe i takie same są skutki jak leczenie aparatem stałym,ponadto bardziej wpływa na recesje dziąseł. Nie ma idealnej metody. Można po prostu zaniechać leczenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Leczenie mniejszych wad samo w sobie ma mniejsze prawdopodobieństwo resorpcji korzenia,niezależnie od aparatu. Natomiast noszenie przez wiele miesięcy uciskających nakładek nie jest super korzystne dla brodawek dziąsłowych. Poszukaj w piśmiennictwie amerykańskim o powikłaniach. Nie można jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze-stały czy CA. Zdiagnozowana wada i plan postępowania leczniczego, wiek, higiena to decyduje o metodzie leczenia.Wszystko ma swoje wady i zalety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
A kto powiedział, że CA ma jakikolwiek wpływ na brodawki dziąsłowe. Widać jak mało wiesz o CA. Tzn. pewnie wiesz tylko o tych CA co wszyscy je robią. One rzeczywiście nie działają jak trzeba, a ni na pacjenta, ani nie ma takich efektów jak by się chciało. Ale jak ktoś robi CA od lat, zanim wiedział że te aparaty w ogóle tak się nazywają to ma doświadczenie i efekty są, a skutki uboczne minimalne. Prawda jest taka, że CA istniały zanim jeszcze ktoś dał im nazwę. Ja je robię już przeszło 20 lat.
Co do piśmiennictwa amerykańskiego, to znam je bardzo dobrze. I powiem Ci jeszcze jedno: w Ameryce nie stosują CA. Oni mają Invisalign. Są to aparaty o podobnym działaniu i wyglądzie, ale jednak zupełnie inne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Tak, tak, miałem na myśli Invisalign. Super, możesz dać namiary gdzie leczysz?Kuzyn był tymi nakładkami leczony w Philadelphii 4 lata temu, koszmarna kasa. Teraz na Uniwersytecie Medycznym w Polsce i u jednej lekarki w Londynie stwierdzili, że to od tego aparatu ma problem ,brak kontaktów zgryzowych i ''węzły urazowe'', zaburzenia stawowe. Zakłada jeszcze raz, i to stały. Ale może Ty z doświadczeniem tak długim coś byś doradził? Powiedzieli, że te nakładki prostują zęby ,a nie zgryz. Dlatego według mnie wada i plan postępowania leczniczego, wiek, higiena to decyduje o metodzie leczenia i nie można generalizować ,że CA, Invisalign,czy inne Accu Smile są lepsze od Hyraxu ,dystraktora,maski Petite'a.Albo podaj proszę jakiś tytuł opracowania ,który rozstrzyga moje wątpliwości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Ale ja jestem technikiem dentystycznym i nie leczę pacjentów. Jeśli już nawet to nie mamy u nas na to czasu, tyle jest roboty. A obecnie i tak jestem na macierzyńskim, więc nie pracuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.