Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-16, 10:57   #31
Larysa88
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Aankaa tescowe są bardzo dobre D

gelatynka piękny jest kolor tego storczyka, takiego jeszcze nie mam )
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 11:31   #32
Berlinka
Raczkowanie

Przeczytałam wszystkie posty z wcześniejszego wątku i zachęcona innowacyjną metodą hodowli storczyków - metoda PLATYNKI , postanowiłam spróbować. Od około czterech dni mój storczyk, którego mam "z odzysku" - poprzedni właściciel ku mojej radości go porzucił, stoi w keramzycie i woda z niego już trochę odparowała , wiec nie stoi bezpośrednio w wodzie. Mimo wszystko korzonki jakoś boje się o niego , do tego stopnia ze śnił mi się dzisiaj.. Drugiego storczyka który właśnie mi kwitnie wsadziłam również do takiej samej donicy szklanej i zastosowałam te sama metodę. Rozwinął się jeszcze piękniej i myślę ze otwiera dalsze paczki, a wcześniej był już przed zwiędnięciem. Czy któraś z Was stosuje metodę platynki ? Jaki macie doświadczenia ? Czy korzenie Wam zaczynały gnić ? Może lepiej powrócić do dawnej , normalnej metody podlewania ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00127.jpg (31,4 KB, 249 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00125.jpg (36,9 KB, 104 załadowań)
Berlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 11:44   #33
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Berlinka Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was stosuje metodę platynki ? Jaki macie doświadczenia ? Czy korzenie Wam zaczynały gnić ? Może lepiej powrócić do dawnej , normalnej metody podlewania ...

moje stoja w karmezycie juz od wrzesnia i nic sie im zlego nie dzieje same dobrodziejstwa :P caly czas puszczaja nowe korzonki, pedy , liscie
wiec napewno z tego nie zrezygnuje
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 11:51   #34
Berlinka
Raczkowanie

A to normalne ze ta kora w środku jest tak maksymalnie zmoczona ? W tej doniczce storczyka który kwitnie mam kropelki pary i rosy w środku ? To znaczy w tej plastykowej.. To normalne ? Może cyrkulacja powietrza jednak jest zła ... ??

Edytowane przez Berlinka
Czas edycji: 2009-01-16 o 11:52
Stary 2009-01-16, 17:05   #35
platynka80
Rozeznanie

od dzis w tesco storczyki po 19,90, dziewuszki, ale u mnie byly tylko biale i biale z mazami rozowymi. METODA PLATYNKI... brzmi jak wyrocznia )
Stary 2009-01-16, 17:48   #36
Berlinka
Raczkowanie

Platynko ... A co .. Jesteś specjalistka w hodowli i opiekowaniu się storczykami.. Prawidłowo ze tak brzmi, widziałam zdjęcia Twoich kwiatków i są PIĘKNE i dorodne !!!
Stary 2009-01-16, 19:07   #37
adela17
Rozeznanie

dziewczyny byłam dziś w tesco, ale jak dla mnie słabizna ;/ jeden był ładny, ale miał tylko 2 rozwinięte kwiatki w tym jeden nie miał tej osłonki w środku - taki bordowy
i pojechałam do LM były za 40 dychy ale dwupędowce, kupiłam bo wszystkie piękne i zadbane były a taki żółty żyłkowany zaraz pokażę

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-16, 19:15   #38
adela17
Rozeznanie

to wstawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg orchi.jpg (30,0 KB, 166 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg orchi2.jpg (27,3 KB, 114 załadowań)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-01-16, 19:52   #39
ATENA84
Rozeznanie

Witam MANIACZKI W IIczęsci wątku

Dziewczyny szalejecie ze storczykami. Gratuluje zakupów. ŚLICZNOŚCI!!!
Ja jak narazie nie mam czasu wybrac sie na storczykowe zakupy. Jak nie praca w weekendy to studia a teraz garacy okres

Mam nadzieje ze jak sie wybiore w nastepny weeken na zakupy to zaszaleje!!!
Moze w biedronce pojawi si ejakas oferta
i cos czuje ze nie przerzyje

Milego wieczorku
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 19:54   #40
cypressangel
Zakorzenienie

ATENO, w Biedronce w przyszłym tygodniu będą w ofercie kwiatki, ale nie storczyki. W Netto to samo

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 20:11   #41
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

A ja jestem załamana przez wielkie Z!! Mój misio poszedł kupić mi coś do czytania do empiku i po aktimele i wszedł na tesko i powiedział ze było TYYYYYLEEE storczysławów i różne kolory i ze pełno poprostu ze tyle jeszcze w tesko nie widział no i ze miał mi kupić jak będzie wychodził i wyszedł bez bo zapomniał kupić i po co mi mówił ze tyle ich tam było i przywiózł mi tylko dwie książki grocholi z czego jedna zapowiada się nie ciekawie i 6 aktimelów z których juz wypiłam dwa i jeszcze dwa filmy moje ulubione chociaż

Czuję głód storczykowy!!!!!!!!!
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-16, 20:42   #42
northwestpassage
Zadomowienie

Witajcie Orchideomanianki!

wrzucam zdjęcia moich śliczności, bialutka piękność i rózowiutka.
Od 3 tygodni zaczęły kwitnąć, w końcu, nie ominęło się jednak bez strat, Śnieżyczka straciła na początku 2 pąki , potem zaczęłam z nią rozmawiać - właściwie do niej i tak od tego czasu przynajmniej co dwa dni trochę sobie porozmawiam z moimi pieszczoszkami na oknie, pozachwycam się na głos i to działa, zawsze jak już storczyczek nabrał mi pąków to 70% z nich tracił , wysychały, ale po tym jak zaczęły mnie słuchać to widzę że naprawdę trzeba z nimi rozmawiać, są to też żywe organizmy, niby nie rozumieją, ale myślę że czują ciepło i uczucia z jakimi się wobec nich obchodzi, coś jest w naszym świecie takiego - co może kiedyś zrozumiemy, że czy to ja z kimś czy to z kwiatkiem w pewnym sensie jetesmy jedno, jako czesc wszechswiata.
ach sie rozpisalam, zapraszam zatem do podziwiania moich piękności
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg s.jpg (80,3 KB, 134 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sniezyczka.jpg (39,2 KB, 102 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pg.jpg (60,0 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pinky girl.jpg (45,1 KB, 117 załadowań)

northwestpassage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 21:24   #43
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Och zdublowało mi się )

Edytowane przez GLINKA121
Czas edycji: 2009-01-16 o 21:28
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 21:27   #44
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

No no dziewczyny 5000 - super - a ja byłam jeszcze w tamtym roku - dużo zmian
Pozdrawiam w Nowym Roku
Przepiękne ale ten ciapaty i cytrynowy
Ja miałam 17 jeden zrobił kaput a z pozostałych 16 szt 10 kwitnie
Oto one

GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-16, 22:53   #45
Lucygmat
Przyczajenie

Witajcie
reanimuję mojego falka metodą Platynki tzn. siedzi sobie w keramzycie w platikowej doniczce a ja mu wlewam do podstawki 2 cm wody jak juz wyparuje .....no i sobie poczekamy albo przeżyje albo.....Przechodząc dzis koło kwiaciarni ......już mi ekspedientka odstawiła falka na zaplecze we wtorek będzie w domku.....zrobię fotki i zobaczycie co upatrzyłam. Czy pamiętacie na której stronie była seria fotek chyba Platynki ale nie jestem pewna odnośnie procesu kiełkowania pędu kwiatowego i kolejnych jego faz? nie moge tego teraz znaleźć? a jestem ciekawa co mi sie kluje czy to będzie korzonek powietrzny czy może TO na co czekam od dawna..... Mam 2 falki w dość dobrej kondycji a jeden w reanimacji, tylko te dwa coś nie chcą kwitnąć od pewnego czasu mówie do nich no i z jednym cos się dzieje a drugi to chyba głuchy bo nawet nie drgnął.....muszę pomysleć o ratowaniu słuchu.
A forum jest rewelacyjne Dziekuję że tworzycie je
Pozdrawiam gorąco!
Lucygmat jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-17, 07:36   #46
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

Dziewczyny, znacie się DUZO lepiej niż ja na storczykach... i mam do was naprawde wielka prośbe o pomoc...

po 1. mam storczyka który pięknie kwitł, obecnie juz nie ale listki nowe puszcza
problem z nim jest taki że biedactwo rośnie dosłownie w powietrzu. doniczka w srodku jest tak naładowana korzeniami ze sam kwiatek dosłownie z niej juz wyszedł i tak sie przechylił ze, zeby się nie oderwał musi byc cwiazany;/ i nie wiem co mam zrobi... chciałabym przesadzic go do troszeczke wiekszej doniczki ale czytałam ze przesadzac powinno sie najlepiej w maju ...
a poza tym storczyk jest dla mnie naprawde bardzo wazny gdyz dostałam go w spadku dosłownie....

2 problem jest taki ze zakupilam wczoraj w tesco nowego
ale jest taki strasznie biedny.... liscie ma jakies takie wiotkie... i az bordowe od spodu a inne moje kwiaty maja zielone ładnie z lekko rożowawym zabarwieniem na brzegach. aa i na jednym listku miał jakas taka czarna koncówke .... nie chce go zamordowac więc powiedzcie mi co mam z nim robic

3. no i trzeci połamany przez kota ale w bardzo dobrej kondycji czekam az puści nowe pedy kwiatowe

4. reszta moich kwiatów w swietnej kondycji, kwitnie jak szalona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010004.jpg (50,8 KB, 109 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010005.jpg (28,2 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010006.jpg (32,0 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010003.jpg (80,1 KB, 92 załadowań)
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 09:17   #47
gelatynka
Raczkowanie

moje dwa reanimowane puscily korzonki, ktore rosna bardzo mnie to cieszy- ale jeden nic, oprocz tego ze listek nowy urosl- zajrzałam dzisiaj do doniczki a tam nic nowego stare korzonki wogole nie urosly - zmienilam mu podloze na to z orchidsklepiku i mam nadzieje ze moze teraz cos sie u niego ruszy
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 12:41   #48
adela17
Rozeznanie

doomi ten pierwszy to po prostu weź i przesadź - kup przezroczystą, plastikową doniczkę, daj porządne podłoże i włóż go ;P nic mu się nie stanie
a ten drugi hmmm liście od spodu mogą być bordowe, to nic, czarna końcówka hmm może oznaczać początek gnicia - z własnego doświadczenia powiem ci, że też miałam takie coś czarne na liściu sercowym i raz czy dwa popryskałam wodą i się zaczęło gnicie, teraz to jest taki biedulek jeden nie wiem czy przeżyje więc najlepiej odetnij ten kawałek choć może najlepiej by było jakbyś pokazała fotkę tego, co do wiotkich liści jeśli ma sucho to go podlej a jak nie to naprawdę nie wiem co ci poradzić- możesz też sprawdzić korzonki, bo może się okazać że ma wiele zgnitych - mam takiego z bardzo wiotkimi liśćmi przez to że ma mało korzeni

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-01-17, 13:25   #49
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
doomi ten pierwszy to po prostu weź i przesadź - kup przezroczystą, plastikową doniczkę, daj porządne podłoże i włóż go ;P nic mu się nie stanie
a ten drugi hmmm liście od spodu mogą być bordowe, to nic, czarna końcówka hmm może oznaczać początek gnicia - z własnego doświadczenia powiem ci, że też miałam takie coś czarne na liściu sercowym i raz czy dwa popryskałam wodą i się zaczęło gnicie, teraz to jest taki biedulek jeden nie wiem czy przeżyje więc najlepiej odetnij ten kawałek choć może najlepiej by było jakbyś pokazała fotkę tego, co do wiotkich liści jeśli ma sucho to go podlej a jak nie to naprawdę nie wiem co ci poradzić- możesz też sprawdzić korzonki, bo może się okazać że ma wiele zgnitych - mam takiego z bardzo wiotkimi liśćmi przez to że ma mało korzeni

no własnie co to tego biedaka to koncówke obciełam juz wczoraj, czytałam ze jest to też obiaw przenawożenia, czyli ze biedaczysko ma zbyt duzo soli w podłożu ?? hmm ma sucho ale nie wiem czy mam go juz teraz moczyc skoro wczoraj przynioslam go do domu... ?
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-17, 16:09   #50
adela17
Rozeznanie

zależy jakie sa korzenie jeśli srebrne - podlej, jeśli zielone nie podlewaj na razie

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-01-17, 18:22   #51
niga
Raczkowanie

Witam kochane

piekne kwiatuszki ja dzis byłam w kauflandzie, sa stroczyki za 24.99, ale u mnie były takie malutkie i słabiutkie - wiec sobie darowałam zakup.

Berlinkaczy ten karamzyt jest suchy?
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1232105405

w kwiaciarni dzis widzialam pieknego storczyka za 39zl z rodziny Dendrobium, chyba sie skuszę
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-17, 19:52   #52
northwestpassage
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niga Pokaż wiadomość
Witam kochane

piekne kwiatuszki ja dzis byłam w kauflandzie, sa stroczyki za 24.99, ale u mnie były takie malutkie i słabiutkie - wiec sobie darowałam zakup.

Berlinkaczy ten karamzyt jest suchy?
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1232105405

w kwiaciarni dzis widzialam pieknego storczyka za 39zl z rodziny Dendrobium, chyba sie skuszę
a ja jakies 2 tyg temu kupiłam w Obi przekwitniętego tylko z listkami zielnymi Dendrobium z całę 5 złotych hihih, teraz czekam aż puści jakąś gałązkę, jest moją niespodzianką - nie wiem jaki kolorek juz sie nie moge doczekac az bedzie kwitł piękniś. Muszę troche poczytac o tej odmianie, bo dotychczas to tylko miałam Phanaleopsiski

northwestpassage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 07:35   #53
Berlinka
Raczkowanie

niga z tego co pisała wcześniej platynka , opisując swoja metodę opieki nad storczykami , wody początkowo wlałam po brzeg karamzytu. Teraz po prawie już 6 dniach dużo z niej wypił kwiatek, trochę wchłonęła kory z przezroczystej - plastykowej doniczki i pewnie trochę odparowało. Kwiatek nie stoi już bezpośrednio w wodzie tylko poddany jest parowaniu keramzytu który w tej chwili jest jeszcze bardzo, bardzo wilgotny .. No tak zrozumiałam ta metodę.. Jeśli robie coś źle to proszę napiszcie...
Z tego co zrozumiałam to mam podlac te kamyczki znowu za około tydzien...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 09:45   #54
Izka29
Raczkowanie

Moje storczyki zakupione w czwartek w Tesco zaczęły gubić pączki- pierwszy raz sięz z tym spotykam, z tego co wyczytałam to efekt aklimatyzacji- mam nadzieję,że nie padną, jak tylko się wyrobię z pisaniem ocen to wstawię zdjęcia.Reszta bez zmian- nie ma zamiaru kwitnąć a dendrobium brązowieją liście, więc pewnie będzie do wyrzucenia.
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 16:14   #55
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

a ja sie yak cieszyłam ze na nowym pędzie w najstarszym storczyku mam 6 pąków i co?? i jeszcze takie tycie pipeczki i juz ospadły kurdze ja nie wiem wszystkie mi lecą pąki kwiaty a tak w ogóle to styrasznie małe mam kwiaty w ponownych kwitniewniach... czemu??? za mało nowoziłam??? czy coooo???
Stary 2009-01-18, 16:27   #56
Izka29
Raczkowanie

Glizdko! ja bym sie cieszyła gdyby choć jeden skurczybyk mi zakwitł 2 raz.Nawoże sumiennie co miesiąc(może za rzadko?)chyba jakieś samce mam, ale wszystkie?
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 17:17   #57
adela17
Rozeznanie

mi na razie jeden powtórnie zakwitnął były 4 pąki, ale zostały tylko 2 kwiatki
jestem ciekawa czy ten kupiony w LM otworzy pąki bo ma ich aż 20
jeden jest taki, że na starym pędzie chce robić przedłużenie i widze że wypuszcza łodygę, jednakże nie wie za co się zabrać najpierw i na razie żółknie mu liść

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-01-18, 20:08   #58
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

a ja dzisiaj poobcinałam wszystkim moim przekwitniętym łodygi pousychane i w jednym nie uschnięte ale które nic nie puszczają juz z 7 miesięcy nie puścił nawet liścia więc obciełam te łodygi z nadzieją ze moze skupi się teraz na jakimś listku albo moze na nowym pędziku
Stary 2009-01-19, 00:03   #59
platynka80
Rozeznanie

a ja na razie nie mam zadnych nowych pedow, a od wietrzenia nowe paki opadly
Stary 2009-01-19, 11:58   #60
Berlinka
Raczkowanie

Proszę o Wasze zdanie i poradę !!
Dzisiaj rano zauważyłam to na liściach storczyków które tydzień temu wsadziłam do keramzytu.. Czy to jest normalne ze liście pod spodem są takie bordowe, chodzi mi o ich krawędzie.. Ten który nie stoi w keramzycie nie ma czegoś takiego .. Ale znowu inny , który ma paczki i myślę zacznie niedługo kwitnąć tez ma coś takiego.. Może to efekt kwitnienia .. ?? Czy myślicie ze jednak za dużo wilgoci ?? No ale przecież metoda trzymania w keramzycie nieodłącznie wiąże się z tym ze storczyki maja dostęp do dużej ilości wilgoci.. Dodam tylko ze ten najbardziej ciemny na liściach kwitnie jak szalony..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00133.jpg (32,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00140.jpg (17,2 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwitnie.jpg (43,1 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00141.jpg (21,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00139.jpg (30,7 KB, 26 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości