|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Aankaa tescowe są bardzo dobre
Dgelatynka piękny jest kolor tego storczyka, takiego jeszcze nie mam )
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam wszystkie posty z wcześniejszego wątku i zachęcona innowacyjną metodą hodowli storczyków - metoda PLATYNKI , postanowiłam spróbować. Od około czterech dni mój storczyk, którego mam "z odzysku" - poprzedni właściciel ku mojej radości go porzucił, stoi w keramzycie i woda z niego już trochę odparowała , wiec nie stoi bezpośrednio w wodzie. Mimo wszystko korzonki jakoś boje się o niego , do tego stopnia ze śnił mi się dzisiaj.. Drugiego storczyka który właśnie mi kwitnie wsadziłam również do takiej samej donicy szklanej i zastosowałam te sama metodę. Rozwinął się jeszcze piękniej i myślę ze otwiera dalsze paczki, a wcześniej był już przed zwiędnięciem. Czy któraś z Was stosuje metodę platynki ? Jaki macie doświadczenia ? Czy korzenie Wam zaczynały gnić ? Może lepiej powrócić do dawnej , normalnej metody podlewania ...
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moje stoja w karmezycie juz od wrzesnia i nic sie im zlego nie dzieje same dobrodziejstwa :P caly czas puszczaja nowe korzonki, pedy , liscie wiec napewno z tego nie zrezygnuje
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
A to normalne ze ta kora w środku jest tak maksymalnie zmoczona ?
W tej doniczce storczyka który kwitnie mam kropelki pary i rosy w środku ? To znaczy w tej plastykowej.. To normalne ? Może cyrkulacja powietrza jednak jest zła ... ??
Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-01-16 o 12:52 |
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
od dzis w tesco storczyki po 19,90, dziewuszki, ale u mnie byly tylko biale i biale z mazami rozowymi. METODA PLATYNKI... brzmi jak wyrocznia
)
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Platynko ...
A co .. Jesteś specjalistka w hodowli i opiekowaniu się storczykami.. Prawidłowo ze tak brzmi, widziałam zdjęcia Twoich kwiatków i są PIĘKNE i dorodne !!!
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny byłam dziś w tesco, ale jak dla mnie słabizna ;/ jeden był ładny, ale miał tylko 2 rozwinięte kwiatki w tym jeden nie miał tej osłonki w środku - taki bordowy
i pojechałam do LM były za 40 dychy ale dwupędowce, kupiłam bo wszystkie piękne i zadbane były a taki żółty żyłkowany zaraz pokażę
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
to wstawiam
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Witam MANIACZKI W IIczęsci wątku
Dziewczyny szalejecie ze storczykami. Gratuluje zakupów. ŚLICZNOŚCI!!! Ja jak narazie nie mam czasu wybrac sie na storczykowe zakupy. Jak nie praca w weekendy to studia a teraz garacy okres ![]() ![]() Mam nadzieje ze jak sie wybiore w nastepny weeken na zakupy to zaszaleje!!! Moze w biedronce pojawi si ejakas oferta ![]() ![]() i cos czuje ze nie przerzyje ![]() ![]() Milego wieczorku |
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
ATENO, w Biedronce w przyszłym tygodniu będą w ofercie kwiatki, ale nie storczyki. W Netto to samo
|
#41 |
|
BAN stały
|
A ja jestem załamana przez wielkie Z!! Mój misio poszedł kupić mi coś do czytania do empiku i po aktimele i wszedł na tesko i powiedział ze było TYYYYYLEEE storczysławów i różne kolory i ze pełno poprostu ze tyle jeszcze w tesko nie widział
no i ze miał mi kupić jak będzie wychodził i wyszedł bez bo zapomniał kupić i po co mi mówił ze tyle ich tam było i przywiózł mi tylko dwie książki grocholi z czego jedna zapowiada się nie ciekawie i 6 aktimelów z których juz wypiłam dwa i jeszcze dwa filmy moje ulubione chociaż ![]() Czuję głód storczykowy!!!!!!!!! |
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Orchideomanianki!
![]() wrzucam zdjęcia moich śliczności, bialutka piękność i rózowiutka. Od 3 tygodni zaczęły kwitnąć, w końcu, nie ominęło się jednak bez strat, Śnieżyczka straciła na początku 2 pąki , potem zaczęłam z nią rozmawiać - właściwie do niej i tak od tego czasu przynajmniej co dwa dni trochę sobie porozmawiam z moimi pieszczoszkami na oknie, pozachwycam się na głos i to działa, zawsze jak już storczyczek nabrał mi pąków to 70% z nich tracił , wysychały, ale po tym jak zaczęły mnie słuchać to widzę że naprawdę trzeba z nimi rozmawiać, są to też żywe organizmy, niby nie rozumieją, ale myślę że czują ciepło i uczucia z jakimi się wobec nich obchodzi, coś jest w naszym świecie takiego - co może kiedyś zrozumiemy, że czy to ja z kimś czy to z kwiatkiem w pewnym sensie jetesmy jedno, jako czesc wszechswiata.ach sie rozpisalam, zapraszam zatem do podziwiania moich piękności
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Och zdublowało mi się
)
moje https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427085 moje część pierwsza papierki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17709362 blog Edytowane przez GLINKA121 Czas edycji: 2009-01-16 o 22:28 |
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
No no dziewczyny 5000 - super - a ja byłam jeszcze w tamtym roku - dużo zmian
Pozdrawiam w Nowym Roku Przepiękne ale ten ciapaty i cytrynowy ![]() ![]() ![]() Ja miałam 17 jeden zrobił kaput a z pozostałych 16 szt 10 kwitnie Oto one
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
reanimuję mojego falka metodą Platynki tzn. siedzi sobie w keramzycie w platikowej doniczce a ja mu wlewam do podstawki 2 cm wody jak juz wyparuje .....no i sobie poczekamy albo przeżyje albo.....Przechodząc dzis koło kwiaciarni ......już mi ekspedientka odstawiła falka na zaplecze we wtorek będzie w domku od pewnego czasu mówie do nich no i z jednym cos się dzieje a drugi to chyba głuchy bo nawet nie drgnął.....muszę pomysleć o ratowaniu słuchu.A forum jest rewelacyjne ![]() Pozdrawiam gorąco! |
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, znacie się DUZO lepiej niż ja na storczykach... i mam do was naprawde wielka prośbe o pomoc...
po 1. mam storczyka który pięknie kwitł, obecnie juz nie ale listki nowe puszcza ![]() problem z nim jest taki że biedactwo rośnie dosłownie w powietrzu. doniczka w srodku jest tak naładowana korzeniami ze sam kwiatek dosłownie z niej juz wyszedł i tak sie przechylił ze, zeby się nie oderwał musi byc cwiazany;/ i nie wiem co mam zrobi... chciałabym przesadzic go do troszeczke wiekszej doniczki ale czytałam ze przesadzac powinno sie najlepiej w maju ... a poza tym storczyk jest dla mnie naprawde bardzo wazny gdyz dostałam go w spadku dosłownie.... 2 problem jest taki ze zakupilam wczoraj w tesco nowego ![]() ale jest taki strasznie biedny.... liscie ma jakies takie wiotkie... i az bordowe od spodu a inne moje kwiaty maja zielone ładnie z lekko rożowawym zabarwieniem na brzegach. aa i na jednym listku miał jakas taka czarna koncówke .... nie chce go zamordowac więc powiedzcie mi co mam z nim robic ![]() 3. no i trzeci połamany przez kota ale w bardzo dobrej kondycji czekam az puści nowe pedy kwiatowe![]() 4. reszta moich kwiatów w swietnej kondycji, kwitnie jak szalona
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
moje dwa reanimowane puscily korzonki, ktore rosna
bardzo mnie to cieszy- ale jeden nic, oprocz tego ze listek nowy urosl- zajrzałam dzisiaj do doniczki a tam nic nowego stare korzonki wogole nie urosly - zmienilam mu podloze na to z orchidsklepiku i mam nadzieje ze moze teraz cos sie u niego ruszy
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
doomi ten pierwszy to po prostu weź i przesadź - kup przezroczystą, plastikową doniczkę, daj porządne podłoże i włóż go ;P nic mu się nie stanie
a ten drugi hmmm liście od spodu mogą być bordowe, to nic, czarna końcówka hmm może oznaczać początek gnicia - z własnego doświadczenia powiem ci, że też miałam takie coś czarne na liściu sercowym i raz czy dwa popryskałam wodą i się zaczęło gnicie, teraz to jest taki biedulek jeden nie wiem czy przeżyje więc najlepiej odetnij ten kawałek choć może najlepiej by było jakbyś pokazała fotkę tego, co do wiotkich liści jeśli ma sucho to go podlej a jak nie to naprawdę nie wiem co ci poradzić- możesz też sprawdzić korzonki, bo może się okazać że ma wiele zgnitych - mam takiego z bardzo wiotkimi liśćmi przez to że ma mało korzeni
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no własnie co to tego biedaka to koncówke obciełam juz wczoraj, czytałam ze jest to też obiaw przenawożenia, czyli ze biedaczysko ma zbyt duzo soli w podłożu ?? hmm ma sucho ale nie wiem czy mam go juz teraz moczyc skoro wczoraj przynioslam go do domu... ? |
|
|
|
|
#50 |
|
Rozeznanie
|
zależy jakie sa korzenie jeśli srebrne - podlej, jeśli zielone nie podlewaj na razie
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Witam kochane
piekne kwiatuszki ja dzis byłam w kauflandzie, sa stroczyki za 24.99, ale u mnie były takie malutkie i słabiutkie - wiec sobie darowałam zakup. Berlinkaczy ten karamzyt jest suchy? http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1232105405 w kwiaciarni dzis widzialam pieknego storczyka za 39zl z rodziny Dendrobium, chyba sie skuszę
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z całę 5 złotych hihih, teraz czekam aż puści jakąś gałązkę, jest moją niespodzianką - nie wiem jaki kolorek juz sie nie moge doczekac az bedzie kwitł piękniś. Muszę troche poczytac o tej odmianie, bo dotychczas to tylko miałam Phanaleopsiski
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
niga z tego co pisała wcześniej platynka , opisując swoja metodę opieki nad storczykami
, wody początkowo wlałam po brzeg karamzytu. Teraz po prawie już 6 dniach dużo z niej wypił kwiatek, trochę wchłonęła kory z przezroczystej - plastykowej doniczki i pewnie trochę odparowało. Kwiatek nie stoi już bezpośrednio w wodzie tylko poddany jest parowaniu keramzytu który w tej chwili jest jeszcze bardzo, bardzo wilgotny .. No tak zrozumiałam ta metodę.. Jeśli robie coś źle to proszę napiszcie... ![]() Z tego co zrozumiałam to mam podlac te kamyczki znowu za około tydzien... |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Moje storczyki zakupione w czwartek w Tesco zaczęły gubić pączki- pierwszy raz sięz z tym spotykam, z tego co wyczytałam to efekt aklimatyzacji- mam nadzieję,że nie padną, jak tylko się wyrobię z pisaniem ocen to wstawię zdjęcia.Reszta bez zmian- nie ma zamiaru kwitnąć a dendrobium brązowieją liście, więc pewnie będzie do wyrzucenia.
|
|
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
a ja sie yak cieszyłam ze na nowym pędzie w najstarszym storczyku mam 6 pąków i co?? i jeszcze takie tycie pipeczki i juz ospadły
kurdze ja nie wiem wszystkie mi lecą pąki kwiaty a tak w ogóle to styrasznie małe mam kwiaty w ponownych kwitniewniach... czemu??? za mało nowoziłam??? czy coooo???
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Glizdko! ja bym sie cieszyła gdyby choć jeden skurczybyk mi zakwitł 2 raz.Nawoże sumiennie co miesiąc(może za rzadko?)chyba jakieś samce mam, ale wszystkie?
|
|
|
|
#57 |
|
Rozeznanie
|
mi na razie jeden powtórnie zakwitnął były 4 pąki, ale zostały tylko 2 kwiatki
![]() jestem ciekawa czy ten kupiony w LM otworzy pąki bo ma ich aż 20 ![]() jeden jest taki, że na starym pędzie chce robić przedłużenie i widze że wypuszcza łodygę, jednakże nie wie za co się zabrać najpierw i na razie żółknie mu liść
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
a ja dzisiaj poobcinałam wszystkim moim przekwitniętym łodygi pousychane i w jednym nie uschnięte ale które nic nie puszczają juz z 7 miesięcy
nie puścił nawet liścia więc obciełam te łodygi z nadzieją ze moze skupi się teraz na jakimś listku albo moze na nowym pędziku
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
a ja na razie nie mam zadnych nowych pedow, a od wietrzenia nowe paki opadly
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o Wasze zdanie i poradę !!
![]() Dzisiaj rano zauważyłam to na liściach storczyków które tydzień temu wsadziłam do keramzytu.. Czy to jest normalne ze liście pod spodem są takie bordowe, chodzi mi o ich krawędzie.. Ten który nie stoi w keramzycie nie ma czegoś takiego .. Ale znowu inny , który ma paczki i myślę zacznie niedługo kwitnąć tez ma coś takiego.. Może to efekt kwitnienia .. ?? Czy myślicie ze jednak za dużo wilgoci ?? No ale przecież metoda trzymania w keramzycie nieodłącznie wiąże się z tym ze storczyki maja dostęp do dużej ilości wilgoci.. Dodam tylko ze ten najbardziej ciemny na liściach kwitnie jak szalony..
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.

D
)

same dobrodziejstwa :P caly czas puszczaja nowe korzonki, pedy , liscie 

, wody początkowo wlałam po brzeg karamzytu. Teraz po prawie już 6 dniach dużo z niej wypił kwiatek, trochę wchłonęła kory z przezroczystej - plastykowej doniczki i pewnie trochę odparowało. Kwiatek nie stoi już bezpośrednio w wodzie tylko poddany jest parowaniu keramzytu który w tej chwili jest jeszcze bardzo, bardzo wilgotny .. No tak zrozumiałam ta metodę..