![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Aankaa tescowe są bardzo dobre
![]() gelatynka piękny jest kolor tego storczyka, takiego jeszcze nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam wszystkie posty z wcześniejszego wątku i zachęcona innowacyjną metodą hodowli storczyków - metoda PLATYNKI , postanowiłam spróbować. Od około czterech dni mój storczyk, którego mam "z odzysku" - poprzedni właściciel ku mojej radości go porzucił, stoi w keramzycie i woda z niego już trochę odparowała , wiec nie stoi bezpośrednio w wodzie. Mimo wszystko korzonki jakoś boje się o niego , do tego stopnia ze śnił mi się dzisiaj.. Drugiego storczyka który właśnie mi kwitnie wsadziłam również do takiej samej donicy szklanej i zastosowałam te sama metodę. Rozwinął się jeszcze piękniej i myślę ze otwiera dalsze paczki, a wcześniej był już przed zwiędnięciem. Czy któraś z Was stosuje metodę platynki ? Jaki macie doświadczenia ? Czy korzenie Wam zaczynały gnić ? Może lepiej powrócić do dawnej , normalnej metody podlewania ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moje stoja w karmezycie juz od wrzesnia i nic sie im zlego nie dzieje ![]() wiec napewno z tego nie zrezygnuje
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
A to normalne ze ta kora w środku jest tak maksymalnie zmoczona ?
![]() ![]() Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-01-16 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
od dzis w tesco storczyki po 19,90, dziewuszki, ale u mnie byly tylko biale i biale z mazami rozowymi. METODA PLATYNKI... brzmi jak wyrocznia
![]()
#36 |
Raczkowanie
|
Platynko ...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
dziewczyny byłam dziś w tesco, ale jak dla mnie słabizna ;/ jeden był ładny, ale miał tylko 2 rozwinięte kwiatki w tym jeden nie miał tej osłonki w środku - taki bordowy
i pojechałam do LM były za 40 dychy ale dwupędowce, kupiłam bo wszystkie piękne i zadbane były ![]() ![]()
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
to wstawiam
![]()
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Witam MANIACZKI W IIczęsci wątku
![]() ![]() Dziewczyny szalejecie ze storczykami. Gratuluje zakupów. ŚLICZNOŚCI!!! Ja jak narazie nie mam czasu wybrac sie na storczykowe zakupy. Jak nie praca w weekendy to studia a teraz garacy okres ![]() ![]() Mam nadzieje ze jak sie wybiore w nastepny weeken na zakupy to zaszaleje!!! Moze w biedronce pojawi si ejakas oferta ![]() ![]() i cos czuje ze nie przerzyje ![]() ![]() Milego wieczorku |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
ATENO, w Biedronce w przyszłym tygodniu będą w ofercie kwiatki, ale nie storczyki. W Netto to samo
![]()
#41 |
BAN stały
|
A ja jestem załamana przez wielkie Z!! Mój misio poszedł kupić mi coś do czytania do empiku i po aktimele i wszedł na tesko i powiedział ze było TYYYYYLEEE storczysławów i różne kolory i ze pełno poprostu ze tyle jeszcze w tesko nie widział
![]() ![]() ![]() ![]() Czuję głód storczykowy!!!!!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Witajcie Orchideomanianki!
![]() wrzucam zdjęcia moich śliczności, bialutka piękność i rózowiutka. Od 3 tygodni zaczęły kwitnąć, w końcu, nie ominęło się jednak bez strat, Śnieżyczka straciła na początku 2 pąki ![]() ![]() ach sie rozpisalam, zapraszam zatem do podziwiania moich piękności ![]()
#43 |
Zakorzenienie
|
Och zdublowało mi się
![]()
moje https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427085 moje część pierwsza papierki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17709362 blog ![]() Edytowane przez GLINKA121 Czas edycji: 2009-01-16 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
No no dziewczyny 5000 - super - a ja byłam jeszcze w tamtym roku - dużo zmian
Pozdrawiam w Nowym Roku Przepiękne ale ten ciapaty i cytrynowy ![]() ![]() ![]() Ja miałam 17 jeden zrobił kaput a z pozostałych 16 szt 10 kwitnie Oto one ![]()
#45 |
Przyczajenie
|
Witajcie
reanimuję mojego falka metodą Platynki tzn. siedzi sobie w keramzycie w platikowej doniczce a ja mu wlewam do podstawki 2 cm wody jak juz wyparuje .....no i sobie poczekamy albo przeżyje albo.....Przechodząc dzis koło kwiaciarni ![]() ![]() ![]() A forum jest rewelacyjne ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, znacie się DUZO lepiej niż ja na storczykach... i mam do was naprawde wielka prośbe o pomoc...
po 1. mam storczyka który pięknie kwitł, obecnie juz nie ale listki nowe puszcza ![]() problem z nim jest taki że biedactwo rośnie dosłownie w powietrzu. doniczka w srodku jest tak naładowana korzeniami ze sam kwiatek dosłownie z niej juz wyszedł i tak sie przechylił ze, zeby się nie oderwał musi byc cwiazany;/ i nie wiem co mam zrobi... chciałabym przesadzic go do troszeczke wiekszej doniczki ale czytałam ze przesadzac powinno sie najlepiej w maju ... a poza tym storczyk jest dla mnie naprawde bardzo wazny gdyz dostałam go w spadku dosłownie.... 2 problem jest taki ze zakupilam wczoraj w tesco nowego ![]() ale jest taki strasznie biedny.... liscie ma jakies takie wiotkie... i az bordowe od spodu a inne moje kwiaty maja zielone ładnie z lekko rożowawym zabarwieniem na brzegach. aa i na jednym listku miał jakas taka czarna koncówke .... nie chce go zamordowac więc powiedzcie mi co mam z nim robic ![]() 3. no i trzeci połamany przez kota ale w bardzo dobrej kondycji ![]() ![]() 4. reszta moich kwiatów w swietnej kondycji, kwitnie jak szalona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
moje dwa reanimowane puscily korzonki, ktore rosna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
doomi ten pierwszy to po prostu weź i przesadź - kup przezroczystą, plastikową doniczkę, daj porządne podłoże i włóż go ;P nic mu się nie stanie
a ten drugi hmmm liście od spodu mogą być bordowe, to nic, czarna końcówka hmm może oznaczać początek gnicia - z własnego doświadczenia powiem ci, że też miałam takie coś czarne na liściu sercowym i raz czy dwa popryskałam wodą i się zaczęło gnicie, teraz to jest taki biedulek jeden ![]() ![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no własnie co to tego biedaka to koncówke obciełam juz wczoraj, czytałam ze jest to też obiaw przenawożenia, czyli ze biedaczysko ma zbyt duzo soli w podłożu ?? hmm ma sucho ale nie wiem czy mam go juz teraz moczyc skoro wczoraj przynioslam go do domu... ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
zależy jakie sa korzenie jeśli srebrne - podlej, jeśli zielone nie podlewaj na razie
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Witam kochane
![]() piekne kwiatuszki ja dzis byłam w kauflandzie, sa stroczyki za 24.99, ale u mnie były takie malutkie i słabiutkie - wiec sobie darowałam zakup. Berlinkaczy ten karamzyt jest suchy? http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1232105405 w kwiaciarni dzis widzialam pieknego storczyka za 39zl z rodziny Dendrobium, chyba sie skuszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
niga z tego co pisała wcześniej platynka , opisując swoja metodę opieki nad storczykami
![]() ![]() ![]() Z tego co zrozumiałam to mam podlac te kamyczki znowu za około tydzien... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Moje storczyki zakupione w czwartek w Tesco zaczęły gubić pączki- pierwszy raz sięz z tym spotykam, z tego co wyczytałam to efekt aklimatyzacji- mam nadzieję,że nie padną, jak tylko się wyrobię z pisaniem ocen to wstawię zdjęcia.Reszta bez zmian- nie ma zamiaru kwitnąć a dendrobium brązowieją liście, więc pewnie będzie do wyrzucenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
BAN stały
|
a ja sie yak cieszyłam ze na nowym pędzie w najstarszym storczyku mam 6 pąków i co?? i jeszcze takie tycie pipeczki i juz ospadły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Glizdko! ja bym sie cieszyła gdyby choć jeden skurczybyk mi zakwitł 2 raz.Nawoże sumiennie co miesiąc(może za rzadko?)chyba jakieś samce mam, ale wszystkie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
mi na razie jeden powtórnie zakwitnął były 4 pąki, ale zostały tylko 2 kwiatki
![]() jestem ciekawa czy ten kupiony w LM otworzy pąki bo ma ich aż 20 ![]() jeden jest taki, że na starym pędzie chce robić przedłużenie i widze że wypuszcza łodygę, jednakże nie wie za co się zabrać najpierw i na razie żółknie mu liść ![]()
![]() |
#58 |
BAN stały
|
a ja dzisiaj poobcinałam wszystkim moim przekwitniętym łodygi pousychane i w jednym nie uschnięte ale które nic nie puszczają juz z 7 miesięcy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
a ja na razie nie mam zadnych nowych pedow, a od wietrzenia nowe paki opadly
![]()
#60 |
Raczkowanie
|
Proszę o Wasze zdanie i poradę !!
![]() Dzisiaj rano zauważyłam to na liściach storczyków które tydzień temu wsadziłam do keramzytu.. Czy to jest normalne ze liście pod spodem są takie bordowe, chodzi mi o ich krawędzie.. Ten który nie stoi w keramzycie nie ma czegoś takiego .. Ale znowu inny , który ma paczki i myślę zacznie niedługo kwitnąć tez ma coś takiego.. Może to efekt kwitnienia .. ?? Czy myślicie ze jednak za dużo wilgoci ?? No ale przecież metoda trzymania w keramzycie nieodłącznie wiąże się z tym ze storczyki maja dostęp do dużej ilości wilgoci.. Dodam tylko ze ten najbardziej ciemny na liściach kwitnie jak szalony.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.