TŻ, straż, szkolenie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-18, 18:29   #31
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: TŻ, straż, szkolenie

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Babki moga byc w straży sama z kolezanka chodzilam tylko ze to zebrania OSP byly, ale jesli sie by chodzilo dalej, do 18 i potem kurs 1 pomocy, i inne na strazaka to owszem kobieta moze byc pani strażaczka

U mnie wlasnie w OSP jest dziewczyna po 20 , i jezdzi normalnie z chlopakami do pozarów. Ale to corka jednego z `szefów` ale raczej to znaczenia nie ma.

OSP a PSP to zupełnie inna bajka aczkolwiek kobiety w PSP mogą byc jak najbardziej jesli tylko spełniają wymagania

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 18:33   #32
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

A wymagania są identyczne jak dla facetów, przy egzaminach na wstępie też...
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 18:36   #33
motylek1007
Zakorzenienie

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10543199]A wymagania są identyczne jak dla facetów, przy egzaminach na wstępie też...[/quote]

dokładnie, nie ma taryfy ulgowej

powiem Wam że u nas przynajmniej jest tak, ze jeżeli ktos juz sie dostał do straży (czyli test sprawnościowy plus z wiedzy) i jedzie strażak na kurs szeregowych (podstawowy i obowiązkowy) to nie zdazylo sie (przynajmniej w przeciagu kilku ostatnich lat jak tam pracuje) zeby nie zaliczyl tego kursu, co nie znaczy ze jest łatwo rzecz jasna - to tak w ramach mini pocieszenia

[*] 11.09.2012
Stary 2009-01-18, 19:18   #34
Madia
Zakorzenienie

U mnie (przynajmniej kilka lat temu, zanim mój ojciec przeszedł na emeryturę) kobiety na podziale bojowym nie mogą być Tylko, że z powodu przepisów, po prostu zbudowali remizę i zapomnieli o kobietach (brak oddzielnych łazienek i sypialni, co wtedy było wymogiem by zatrudnić kobietę). Nie wiem jak jest teraz ale póki co nadal tam kobiet nie ma, ale może nie chciały. Mi osobiście by te braki nie przeszkadzały...ale prawo bywa nieubłagane

A..to taki w sumie off top :P

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 09:31   #35
Werka Werka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
U mnie (przynajmniej kilka lat temu, zanim mój ojciec przeszedł na emeryturę) kobiety na podziale bojowym nie mogą być Tylko, że z powodu przepisów, po prostu zbudowali remizę i zapomnieli o kobietach (brak oddzielnych łazienek i sypialni, co wtedy było wymogiem by zatrudnić kobietę). Nie wiem jak jest teraz ale póki co nadal tam kobiet nie ma, ale może nie chciały. Mi osobiście by te braki nie przeszkadzały...ale prawo bywa nieubłagane

A..to taki w sumie off top :P
Jeszcze nie widziałam kobiet jeżdżących do pożaru w PSP. Owszem kobiety mogą być strażakami i są ale siedzą np. w kadrach. Na kursy też je wysyłają bo albo są takie wymogi albo muszą podnieść kwalifikaje do wyższej emerytury .Nie oszukujmy się, nie będą budowali remiz z pomieszczeniami dla kobiet ( chyba, że za ileś tam lat)
Werka Werka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 17:28   #36
motylek1007
Zakorzenienie

masz racje, wiele komend nie jest do tego przystosowanych wiec i kobiet na podziale bojowym nie zatrudniają

[*] 11.09.2012
Stary 2009-01-19, 20:33   #37
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Werka Werka Pokaż wiadomość
Jeszcze nie widziałam kobiet jeżdżących do pożaru w PSP. Owszem kobiety mogą być strażakami i są ale siedzą np. w kadrach. Na kursy też je wysyłają bo albo są takie wymogi albo muszą podnieść kwalifikaje do wyższej emerytury .Nie oszukujmy się, nie będą budowali remiz z pomieszczeniami dla kobiet ( chyba, że za ileś tam lat)
Tylko, że wiesz dla mnie paranoją jest, że budując nową remizę, nie uwzględnia się takiej ewentualności. A najlepsze jest to, że pomieszczeń sypialnych mają 3 (na każdą zmianę). Wniosek z tego jest taki, że dałoby się to załatwić (nie mówiąc już o tym, że łazienki na każdym piętrze są). Choć akurat ja mam lęk do drabiny więc się nie pcham, bo wiem że bym przed tym nie uciekła. (Choć może jakbym się nie bała to wtedy inaczej )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 06:50   #38
Werka Werka
Raczkowanie

I to jest właśnie to,niby równo uprawnienie ale jednak kobiety nie pracują w tym zawodzie. Oczywiście mogły by ale oni specjalnie mówią,że nie mają warunków.
Stary 2009-01-20, 07:20   #39
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
I to jest właśnie to,niby równo uprawnienie ale jednak kobiety nie pracują w tym zawodzie. Oczywiście mogły by ale oni specjalnie mówią,że nie mają warunków.

nie zgodzę sie z tym, ze specjalnie nie ma miejsca dla kobiet. Znaczna większosc komend powstała wiele lat temu, gdzie nie były znane wtedy przepisy, że dla kobiet musi byc odzielna sypialnia, prysznice itp. Dzis naparwde cięzko o przebudowe (chodzi oczywiscie o kase).
Zobaczcie zreszta co mówia o tv o staży pożarnej, wczoraj słyszalam nawet ze w sytuacji kryzysu będą mniejsze pensje, to gdzie tu dopiero robic przebudowe komend pod kobiety na podziale bojowym.
Niestety przepisy są przepisami i nie mozna ich obejsc, nawet jakby kobieta zgodzila sie dzielic łazienke z facetami to przepisy są nieubłagalne

[*] 11.09.2012
Stary 2009-01-20, 08:50   #40
Werka Werka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Tylko, że wiesz dla mnie paranoją jest, że budując nową remizę, nie uwzględnia się takiej ewentualności. A najlepsze jest to, że pomieszczeń sypialnych mają 3 (na każdą zmianę). Wniosek z tego jest taki, że dałoby się to załatwić (nie mówiąc już o tym, że łazienki na każdym piętrze są). Choć akurat ja mam lęk do drabiny więc się nie pcham, bo wiem że bym przed tym nie uciekła. (Choć może jakbym się nie bała to wtedy inaczej )
Widze,że sama sobie zaprzeczasz.Raz piszesz tak a potem ,że to kwestia finansowa.
Stary 2009-01-20, 09:42   #41
Madia
Zakorzenienie

Gdzie sobie zaprzeczam?? Najpierw napisałam, że kobiety nie można zatrudnić gdy nie ma dodatkowych sypialni/łazienek. Potem Ty mi pisałaś, że nie budują remiz z pomieszczeniami dla kobiet, więc ja przytoczyłam przykład nowo-budowanej remizy, gdzie o tym nie pomyślano by takie pomieszczenia wydzielić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 09:58   #42
Werka Werka
Raczkowanie

piszesz;
cyt. "a najlepsze jest to,że pomieszczeń sypialnianych mają 3.Wniosek z tego taki że dałoby się to załatwić."
potem piszesz;
cyt." Znaczna większosc komend powstała wiele lat temu, gdzie nie były znane wtedy przepisy, że dla kobiet musi byc odzielna sypialnia, prysznice itp. Dzis naparwde cięzko o przebudowe (chodzi oczywiscie o kase)."
Stary 2009-01-21, 21:50   #43
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
piszesz;
cyt. "a najlepsze jest to,że pomieszczeń sypialnianych mają 3.Wniosek z tego taki że dałoby się to załatwić."
potem piszesz;
cyt." Znaczna większosc komend powstała wiele lat temu, gdzie nie były znane wtedy przepisy, że dla kobiet musi byc odzielna sypialnia, prysznice itp. Dzis naparwde cięzko o przebudowe (chodzi oczywiscie o kase)."
Tylko, że drugi cytat nie jest mój tylko motylka

Stary 2009-01-22, 06:41   #44
Werka Werka
Raczkowanie

Sorki dobrze nie popatrzyłam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości