![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
Dziewczyny w niedzielę ide do Baptystów, na 10 msza, byłam sprawdzić pod kościółkiem
![]() ![]() To bardzo mała kapliczka, więc na pewno wszyscy się znają, usiąde/stanę gdzieś z tyłu i przecież nie będę znała żadnej modlitwy, żadnej pieśni... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze, to nie msza, ale to szczegół. Po drugie, modlitwy mówi się z głowy, nie ma wyuczonych formułek. Modlisz się głośno lub w myślach, jak wolisz. Słowa pieśni z reguły są wyświetlane. Będzie dobrze. Trzymam kciuki!
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dagusiu to czekamy na wrażenia
![]()
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam! Właściwie to już jakoś po 12, ale nie miałam czasu żeby napisać
![]() Hmm co by tu rzec? Było wspaniale!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ale się cieszę Dagusiu
![]() ![]() ![]() no wiedziałam, wiedziałam, że Was przyjmą życzliwie mimo, że pisałaś, iż w Twojej miejscowości nie ma takich ludzi. Ale fajnie ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Właśnie to mnie najbardziej zdziwiło!! Bo ludzie w Koninie są faktycznie średnio życzliwi
![]() ![]() Ogólnie rzec biorąc to było faaantastyczne przeżycie. Siostrze też się podobało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Różnie to bywa, w niektórych kościołach wieczerza jest raz w miesiącu.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Aaaa rozumiem rozumiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dużo młodzieży jest w tym kościele, nie proponowali CI uczestnictwa z spotkaniach młodzieżowych?
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Oooo! To super
![]() Korzystaj więc z takich okazji - szybciej poznasz fajnych ludzi ![]()
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj znów byłam na nabożeństwie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Hłe hłe, ja też tak mam
![]()
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Dagusiac Bardzo się cieszę, że znalazłaś miejsce i wspólnotę religijną, w której tak wspaniale się czujesz
![]() Ja też nie chcę być już dłużej katoliczką. Od kilku lat nie praktykuję tzn. nie przystępuję do spowiedzi i komunii. Czasem idę do kościoła z mamą, żeby nie robić jej przykrości - ale tylko stoję z tyłu, nie uczestniczę w liturgii, nie śpiewam itd. Ale moja mama po cichu daje mi wolną rękę w sprawie wyboru religii ![]() W tym roku wyjadę na studia do innego miasta i wtedy chcę już oficjalnie zmienić wyznanie. Najbliższy jest mi protestantyzm. Wyznanie ewangelicko-augsburskie. Na jego temat najwięcej czytałam i zgadzam się praktycznie z każdym zdaniem. Ale zachęciłaś mnie do 'zapoznania się' z baptystami, na pewno coś więcej o tym wyznaniu przeczytam ![]() W wielu sprawach nie zgadzam się z nauczaniem KK, a chcę być blisko Boga. Wierzę, modlę się i chcę odnaleźć się we wspólnocie. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Nija - nie byłam w kościele luterańskim, ale zachęcam Cię do zapoznania się z baptystami
![]() ![]() ![]() ![]() Także jeśli poszukujesz swojego miejsca odwiedź kilka protestanckich kościołów i zobacz co Ci najbardziej będzie odpowiadało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle - jesteśmy równolatkami - o ile to że należysz do KK 20 lat znaczy, że właśnie tyle lat żyjesz na tym świecie ![]() ---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Czy jest tu jakaś Wizażanka wyznania ewangelicko-augsburskiego ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Również planuję zmienić wiarę. Narazie poszukuje, rozważam. Zainteresował mnie Baptyzm. Chciałabym się udać do na ich spotkania, lecz w sieci znalazłam 2 adresy [Katowice] :
II Zbór Baptystyczny "Opoka" ul. Piotra Skargi 6/107 oraz I Zbór na ulicy Morawskiej 10 Trójka pisałas, że byłas w "Opoce", jak tam jest? Sposród tych dwóch Zborów, który wybrać tak na "pierwszy raz" Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2009-03-09 o 00:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Anette tak, masz rację, w Katowicach są dwa kościoły baptystyczne, na ul,Skargi na tyłach byłego Empiku i na Morawskiej.
Byłam kilka razy na koncertach i raz na ślubie na Morawskiej - to taki kościelny kościół, a na Skargi kilka razy uczestniczyłam w nabożeństwach, koncertach, wykładach filozoficznych przy kawie i mam tam wielu znajomych, jest to kościół nietypowy, wyrósł z CHSA czyli Chrześcijańskiego Stowarzyszenia Studenckiego, większość wierzących to profesorowie, naukowcy, politycy i studenci różnych nacji ![]() Mają rewelacyjne kazania, takie inne, są bardzo otwarci, robią super wycieczki, byłam z nimi w Pradze. Bardzo lubię prowadzącego spotkania Tomka, no niesamowite poczucie humoru ma gość ![]() W Katowicach jest też największy kościół protestancki w Polsce, kościół Zielonoświątkowy "Betania" na ul. Gliwickiej 267 , sam budynek wygląda jak UFO ![]()
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Dziękuje za odp!
Choć narazie sceptycznie podchodzę do ruchu Zielonoswiątkowców, gdyż wiele osob uważa ich za sektę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
No dziwne to, bo przecież to też protestanci i mają identyczne podstawy i założenia wiary jak i baptyści, niczym się nie różnią od nich, no jedynie nazwą i jest to kościół bardziej wyluzowany, bo baptyści są uważani za smutnych ludzi ;-)
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
To nie jest sekta na pewno. Ja jestem baptystą i mój tata katolik również uważa, że jestem w sekcie. No cóż...
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eh... moja mama też parę razy rzuciła takie teksty, które sugerowałyby...wiadomo co. Zarówno Baptyści jak i Zielonoświątkowcy to prawnie uznane i uregulowane ustawowo protestanckie kościoły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Kochane, fajny wątek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj już nie mam weny, ale jutro na pewno o coś zapytam. Pisałam wcześniej, że chcę zmienić wyznanie i najbardziej odnajduję się (z tego co o wyznaniach czytałam) w wyznaniu ewangelicko-augsburskim. Mam nadzieję, że do jutra nie znikniesz z wątku ![]() Ale tak na początku chciałabym zapytać o liturgię - czy u Was wygląda podobnie jak w Kościele katolickim? Jak wygląda taka ewangelicko-augsburska 'msza'? Jak często gromadzicie się na tych nabożeństwach? Wiem, że w mojej okolicy jest taki mały kościółek ewangelicko-augsburski ale jeszcze nigdy w nim nie byłam. Czy gdybym poszła do takiego kościoła, zostałabym zauważona przez wiernych jako 'nowa'? Mam się spodziewać, że ktoś podejdzie, zapyta co tu robię, czy raczej tak jak w KK nikt nie zwróci uwagi na nową twarz? No i proszę, wyszedł mi całkiem długi post ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Teoria wygląda tak, że liturgia jest podobna, w sensie, że taka wzniosła i starodawna. Praktyka- zależy od parafii i tamtejszego księdza. Najłatwiej to można powiedzieć na przykładach, czyli powiem jak to jest u mnie :P
Nabożeństwa (odbywają się w niedzielę) Jestem ze Skoczowa (Śląsk Cieszyński, niedaleko Cieszyna). Dwa razy w mscu mamy nabożeństwa młodzieżowe, gdzie liturgia jest podobna do tej z kościołów charyzmatycznych, piosenki młodzieżowe itd. Jednak sama parafia, w sensie ludzi, jest dość konserwatywna- za to młodzież jest liberalna. Ja sama zajmuje się szkółkami niedzielnymi i na rodzinnych nabożeństwach, z okazji świąt, gdy dzieciaki się mocno udzielają walczę jak lwica o jak najwięcej zmian ![]() Wystarczy jednak pojechać do Wisły Malinki- tam pastorem jest ks. Leszek Czyż, mój idol i wg mnie najcudowniejszy ksiądz jakiego znam ![]() Natomiast parafia cieszyńska jest bardzo konserwatywna i zachowawcza i wiem, że wielu młodszym osobom to nie pasuje, za to starsi ludzie dobrze się odnajdują. Myślę, że w dobie wszechobecnych samochodów przejechanie 10 km nie jest problemem żeby wybrać parafię, która najlepiej odpowiada. W Krk za to (studiuję tu) w niedzielę o 19 odbywają się czasem nabożeństwa po angielsku. Także, jak widzisz, tak naprawdę zależy to od ludzi i od księdza. Spotkania Młodzieżowe Moim zdaniem bardzo ważny element w społeczności z innymi. W Skoczowie np mamy w piątki o 18 spotkania grupy młodszej (gimnazjum, liceum) a w soboty grupy ludzi studiujących i pracujących. jest luźno, są ciekawe tematy lub studia biblijne, dużo śpiewu, rozmowy z Nim. W Krk są środowe spotkania studenckie. W miastach akademickich działają ChSA, które są ponadwyznaniowe. Uważam też, że fajnie jest mieć taką własną, małą grupkę, w której spotyka się raz w tygodniu, ja sama 3 lata prowadziłam taką i dużo mi to dawało. Moja propozycja dla Was Nie wiem, czy słyszałyście o Tygodniu Ewangelizacyjnym w Dzięgielowie. Zaczyna się początkiem lipca, jest to tydzień w którym można pozytywnie "naładować się". Poranny spiew, potem wykład, ciekawe warsztaty kreatywności, popoludniowe ewangelizacje, wieczorne koncerty i społeczności- jeżeli tylko dacie radę, zapraszam Was serdecznie. Sama jeżdżę od kilku lat, jako wolontariusz zajmuję się służbą żywienia i jestem grupową, także jeśli jesteście zainteresowane, to pytajcie, coś tam wiem ![]() Btw, jesli Skoczów nie jest dla Was za daleko, to zapraszam na Bezsenną Noc- czuwanie w wielką sobotę na Wielkanoc i Zmartwychwstanie (także organizowane przez CME, ale ponadwyznaniowe) A przede wszystkim !!!!!!! Dziewczyny, przede wszystkim musicie znaleść społeczność, gdzie będziecie się dobrze czuły. Ja sama urodziłam się w Kościele E-A i tu się nawróciłam. Są rzeczy, które mi się nie podobają, ale tak będzie w każdym kościele, bo ludzie są tylko ludźmi. Protestanci, wbrew pozorom, też się między sobą różnią co do niektórych spraw, ale jak już mowiłam, wiara w zbawienie przez Jezusa jest ponad tym podziałem. A jeżeli przepiszecie się do jednego zboru, to nie znaczy, że nie możecie pójść na nabożeństwo do innego ![]() ![]() Uff, temat-rzeka :P jeżeli chcecie pogadać na priv bo np macie jakieś bardziej osobiste pytania, to zapraszam na gg, ja zwykle wieczorami jestem- ewentualnie można się na konkretny termin umówić ![]() ![]() Pzdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ha ha, rzeczywiście, Dzięgielów rządzi
![]() ![]() ![]()
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez akisia Czas edycji: 2009-03-10 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.