Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-30, 10:24   #31
Marillyn
Przyczajenie

Dot.: Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu

Za poród na takiej sali płaci się 300zł, ale jest telewizor, osobna łazienka, klimatyzacja... Osobiście rodziłam na sali do porodów rodzinnych bezpłatnych i też było dobrze
Marillyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 11:09   #32
pchelkaxxx
Przyczajenie

A czy warto opłacić sobie położną? Może mi ktoś poleci jakąś z tego szpitala.
pchelkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 11:13   #33
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pchelkaxxx Pokaż wiadomość
A czy warto opłacić sobie położną? Może mi ktoś poleci jakąś z tego szpitala.

Znowu wtrace swoje 3 grosze ja tam nie mialam oplaconej poloznej, nie mialam tam w ogole swojej poloznej, jesli chodzi o polozne na oddziale ginekologiczno-polozniczym to babki sa super, a na oddziale patologii gdzie niestety wyladowalam bo nie bylo juz miejsc w szpitalu, byly naprawde srednie
Stary 2011-11-30, 13:57   #34
ewelina1985
Przyczajenie

Dziękuje za odp. Czyli mam rozumieć,że zależy czy akurat będzie wolny anestezjolog? a to znieczulenie jest zawsze darmowe w tym szpitalu czy tylko jak ma się wykupiony poród rodzinny?
ewelina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 14:32   #35
lullaby_ml
Zakorzenienie

Powiem moze tak-z tego co wiem to w tym szpitalu ZZO jest bezplatne, to jest jedyny szpital w Poznaniu ktory to oferuje, niestety ja tego nie doswiadczylam pamietam tylko ze jak przyjechalam do szpitala ze skurczami to powiedziano mi ze nie wygladam na kobiete rodzaca, przetrzymano nas na korytarzu pare godz, skurcze zaczely sie juz co 4 min i po paru godz nagle sie ktos nami zainteresowal, ale fenomenem bylo to-okazalo sie ze mam 4 cm rozwarcia juz, moj tż powiedzial poloznym ze chcemy rodzic razem a wyslalismy pare mc wczesniej pismo zeby nie placic za ta sale, niestety byla zajeta; tz mial w portfelu dokladnie 200 zl ale babki powiedzialy ze dopoki nie zaplaci to nie bedziemy rodzic wiec ja siedzialam przy schodach zwijajac sie z bolu a tż biegl do bankomatu bo babki stwierdzily ze po porodzie nie moze zaplacic tylko przed
Stary 2011-11-30, 18:01   #36
pchelkaxxx
Przyczajenie

Ja z mężem zabieramy portfel pełen pieniędzyżeby na nic nie zbrakło. Jak będą chcieli za zzo też dopłacę i za sale i za wszystko co jest możliwe... Szkoda że w Wlkp nie ma prywatnego szpitala położniczego bo był tam rodziła.No ale niestety.Mam nadzieje że anestezjolog będzie wolny jak będę rodzić.
Stary 2011-11-30, 19:24   #37
lullaby_ml
Zakorzenienie

Heh, taak, raz ze mielismy miec porod bezplatny a dwa-zazwyczaj nie mamy gotowki bo korzystamy z kart ale to juz nieistotne. No to zycze powodzenia..
Stary 2011-12-06, 09:22   #38
sozaa
Rozeznanie

a jak wyglada sprawa z cc w tym szpitalu?
Ja juz jestem po terminie, mam lekarza z Polnej, ale nie usmiecha mi sie tam rodzic. Myslalam o Raszei, ale poniewaz musze miec cc (pierwsze dziecko, ulozone posladkowo) to sie troche boje Raszei, bo oni nie maja tam anestezjologa na polozniczym i w razie czego przetrzymaja mnie kilka godzin albo odesla, no i slyszalam, ze jak nie jest sie pacjentka lekarza z Raszei to roznie bywa. zaczelam zastanawiac sie nad sw. Rodzina, ale tez sie boje, ze mnie odesla, bo nie mam tam swojego lekarza
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 10:18   #39
Aniusia_O
Raczkowanie

Hej, gdzie w końcu planujesz rodzić?
Ja jestem w ciąży bliźniaczej i też mam lekarza z Polnej, ale nie uśmiecha mi się tam rodzić. Podejrzewam, że też będę mieć cc.
Pierwsze dziecko rodziłam w Raszei i było naprawdę super, poród sn. Położne bardzo miłe, lekarze też. Byłam zadowolona. Ale nie wiem jak jest z cc tam.
Daj znać jak już będziesz po, co wybrałaś.
Pozdrawiam i powodzenia!
Adaś i Szymek 17.04.2012- zdrowe chłopaki
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć
Aniusia_O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 14:13   #40
enaflo
Przyczajenie

Hej dziewczyny byłam w styczniu pytać co i jak trzeba zabrać do szpitala i położna powiedziała że od stycznia znieśli opłatę za poród rodzinny
a może ktoś polecić jakąś położną ??
enaflo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 15:47   #41
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez enaflo Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny byłam w styczniu pytać co i jak trzeba zabrać do szpitala i położna powiedziała że od stycznia znieśli opłatę za poród rodzinny
a może ktoś polecić jakąś położną ??
z jakiego szpitala?
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-19, 13:15   #42
hanik33
Przyczajenie

Smile Dot.: Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu

Potwierdzam, dzwoniłam do szpitala i poród rodzinny jest bezpłatny w św. Rodzinie.
hanik33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 14:07   #43
ranula
Raczkowanie

świetna wiadomość z tą opłatą! a czy macie może orientację w takim razie co trzeba przygotować w torbie do porodu do tego szpitala? też zamierzam tam rodzić, nie mam lekarza ani położnej, ale z opinii opieka jest świetna tak czy siak, więc zdaje się na personel szpitala.
ranula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 10:10   #44
ewelina1985
Przyczajenie

Witam! Ja mam termin za 5 tyg i też planuję rodzić w tym szpitalu. Byłam osobiście się podpytać co i jak. Jeśli chodzi o torbę dla Ciebie to koszulę(do porodu daje szpital) ,klapki,skarpetki, stanik do karmienia i całą dokumentacje z przebiegu ciąży i zaświadczenie czy też książeczka ubezpieczeniowa. Jak chodzi o maleństwo to tylko ubranka na wyjście.Na kiedy termin?
Pozdrawiam
ewelina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 23:32   #45
pchelkaxxx
Przyczajenie

Witam. Mam pytanie czy któraś z Was rodziła ostatnio w św.Rodzinie po terminie? Ja jestem już tydzień po i zastanawiam się ile dni od przyjęcia do szpitala wywołują , zakładając że nie dzieje się nic złego. Czy trzeba tam leżeć i czekać długo czy wywołują w ten sam dzień lub na następny? W Raszei wiem , bo leżałam na patologii, wywołują ,zakładając ze nie dzieje się nic niepokojącego dopiero po upływie 42 tygodni i ani dnia wcześniej...Masakra. Była tam dziewczyna która przyszła w 41 i musiała leżeć do 42. Mam też pytanie czy wiecie może w jaki sposób wywołują. Oxytocyna to wiem, ale czy zakładają cewnik z balonikiem? Czy można tego uniknąć? pozdrawiam
Stary 2012-01-25, 14:41   #46
ranula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelina1985 Pokaż wiadomość
Witam! Ja mam termin za 5 tyg i też planuję rodzić w tym szpitalu. Byłam osobiście się podpytać co i jak. Jeśli chodzi o torbę dla Ciebie to koszulę(do porodu daje szpital) ,klapki,skarpetki, stanik do karmienia i całą dokumentacje z przebiegu ciąży i zaświadczenie czy też książeczka ubezpieczeniowa. Jak chodzi o maleństwo to tylko ubranka na wyjście.Na kiedy termin?
Pozdrawiam
Hej, termin mam na 19lutego, więc pewnie podobnie do Ciebie
Do szpitala na szkole rodzenia radzili jeszcze wziąć szlafrok z rzeczy do ubrania. Ciekawe swoją drogą jak wygląda sprawa art. higienicznych - podkłady poporodowe itd. czy są dostępne w szpitalu czy trzeba brać swoje, w razie czego pakuje żeby nie było niespodzianek.

A dla dzieciaczka to faktycznie wszędzie są przygotowani na kompleksową obsługę - ciuszki + akcesoria więc ubrania na wyjście do mąż doniesie dopiero jak będzie wiadomo kiedy

Cytat:
Witam. Mam pytanie czy któraś z Was rodziła ostatnio w św.Rodzinie po terminie? Ja jestem już tydzień po i zastanawiam się ile dni od przyjęcia do szpitala wywołują , zakładając że nie dzieje się nic złego. Czy trzeba tam leżeć i czekać długo czy wywołują w ten sam dzień lub na następny? W Raszei wiem , bo leżałam na patologii, wywołują ,zakładając ze nie dzieje się nic niepokojącego dopiero po upływie 42 tygodni i ani dnia wcześniej...Masakra. Była tam dziewczyna która przyszła w 41 i musiała leżeć do 42. Mam też pytanie czy wiecie może w jaki sposób wywołują. Oxytocyna to wiem, ale czy zakładają cewnik z balonikiem? Czy można tego uniknąć? pozdrawiam
Znajoma rodziła po terminie, ale zaczęło jej się samo od odejścia wód w 41tyg więc przyjęli ją do szpitala i czekali 3-4 dni, bo sytuacja nie chciała się sama rozwijać, ale co ostatecznie jej dali to muszę podpytać.

Ale skoro już po terminie to na pewno urodzisz przed nami Daj znać po jak było i na co zwrócić uwagę! Powodzenia
Stary 2012-01-25, 17:02   #47
katiem
Wtajemniczenie

Podkłady porodowe są na salach. nie trzeba mieć.
Jedyne co wezmę na pewno następnym razem to pieluszki dla dziecka. Jak się skończyły na sali więcej już nie donieśli.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 17:48   #48
biżuteryjka
Przyczajenie

GG do biżuteryjka

Hej dziewczyny,
Czy któraś się orientuje jak wygląda opłata za salę jednoosobową w tym roku? Czy w dalszym ciągu jest to 120 zł/dobę? Bierzecie pod uwagę tą salę? Czy raczej decydujecie się na normalną? Ja mam termin na 1.03 i cały czas zastanawiam się nad "jednoosobówką" z racji tego by mąż i bliscy mogli być ze mną... a nie latać gdzieś na odwiedziny z "pieluchą" między nogami... A jakie wy macie odczucia? Pozdrawiam
biżuteryjka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 18:19   #49
ranula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
Podkłady porodowe są na salach. nie trzeba mieć.
Jedyne co wezmę na pewno następnym razem to pieluszki dla dziecka. Jak się skończyły na sali więcej już nie donieśli.
O, dobrze że piszesz, też zapakuję w takim razie. A miałaś dziecko przy sobie w takim razie, czy tylko przywożone na karmienie i wtedy przewijane?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 19:20   #50
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez biżuteryjka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
Czy któraś się orientuje jak wygląda opłata za salę jednoosobową w tym roku? Czy w dalszym ciągu jest to 120 zł/dobę? Bierzecie pod uwagę tą salę? Czy raczej decydujecie się na normalną? Ja mam termin na 1.03 i cały czas zastanawiam się nad "jednoosobówką" z racji tego by mąż i bliscy mogli być ze mną... a nie latać gdzieś na odwiedziny z "pieluchą" między nogami... A jakie wy macie odczucia? Pozdrawiam
nie ma już tych sal
Stary 2012-01-25, 20:37   #51
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ranula Pokaż wiadomość
O, dobrze że piszesz, też zapakuję w takim razie. A miałaś dziecko przy sobie w takim razie, czy tylko przywożone na karmienie i wtedy przewijane?
Ja miałam przy sobie. Dziecko było zabierane z rana na kąpiel i badania. Przywożone jakoś po śniadaniu, po obchodzie. Potem w ciągu dnia podobnie. Jak któraś z dziewczyn się denerwowała, ze za długo to mówiła położnej.
Całą noc miałam przy sobie.
Dziewczyna która leżała obok mnie nie karmiła piersią i Ona oddawała jak tylko jej się podobało. No i w nocy tez nie miała. Ale zachowywała się jakby w ogóle nie tęskniła.

Później jak się skończyły pieluchy to musiałam też oddawać na przewijanie, więc teraz wiem, że będę mieć swoje.

I jeszcze - nikt z rodziny nie ma wstępu na sale - co uważam jest wielkim plusem.
Rodzina ogląda dzieci przez szybę - i tylko 2 razy dziennie jest wyznaczona jedna godzina, w czasie której można dzieciątko obejrzeć.

Pawełek

Kubuś

Edytowane przez katiem
Czas edycji: 2012-01-25 o 20:41
Stary 2012-01-25, 21:05   #52
pchelkaxxx
Przyczajenie

A jak wygląda znieczulenie zewnątrzoponowe , chodzi czy dają bez problemu? Rozmawiałam telefonicznie i mówili że jak masz rozwarcie 4,5 cm to dają. No ale czy faktycznie tak jest? W piątek mam 42 tydzień i idę na IP. Mam nadzieję że od razu mi dadzą na wywołanie bo to już dużo przenoszona. Wczoraj byłam u mojego lekarza (nie jest ze sw.Rodziny) to mówił że i tak już najwyższy czas na wywołanie. Mam nadzieję że przez weekend urodzeOpiszę Wam co i jak tam wygląda. Tylko mam nadzieję że bez problemu dadzą zzo.
Stary 2012-01-25, 21:17   #53
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

ja rodziłam na Polnej i myślałam że świra dostanę bo tam dziecko ma się przy sobie.Mój mały wogóle nie płakał a inne dzieciaki non stop i go ciągle budziły.A w nocy nie szło przez te dzieciaczki spać.

a jak teraz jest z przyjęciami do sw.Rodziny? ja rodziłam w lipcu i mnie 3 razy nie przyjeli ale wyszło mi to na dobre bo poród na Polnej o wiele bardziej sobie chwalę.Pomimo że nie miałam opłaconej położnej tak jak miałam w sw.rodzinie
Stary 2012-01-25, 21:29   #54
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak wygląda znieczulenie zewnątrzoponowe , chodzi czy dają bez problemu? Rozmawiałam telefonicznie i mówili że jak masz rozwarcie 4,5 cm to dają. No ale czy faktycznie tak jest? W piątek mam 42 tydzień i idę na IP. Mam nadzieję że od razu mi dadzą na wywołanie bo to już dużo przenoszona. Wczoraj byłam u mojego lekarza (nie jest ze sw.Rodziny) to mówił że i tak już najwyższy czas na wywołanie. Mam nadzieję że przez weekend urodzeOpiszę Wam co i jak tam wygląda. Tylko mam nadzieję że bez problemu dadzą zzo.
Wydaje mi się, że nie ma problemu. Położna mnie pytała czy w razie czego będę chciała. Ja odmówiłam, ale skoro pytała....

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
ja rodziłam na Polnej i myślałam że świra dostanę bo tam dziecko ma się przy sobie.Mój mały wogóle nie płakał a inne dzieciaki non stop i go ciągle budziły.A w nocy nie szło przez te dzieciaczki spać.

a jak teraz jest z przyjęciami do sw.Rodziny? ja rodziłam w lipcu i mnie 3 razy nie przyjeli ale wyszło mi to na dobre bo poród na Polnej o wiele bardziej sobie chwalę.Pomimo że nie miałam opłaconej położnej tak jak miałam w sw.rodzinie
No pewnie pod tym kątem nic się nie zmieniło. Jak jest dużo rodzących to nie przyjmują. Najbardziej się właśnie tego obawiam. Jak mnie nie przyjmą to chyba w domu urodzę

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-01-25, 21:41   #55
pchelkaxxx
Przyczajenie

To mówicie że jak pojadę w piątek na IP to mogą nie przyjąć jak będzie dużo rodzących? Ja i tak najpierw trafię na patologie , porobią badania i podadzą oxy. Jak rozmawiałam przez telefon to mówiła że można do nich przyjechać. Więc już sama niewiem...Jutro jeszcze zadzwonię i się dowiem szczegółów. ja nie chcę do innego szpitala, bo tylko tam dają zzo. Chciałam rodzić w Raszei tak jak pierwsze dziecko. Jest tam super. Wyremontowane, porodówka jak w prywatnej klinice, personel super ale o zzo można zapomnieć ponieważ nie ma anestezjologów. Tzn jest dwóch na dyżurze ale na cały szpital więc dla rodzących nie mają czasu. Więc dlatego chce do sw.Rodziny.

Edytowane przez pchelkaxxx
Czas edycji: 2012-01-25 o 21:45
Stary 2012-01-25, 21:48   #56
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
To mówicie że jak pojadę w piątek na IP to mogą nie przyjąć jak będzie dużo rodzących? Ja i tak najpierw trafię na patologie , porobią badania i podadzą oxy. Jak rozmawiałam przez telefon to mówiła że można do nich przyjechać. Więc już sama niewiem...Jutro jeszcze zadzwonię i się dowiem szczegółów. ja nie chcę do innego szpitala, bo tylko tam dają zzo. Chciałam rodzić w Raszei tak jak pierwsze dziecko. Jest tam super. Wyremontowane, porodówka jak w prywatnej klinice, personel super ale o zzo można zapomnieć ponieważ nie ma anestezjologów. Tzn jest dwóch na dyżurze ale na cały szpital więc dla rodzących nie mają czasu. Więc dlatego chce do sw.Rodziny.
Myślę, że jesteś w innej sytuacji. I skoro trafiasz najpierw na patologię to nie masz się o co martwić.

Pawełek

Kubuś
Stary 2012-01-25, 21:57   #57
pchelkaxxx
Przyczajenie

Mam nadzieję. Jutro i tak zadzwonię i się upewnię. Jak będzie po wszystkim to się odezwę i podam Wam najświeższe wiadomości
Stary 2012-01-25, 22:20   #58
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

ja miałam tam lekarza ktory kontaktowal sie z dyzurnym lekarzem i niestety mnie nie przyjeli.Miałam rozwarcie 5cm.Do Raszei nie przyjmowali i jechałam na Polną.I jestem b.zadowolona
Stary 2012-01-26, 13:38   #59
ranula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
Ja miałam przy sobie. Dziecko było zabierane z rana na kąpiel i badania. Przywożone jakoś po śniadaniu, po obchodzie. Potem w ciągu dnia podobnie. Jak któraś z dziewczyn się denerwowała, ze za długo to mówiła położnej.
Całą noc miałam przy sobie.
Dziewczyna która leżała obok mnie nie karmiła piersią i Ona oddawała jak tylko jej się podobało. No i w nocy tez nie miała. Ale zachowywała się jakby w ogóle nie tęskniła.

Później jak się skończyły pieluchy to musiałam też oddawać na przewijanie, więc teraz wiem, że będę mieć swoje.

I jeszcze - nikt z rodziny nie ma wstępu na sale - co uważam jest wielkim plusem.
Rodzina ogląda dzieci przez szybę - i tylko 2 razy dziennie jest wyznaczona jedna godzina, w czasie której można dzieciątko obejrzeć.
O tym braku odwiedzin w salach też słyszałam, ale też wydaje mi się że to dobre jak człowiek taki wycieńczony. Jedyny problem może być z tatusiami, którzy nie będą mogli swoich dzieci potrzymać nawet tylko przez szybę oglądać, ale te 2 dni muszą dać radę!

Ale dobrze też z tym decydowaniem o dziecku, gdzie ma być. Nie każdy będzie w stanie zająć się od razu i wtedy jest opieka zapewniona przynajmniej.

Teraz jedyne zmartwienie to żeby faktycznie przyjęli na poród jak się zacznie bo miejsc tam niewiele...
Stary 2012-01-26, 14:31   #60
pchelkaxxx
Przyczajenie

Dzwoniłam do szpitala. Jutro mam się zgłosić o 8 rano na IP. Ciekawe ile będę czekać na wywołanie. Jutro jest dokładnie 42 tydzień więc myślę że nie będą zwlekać zbyt długo.Fajnie by było urodzić już jutro. Przy pierwszej ciąży odeszły mi wody w 38 tyg i nie było żadnej akcji porodowej. Dostałam oxy na wywołanie i mała była po 5,5 godz na świecie. Jak na pierwszy poród to dość szybko. Mam nadzieję że tym razem też raz dwa pójdzie Trzymajcie kciuki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości