![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
Ulubiona - Ferdydurke
Nie cierpię całego romantyzmu (co tam bede sie rozdrabniala) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Trzeba mieć pamięć po 6 ( albo i więcej) latach spamietac lekturyy hhehe pamietam tylko ze staraałam sie NIE czytac ich eheheh tylk ostreszczenia no chyba ze już naprawdę polonistka sie uparła
![]() "Chłopi"- i znienawidzone przez wiekszość moich znajomych i ogólnie licealistów opisyy przyrodyyyyy ![]() ![]() nie polubiłam FErdydurke, Dziadów też bleee no ibyo jeszcze tego mnóstwoo ale nie pamietam, Nad Niemnem nie czytałam nawet .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
ulubiona:
podstawówka:dzieci z Bullerbyn gimn: Krzyżacy liceum: Śluby panieńskie, Wesele, Lalka, Inny świat, Mistrz i Małgorzata najbardziej znienawidzona: Nad Niemnem, Syzyfowe prace
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Najgorsze to Przygody pilota Pirxa i Ten Obcy - Brrrr...
A za to kocham Lalke i caly Romantyzm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
ulubione: z podstawówki Dzieci z Bullerbyn, kochałam to
![]() a teraz to Nowy wspaniały świat, Tango, Quo Vadis znienawidzone: na 1 miejscu zdecydowanie Inny świat tego sie na prawde nie da czytac, mimo najszczerszych chęci.. Kordian omg najpierw sie zabija, potem jednak zyje.. Dziady z 3 cześci nie zrozumiałam nic ogolnie do znienawidzonych mogę wrzucić zdecydowaną większośc lektur z liceum
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
![]()
Znienawidzone:
Dzieci z Bullerbyn Krzyżacy Potop i większość licealnych lektur obowiązkowych Ulubione: Karolcia, Kwiat kalafiora, Pies, który jeździł koleją, Chłopcy z placu broni ![]() Dziady cz.III, Wesele, Tango, Zbrodnia i Kara
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Ulubione:" Sklepy Cynamonowe" , "Zbrodnia i Kara" ,"Ferdydurke" ,"Mały Książe", "Dzieci Z Bullerbyn" , "Lalka" , "Nad Niemnem" , "Granica", "Kwiat Kalafiora" , "Proces", " Cesarz" ,"Przedwiośnie", " Mistrz i Małgorzata "
Znienawidzone - "Dziady" , "Opowieści o Pilocie Pirxie " -Lema moja pierwsza szkolna jedynka za nie przeczytanie lektury, "Mitologia" , "Bogurodzica" , " Quo Vadis" , " Folwark Zwierzęcy" .
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Najlepsza: Zbrodnia i kara, zdecydowanie!
Najgorsza: chyba "Chłopi"
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Ulubiona:
Lalka Cierpienia mlodego Wertera Znienawidzona: Ferdydurke
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Ulubione : "Mały Książe", "Mistrz i Małgorzata", "Nad Niemnem"
Znienawidzone: "Zbrodnia i kara", "Lalka", "Krzyżacy" .... dużo tego ![]()
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ja to dawno czytałam... Zapomnialam kompletnie o tej książce.... ale pamiętam że bardzo lubiłam tą książkę jako dziecko. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O, Karolcia też urocza, muszę podrzucić młodej ![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak się dowiedziałam jak się skonczy to tak płakałam ze nie byłam w stanie nawet do tej koncowki doczytac ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-02-10 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Znienawidzone:
Ferdydurke, Stary człowiek i morze Ulubione: Wszystkie sztuki (Zemsta,Antygona, Świętoszek i.t.p.) oraz - z tego co pamiętam - w podstawówce mi się wszytskie podobały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ulubiona: "Akademia Pana Kleksa", zdecydowanie
![]() Znienawidzona: "Potop" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
ja w humanistycznej klasie, także "Mistrz i Małgorzata" obowiązkiem była. I bardzo dobrze.
pierwsza książka, która mnie wciągnęła, to "Dzieci z Bullerbyn" ![]() "Wyspa Skarbów" w V klasie! nie mogłam strawić. "Krzyżaków" również. "Makbet" się podobał jakoś. i "Konrad Wallenrod".
gdy mi jest dobrze moja dusza mruczy. M.Peszek Edytowane przez Hedonia Czas edycji: 2009-02-10 o 16:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Znienawidzone: Ferdydurke, Sklepy Cynamonowe
Ulubione: Cudzoziemka, Zbrodnia i Kara, Granica, Lalka, Cierpienia młodego Wertera, Pan Tadeusz, Inny Świat, Nad Niemnem, Chłopi, Noce i Dnie, Syzyfowe Prace Lubiane: wszystkie pozostałe ![]() Nie przeczytałam Potopu ale zapoznałam się ze streszczeniem i chyba mogłabym go zaliczyć do nielubianych... Edytowane przez 201707171556 Czas edycji: 2009-02-10 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Znienawidzone
Jądro ciemności. Naprawde nie zrozumiałam, a próbowałam. Może za głupia jestem ![]() Krzyżacy - Poległam na "mój CI on" i wypozyczyłam film. A o dziwo trylogia i quo vadis mnie zachwyciły. Wszystkie dramty romantyczne. I Werter. Dla mnie bełkot. Nad Niemnem. Pominęlam wsyztkie opisy przyrody, wiec czytało sie dosyc szybko przynajmniej ![]() Sierotka Marysia, Na JAgody i Czrna owieczka nuuuuuuuuudyy. Ulubione Oj będe mało oryginalna: Mistrz i Małgorzata - arcydzieło ![]() i... Ania z Zielonego wzgórza, Robinson Crusoe, Opoweści z NArnii, Czarne stopy, Pan Kleks, Kamienie na szaniec (chociaz bardziej przypadła mi do gustu nie będaca w kanonie wieża spadochronowa... W liceum Nowy wspaniały świat. I wogóle ciekawe watki autorka zakłasa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
haaaa .
teraz ja ![]() uwielbiam : - Akademię Pana Kleksa (podstawówka ha ha!) ![]() - Dzieci z Bullerbyn. ![]() nienawidzę : - Pana Tadeusza ![]() - Krzyżaków ![]() - Antygony ![]() - Stary Człowiek i Morze ![]() - Syzyfowe prace ![]()
![]() |
#53 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To była chyba 2 gimnazjum, ale wiem, że dużo nauczycielek w ogóle go nie przerabia. Drobiazg, czy nie drobiazg w każdym bądź razie łatwiej mi było przeczytać całych "Krzyżaków" niż to ![]() Przypomniało mi się, że uwielbiałam "Kamienie na szaniec" . |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Jak już wspomniałam w jednym z wątków, Antek to największa tragedia jaką mi się zdarzyło czytać w szkolnej karierze, a nad sensem czytania przez 10-letnie dzieciaki sceny w którym Karusia (czy jak jej tam było) smaży się w piecu, a jej matula odmawia zdrowaśki, do dziś się zastanawiam.
Inną traumą było dla mnie O psie, który jeździł koleją. Strasznie żal mi było tego samotnego pieska. W ogóle, jak tak patrzę z perspektywy czasu, to dużo tych lektur było dośc... brutalne. Nie uważacie? ![]() Aha, i pamiętam, że kiedy czytałam Krzyżaków pierwszy raz narodziło się w mej nastoletniej głowie pytanie: Za co?! Oh, za co!? ![]() Z ulubionych lektur mogłabym wymienić tylko te z wczesnych klas, typu Karolcia, Oto jest Kasia, Plastusiowy Pamiętnik etc. Później to już praktycznie żadne mi się nie podobały, ale to pewnie dlatego, że zawsze byłam anty-mainstreamowa ![]() Edytowane przez wesna Czas edycji: 2009-02-11 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Trudne pytanie bo szkołę skończyłam już jakiś czas temu
![]() Ulubioną na pewno była "Ania z Zielonego wzgórza" a z lat późniejszych to "Zbrodnia i kara" oraz tu chyba wielu zaskoczę "Lalka". A te zdecydowanie trudne dla mnie do przebrnięcia to na pewno "Pan Tadeusz"(wszystko co pisane wierszem jest dla mnie męką do przeczytania) i "Krzyżacy" (głównie ze względu na sporą objętość i te długaśne opis). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na poważnie, też O psie... zrobiło na mnie duże wrażenie, ale bez przesady, nie płakałam nad tym. Natomiast Antka jeszcze nie czytałam. Ale przeczytam, zaintrygowałaś mnie ![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Beczałam przy tylu książkach - niekoniecznie lekturach - że nie idzie tego policzyć. ![]() Traumę osiągnęłam, przy książce pod tytułem "Tomek na wojennej ścieżce." z serii Alfreda Szklarskiego. Kiedy umierał wódz Apaczów - Czarna Błyskawica, beczałam tak okropnie z żalu - nie łzawo jak na romansidle (na romansidłach nie płaczę ![]() Echhh... ![]() Polecam do przeczytania. ![]() Jego końcowe słowa: "Prawdziwa przyjaźń to skarb." Książki głęboko mnie wzruszają. Najzabawniejsze, że to są po prostu wytwory ludzkiego umysłu - czyjegoś, kompletnie nam nieznanego, ale niejednokrotnie takie, które czynią świat zwyczajnie lepszym... Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-02-11 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
ulubione - Potop, Krzyżacy, Dzieci z Bullerbyn, Mistrz i Małgorzata, Quo vadis, Inny świat, Syzyfowe prace, Bracia Lwie Serce... zresztą lektury (szczególnie w podstawówce
![]() nie przebrnęłam przez Nad Niemnem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do Antka.. polecam i będę bardzo ciekawa opinii ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ulubionej wlasciwie nie mam, no moze "Ania z zielonego wzgorza", ale to juz wczesniej czytalam.
Najgorsze: wszystkie Dziady, Kordiany, Wertery itd, generalnie romantyzm mi nie podszedl. I absolutny numer jeden: Janko Muzykant i moja polonistka, ktora doznawala wielokrotnego orgazmu podczas omawiania tej pasjonujacej lektury ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.