![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Kto był w Bułgarii????
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Koniecznie odwiedź Rilski Monastyr- piękny stary klasztor w górach Riła, ostoja bułgarskiej tożsamosci w ciężkich czasach. Położony w malowniczym miejscu, otoczony szczytami górskimi. Jest tam przepiękna cerkiew i cały zespół klasztorny. To taka ichnia Częstochowa, tylko dla nas egzotyczna, żelazny punkt wycieczek objazdowych po Bułgarii. Mają tam cenne skarby m.inn oryginalny krzyż o ciekawej historii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w małej miejscowości Obzor dwa lata temu i powiem szczerze nie byłam zadowolona. Jedynie jedzenko było pyyysszzznnnee w szczególności sałatki. Ale cóż można doradzić. Jedynie to, że jeżeli jestes blondynką uważaj na bułgarów bo się strasznie czepiaja. Moja kuzynka co wieczór jak wychodziłyśmy miała niemiło, bo nie było jednego bułgara żeby sie chociaz nie obejrzał. (ona jest naturalna jasniutka blondi)
I tak jak jedna z dziewczyn mowila, szczegolnie w wiekszych miastach trzeba uważac na ludzi, którzy chca bys na ulucy kase wyminila. Ale dla mnie to raczej oczywiste ze wymienia sie tylko w bankach i kantorach. Tak i jeszcze bułgarzy oszukują przy cenach posilków, zawsze cos dodaja. ja na szczescie nie mialam takich przygod bo mialysmy zaprzyjaznionego kolnera. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Gość
|
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego blondynki mają uważać na Bułgarów?
![]() Ja też jestem - jak widać na aviatarku - naturalną jasną blondynką i jakoś nic mi się nie stało od tych spojrzeń Bułgarów. Niebezpiecznie to jest poza hotelem w Egipcie, Tunezji czy Turcji, ale na pewno nie w Bułgarii. Nasza "egzotyczność" jest dla nich intrygujaca, i tyle. Tak samo mam będąc, np. w Meksyku. A nas żaden Bułgar nie oszukał przy cenie posiłków ani przy czymś innym; inna sprawa, że dobrze znać język danego kraju, przynajmniej takie zupełne podstawy. Ja tak uważam ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo jezyk to podstawa ale po rosyjsku tez sie da dogadac. A o bulgarow chodzilo mi o to, że nie tyle trzeba na nich uwazac tylko troszke irytujace jest to ze sie caly czas czepiaja i np macaja wlosy, sa poprostu natretni. Ale przyznaj szczerze ze bulgarskiego niewiele osob sie uczy, moze niestety, bo podroze do bulgarii sa coraz popularniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Gość
|
Przyznaję, mało osób zna bułgarski
![]() Ale tak jak mówisz, rosyjski wystarczy i ja też miałam na myśli głównie ten język. Chodzi mi o to, że wszystkie słowiańskie są do siebie podobne i znając, np. rosyjski (też nawet w stopniu podstawowym ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
tak i przede wszystkim nie dac sie i walczyc o swoje. A przeciez rosyjski tez ma cyrylice??!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Gość
|
No ma, oczywiście, że ma. A czy ja piszę, że nie ma?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie piszesz tak tylko czemu rosyjska cyrylica jest latwiejsza od bułgarskiej?? Może chodzi ci o zbitki spolgloskowe jakie tam sie czesto pojawiaja (przynajmniej tak mi sie wydaje). ale ok odchodze od tematu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Gość
|
Ja nie piszę, że jest łatwiejsza
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Sandija Czas edycji: 2006-02-24 o 22:18 Powód: :) |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
tak tak filolog (mam przynajmniej nadzieje) i mnie zbitki spółgloskowe nie straszne bo scs przeszłam a tam dopiero jezyk mozna polamac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Gość
|
Cytat:
ja lubiłam scs! a potem jeszcze bardziej gram. historyczną, jak to mi zmieniło światopogląd ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Gość
|
Jeszcze chciałam sama siebie uściślić: rosyjski ma grażdankę, opartą na cyrylicy, a nie cyrylicę jako taką
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Ja też lubiłam scs nawet bardzo, a gramatykę historyczna dopiero zaczynam wiec nie moge jeszcze porównywać.
![]() Tak cyrylica to jest alfabet scs'u, a reszta to grażdanka czyli rosyjski, ukrainski, bialoruski itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Gość
|
I tak oto ewoluowałyśmy od jedzenia w Bułgarii, poprzez upodobania estetyczne jej mieszkańców do różnic w poszczególnych językach slowniańskich
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie spotkałam sie z oszustwami w restauracjach nigdy za to w kantorach owszem. jeśli będziesz mieć taką możliwość to wymieniaj pieniążki tylko w banku lub wybieraj z bankomatu. No i oczywiście nie kupuj lew w Polsce ani na lotnisku W wielu miejscach menu jest po angielsku a nawet po polsku i nie ma w sumie problemów z dogadaniem się nawet jak się nie zna rosyjskiego. Chociaż bukwy są przydatne, nie przeczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Gość
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
To ja chyba miałam pecha bo po angielsku kompletnie nie dalo sie z nimi dogadac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Gość
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Byłam w Miejscowosci Obzor i co najlepsze nawet mlodzi nie potrafili po angielsku mowic. Byłam tez swiadkiem (sluchowym) na jakim poziomie angielskiego jest młodziez bułgarska (choc tez nie mozna uogolniac) i powiem szczerze ze sie przerazilam, bo ludzi moze kolo 16-18 lat nie potrafili nawet poprawnie policzyc do 10
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Gość
|
Właśnie wyczytałam, że Obzor jest 6o km od Warny i 75 km od Burgas - to już koniec świata, a przynajmniej cywilizacji. Zanim "odkryłam" Złote Piaski, to nie za bardzo się w tym orientowałam, ale teraz zwracam honor pani z Tui, która mnie przestrzegała, że podobno wszystko, co leży dalej niż 20 km od dużego miasta, jest w pewnym stopniu zacofane. Nie wiem,ile w tym prawdy, ale czytając o Twoich przygodach... coś w tym musi być:lo:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że o to chodzi. Ale Bułgaria sie rozwija i pewnie niedlugo wszytsko sie zmieni. Wadą było też to, że nie było w Obzorze sklepu samoobsługowego, a ceny owoców czasem były większe niż w Polsce, aż sama się zdziwiłam, ale warto było dać więcej za ten wspaniały smak, którego nie mają owoce u nas.
Ale to co naprawde polecam z Bułgarii to alkochol a przede wszyskim wina, bo są tanie i dobre, wg mnie jedne z najlepszych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Gość
|
Oj tak, te ich wszystkie likiery - arbuzowe, z róży, mniam!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Niop i jeszcze drinki heh... aż mi się chce jechać.
A co polecacie z jedzonka?? Ja bym postawiła na sałatki : szopską ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
I obowiązkowo ryba caca do piwka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ja byłąm w Złotych Piaskach- jak już ktoś napisał to jedna wielka impreza, Bułgarzy są tam nachalni i prawie siłą wciągają do knajp. Drinki za pół darmo- są tam knajpy, w których happy hour polega na tym, że kupujesz jednego drinka, a drugi jest za friko i takie happy hour trwa non-stop
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
W Varnie tez bylam ale tylko na wycieczce własnie min w muzeum Władysława Warnenczyka. Jedna z wielu rzeczy która rzuciła mi sie w oczy byl duzy McDonald a w nim (jak wszędzie) wiieeelllee ludzi.
A wyżej była mowa jeszcze o ubraniach. Rzeczywiście są tam fajne, orginalne (chodzi mi tu o modele jakie nie znajdziesz raczej w polsce) ciuszki i jeszcze dosc tanie. Piekne sa sukienki, szkoda ze nie mialam wystarczajaco pieniedzy zeby zaszalec i kupic jedna z nich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z Bulgaria ogolnie mam bardzo mile wspomnienia. to tam zaczelismy z TŻem... nio i na prawde mozna zaszales za niewielkie pieniadze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
O to fajnie, ze mozna sie po angielsku dogadac
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolina2020 Czas edycji: 2006-02-25 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
byłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.