|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Leworęczność :)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Ja wszystko robie lewą oprucz operowania myszką
w mojej kuchni znajdują się nawet noże specjalne dla leworęcznych bo prawą ręką jak próbuje coś ukroić to zazwyczaj marne tego są skutki ![]() Pozdrawiam wszystkie lewuski
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja mama nie może patrzeć jak ja coś kroję lewą reką zawsze się boi że sobie palce pokroję, choc ani razu mi się taka sytuacja nie przytrafiła A co do "rozmazywania" pisma to z tym się męczyłam szczególnie w podstawówce, gdzie polonistka zażyczyła, że wszyscy muszą pisać piórem (zwykłym czy kulkowym ale piórem) |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestm leworęczna. I tak jak agosiek prawą tylko obsługuję myszkę.
W dzieciństwie przezywałam koszmar, jak ojciec stał nede mną i pilnował, żebym malowała obrazek prawą ręką. Na szczęście w większości przypadków rodzeństwo "niby patrzyło" co robię i mnie zakrywało, a ja szybko wykańczałam obrazek lewą. Teraz mi to nie przeszkadza wcale. Czasem tylko ktoś zdziwiony "To Ty lewa ręką piszesz ?? " Ale to tylko uśmiech budzi...
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Muszę powiedzieć, że również należę do tych 10% które stanowią leworęczni
jestem z tego powodu bardzo dumna Wszystkie czynności robię lewą reka. Na szczęście rodzice nie starali się mnie przestawic na prawą rękę. Pozdrawiam wszystkich mańkutów
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Re: Leworęczność :)
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też leworęczna, a od I klasy podstawówki piszę piórem i mam patent na rozmazywanie
piszę od dołu do góry z przekręconym zeszytem czym wywołuję czasem furorę na wykładach
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Ja wszystko robię lewą reką, nawet myszką operuję. Jem też lewą oczywiście.
Pani w pierwszej klasie chciała mnie pzestawić i kazała mi pisać literkę "E" prawąręką i to był największy koszmar mojego dzieciństwa, bo... dostałam za pisanie 3+. Do dziś pamiętam
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Ja co prawda jestem praworęczna , ale pracuje z dziećmi które z różnych przyczyn są leworęczne, jeżeli chodzi o pisanie to jest taki patent dla leworęcznych. Trzeba pisać trzymając dłoń niżej niż pismo, trudno to wytłumaczyć, lepiej pokazać. Ale pewnie w waszym wieku to i tak nic
nie zmieni. . Ale u dzieci się sprawdza, nic nie rozmazują. Jeżeli chodzi o myszkę i o nożyczki to często leworęczni używają w tym wypadku prawej ręki bo mają "praworęczny sprzęt" a potem to już tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja mam nożyczki i myszki dla lewo i praworęcznych dzieciaków. I te leworęczne raczej preferują „swoją „ stronę. Choć zdarzają się i oburęczne. Pozdrawiam wszystkich lewusów.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
O j tez sie zgłaszam, tez jestem lwusek.Pisze ,jem i wogule wiekszosc rzecz robie lewa reka.Ale jak sie upre to potrafie jesc prawa reka.Z nozyczkami nigdy nie miałam problemu, miałam te dla lewych i prawych nie widze roznicy.Myszka i roznymi sprzetami operuje prawa, bo tak sa przystosowane i nie mam z tym problemu.Kwestia przyzwyczajenie.Jedyne co to torebki nie umiem nosci na prawej rece.Poprostu nie moge sie przyzwyczajic,niewygodnie jakos.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przynajmniej mi się atrament nie rozmazuje ![]() Jeszcze chcialam dodać, że zegarek noszę na prawej ręce, ktoś jeszcze oprócz mnie ?
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też jestem lewus
myszka lewa ręka pisanie lewa ręka jedzenie lewa reka itd jedyne co robie prawą włączam kuchenke do gotowania ( nie mam pojecia dla czego)a za brudne łapki w szkole podstawowej to dostawałam uwagi nie ma jak dobrzy pedagodzy PARANOJA!!dziewczyny a jak jest u Was na wykładach?? bo ja mam takie specjalne krzesła dla prawo ręcznych bardzo wygodnie im sie pisze za to ja cierpie katusze!!
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Zegarek tez na prawej,bizuterie rowniez.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
ja równiez mam zegarek na prawej
co do pisania, to zamiast od dołu do góry zdecydowanie wole pismem odwróconym - to dopiero robi wrażenie |
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
ja też leworęczna jestem..
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla tego znalazłam sposób nie robie notatek
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Mój 8-letni synek też jest leworęczny... jest teraz w II klasie i bardzo nie lubi pisać...nie wiem czy ma to związek z tym, że pisze lewa ręką, ale np. pisze odwrotnie niektóre cyfry (5,3,6), nieraz pisze literki albo całe słowa jako odbicie lustrzane - martwię się
... to zniechęca go do nauki a gdzieś wyczytałam, że ma to związek z leworęcznością - Czy Wy tez tak miałyscie na poczatku ???
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() daVinci tak pisał natomiast nie wiem co mam poradzić jesli ma duze problemy z nauką pisania to moze warto zaintestowac w specjalny zeszycik - słyszałam ze takie sa - z linią ukośną, moze to choć troche ułatwi?
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Odswiezam watek i dopisuje sie do listy
![]() Jestem leworeczna dlugopis lewa reka lyzka widelec noz lewa rakieta od tenisa tez lewajedyne co to myszka w prawej, wiadomo, lepiej sie przyzwyczaic do prawej, gdziekolwiek nie pojde wsyzscy maja na prawa ustawiona...
|
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez jestem leworęczna tylko nozyczkam i operuje prawą
i wiecie co tak ogólnie to zauwazyłam ze duzo jest ludzi w Polsce którzy sa leworęczni jest to czesciej spotykane niz kiedys...... gdy byłam w podstawówce i gimnazuje miałam 4 osoby (razem ze mna ) leworęcznych, w liceum miałąm 3 osoby leworeczne i teraz gdy chodze na studium takze mam w grupie 4 osoby leworęczne wiec nie czuje sie taka samotna
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
aha jeszcze chciała dodać ze moja mama sie zawsze ze mnie smieje bo jak układam sztuśce obok talerzy to wszystk o jest na opak ..a jak przychodza goscie to zawsze wiedza ze ja układałam sztuśce bo musza przekładac stronami hehehe
|
|
|
|
|
#56 |
|
Wtajemniczenie
|
ja takze jestem mankutem i wcale mi to nie przeszkadza, zreszta czytalam ze leworeczni sa zdolniejsi
i pewnie tak jest, prawda dziewczyny ja lewa reka robie praktycznie wszystko tylko do pisania na klawiaturze uzywam dwoch rak jak bylam w zerowce to nauczycielka probowlala przestawic mnie na pawo ale nie udalo jej sie, chodzilm na takie zajecia gdzie kazali mi pisam, rysowac prawa reka ale jak tylko wracalam do domu to z powrotem robilam wszystko lewa
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
Też jestem leworęczna (po dziadku
) i bardzo się cieszę bo lubię być inna . Wszystko robię lewą ręką, jedynie do "prawostronnej" myszki się już przyzwyczaiłam, kiedyś nawet sobie zmieniłam ale nie było mi wcale wygodniej ![]() Niedługo idę na kurs prawa jazdy i boję się jak sobie poradzę (biegi, gaz itp. po prawej stronie ojej )
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. mi to brakuje otwieracza do konserw dla leworecznych, ale nie az tak bardzo, ze musze go miec .izusek nie martw sie tym kursem prawa jazdy. ja tez na poczatku balam sie, ale to po prostu samo wchodzi w krew i potem to nawet nie zauwazasz, ze biegi przelaczasz prawa reka, gazujesz prawa noga .
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
moja kolezanka jest leworeczna ale lewa reka tylko pisze... wszystko inne robi prawa
je, gra w ping ponga nawet nie wiemy dlaczego
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

oho, chyba o mnie mowa
).

w mojej kuchni znajdują się nawet noże specjalne dla leworęcznych bo prawą ręką jak próbuje coś ukroić to zazwyczaj marne tego są skutki
Na szczęście w większości przypadków rodzeństwo "niby patrzyło" co robię i mnie zakrywało, a ja szybko wykańczałam obrazek lewą.
?? " Ale to tylko uśmiech budzi...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
( nie mam pojecia dla czego)
nie ma jak dobrzy pedagodzy