![]() |
#31 | |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Badania na raka
Cytat:
![]() Tak serio, to badania mogące wykryć zmiany nowotworowe są w większości strasznie drogie, zwłaszcza badania genetyczne, których nie refundują lub po prostu nie robią w zwykłych placówkach. Polecam ukierunkować się na badania płuc, skoro takie przypadki występowały w rodzinie. I przede wszystkim nie panikować!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Może to niechcący. ![]() Jeżeli chodzi o poradnię, mimo wszystko warto tam zajrzeć. Czasem zdarza się, że przychodzi jedna osoba, a potem przyprowadza resztę rodziny. Spacer po informację nic nie kosztuje. Ja nie płaciłam za swoje badania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jezeli chodzi o badania genetyczne w kierunku genow BRCA, to prowadzi je osrodek w Szczecinie. Oni mieli kiedys taka akcje, ze w kilku przychodniach w Polsce robili te badania. Ja mialam robione w Warszawie, po czym po 1-2miesiacach mialam drugie spotkanie i omowienie wyniku.
Nie wiem czy dalej mozna to robic w ten sposob, czy tez trzeba jechac do Szczecina. W kazdym razie polecam, czlowiek od razu wie na czym stoi;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Można próbowac zrobić sobie badanie PET, Pozytonowa Tomografia Emisyjna-
" Dzięki diagnostyce PET istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo rozpoznania nowotworów(w około 90% badanych przypadków). Takiego wyniku nie daje się osiągnąć przy pomocy żadnej innej techniki obrazowania. PET daje także możliwość kontroli efektów terapeutycznych w trakcie leczenia chorób nowotworowych, np. za pomocą chemioterapii. " cyt za wikipedia Niestety na takie badanie z NFZ kieruje się tylko bardzo uzasadnione przypadki, zas badanie prywatnie całego ciała kosztuje około 6500zł ( tak- sześć tysięcy pięćset złotych ![]() mozna je wykonac w kilku miejscach w Polsce np. http://www.io.gliwice.pl/strona.php?typ=5&m=0&tresc=86 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do badań - jeśli w twojej rodzinie były przypadki zachorowań na raka to udaj się do onkologa (nie trzeba skierowania), onkolog da ci skierowanie do poradni genetycznej. Tam zrobią ci badania w kierunku mutacji genów (w zależności od tego jakiego narządu dotyczyły nowotwory w twojej rodzinie), oraz inne (np. usg, czy markery nowotoworowe). Jestem na bieżąco, bo ten temat mi bliski ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Aha, przerzuty dają nie tylko raki, ale i mięsaki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
miesak to rodzaj raka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co powiesz na przypadek pełnej mastektomii (gruczolakorak) bez usunięcia węzłów chłonnych pachowych? Po operacji po 4 miesiącach były oczywiście przerzuty. Kolejny przypadek - kobieta (50-letnia) uskarżała się na ból brzucha, lekarz rodzinny stwierdził nerwicę żołądka. I przepisał leki uspokajające. Tej kobiety nie ma już wśród żywych, 'strawił' ją nowotwór (gdy go wykryto, był praktycznie rozsiany w całej jamie brzusznej, nie było co ratować). Na koniec jeszcze inny przypadek - młody chłopak, zauważył krew w moczu. Rozpoznanie: zapalenie pęcherza moczowego. Leczenie bezskuteczne. Rozpoznanie ostateczne: nowotwór złośliwy nerki. Można się domyślić jakie było zakończenie. Są to przypadki autentyczne. Nie chodzi mi o to, żeby kogoś przestraszyć. Chodzi o to, że nie zawsze postepowanie jest takie jak być powinno (zarówno jeśli chodzi o diagnostykę, jak i leczenie). Dużo zdrówka życzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Fajny wątek
![]() Ja mam do was takie pytanie, czy orientujecie się moze ile kosztuje usg piersi u osoby dwudziestokilkuletniej? I czy to nie przesada robic usg? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Nie wysmieje cie. A jesli to zrobi, to zmien lekarza.
USG piersi robilam rok temu i wtedy placilam 60zl. Lepiej wydac te 60zl, dowiedziec sie co jest grane niz przegapic chorobe i potem plakac. Jesli lekarz nie da Ci skierowania panstwowo, to znajdz prywatny gabinet, tam Cie przyjam bez problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rób systematycznie usg i cytologię. To naprawdę ważne ![]() A jeszcze parę słów do Architekta80: Mięsak NIE jest rodzajem raka. Mięsak (sarcoma) i rak (carcinoma) to nowotwory złośliwe (oraz połączenia typu gruczolakorak, kostniak mięsakowy itp.). Natomiast wszelkie gruczolaki, włókniaki, tłuszczaki, kostniaki, chrzęstniaki to nowotwory niezłośliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez listopadowa80 Czas edycji: 2009-03-12 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
To prawda, jak się pójdzie oddać krew to robią pełno badań (bezpłatnie).
Ja uważam, że wystarczy cytologia,usg piersi,usg jamy brzusznej, rtg klatki piersiowej, a przede wszystkim morfologia,ob i mocz ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.