Gry planszowe na zimowe wieczory????????? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-01, 22:01   #31
Light_Blue
Raczkowanie

Dot.: Gry planszowe na zimowe wieczory?????????

Cytat:
Napisane przez Nicponianka Pokaż wiadomość
Moją jedną z ulubionych gier jest Finito. Niestety polska firma, która ją produkowała splajtowała, ale gra jest do pobrania w internecie. Wystarczy wydrukować pociąć i voila!
Gra jest dla do 8mi graczy, są 3 kategorie: słowa, cytaty i obrazki i polega na tym, że każdy dostaje pasek papieru i np. jest kategoria cytat i jedna osoba, która jest prowadzącym (za każdym razem ktoś inny, zgodnie z ruchem wskazówek zegara) bierze kartkę na której są różne cytaty z luką, tzn. np. jest początek a nie ma końca, albo odwrotnie albo jest jakaś luka w środku (jak jest kategoria słowo to są różne słowa na kartce napisane, a obrazek - jest obrazek i pusta chmurka) wybiera jeden z np. tych cytatów czyta to, co jest a reszta graczy na swoich paskach papieru pisze swoje dokończenie tego cytatu ( przy słowach jest to definicja słowa, przy obrazkach uzupełnienie chmurki), prowadzący w instrukcji sprawdza jaki jest prawdziwy koniec cytatu (definicja słowa, napis w chmurce) i też pisze go na takim pasku, po czym zbiera paski od wszystkich i jakoś je numerując odczytuje wszystkie opcje, po czym reszta uczestników gry obstawia, która opcja jest tą prawdziwą (do gry są żetony i plansza z liczbami od 1-8, żeby obstawiać właśnie te opcje różne, ale kartka podzielona na 8 pół i np. kluczyki z puszek, czy coś innego robiącego za żetony w zupełności wystarczy) i później zbiera się plony - jak dobrze obstawisz to zabierasz z powrotem swój żeton i dostajesz jeden dodatkowy, jak ktoś obstawi Twoją opcje, to zgarniasz jego żetony itd.

Wytłumaczyłam najlepiej jak umiałam, ale gra jest naprawdę fajna i trzeba przy niech trochę pomyśleć, by nasza opcja była najbardziej wiarygodna i sensowna
Napiszesz skąd można ją pobrać ?

21.05.2011...Notre jour
Light_Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 22:06   #32
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Light_Blue Pokaż wiadomość
Napiszesz skąd można ją pobrać ?
podobno dixit jest odpowiednikiem dla tej gry
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 18:46   #33
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Light_Blue Pokaż wiadomość
Tak znam , fajna
dzięki za opinię

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Ta gra jest mega bestsellerem w USA. Niestety, słyszałam że trochę spaprali wersję polską właśnie przez kiepskie tłumaczenie (gra opiera się głównie na skojarzeniach słownych). Mimo wszystko, kupiłam i czekam aż zbierze się czwórka osób, żeby zagrać.
Właściwie dlatego pytam, bo czytałam recenzję jakąś na temat tej gry i właśnie pojawiły się w niej zarzuty, że tłumaczenie kiepskie.

Daj proszę znać jakie wrażenia jak już uda Wam się pograć

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 00:30   #34
Hiraska
Raczkowanie

Podnoszę temat
Ja uwielbiam planszówki! Niestety większość naszych znajomych nie, więc kupujemy takie grywalne na 2 osoby.

Nr 1 u nas jest w tej chwili "Small World", gra pełna humoru (cudowne ilustracje ), dynamiczna i szybka do tego pięknie wydana. Miodna zarówno dla 2 jak i 5 osób. Dostępne są dodatki, które gdy znudzi nam się podstawa znacznie urozmaicają rozgrywkę a czasem i ją utrudniają. Minus? Cena. http://www.rebel.pl/product.php/1,30...angielska.html

Nr 2 to gra dla ludzi o mocnych nerwach , survival horror fantasy "Claustrophobia". Gra TYLKO dla 2 graczy. Przepięknie wydana (cudne figurki ) świetna mechanika i interakcja między graczami http://www.rebel.pl/product.php/1,37...ja-polska.html

Nr 3 gra koorperacyjna (gracze przeciwko grze) "Ghost stories", również pięknie wydana. Zasady nieco zagmatwane. Bardzo trudna, ale satysfakcja z wygranej bezcenna http://www.rebel.pl/product.php/1,37...ja-polska.html

Hiraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości