|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Co byście pomyślały? - rozmowa z mężem
cheetah napisał(a):
> To nie wiem jaka to uczelnia. Ogolnie na uczelniach, szczegolnie jesli mowa o panstwowych, to pensja na stanowisku aststena wynosi 1500 zl brutto [mowie tu np o Politechnice Warszawskiej]. Z czego oczywiscie trzeba wyrobic pensum, czyli wykladac, prowadzic cwiczenia i inne takie. na SGGW podobnie. oczywiście praca wygląda jak 'etat' [nie przychodzi się 'czasami', ale od 9:00 do 15:00 jak każdy inny pracownik.. lub dłużej, jeśli wykład wypada później], prowadzi się ćwiczenia etc... w każdym razie 1000zł na rękę to szczyt marzeń przez ładnych parę lat. a stabilność takiej pracy jest może nieco większa, niż gdzie indziej [prywatne firmy].. ale wciąż redukują etaty.. i obcinają od "najmłodszych stażem".
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
cheetah napisał(a):
> > Uwazam, ze doktorat mozna robic nie tylko siedzac na >uczelni. Mozna znalezc prace na 1/2 etatu i robic >doktorat. Mozna znalezc prace na caly etat i robic >doktorat, jest tyle innych wyjsc. Mysle, ze siedzenia na >uczelni - szczegolnie na polskich uczelniach to >strata .czasu [mowie to glownie o kierunkach >technicznych]. Nie wyobrazam sobie robienia doktoratu z >technicznych rzeczy np nformatyki siedzac tylko na uczelni >i nie maja praktycznego doswiadczenia. > > Cheetah To prawda. Przerażenie mnie ogarnia jak obserwuję moich znajomych na i po studiach doktoranckich żyjących w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was !
Dziekuję za wszystkie Wasze spostrzeżenia |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
teraz będzie mnie dręczyło co to za uczelnia z tą minimalną stawką 2.800 dla adiunkta..
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Np. na Politechnice Gdańskiej adiunkt dostaje trochę powyżej 2tys. na rękę.
Ostatnio były spore podwyżki na wyższych uczelniach, ale to było jakoś tak, że była pula na uczelnię i w niektórych największe podwyżki dostali profesorowie, a pozostali tyle co nic, a gdzie indziej było trochę bardziej sprawiedliwie... |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Ewciu. Wydaje mi się, ze to moja pierwsza wypowiedź, to właśnie "nadinterpretacja" słowa pisanego. Dlatego, o czym wspomniałam, szanuję i uważnie analizuję inne wypowiedzi. Pozwalają mi one, na lepszą i głębsza analizę problemu. W każdym nawet odmiennym poście, znajdują sie zdania bardzo pomocne do refleksji. W tym momencie,po wypowiedziach koleżanek - wizażanek, nie napisałabym już, że małżonek Twój jest egoista i materialistą. Prędzej napisałabym, że ma inne spojrzenie na obecną sytuację. Bardziej od strony zabezpieczenia finansowego. Na taką refleksję naprowadziły mnie wypowiedzi odmienne od mojej. Mimo wszystko, szkoda byłoby zrezygnować z dalszego kształcenia - mając tak mocne wsparcie finansowe. Jeśli przypadkiem uraziłam, wybacz, to forum i trudno czasem o właściwy i czytelny odbiór. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Nie Enterpe, nie uraziłaś mnie i nie przejmuj się
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co byście pomyślały? - rozmowa z mężem
Widzisz autorko, trzeba było ta rozmowe zakończyć słowami - a ile kosztuje wychowanie dziecka ?? - bo faceci myślą że kobieta będzie pracować, duzo zarabiać, a drugi etat ciągnąć w domu z dzieckiem. Ty masz prawo sie realizować. Tak czasem się zastanawiam gdzie się podziały dawne ideały i poglądy, owszem kobieta powinna pracować ale głową rodziny powinien byc mężczyzna i powinien zapewnić jej wszystko w miare swoich możliwości oczywiście. Bądzmy szczerzy - gdy pojawia się dziecko wychowują go oboje partnerzy ale kluczowa rolę pełni w tej kwestii matka, rolą ojca jest zapewnienie rodzinie godnego bytu.
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
E tam. Ostatnio trafiłam na odgrzebany wątek z 2003 roku
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14790551]E tam. Ostatnio trafiłam na odgrzebany wątek z 2003 roku
[/QUOTE]Ja zawsze jak szukam cos z archiwum to patrze na daty
|
|
|
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
a w ogóle Paula jaka grzeczniusia, 2 posty i 2 pozdrowienia, cienia ironii nic,
, gdzie ta słodka dziewczyna ![]() Oj, nie no no, no nie jest aż tak źle teraz ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.