Co byście pomyślały? - rozmowa z mężem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-10-29, 10:14   #31
sarenka
Zakorzenienie

Re: Co byście pomyślały? - rozmowa z mężem

cheetah napisał(a):
> To nie wiem jaka to uczelnia. Ogolnie na uczelniach, szczegolnie jesli mowa o panstwowych, to pensja na stanowisku aststena wynosi 1500 zl brutto [mowie tu np o Politechnice Warszawskiej]. Z czego oczywiscie trzeba wyrobic pensum, czyli wykladac, prowadzic cwiczenia i inne takie.

na SGGW podobnie. oczywiście praca wygląda jak 'etat' [nie przychodzi się 'czasami', ale od 9:00 do 15:00 jak każdy inny pracownik.. lub dłużej, jeśli wykład wypada później], prowadzi się ćwiczenia etc... w każdym razie 1000zł na rękę to szczyt marzeń przez ładnych parę lat.

a stabilność takiej pracy jest może nieco większa, niż gdzie indziej [prywatne firmy].. ale wciąż redukują etaty.. i obcinają od "najmłodszych stażem".

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 10:15   #32
ma75
Rozeznanie

cheetah napisał(a):
>
> Uwazam, ze doktorat mozna robic nie tylko siedzac na >uczelni. Mozna znalezc prace na 1/2 etatu i robic >doktorat. Mozna znalezc prace na caly etat i robic >doktorat, jest tyle innych wyjsc. Mysle, ze siedzenia na >uczelni - szczegolnie na polskich uczelniach to >strata .czasu [mowie to glownie o kierunkach >technicznych]. Nie wyobrazam sobie robienia doktoratu z >technicznych rzeczy np nformatyki siedzac tylko na uczelni >i nie maja praktycznego doswiadczenia.
>
> Cheetah

To prawda. Przerażenie mnie ogarnia jak obserwuję moich znajomych na i po studiach doktoranckich żyjących w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości Po zrobieniu doktoratu często są to 30-letni studenci, którzy nigdy nie mieli kontaktu z rzeczywistymi problemami w danej branży...
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 10:16   #33
Lenna
Raczkowanie

Witam Was !
Dziekuję za wszystkie Wasze spostrzeżenia Jest w nich wiele dobrych rad i mądrych. Niestety nasuwa mi się taka refleksja, że słowo pisane na forum ma swoje podstawowe wady, łatwo o nadinterpretację czyjejś wypowiedzi i niektóre fakty przez niektóre osoby zostały tutaj wyolbrzymione, ale nie mam o to pretensji. Niemniej jednak pozdrawiam i zainteresowanym powyższym wątkiem śpieszę radośnie oznajmić, że nie taki diabeł straszny i jak emocje opadły to porozmawialiśmy spokojnie i wszystko się wyjaśniło. Znów mój mąż jest najwspanialszym facetem na świecie a ja dla Niego "najcudowniejszym skarbem" . Dzięki za słowa otuchy w chwili, gdy pisałam w zdenerwowaniu . I tak jak niektóre dziewczyny tu pisały podtrzymuję apel o kształcenie w sobie umiejętności "przeczekania nerwów" i porozmawiania na spokojnie Pa!
Lenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 10:29   #34
sarenka
Zakorzenienie

teraz będzie mnie dręczyło co to za uczelnia z tą minimalną stawką 2.800 dla adiunkta..

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 10:52   #35
ma75
Rozeznanie

Np. na Politechnice Gdańskiej adiunkt dostaje trochę powyżej 2tys. na rękę.
Ostatnio były spore podwyżki na wyższych uczelniach, ale to było jakoś tak, że była pula na uczelnię i w niektórych największe podwyżki dostali profesorowie, a pozostali tyle co nic, a gdzie indziej było trochę bardziej sprawiedliwie...
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 15:55   #36
Enterpe
Raczkowanie

Ewciu. Wydaje mi się, ze to moja pierwsza wypowiedź, to właśnie "nadinterpretacja" słowa pisanego. Dlatego, o czym wspomniałam, szanuję i uważnie analizuję inne wypowiedzi. Pozwalają mi one, na lepszą i głębsza analizę problemu. W każdym nawet odmiennym poście, znajdują sie zdania bardzo pomocne do refleksji. W tym momencie,po wypowiedziach koleżanek - wizażanek, nie napisałabym już, że małżonek Twój jest egoista i materialistą. Prędzej napisałabym, że ma inne spojrzenie na obecną sytuację. Bardziej od strony zabezpieczenia finansowego. Na taką refleksję naprowadziły mnie wypowiedzi odmienne od mojej. Mimo wszystko, szkoda byłoby zrezygnować z dalszego kształcenia - mając tak mocne wsparcie finansowe. Jeśli przypadkiem uraziłam, wybacz, to forum i trudno czasem o właściwy i czytelny odbiór. Pozdrawiam
Enterpe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-29, 16:03   #37
Lenna
Raczkowanie

Nie Enterpe, nie uraziłaś mnie i nie przejmuj się . Pisząc na forum miałam świadomość, że nie jest to szanasa rozmowy z kimś, kto nas zna dobrze i przez to by dobrze ocenił sytuację, ale miejsce, gdzie można po prostu wymienić myśli, czasami nawet "około" tematu, podzielić się własnymi doświadczeniami i skojarzeniami, więc absolutnie nie czuję się urażona. Pozdrawiam i miłego dnia
Lenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 21:43   #38
25malinka10
Raczkowanie

Dot.: Co byście pomyślały? - rozmowa z mężem

Widzisz autorko, trzeba było ta rozmowe zakończyć słowami - a ile kosztuje wychowanie dziecka ?? - bo faceci myślą że kobieta będzie pracować, duzo zarabiać, a drugi etat ciągnąć w domu z dzieckiem. Ty masz prawo sie realizować. Tak czasem się zastanawiam gdzie się podziały dawne ideały i poglądy, owszem kobieta powinna pracować ale głową rodziny powinien byc mężczyzna i powinien zapewnić jej wszystko w miare swoich możliwości oczywiście. Bądzmy szczerzy - gdy pojawia się dziecko wychowują go oboje partnerzy ale kluczowa rolę pełni w tej kwestii matka, rolą ojca jest zapewnienie rodzinie godnego bytu.
25malinka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 21:51   #39
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 25malinka10 Pokaż wiadomość
Widzisz autorko, trzeba było ta rozmowe zakończyć słowami - a ile kosztuje wychowanie dziecka ?? - bo faceci myślą że kobieta będzie pracować, duzo zarabiać, a drugi etat ciągnąć w domu z dzieckiem. Ty masz prawo sie realizować. Tak czasem się zastanawiam gdzie się podziały dawne ideały i poglądy, owszem kobieta powinna pracować ale głową rodziny powinien byc mężczyzna i powinien zapewnić jej wszystko w miare swoich możliwości oczywiście. Bądzmy szczerzy - gdy pojawia się dziecko wychowują go oboje partnerzy ale kluczowa rolę pełni w tej kwestii matka, rolą ojca jest zapewnienie rodzinie godnego bytu.
Odgrzebałaś wątek SPRZED PIĘCIU LAT To chyba rekord

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 10:00   #40
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

E tam. Ostatnio trafiłam na odgrzebany wątek z 2003 roku
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 10:41   #41
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14790551]E tam. Ostatnio trafiłam na odgrzebany wątek z 2003 roku [/QUOTE]

Ja zawsze jak szukam cos z archiwum to patrze na daty
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 13:07   #42
Hultaj
BAN stały

a w ogóle Paula jaka grzeczniusia, 2 posty i 2 pozdrowienia, cienia ironii nic, , gdzie ta słodka dziewczyna

Oj, nie no no, no nie jest aż tak źle teraz
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości