![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Polskie perfumeryjne blogi w sieci
![]() Cytat:
Głównie podczytuję blogi Sabb i Elve, skąd można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy na temat wielu zapachów. Nie trawię zanadto poetycznych opisów perfum, bo jakoś nie potrafię skojarzyć zapachu, który jest porównywany do postaci z książki etc. Preferuje opis konkretny - krótko i na temat. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
czytam
![]() Angel, będę słodzić ![]() ![]() od dawna, jeszcze przed erą wizażowania na Perfumach czytałam Co w nosie kręci blog Elve to dla mnie skarbnica wiadomości o perfumach gdzieś przeczytałam, że to "matka polskich blogów" i tak go traktuję ![]() teraz bywam dość regularnie na blogu Autorki tego wątku, lubię w nim to, że nie jest to zbiór recenzji, że jest lekki i żywy, trochę niepoważny ![]() nie mam zahamowań, żeby napisać w nim swój komentarz brakuje mi bloga, jaki mogła by pisać Kota, Lady Vader, czy Mitsouko - blogao zapachach naprawdę niszowych ![]() z ciekawością poczytałabym blogi Szugarbejb i Polly, bo to moje ulubione Marudy Perfumeryjne ![]() Edytowane przez taka taka Czas edycji: 2009-04-11 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||||||
Wiedźma
|
Cytat:
Ja już jakiś czas temu pisałam, że nie mam poczucia misji, ani poczucia wyjątkowości w związku z tym, że pachnę sobie i czasem coś tam naskrobię. Pisanie bloga jest dla mnie, jak otwieranie okna łazienki podczas śpiewania pod prysznicem. Nie robię niczego, czego nie robią inni ludzie. Po prostu coś tam o swoich wrażeniach opowiadam. Tyle, że zdecydowałam się otworzyć okno na świat. Jeśli ktoś ma ochotę posłuchać - niech też otworzy swoje. Jeśli nie ma - nic nie traci, bo to przeciez żadna sztuka, tylko amatorskie śpiewanie (albo pisanie) za darmochę. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Płomyk na swoim blogu ma wpis, w którym zwraca uwagę na to, że na perfumeryjnych blogach większośc recenzji jest entuzjastyczna i pełna zachwytów. I ja chyba rozumiem, dlaczego: w końcu recenzujemy zapachy, które lubimy i nosimy. Solidne i wielokrotne testowanie zapachu, który nam się nie podoba, to żadna frajda, a z kolei opisanie zapachu, którego nie przetestowaliśmy to nierzetelność po prostu. Stąd łatwiej nam pisać o tym, co nas zachwyciło, iż o tym, co nas odrzuca. A druga sprawa - jeszcze trudniej napisać recenzję zapachu, który nie zrobił na nas kompletnie żadnego wrażenia. No bo cóż tu wymyślić, jeśli nie ma emocji, nie ma obrazu, nie ma skojarzeń. Że róża, jak to róża? Cytat:
To czytając opisy Favkes (kiedyś jeszcze na forum) dałam się porwać obrazom i stwierdziłam, że czasem namalowanie obrazka w recenzji daje więcej, niż najbardziej szczegółowy opis nut. Nie znaczy to, że z opisów nut rezygnuję. No nie - staram się opowiedzieć o tym, co konkretnie czuję, plus dodać do tego wrażenie, które może pokazać klimat zapachu. Cytat:
![]() Blogi, które czytam w miarę regularnie mam wrzucone u siebie w postaci linków. ![]() Kiedyś jeszcze czytywałam krótkie imprezje na blogu JoP ("Moja zapachowa przygoda" się nazywał). Szkoda, że przestała pisać...
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bardzo dziekuje, to mile ![]() Mysle, ze tak naprawde, kazdy z tych blogow, ktorego autorka nie tylko wacha ale tez czuje sercem to o czym pisze jest wyjatkowy, a kazdy inny i to jest piekne. Komus sie moze nie podobac czyjs styl, moga przeszkadzac bledy ale ja gdy to czytam to zamiast na slowach i tym do czego mozna by sie przyczepic staram sie skupic na tym, co autorka czula wachajac dany zapach, a to naprawde jest fajne ![]() Osobiscie nie podobaja mi sie bardzo te blogi, ktorych autorzy kopiuja opisy ze stron internetowych czy sklepow i ewentualnie wprowadzajac drobne zmiany uwazaja, ze to ich praca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Polly!
Ja mam pomysła! Spiknijmy się, dobierzmy trzecią do kompletu i zakładajmy blog Pachnących Maruderów. Będziemy blogować w wyjątkowo złośliwy sposób i wyżywac się na tym, co nam sie nie podoba. Wszystko oczywiście stylowo i dowcipnie ![]()
![]() |
#39 | |||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() sorry ze jakos dziwnie pisze,ale nadaję z obcej klawiatury i jakos nie trafiam ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
pomysl wart rozwazenia ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
A jasne...
A jak ja sie chciałam do trójkąta wepchać, to stwierdziłaś, że tylko facetów przyjmujesz... ![]()
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Oj, bym Was czytała
![]() ![]() ![]()
![]() |
#43 | |||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chcą mnie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie wpadłam na pomysł bloga perfumowego, pisanego, jakby to powiedzieć, od drugiej strony.
![]() Jak się zakłada bloga, tak w ogóle? ![]() Madzik, no już nie becz, niech Ci będzie. Popiszesz sie jakąś wredną i zjadliwa recenzją? Taką jakiej nie powstydziłaby się sama Rita Skeeter?
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
grozi wypollizowaniem
|
to ja zaczynam ogladac housa jako lekcje ze stylu
![]() ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
oj, ja też bym czytała, ja też
![]() ![]() Poza tym dołączam się do fanek Housa ![]() ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Mnie bledy ortograficzne nie przeszkadzaja. Zapachy, ktore wymienial costes, w wiekszosci sa dla mnie niedostepne, nigdy w zyciu nie bede miala okazji sie z nimi zapoznac. To byla wedrowka po nierealnym swiecie.
Swoja droga zastanawiam sie, dlaczego wiekszosc trudnodostepnych zapachow jest dostepna glownie w Ameryce - tak, jakby tylko Ameryka na swiecie istniala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Z przyjemnością czytam blogi perfumeryjne
![]() ![]() ![]() Chętnie zaglądam też na blogi, które mają konkretne i zwięzłe recenzje - są bardziej przejrzyste i praktyczne ![]() Generalnie blogi podczytuję często i gęsto, czytam nawet o zapachach których nie planuję kupić czy poznać, traktuję to jako bardzo przyjemną rozrywkę ![]() Chętnie poczytałabym '' krytyczno złośliwy'' blog Polly, jeśli taki by powstał, nawet jeśli te złośliwości miałyby być na temat moich ukochanych zapachów ( których w sumie jest jeszcze bardzo bardzo niewiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||
czyli Endżi
|
Joasiu, Tako, Princesko, dziękuję
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() W sumie jest chyba jeszcze takie drugie miejsce na świecie gdzie tego typy zapachy (choć niestety nie wiem czy konkretnie Speziali Fiorentini) można kupić bez problemu i w dodatku ich zagęszczenie jest większe - Paryż ![]() ![]()
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2009-04-11 o 09:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mi sie wydawało, że Amerykanki sa raczej zachowawcze w kwestii zapachów i wybieraja raczej patriotyczne zapachy amerykańskie typu Eternity czy Tommy Hilfinger. Ale chyba wersje eksportowe Lutensa pojawiaja sie najpierw w Stanach, a dopiero potem w Europie? Przynajmniej w innych krajach niż Francja?
![]() |
#53 |
czyli Endżi
|
Rzeczywiście ciekawa sprawa z tymi Stanami. Od dawna funkcjonuje określenie "amerykański zapach" i dotyczy ono wypranego z charakteru, neutralnego kwiatuszka. Tam kultura noszenie perfum (jak i ubierania się, zachowania itd) jest zupełnie inna niż w Europie. Ale chyba zawsze było tak, że w pewnych dziedzinach Amerykanie aspirują do europejskości, która jest tam postrzegana jako poletko kultury wyższej.
Nawiasem mówiąc (troszeczkę wątek podobczny) nie zapomnę wywiadu z jednym amerykańskim bokserem polskiego pochodzenia, który w wywiadzie przytoczył historię jak to jeden awanturnik chciał się z nim lać na ulicy. On na to "Man, ja pochodzę z Europy, u nas ludzie tak się nie zachowują" ![]() ![]() Niestety nie jestem aż tak bardzo w temacie, ale na pewno bardzo ciekawie byłoby spenetrować to zagadnienie ![]()
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2009-04-11 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Był kiedyś wątek o perfumowych zwyczajach w innych krajach, ale szukałam i nie udalo mi się go znaleźć... Szkoda... Może komus udałoby sie wyciągnąć ten temat?
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-04-11 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
nie lubię zbytnio blogów, bo za mało jest w nich konkretów, a za dużo poezji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Podobnie jak Golgie za blogami nie przepadam. Prosta ze mnie dziewczyna i zapachy traktuję holistyczne i (tu podobnie jak Aggie) nie jestem w stanie rozpoznać poszczegółnych nut, no może z wyjątkiem paczuli i róży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Szef ds. Wymianek
|
na perfumeryjny blog trafilam po raz pierwszy pod wplywem lektury watku z cyklonem B w tle
![]() ![]() ![]() krotko mowiac - piszac: dla poznania zapachu wole recenzje z KWC, ewentualnie "ubozsze" jezykowo blogi; zas dla samej przyjemnosci czytania - nikogo nie dyskryminuje i wszystko - wszystkich, przeczytac moge ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-04-11 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Wiedźma
|
I mnie wypada podziękować, gapa z wrażenia tego nie zrobiłam. Przepraszam za gapiostwo i dziękuję.
Polly, Hisoko, Gothic Aristocrat, Favkes, Kevinie, Princesko - ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Muszę też wspomnieć o tym, co podkreśliła Madziczka - o graficznej stronie bloga. Tu wspomnę znów o Favkes - najbardziej podobały mi się Jej własne grafiki świetnie dopasowane do zapachów i o blogu Hisoki, której gust graficzny jest szalenie charakterystyczny i rzeczywiście "oprawia" treść wpisów tak, że wszystko się komponuje w "grającą" ze sobą całość. Cytat:
![]() Właśnie chyba stąd część blogów się wzięła. A przynajmniej mój. W pewnej chwili załapałam, że smaruję jakieś cuda na kiju w tym katalogu, a to przecież kurczę... katalog, nie wybieg dla niewyżytych grafomanów. Więc poszłam się wyżywać gdzieś, gdzie nikomu nie przeszkadzam. ![]() Choć przyznaję, że czasem taki solidny, podparty obrazem opis daje mi niemal fizyczne wrażenie kontaktu z zapachem. Pamiętam recenzję Azyiade na blogu Elve - była w niej taka galopada i stężenie treści, jak w samaym zapachu. Jak dla mnie - idealnie oddany klimat. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2009-04-11 o 18:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie założyłam bloga
![]() Teraz siedzę, robię notatki, zbieram zdjęcia i informacje. Cholercia, właśnie dumam nad recenzją Heliotrope Etry i nie wiem, czy uda mi się napisać recenzję w taki sposób, jaki sobie wydumałam ![]()
![]() |
#60 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.