Polskie perfumeryjne blogi w sieci - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-10, 19:12   #31
Kevin Lomax
Zadomowienie

Dot.: Polskie perfumeryjne blogi w sieci

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
mojaukohanaperfumkaxDDD!! .blox.pl ?
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość

nie...nazwa była bardziej niszowa

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ja rzadko podczytuję blogi, w zasadzie to wtedy, kiedy szukam informacji na temat jakiegoś konkretnego zapachu i chce poznac jak najwięcej opinii.
Mam podobne zdanie na ten temat. Generalnie nie czytam blogów dla przyjemności, ale traktuje je użytkowo. Gdy chcę poznać zapach przed kupnem "w ciemno" szukam jak największej ilości opinii, w czym bądź co bądź blogi często bywają pomocne.

Głównie podczytuję blogi Sabb i Elve, skąd można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy na temat wielu zapachów.

Nie trawię zanadto poetycznych opisów perfum, bo jakoś nie potrafię skojarzyć zapachu, który jest porównywany do postaci z książki etc. Preferuje opis konkretny - krótko i na temat.
Stary 2009-04-10, 19:27   #32
taka taka
Zakorzenienie

czytam

Angel, będę słodzić i co mi zrobisz ?

od dawna, jeszcze przed erą wizażowania na Perfumach czytałam Co w nosie kręci
blog Elve to dla mnie skarbnica wiadomości o perfumach
gdzieś przeczytałam, że to "matka polskich blogów" i tak go traktuję

teraz bywam dość regularnie na blogu Autorki tego wątku, lubię w nim to, że nie jest to zbiór recenzji, że jest lekki i żywy, trochę niepoważny
nie mam zahamowań, żeby napisać w nim swój komentarz

brakuje mi bloga, jaki mogła by pisać Kota, Lady Vader, czy Mitsouko - blogao zapachach naprawdę niszowych

z ciekawością poczytałabym blogi Szugarbejb i Polly, bo to moje ulubione Marudy Perfumeryjne

Edytowane przez taka taka
Czas edycji: 2009-04-11 o 09:32
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:40   #33
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Nie czytam. Chyba, ze szukam recenzji jakiegos nowego pachnidla, ktorego nie mialam jeszcze okazji poznac. Dla mnie takie blogi niestety zahaczaja o grafomanie, przesade itd. A pisane sa z tego samego powodu co poezja - dla samego siebie i wlasne przyjemnosci
Najzupełniej się z Tobą zgadzam, Ropuszko.

Ja już jakiś czas temu pisałam, że nie mam poczucia misji, ani poczucia wyjątkowości w związku z tym, że pachnę sobie i czasem coś tam naskrobię.

Pisanie bloga jest dla mnie, jak otwieranie okna łazienki podczas śpiewania pod prysznicem.
Nie robię niczego, czego nie robią inni ludzie. Po prostu coś tam o swoich wrażeniach opowiadam. Tyle, że zdecydowałam się otworzyć okno na świat. Jeśli ktoś ma ochotę posłuchać - niech też otworzy swoje. Jeśli nie ma - nic nie traci, bo to przeciez żadna sztuka, tylko amatorskie śpiewanie (albo pisanie) za darmochę.

Cytat:
coś tak czuję że powoli narażam się autorce wątku, i zaraz sie naraże jeszcze

musze wyznać że ostatnio podczytuję twistera
Ja też podczytuję. I ani myślę się tego wstydzić, czy wypierać.

Cytat:
Ja prawie nie rozpoznaję nut zapachowych - ponzma te najbardizej oczywiste typu róża, jasmin czy paczula. Ale jeśli np. irys czy ambra jest ukryta gdzies w głębi zapachu, to moge jej w ogóle nie rozpoznać. Chyba, że wceśniej wyczzytam, jakie nuty ma dany zapach i wtedy jakoś potrafie je przyporządkować. Czyli pikatna nuta przypominająca maggi to będzie pieprz. Ale jesli nie wiem, że w danym zapachu występuje np. różowy piperz, to za licho nie odgadnę, że to właśnie ten różowy.
Aggie, to chyba jest trochę tak, że część nut rozpoznajemy, a części nie. Ja mam kłopot z kwiatami. O ile potrafię zwykle rozpoznać rodzaj drewna, to w przypadku większości nut kwiatowych jestem bezradna. oststnio wydawało mi się, że z Stelli czułam konwalię...

Cytat:
Napisane przez GothicAristocrat Pokaż wiadomość
Bez grama wazeliny, napiszę szczerą, bezemocyjną prawdę:
Co wpiszę jakiś mniej znany zapach w wyszukiwarkę to od razu wyświetla mi się blog Sabb. Dla mnie to prawdziwa kopalnia wiedzy. A jej opinie nieraz się pokryły z moimi, czytając jej recenzję, a potem testując zapach dochodziłam do podobnych wniosków.
Czytam blogi- kiedy szukam opinii o jakimś zapachu. Ale czasami robię to dla przyjemności. Jak wtedy kiedy wchodze na blog Princeski. Po prostu darze dziewczyne sympatią i lubie sobie ją poczytać po za tym jak dla mnie piszę bardzo konkretnie, nie siląc się na zbyteczną pisanine. To samo z elve- konkretnie i na temat
często tez czytuje inne polskie blogi, jak i blogi wizażanek. Przynajmniej dla mnie, dziewczyny, która nie może sobie iść do jakiegoś sklepu z niszowymi specjałami i potestować, są na prawde wielkim dobrodziejstwem bo przynajmniej mogę sobie wyobrazić jakiś zapach i mieć choć minimalne wyobrażenie o nim a poza tym ja jestem początkująca w tej profesji więc na prawdę taka "wiedza" jest dla mnie przydatna

A czy recenzje na blogach sa polukrowane? sama podchodze dość emocjonalnie do zapachów więc mi to nie przeszkadza najwyżej można się pośmiać z co najbardziej przesadzonych tekstów
poza tym bardzo lubie obrazowe opisy perfum. Jestem wzrokowcem i przeważnie widzę dany zapach jako obraz właśnie.
No więc właśnie z tym polukrowaniem to ciekawa sprawa.
Płomyk na swoim blogu ma wpis, w którym zwraca uwagę na to, że na perfumeryjnych blogach większośc recenzji jest entuzjastyczna i pełna zachwytów.
I ja chyba rozumiem, dlaczego: w końcu recenzujemy zapachy, które lubimy i nosimy. Solidne i wielokrotne testowanie zapachu, który nam się nie podoba, to żadna frajda, a z kolei opisanie zapachu, którego nie przetestowaliśmy to nierzetelność po prostu.
Stąd łatwiej nam pisać o tym, co nas zachwyciło, iż o tym, co nas odrzuca.

A druga sprawa - jeszcze trudniej napisać recenzję zapachu, który nie zrobił na nas kompletnie żadnego wrażenia. No bo cóż tu wymyślić, jeśli nie ma emocji, nie ma obrazu, nie ma skojarzeń. Że róża, jak to róża?

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
jedynym blogiem na ktorego zagladam, [pomimo kilku bledow ort ktor udalo mi sie wyhaczyc] jest blog Favkes. choc musze przyznac, ze zagladam tam i czytam raczej z sympatii do samej Fav. niz z powodu opisywanych zapachow - najczesciej ich nie znam i pewnie do konca zycia nie bedzie mi dane ich poznac ale trafiaja do mnie te skojarzenia/obrazy/wrazenia.
I ja czytam bloga Fav. Nie tylko dlatego, że bardzo Ja lubię, ale tez dlatego, że trafiają do mnie feniksowe opisy. Są soczyste, żywe, plastyczne i... takie prawdziwe, niecedzone, niepudrowane, nieoszukane.

To czytając opisy Favkes (kiedyś jeszcze na forum) dałam się porwać obrazom i stwierdziłam, że czasem namalowanie obrazka w recenzji daje więcej, niż najbardziej szczegółowy opis nut. Nie znaczy to, że z opisów nut rezygnuję. No nie - staram się opowiedzieć o tym, co konkretnie czuję, plus dodać do tego wrażenie, które może pokazać klimat zapachu.

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
mam tez kilka blogow ktorych calkowicie i kategorycznie nie trawie wlasnie z powodu wyzej opisanego przez inne Wizazanki 'zadecia' i przekonania o wlasnej fajnosci.
pozdrawiam
Ja chyba nie mam bloga, którego nie trawię. Sa takie, do których często wracam i takie, do których nie wracam. I wcale nie twierdzę, że te drugie sa gorsze. Po prostu sa inne, mniej trafiające w moją wrażliwość i mój gust. Ale z pewnością trafiające w inne gusta. Dlatego ciesze się, że pachnących blogów jest coraz więcej - każdy znajdzie coś dla siebie. A czasem to "coś" to jest po prostu "nieczytanie" blogów. t Też dobrze.

Blogi, które czytam w miarę regularnie mam wrzucone u siebie w postaci linków.
Kiedyś jeszcze czytywałam krótkie imprezje na blogu JoP ("Moja zapachowa przygoda" się nazywał). Szkoda, że przestała pisać...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:44   #34
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69

Cytat:
Napisane przez GothicAristocrat Pokaż wiadomość
Bez grama wazeliny, napiszę szczerą, bezemocyjną prawdę:
Co wpiszę jakiś mniej znany zapach w wyszukiwarkę to od razu wyświetla mi się blog Sabb. Dla mnie to prawdziwa kopalnia wiedzy. A jej opinie nieraz się pokryły z moimi, czytając jej recenzję, a potem testując zapach dochodziłam do podobnych wniosków.
Czytam blogi- kiedy szukam opinii o jakimś zapachu. Ale czasami robię to dla przyjemności. Jak wtedy kiedy wchodze na blog Princeski. Po prostu darze dziewczyne sympatią i lubie sobie ją poczytać po za tym jak dla mnie piszę bardzo konkretnie, nie siląc się na zbyteczną pisanine. To samo z elve- konkretnie i na temat
często tez czytuje inne polskie blogi, jak i blogi wizażanek. Przynajmniej dla mnie, dziewczyny, która nie może sobie iść do jakiegoś sklepu z niszowymi specjałami i potestować, są na prawde wielkim dobrodziejstwem bo przynajmniej mogę sobie wyobrazić jakiś zapach i mieć choć minimalne wyobrażenie o nim a poza tym ja jestem początkująca w tej profesji więc na prawdę taka "wiedza" jest dla mnie przydatna

A czy recenzje na blogach sa polukrowane? sama podchodze dość emocjonalnie do zapachów więc mi to nie przeszkadza najwyżej można się pośmiać z co najbardziej przesadzonych tekstów
poza tym bardzo lubie obrazowe opisy perfum. Jestem wzrokowcem i przeważnie widzę dany zapach jako obraz właśnie.

Bardzo dziekuje, to mile Ja osobiscie bardzo czesto czytam, bo poprostu sprawia mi to przyjemnosc i podobaja mi sie przerozne sposoby pisania. Lubie Sab za jej wrecz bajkowe opisy, Angel za taka jasnosc i prostote w sposobie przekazu. Blog Favkes wg. mnie jest naprawde poetycki, elve mi imponuje.

Mysle, ze tak naprawde, kazdy z tych blogow, ktorego autorka nie tylko wacha ale tez czuje sercem to o czym pisze jest wyjatkowy, a kazdy inny i to jest piekne. Komus sie moze nie podobac czyjs styl, moga przeszkadzac bledy ale ja gdy to czytam to zamiast na slowach i tym do czego mozna by sie przyczepic staram sie skupic na tym, co autorka czula wachajac dany zapach, a to naprawde jest fajne

Osobiscie nie podobaja mi sie bardzo te blogi, ktorych autorzy kopiuja opisy ze stron internetowych czy sklepow i ewentualnie wprowadzajac drobne zmiany uwazaja, ze to ich praca.
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:54   #35
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Kevin Lomax Pokaż wiadomość

Preferuje opis konkretny - krótko i na temat.
Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
czytam

z ciekawością poczytałabym blogi Szugarbejb i Polly, bo to moje ulubione Marudy Perfumeryjne
to ja cuje sie zachecona, zwlaszcza ze ja na pewno pisałabym krótko. Zwykle mieszcze sie w 2 zdaniach-no chyba ze zapach mnie naprawde przerazi. Problem jest tylko taki ze lepiej mi idzie opisywanie zapachow, ktore mi sie nie podobaja...a to troche bez sensu-kto bedzie czytal bloga zniechecajacego do zapachow
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:57   #36
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
to ja cuje sie zachecona, zwlaszcza ze ja na pewno pisałabym krótko. Zwykle mieszcze sie w 2 zdaniach-no chyba ze zapach mnie naprawde przerazi. Problem jest tylko taki ze lepiej mi idzie opisywanie zapachow, ktore mi sie nie podobaja...a to troche bez sensu-kto bedzie czytal bloga zniechecajacego do zapachow
Gdybyś pisała tak złośliwie jak doktor House rozmawia z pacjentami, to serwery by siadły, tak by się ludziska rzucili do czytania

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 21:59   #37
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
JaSerio - jak będę coś i tak chciała przetestować, to mnie nie powstrzymasz Poczytałabym taki marudzący blog

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 22:04   #38
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Polly!
Ja mam pomysła!
Spiknijmy się, dobierzmy trzecią do kompletu i zakładajmy blog Pachnących Maruderów.
Będziemy blogować w wyjątkowo złośliwy sposób i wyżywac się na tym, co nam sie nie podoba. Wszystko oczywiście stylowo i dowcipnie

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2009-04-10, 22:05   #39
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Gdybyś pisała tak złośliwie jak doktor House rozmawia z pacjentami, to serwery by siadły, tak by się ludziska rzucili do czytania
to ja musze tego Housa oblukac...wstyd,ale nie widzialam ani jednago odcinka, a zlosliwosc i ironie uwielbiam-az sobie fundnelam męża specjaliste w tej dziedzinie

sorry ze jakos dziwnie pisze,ale nadaję z obcej klawiatury i jakos nie trafiam

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
JaSerio - jak będę coś i tak chciała przetestować, to mnie nie powstrzymasz Poczytałabym taki marudzący blog
taaa. taki perfumowy smerf maruda

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

Cytat:
Polly!
Ja mam pomysła!
Spiknijmy się, dobierzmy trzecią do kompletu i zakładajmy blog Pachnących Maruderów.
Będziemy blogować w wyjątkowo złośliwy sposób i wyżywac się na tym, co nam sie nie podoba. Wszystko oczywiście stylowo i dowcipnie

pomysl wart rozwazenia
Stary 2009-04-10, 22:06   #40
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
to ja musze tego Housa oblukac...wstyd,ale nie widzialam ani jednago odcinka, a zlosliwosc i ironie uwielbiam-az sobie fundnelam męża specjaliste w tej dziedzinie

sorry ze jakos dziwnie pisze,ale nadaję z obcej klawiatury i jakos nie trafiam

taaa. taki perfumowy smerf maruda

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

pomysl wart rozwazenia
Ja chcę, ja chcę do kompletu

Frank Zappa

Stary 2009-04-10, 22:08   #41
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
A jasne...
A jak ja sie chciałam do trójkąta wepchać, to stwierdziłaś, że tylko facetów przyjmujesz...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-10, 22:08   #42
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, bym Was czytała jak szalona. W stylu Housa...pięknie.
Stary 2009-04-10, 22:10   #43
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Ja!
Cytat:
Polly!
Ja mam pomysła!
My kiedyś z Sałata planowałyśmy cykliczne wpisy pod tytułem "Sabbata i Sałata nie polecają" ale zaczęłyśmy się obawiać procesów karnych, kopert z wąglikiem i samochodów - pułapek.
Cytat:
Tez nie widziałam ani jednego. A może powinnam, bo zawsze twierdziłam, że złośliwość jest cechą ludzi inteligentnych. O tym, że bardzo cenię te cechę (w sumie obie) nie muszę przekonywac.
Stary 2009-04-10, 22:10   #44
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
A jasne...
A jak ja sie chciałam do trójkąta wepchać, to stwierdziłaś, że tylko facetów przyjmujesz...
Bo to był trójkąt erotyczny przecież, a to ma być intelektualno-maruderowy

Nie chcą mnie

Frank Zappa

Stary 2009-04-10, 22:11   #45
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

A ja właśnie wpadłam na pomysł bloga perfumowego, pisanego, jakby to powiedzieć, od drugiej strony.
Jak się zakłada bloga, tak w ogóle?

Madzik, no już nie becz, niech Ci będzie.
Popiszesz sie jakąś wredną i zjadliwa recenzją? Taką jakiej nie powstydziłaby się sama Rita Skeeter?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-10, 22:14   #46
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
A ja właśnie wpadłam na pomysł bloga perfumowego, pisanego, jakby to powiedzieć, od drugiej strony.
Jak się zakłada bloga, tak w ogóle?

Madzik, no już nie becz, niech Ci będzie.
Popiszesz sie jakąś wredną i zjadliwa recenzją? Taką jakiej nie powstydziłaby się sama Rita Skeeter?
Tylko muszę pomyśleć, co ja ostatnio badziewnego wąchałam, bo mam tyły z testów

Frank Zappa

Stary 2009-04-10, 22:14   #47
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
to ja zaczynam ogladac housa jako lekcje ze stylu
Stary 2009-04-11, 07:07   #48
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
oj, ja też bym czytała, ja też To byłaby jakaś nowość wśród blogów

Poza tym dołączam się do fanek Housa Ostatnio czekałam na niego cały tydzień a tu jakiś mecz puścili wrrr
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 07:52   #49
Hvid
Zakorzenienie

Mnie bledy ortograficzne nie przeszkadzaja. Zapachy, ktore wymienial costes, w wiekszosci sa dla mnie niedostepne, nigdy w zyciu nie bede miala okazji sie z nimi zapoznac. To byla wedrowka po nierealnym swiecie.

Swoja droga zastanawiam sie, dlaczego wiekszosc trudnodostepnych zapachow jest dostepna glownie w Ameryce - tak, jakby tylko Ameryka na swiecie istniala . Nawet firma Speziali Fiorentini z Wloch sprzedaje swoje produkty glownie w Ameryce, oprocz Wloch i pewnie kilku innych wybranych krajow na swiecie rzecz jasna.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 08:44   #50
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Z przyjemnością czytam blogi perfumeryjne i jeśli mam być szczera to własnie najchętniej te, w których są barwne, prawie baśniowe opisy zapachów . Głównie dlatego, że lubię taki malowniczy styl, lubię widzieć to, co autor czuje opisując dany zapach poprostu, czytając lubię odciąć się od rzeczywistości i przenieść w inny wymiar ( malowniczy styl lubię nie tylko w związku z perfumami, lubię go tak poprostu ) Tymbardziej, że sama pewnie nie umiałabym tak pisać, a szkoda.

Chętnie zaglądam też na blogi, które mają konkretne i zwięzłe recenzje - są bardziej przejrzyste i praktyczne

Generalnie blogi podczytuję często i gęsto, czytam nawet o zapachach których nie planuję kupić czy poznać, traktuję to jako bardzo przyjemną rozrywkę

Chętnie poczytałabym '' krytyczno złośliwy'' blog Polly, jeśli taki by powstał, nawet jeśli te złośliwości miałyby być na temat moich ukochanych zapachów ( których w sumie jest jeszcze bardzo bardzo niewiele )
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 09:18   #51
your Angel
czyli Endżi

Joasiu, Tako, Princesko, dziękuję
Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Czasem trafiam na blogi, glownie wtedy, kiedy szukam recenzji jakiegos zapachu.

Kiedys byl tutaj uzytkownik o nicku costes. Kontrowersyjny, ale ciekawie pisal o zapachach. Nie wiem, czy on takze prowadzi blog, ale gdybym wiedziala, ze takowy prowadzi, chetnie bym poczytala.
O właśnie Ja osobiście lubię blogi (i w ogóle szeroko rozumianą twórczość) emanujące charakterem autora. Coś co jest JAKIEŚ a nie stanowi opisu katalogowego bez grama ikry.
Cytat:
Polly!
Ja mam pomysła!

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Swoja droga zastanawiam sie, dlaczego wiekszosc trudnodostepnych zapachow jest dostepna glownie w Ameryce - tak, jakby tylko Ameryka na swiecie istniala . Nawet firma Speziali Fiorentini z Wloch sprzedaje swoje produkty glownie w Ameryce, oprocz Wloch i pewnie kilku innych wybranych krajow na swiecie rzecz jasna.
Ameryka to plac zabaw konsumpcjonizmu i kapitalizmu - może dlatego
W sumie jest chyba jeszcze takie drugie miejsce na świecie gdzie tego typy zapachy (choć niestety nie wiem czy konkretnie Speziali Fiorentini) można kupić bez problemu i w dodatku ich zagęszczenie jest większe - Paryż W dodatku w Europie

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2009-04-11 o 09:22
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 09:26   #52
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Zawsze mi sie wydawało, że Amerykanki sa raczej zachowawcze w kwestii zapachów i wybieraja raczej patriotyczne zapachy amerykańskie typu Eternity czy Tommy Hilfinger. Ale chyba wersje eksportowe Lutensa pojawiaja sie najpierw w Stanach, a dopiero potem w Europie? Przynajmniej w innych krajach niż Francja?

Stary 2009-04-11, 09:35   #53
your Angel
czyli Endżi

Rzeczywiście ciekawa sprawa z tymi Stanami. Od dawna funkcjonuje określenie "amerykański zapach" i dotyczy ono wypranego z charakteru, neutralnego kwiatuszka. Tam kultura noszenie perfum (jak i ubierania się, zachowania itd) jest zupełnie inna niż w Europie. Ale chyba zawsze było tak, że w pewnych dziedzinach Amerykanie aspirują do europejskości, która jest tam postrzegana jako poletko kultury wyższej.
Nawiasem mówiąc (troszeczkę wątek podobczny) nie zapomnę wywiadu z jednym amerykańskim bokserem polskiego pochodzenia, który w wywiadzie przytoczył historię jak to jeden awanturnik chciał się z nim lać na ulicy. On na to "Man, ja pochodzę z Europy, u nas ludzie tak się nie zachowują" Jakby u nas w Polsce w odróżnieniu od Ameryki ludzie nie bili się na ulicach

Niestety nie jestem aż tak bardzo w temacie, ale na pewno bardzo ciekawie byłoby spenetrować to zagadnienie

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2009-04-11 o 09:39
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 09:39   #54
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Niestety nie jestem aż tak bardzo w temacie, ale na pewno bardzo ciekawie byłoby spenetrować to zagadnienie
Był kiedyś wątek o perfumowych zwyczajach w innych krajach, ale szukałam i nie udalo mi się go znaleźć... Szkoda... Może komus udałoby sie wyciągnąć ten temat?

Edytowane przez Aggie125
Czas edycji: 2009-04-11 o 09:40
Stary 2009-04-11, 09:57   #55
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

nie lubię zbytnio blogów, bo za mało jest w nich konkretów, a za dużo poezjiChociaż przyznam, że sama chciałam popełnić coś na ten kształt, ale bardziej w formie właśnie recenzji, niż 13 zgłoskowca

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 15:53   #56
palindromy
Raczkowanie

Podobnie jak Golgie za blogami nie przepadam. Prosta ze mnie dziewczyna i zapachy traktuję holistyczne i (tu podobnie jak Aggie) nie jestem w stanie rozpoznać poszczegółnych nut, no może z wyjątkiem paczuli i róży . Rozbudowane metafory zupełnie więc do mnie nie trafiają, brakuje mi wyobraźni po prostu. Mój brak entuzjazmu bierze się też stąd, że staram się minimalizować bezmyślne (przez bezmyślne rozumiem bezproduktywne) siedzenie w sieci. Czasami muszę siedzieć przed komputerem 18 godzin na dobę, czasami nie muszę siedzieć przed nim w ogóle. I to właśnie te ciche momenty są najgorsze, bo łapię się na tym, że dryfuję od strony do strony, szperam, wyszukuję i czytam (ze średnim rozumieniem ma się rozumieć -przeklęte metafory!), godziny mijają i zupełnie nic z tego nie wynika. Postanowiłam jakoś z tym walczyć, więc prowizorycznie wolę nie zaglądać na blogi perfumeryjne. Przyznam się jednak, że parę razy, przy okazji poszukiwania informacji o jakimś zapachu, odwiedziłam stronę Elve i byłam pod wielkim wrażeniem.

palindromy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 17:51   #57
siarka40
Szef ds. Wymianek

na perfumeryjny blog trafilam po raz pierwszy pod wplywem lektury watku z cyklonem B w tle, teraz tez - przy okazji niniejszego watku - pare blogow odwiedzilam. bizantyjskie opisy zapachow do mnie nie docieraja, to pewne - i to nie dlatego, ze zazdroszcze, bo sama nieskomplikowana jestem wyrazaniu swych odczuc zwiazanych z testami perfumeryjnymi, ale po prostu nie czaje, co poeta mial na mysli - i coz mi zatem po takiej recenzji ale, ale - ze ja jednak ogolnie wrazliwa na metafory i insze takie, to gietkosc (oooczywiscie - taka gietkosc "nieprzegieta") jezyka docenic potrafie, zeby nie bylo
krotko mowiac - piszac: dla poznania zapachu wole recenzje z KWC, ewentualnie "ubozsze" jezykowo blogi; zas dla samej przyjemnosci czytania - nikogo nie dyskryminuje i wszystko - wszystkich, przeczytac moge

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2009-04-11 o 17:52
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 18:41   #58
Sabbath
Wiedźma

I mnie wypada podziękować, gapa z wrażenia tego nie zrobiłam. Przepraszam za gapiostwo i dziękuję.
Polly, Hisoko, Gothic Aristocrat, Favkes, Kevinie, Princesko
-

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
O właśnie Ja osobiście lubię blogi (i w ogóle szeroko rozumianą twórczość) emanujące charakterem autora. Coś co jest JAKIEŚ a nie stanowi opisu katalogowego bez grama ikry.
Zgadzam się jak najzupełniej i podpisuję pod tym.

Muszę też wspomnieć o tym, co podkreśliła Madziczka - o graficznej stronie bloga. Tu wspomnę znów o Favkes - najbardziej podobały mi się Jej własne grafiki świetnie dopasowane do zapachów i o blogu Hisoki, której gust graficzny jest szalenie charakterystyczny i rzeczywiście "oprawia" treść wpisów tak, że wszystko się komponuje w "grającą" ze sobą całość.
Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
krotko mowiac - piszac: dla poznania zapachu wole recenzje z KWC, ewentualnie "ubozsze" jezykowo blogi; zas dla samej przyjemnosci czytania - nikogo nie dyskryminuje i wszystko - wszystkich, przeczytac moge

Właśnie chyba stąd część blogów się wzięła. A przynajmniej mój. W pewnej chwili załapałam, że smaruję jakieś cuda na kiju w tym katalogu, a to przecież kurczę... katalog, nie wybieg dla niewyżytych grafomanów. Więc poszłam się wyżywać gdzieś, gdzie nikomu nie przeszkadzam.

Choć przyznaję, że czasem taki solidny, podparty obrazem opis daje mi niemal fizyczne wrażenie kontaktu z zapachem. Pamiętam recenzję Azyiade na blogu Elve - była w niej taka galopada i stężenie treści, jak w samaym zapachu. Jak dla mnie - idealnie oddany klimat.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2009-04-11 o 18:42
Stary 2009-04-11, 18:48   #59
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja właśnie założyłam bloga

Teraz siedzę, robię notatki, zbieram zdjęcia i informacje. Cholercia, właśnie dumam nad recenzją Heliotrope Etry i nie wiem, czy uda mi się napisać recenzję w taki sposób, jaki sobie wydumałam

Stary 2009-04-11, 19:07   #60
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Ja właśnie założyłam bloga

Teraz siedzę, robię notatki, zbieram zdjęcia i informacje. Cholercia, właśnie dumam nad recenzją Heliotrope Etry i nie wiem, czy uda mi się napisać recenzję w taki sposób, jaki sobie wydumałam
złośliwy ten blog będzie? czy ...taki zwykły?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości