![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Re: gdzie na kawusię? gdzie na jedzonko?
Zapomniałabym o najistotniejszym: w Fusach podają wspaniałe ciasto: na rozpływajacym się w ustach cieście wartwami ułożone są ser biały, jabłka z przyprawami i orzechy (wszsytko dwukrotnie), cudo zowie się bodajże gibanica i podawane jest na gorąco, mniam!
Ciasto marchewkowe też jest niezłe, ale nie umywa się do tego, które jadłam we Wrocławiu w Coffe Planet (ups...nie do końca pamiętam nazwę, ale jest na rynku) - powaliło mnie na kolana, do dziś zazdroszczę Wrocławiankom, że mogą je podjadać (i jeszcze miodownik z orzechami z tejże kafejki). A jak już Wrocław - to i Vega (i nic więcej nie potrzeba)... jak ja wam zazdroszczę dziewczyny!
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Bąbel napisał(a):
> Nie wiem, czy nie zauważyłam, czy też nikt z Krakowa sie nie wypowiedział? A przecież mamy NAJWIĘCEJ LOKALI I KNAJPEK W POLSCE, W DODATKU O NAJCUDOWNIEJSZEJ AMOSFERZE!!! (Zaraz ktoś mnie powiesi, za szowinistyczne podejście typowej "Krakuski") ![]() > Ja polecam: > Pożegnanie z Afryką - kawa > Trattoria, Bonvenuto, Karczma Bida (przy Zakopiance), Ipanema, Loch Camelot (coś lżejszego do zjedzenia), Cherubino, a na deser - jedyny i niepowtarzalny Słodki Wentzl (wcale nie jest tam drogo). > Pozdrowienia dla amatorek dobrek kuchni z Krakowa. O tak Pożegnanie z Afryką ![]() ![]() a i oczywiście Krawat ![]() A dla zainteresowanych link: http://knajpy.krakow.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ja lubię Szeląga przy Metrze Racławicka, góralską karczmę przy pętli autobusowej na Ursynowie, lubię lodziarnię w Blue City, pizzerię, którą nazywamy "U Włocha" na Górczewskiej, fajnie jest w Śpiewających Klenerach, ale mi się znudziło. Jak coś sobie jeszcze przypomnę, napiszę
![]()
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Estella napisał(a):
Ja lubie tez San Marzano,ale to juz drozsza opcja,chociaz bardzo smaczna ![]() O właśnie, jeszcze San Marzano ![]()
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
aNulcia napisał(a):
> Pijalnie Czekolady Wedla są na Szpitalnej 8 (centrum Wawy, okolice Chmielnej + pl. Powstańców), na Pradze na Zamoyskiego 28 (przy fabryce Wedla - az daleka czuć boski aromat ![]() ![]() > http://www.tchibo.pl/bary-2.html aNulcia ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Iwonalodz napisał(a):
> Bąbel napisał(a): > > Nie wiem, czy nie zauważyłam, czy też nikt z Krakowa sie nie wypowiedział? A przecież mamy NAJWIĘCEJ LOKALI I KNAJPEK W POLSCE, W DODATKU O NAJCUDOWNIEJSZEJ AMOSFERZE!!! (Zaraz ktoś mnie powiesi, za szowinistyczne podejście typowej "Krakuski") ![]() > > Jako patriotycznie nastawiona łodzianka muszę stanowczo zaprotestować ![]() ![]() > Łodzianki wszystkich krajów łączcie się ![]() > > ![]() Zdecydownie dołanczam sie do protestu!!!!!! Bo u nas takich przybytków jest chyba więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Skoro wiecej, to poprosimy o konkrety, drogie panie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
No, chyba na jakiejs podstawie twierdzisz, ze Łódź jest naj, naj?
![]() A w tym watku nie padla (o ile nie przeoczylam) jeszcze zadna specyficzna dla Łodzi nazwa. Wiec czy aby na pewno naj? ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
No, chyba na jakiejs podstawie twierdzisz, ze Łódź jest naj, naj?
![]() A w tym watku nie padla (o ile nie przeoczylam) jeszcze zadna specyficzna dla Łodzi nazwa. Wiec czy aby na pewno naj? ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Czy Wrocław jest już w tym wątku reprezentowany?
![]() Jeśli nie, to parę typów: - kawiarnia "Pod Gryfami" w Rynku - przytulnie, uroczo, pyszne kawki, tylko ceny trochę nie tego... ![]() - kawiarnia "Coffee Heaven" też w Rynku - zupełnie inna niż poprzednia, przede wszystkim JASNA, z wielkim wystawowym oknem a przy nim stół-lada, po amerykańsku ![]() ![]() - kiedyś się mówiło, że jeśli lody, to tylko na Komandorskiej (Wrocławianki wiedzą, o którym miejscu mowa ![]() ![]() - znam jeszcze jedną taką "domową" lodziarnię, maleńką i niepozorną, ale lody są pyszne! - na Cybulskiego. - lubię też lody z "La Scali" na placu Solnym, oraz ich "lunchowe" focaccie (fajna alternatywa zwykłej kanapki ![]() - winiarnia w "Baszcie" (za Halą Targową) - niezwykłe wnętrze (na 3 kondygnacjach wieży), fajny klimat, karta win nieco mniej imponująca niż kiedyś, ale i tak świetne miejsce dla osób sfrustrowanych tradycyjnym wyborem "wina czerwonego lub białego" (po prostu ![]() ![]() - restauracyjka "Mexico Bar" na Rzeźniczej - jeśli ktoś lubi meksykańską kuchnię, oczywiście. Pyszne i solidne porcje, zawsze wesoła atmosfera, ciepła kolorystyka wystroju, no i bardzo przystępne ceny! - restauracja kubańska "Havana" na Kuźniczej - niesamowity wystrój, jest i Che i Fidel! ![]() - restauracja "Splendido" na Świdnickiej - jeśli ktoś za Was płaci ![]() - jeśli macie zagranicznych gości, których chcecie uraczyć staropolską kuchnią, to najlepszy będzie "Lwów" (obok "Dworu Polskiego", w Rynku) - fajny klimacik, jasne wnętrze (na piętrze) i pyszna kuchnia! Ceny to, niestety, łyżka dziegciu... - z moich lokalnych atrakcji polecam pizzerię "Lissa" (na Średzkiej, Leśnica) - może nie wygląda najatrakcyjniej i są tylko 3 stoliki, to co podają jako pizzę nijak ma się do tradycyjnej włoskiej, ale jest absolutnie fantastyczne! ![]() Obok jest miły lokalny pubik-restauracja o tej samej nazwie, urządzony w tradycyjnym angielskim stylu. Na deser niewiarygodny lokal (kawiarnia? pub?), który niedawno odkryłam na Włodkowica (blisko Kuźniczej) - ktoś mi powie jak się nazywa? To na przeszklonym parterze pieknej, secesyjnej kamienicy, wnętrze jak z pchlego targu oświetlone tylko świecami, sporo miejsca, zawsze tłum! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Re: gdzie na kawusię? gdzie na jedzonko? hihihi...
aNulcia napisał(a):
> Hej! > Ta herbaciarnia na Strówce to pewnie "Same Fusy"- można tam przesiedzieć godziny Przypomniała mi się pewna zabawna historyjka związana z tą herbaciarnią ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nefretete! Ależ najlepsza pizza w Toruniu, a właściwie na świecie, jest w Browarnej!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Ela napisał(a):
> Zdecydownie dołanczam sie do protestu!!!!!! Bo u nas takich przybytków jest chyba więcej. Błagam, błagam, wybacz mi, ale muszę to napisać, żeby wszyscy, którzy nie wiedzą, wiedzieli na przyszłość, akurat to słowo mnie bardzo razi - to dlatego, to nie złośliwość, naprawdę ![]() "dołĄczam" ![]()
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Nefre a gdzie ty mieszkasz?Bo ja przy Wola Parku??!!
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Estella napisał(a):
> Nefre a gdzie ty mieszkasz?Bo ja przy Wola Parku??!! ![]() na Jelonkach, na Stromej a do Wola Parku mam z 5-10 minut jak idę skrótami czyli przez zakłady- hurtownie win, mięsa, budowlane, oświetlenia a potem pod wiaduktem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
no masz rację... przecież jest ZAŁĄCZNIK.... i wcale sie nie gniewam, to dobrze ze mnie poprawiłaś.
A światło sie włancza czy włącza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Włącza i wyłącza..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
ale tu nie chodzi o nazwy specyficzne, tylko o ile mi wiadomo Lodz słynie z ilości pubów (i nie tylko
![]() no ale prosze ... chodz to nie wszystkie: literki abc PUBY: ANASTAZJA PUB ATELIER U ANIOŁA ALE KINO ALTER EGO BAGDAD CAFE BIBLIOTEKA BOHEMA PUB BELFAST BAR BLUES BROTHERS BLU CABARET CENTRAL PUB CLUB SOCIAL LATINO CARRE LAUNA CUBE restauracje: AKROPOL (Kuchnia grecka) ANASTAZJA (Kuchnia rosyjska) ATENY (Kuchnia grecka) ANATEWKA (kuchnia żydowska) BODEGA OLE! BOLERO BULL pub CIĄGOTY I TĘSKNOTY (kuchnia europejska) CYKADA (kuchnia międzynarodowa) CAMELOT (kuchnia europejska) kawiarnie: AMERICAN CAFFE ASTRA (Galeria łódzka) CAFFETERIA CAFE DE COLOMBIA CAFE GRAND CAFE TRINITY COCTAIL BAR CAFfEE & TOFFEES CAFFEE CLASS CUKIERNIA P. SKÓRKA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
no taaaa, chyba przemęczenie materiału
![]() przepraszam za głupie pytanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Karola napisał(a):
> Ja lubię Szeląga przy Metrze Racławicka, góralską karczmę przy pętli autobusowej na Ursynowie, lubię lodziarnię w Blue City, pizzerię, którą nazywamy "U Włocha" na Górczewskiej, fajnie jest w Śpiewających Klenerach, ale mi się znudziło. Jak coś sobie jeszcze przypomnę, napiszę ![]() Przy której pętli na Ursynowie ta karczma góralska? Natolin Płn? Bo brzmi zachęcająco, a i daleko nie mam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Ami napisał(a):
> Przy której pętli na Ursynowie ta karczma góralska? Natolin Płn? Bo brzmi zachęcająco, a i daleko nie mam. ![]() Wiesz co, to jest pętla m.in. 143, poczekaj, zaraz sprawdzę na ZTM ![]() ![]() Przypomniałam sobie jeszcze o Banialuce (to się jakoś inaczej pisze, ale nie pamiętam jak) - świetny jest ogródek, oczywiście latem. Zimą przyjemniej jest w środku ![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze chcialam polecić pizzerie Da grasso. Pizza jest pyszna, tania i w przypadku duzej naprawde wieeeeelka
![]() Przy okazji wygrzebuję stary wątek, moze ktoś się jeszcze wypowie i coś poleci...
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
O, to i ja coś dodam
![]() Już wiem jak się nazywa ta knajpka o której pisałam w ostatnim zdaniu poprzedniego posta: to "Mleczarnia", ponoć tworzy mini-sieć z taką samą w Krakowie ![]() Odkryłam też świetną małą kawiarnio-jadłodajnię "Cafe L'Amoure" (chyba?) na rogu Więziennej i Nożowniczej, mają pyszne dania lunchowo-kolacyjkowe - za 14zł dostaniecie gigantyczną michę pysznej sałatki z łososiem i zapiekanymi ziemniaczkami ![]() Pozycja obowiązkowa dla studentek i turystek ![]() No i moje ostatnie odkrycie imprezowe ![]() ![]() Dla mnie jednym z ogromnych plusów tego lokalu (oprócz wystroju, atmosfery, muzyki i nieograniczonych godzin otwarcia ![]() ![]() p.s. O Wrocławiu piszę, rzecz jasna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
paula78 napisał(a):
> to i ja polecę coś pysznego w wawie do której mam ponad 500 km ![]() > polecam pizzerie na barskiej -najlepsza prawdziwa pizza ,pychotka! ![]() > droższe jedzenie polecam w Blue Cactus ![]() > > pzdr i smacznego > paula a czy blue Cactus to obok Iguany?? w iguanie jest pyszne jedzonko!!!!!!!! nie zdziwiłabym się jakby mieli jedna kuchnię, bo jesli się nie mylę to jest to chyba jakoś połaczone??
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Ja jeszcze chcialam polecić pizzerie Da grasso. Pizza jest pyszna, tania i w przypadku duzej naprawde wieeeeelka ![]() > > Przy okazji wygrzebuję stary wątek, moze ktoś się jeszcze wypowie i coś poleci... w da grasso kolega zatruł się... wymiotował cały następny dzien...na szczęscie jedliśmy co innego ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Ja jeszcze chcialam polecić pizzerie Da grasso. Pizza jest pyszna, tania i w przypadku duzej naprawde wieeeeelka ![]() Potwierdzam. Chociaż ciasto czasem im się zbyt mocno przypieka. Ale pizza gigant za niewielkie pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Martiq
![]() > > > w da grasso kolega zatruł się... wymiotował cały następny dzien...na szczęscie jedliśmy co innego ![]() To się może zdarzyć wszedzie... ![]()
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Martiq ![]() > > > > > > w da grasso kolega zatruł się... wymiotował cały następny dzien...na szczęscie jedliśmy co innego ![]() > > To się może zdarzyć wszedzie... ![]() być może, ale jak już się zdarzy to ja tam więcej nie idę, albo dbają o klienta albo nie ![]()
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
U la laa kobitki fajny wątek a ze śląska ktoś jest?? Tychy
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.