![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierniczki toruńskie
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
o kurcze ładnie te pierniczki wyglądają...a ja poszukiwałam własnie takiego przepisu sprawdzonego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
własnie, własnie dobre pytanie Beauty :PSylwia chcemy wiedzieć jaki jest Twoj magiczny sposób na utrzymanie dobrej figury i to już :Pspowiadaj się...nie możesz tego ukrywać, daj rady zrospaczonym wizazankom :P no już...nie bądź taka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Mmmmm, muszą być pyszne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
hmm...no więć
![]() ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
A no tak
![]() ![]() ![]()
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
a potem znowu ciasteczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
To teraz ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami, bo właśnie dzisiaj, przed pracą piekłam pierniczki. Oto moje spostrzeżenia:
Po pierwsze, rzeczywiście mąki jest zdecydowanie za mało. Musiałam dać prawie 5 szklanek, żeby jako tako zlepić. Z tej ilości jest niemożliwe ulepienie ciasta. Po drugie, zdecydowanie za mało słodkie. Ratowałam dużą ilością lukru. Następnym razem koniecznie muszę dać z pół szklanki cukru pudru do środka. Ciastka muszą być dla mnie słodkie ![]() Po trzecie, zdecydowanie za dużo przyprawy korzennej. Po zjedzeniu większej ilości, gdzieś w okolicach 3,4 ciastek czuje się gorycz w gardle i drapanie. ![]() Po czwarte, rzeczywiście wychodzi ich cała masa ![]() No i to byłoby tyle. Na opakowaniu przyprawy korzennej firmy Kotanyi znajduje się przepis na pierniczki. Podam go, może któraś z was się skusi i zrobi według tego przepisu i opowie swoje wrażenia. Pierniczki: 500 g pszennej mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczka sody 3 jajka 350 g miodu 80 g orzeszków 80 g skórki cytrynowej 4 łyżki oleju orzechy lub migdały do przybrania Przyprawa korzenna do PIERNIKA Kotanyi. 1. Wymieszać mąkę z sodą i przyprawą korzenną. 2. 2 jajka ubijać z miodem przez 3 minuty. 3. Ugnieść ciasto z mąką.ó, drobno posiekanymi orzechami, skórką cytrynową, olejem i 3 łyżkami wody. Chodzić 1 godzinę. 4. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek o grubości 1/2 cm, wycinać foremkami lub pokroić. 5. Położyć na lekko naoliwioną blachę, posmarować jajkiem, przybrać orzechami lub migdałami i piec na złoty kolor w temp. 180 C. 6. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Lulu co do słodkości to sie zgadzam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
i zrobiłam pierniczki
![]() ![]() - robiłam ciasto i okazało się że nie mam cukru - poszłam do ciotki, która mieszka w klatce obok:P -jak juz pożyczyłam to wsypałam więcej nakierowana waszymi opiniami - potem jak już chcciałam wałkować okazało się że nie mam w domu wałka( skutki remontu w kucni) -no to wałkowałam butelką <lol> :P wyszły bardzo dobre i cała masa ich była...już pozniej nie miałam siły tego ciasta wałkować a poza tym byłam akurat tego wieczoru "pilnowaczką" dzieci, a dzieci jak dzieci chciały "pomóc" - co uzyskało odwrotny skutek ;P i skończyło się na tym że musiałam latać w nocy ze szmatą i zmywać kuchnię :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez bąbelek_82 Czas edycji: 2015-11-17 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
babelku ja też dałam 2 łyżeczki i było ok
![]()
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Pierniczki:)
Witam
Upiekłam dzisiaj pierniczki chyba na świeta,jesli wczesniej nie zniknął z powodu przedwczesnego gnicia ![]() Składniki: 1kg mąki 40dag miodu 40 dag cukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki sody szczypta soli 2 przyprawy do pierników Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i solą.Robimy wgłębienie w ktore wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gladkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.Wycinamy dowolne kształty,po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto,co jest wazne(nie na brązowo)czas to ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.Po wyjeciu pierniczki maja byc miekkie,czekajmy az troszke ostygn a i dopiero wtedy zdejmujm y z blachy. Jesli pierniczków ma byc mniej to zmiejszamy wszystkie składniki. Ja pierniczki polewam polewą czekoladową Składniki na polewę: Kostka margaryny 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 6 łyżek wody Do gotującej się wody dodac resztę składników,zagotować i trzymac na ogniu 3 minuty cały czas mieszając.Po schlodzeniu polac pierniczki. Posypać wiórkami,posypką bądz orzechami. Polecam bo są pyszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Pierniczki:)
Ja jeszcze lukruję lub daję kolorowy lukier
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Nutko-ja tez czasami lukruję,ale wolę czekoladkę
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, na wstępie muszę przyznać, że na piernikch nie znam się wogóle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vodia na pewno się nie zepsują ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Nutka nie gryzie!
|
kASIULKO CZEKAMY NA PRZEPIS..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Już podaję.
![]() ![]() Potrzebne: 500 g miodu (ja używam wielokwiatowego) 2 szklanki cukru kostka dobrego masła ok. 1,5 kg mąki pszennej (zależy ile wchłonie ciasto, trzeba miec przygotowane ok. 2 kg) 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 torebki przyprawy korzennej do pierników, ja dodatkowo dosmaczam startą swieżo gałką muszkatołową i odrobiną startego cynamonu 2 cukry waniliowe 2 -3 szczypty soli ok. 3-4 łyżek cukru na karmel Wykonanie: Cukier, miód, masło i korzenie podgrzewamy wolno na małym ogniu (pachnie to niesamowicie) do zawrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy karmel - do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy na malym ogniu aż sie rozpusci i zbrązowieje. Gotowy karmel wlewamy do masy miodowej (tylko ostrożnie bo buchnie para). Można karmelu nie dodawac, ale on nadaje taki fajny brązowy piernikowy kolor. Do przestudzonej letniej masy dodajemy stopniowo jajka, sodę rozpuszczoną w małej ilosci przegotowanego mleka i mąkę z odrobiną soli. Wywalamy całosc na stół/stolnicę i wyrabiamy ciasto (niestety dosc długo i dokladnie, ja angauję do tej czynnosci męża ![]() Następnie rozwałkowujemy na grubosc ok. 1/2 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni - pierniczki pieką się dosc szybko wiec trzeba uważać. Gotowe przekladamy do puszek, po kilku dniach sa mięciutkie i mozna lukrować. ![]() Ja na ok. tydzien przed wigilią piekę jeszcze piernik taki w foremce do krojenia, przekladany powidłami i polewany czekoladą. Też jest pyszny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
ja tez będe jutro piekła pierniczki na swieta, jak co roku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo inspirują mnie Wasze przepisy na świąteczne pierniczki, i bardzo chciałabym, w tym roku upiec coś swojego, bo zwykle dostajemy pierniczki od cioci mojego Kochaniutkiego.
Jednak, gdy stwierdziłam mojemu Kochaniutkiemu, że w tym roku upieke nam świąteczne ciasteczka, stwierdził jedynie, że "Będziesz je mogła wykorzystać jako narzędzie do samoobrony" Hehe a tak wogóle czy moge jeszcze teraz zrobic pierniczki, bo podobno musza swoje odleżeć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
jasne, ze mozesz, minimalny czas leżakowania to okolo 2 tygodni, ale lepiej, zebys upiekla je wczesniej, to znaczy najlepeij w tym tygodniu, bo im dluzej leza, tym sa smaczniejsze
![]() ja wlasnie skonczylam przed chwila piec moje pierniczki i jestem padnieta! spedzilam w kuchni ponad 4 godziny, ale oplacalo sie, mam duuuzo pierników i na pewno obdziele nimi cala rodzinke. jeszcze jutro lukrowanie, za jakies dwa tygodnie bede dekorowala czekoladka i wtedy wstawie tutaj moje dzieło ![]()
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to skuszę się na zrobienie pierniczków, skoro muszą leżakować ok 2 tygodni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ja piekłam pierniczki w czartek jako że aja leżakować ze 3 tygodnie ( przepis mojej teściowej):
1 kg mąki pół szklanki miodu szklanka cukru 2 łyżeczki sody 3 jajka i 3 zółtka łyżeczka aromatu 2 przyprawy do piernika szklanka kwaśnej śmietany 1 łyzka oleju kostka margaryny jajka z cukrem ubić na gładką masę, dodać roztopioną margarynę z miodem (ostudzone) zmiksować, doda olej i śmietanę, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i pryprawami, na końcu aromat. Cisto będzie bardzo twarde, przekładamy go do folii i dajemy na godzinę do lodówki, po godzinie wyciągamy odkrawamy małe kawałki wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy pierniki, pieczemu w nagrzanym piecu. W przepisie mam ze wychodzi około 50 sztuk mi wyszlo dużo więcej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Ja dziś upiekłam te pierniczki,wyszły piękne,puszyste i miękutkie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
To ja zaprezentuję swoje pierniczki które zrobiłam w piątek.
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Sandro piękne, fantastyczny pomysł z tymi wiórkami kokosowymi
![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
trojka wielkie dzięki
![]() Poprostu wykorzystałam wszystkie składniki jakie miałam w domu. Najważniejsze to aby pierniki były jak najbardziej kolorowe. Ja już się nie mogę doczekać kiedy je zjem, a muszę czekać do wigilii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:47.