![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kontrola drogowa
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
in love with life
|
Cytat:
Co to jest pojazd uprzywilejowany? Definicja kodeksowa mówi nam, że pojazdem uprzywilejowanym jest „pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego”. Jak wynika z powyższego przepisu samochody uprzywilejowane wysyłają dwa rodzaje sygnałów: świetlne sygnały błyskowe koloru niebieskiego(wyjątek jadąc w kolumnie używa się czerwonego) oraz dźwiękowe o zmiennym tonie. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy: (art.53.1. kodeksu drogowego) 1. Jednostek ochrony przeciwpożarowej 2. Pgotowia ratunkowego 3. Policji 4. Jednostek ratownictwa chemicznego 5. Straży Granicznej 6. Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego; 7. Agencji Wywiadu: a. Centralnego Biura Antykorupcyjnego; b. Służby Kontrwywiadu Wojskowego; c. Służby Wywiadu Wojskowego. 8. Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej 9. Służby Więziennej 10. Biura Ochrony Rządu: a. kontroli skarbowej, b. służby Celnej. Inspekcji Transportu Drogowego Jednostki niewymienionej w pkt 1-11, jeżeli jest używany w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego - na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw wewnętrznych. Pojazdem w pewnym sensie uprzywilejowanym jest także pojazd, który wysyła żółte sygnały błyskowe, zazwyczaj są to pojazdy remontowe lub porządkowe. Może się on nie stosować do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju(art.54 §2 kodeksu drogowego). Przepisy kodeksu drogowego uprawniają kierującego pojazdem uprzywilejowanym do niestosowania przepisów ruchu drogowego, znaków i sygnalizacji świetlnej tylko w razie, gdy: - uczestniczy w akcji związanej z ratownictwem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia, albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego - uczestniczy w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych - wysyła jednocześnie sygnał dźwiękowy i świetlny (po zatrzymaniu nie wymaga się stosowania sygnałów dźwiękowych). Pamiętajmy kierowca pojazdu uprzywilejowanego musi dostosować się do rozkazów wydawanych przez kierującego ruchem lub osoby upoważnionej do jego kontroli, np. policjanta. Takie same przepisy dotyczą kolumny pojazdów uprzywilejowanych. Ponadto otwiera i zamyka kolumnę samochód mający na dachu włączone dwa światła błyskowe: czerwone i niebieskie. Jeśli widzimy pojazd uprzywilejowany, to w myśl kodeksu drogowego, jesteśmy zobowiązani ułatwić jego przejazd tzn. usunąć się z jego drogi, a nawet zatrzymać jeżeli to konieczne. Pamiętajmy zabroniona jest jazda za samochodem uprzywilejowanym, możemy zostać za to ukarani mandatem, a ponadto stać się zagrożeniem na drodze czy nawet spowodować wypadek. Pojazdu uprzywilejowanego w terenie zabudowanym nie możemy wyprzedzić. Przypomnijmy, że radiowóz czy karetka niespełniająca przesłanek z art. 2 pkt.38 kodeksu drogowego (włączone sygnały świetlne, dźwiękowe oraz włączone światła mijania) nie jest pojazdem uprzywilejowanym i są zobowiązane do przestrzegania przepisów tak jak każdy uczestnik ruchu drogowego, co pozwala nam także na jego wyprzedzenie. W ostatnim czasie wzrosła liczba wypadków z pojazdami uprzywilejowanymi. Przyczyną tego jest zazwyczaj zbyt późne zauważenie samochodu uprzywilejowanego (często spowodowane zbyt głośną muzyką) i wykonywanie gwałtownych manewrów mogących prowadzić do kolizji czy wypadku. Dlatego też należy zachowywać szczególną ostrożność w przypadku, gdy nadjeżdża pojazd uprzywilejowany i nie wykonywać żadnych ruchów, które mogą być zaskoczeniem dla kierowców innych pojazdów. Tylko tak w celu ochrony praw autorskich zaznaczam, ze powyzszy tekst nie jest mojego autorstwa i jest przekopiowany z innej strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Jak już było wyżej napisane, różnie z teorią wygląda, zajadę drogę karetce, która ma sygnał świetlny ale brak dźwiękowego, bo jest środek nocy, tylko dlatego, że definicja mówi, że nie jest wtedy uprzywilejowany? I co z tego, że jadę drogą główną, widzę karetkę na jakimkolwiek sygnale(wiadomo, "trąbitka" nie liczę
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Świniaczek Czas edycji: 2009-05-11 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
in love with life
|
Wiem, ze nie pytalas co to jest pojazd uprzywilejowany tylko czy mozna dostac mandat za nieustapienie pierwszenstwa, ale mysle, ze ta ustawa wlasnie to tlumaczy. Nawet jesli teoria sobie, a praktyka sobie to jak przyjmiesz mandat (nie wazne za co by byl) to koniec. Szanse powodzenia przy odwolaniu sa marne. Ale jesli nie przyjmiesz mandatu za nieustapienie pierszenstwa policji, ktora ma tylko wlaczone swiatla (w takim stopniu jak to wynika z ustawy) to nawet jesli sprawa pojdzie do sadu i tak ja wygrasz. Wiec trzeba wiedziec za co sie mandat nalezy a za co nie i jesli wiesz, ze sie nie nalezy to trzeba dyskutowac (ewentualnie mandatu nie przyjac).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie jakbys jechala przed uprzywilejowanym i nei zjechala i zagrazala to mandacik by sie jakis trafil ![]() Cytat:
Takie zjechanie przed nimi nic nie kosztuje, a jakze moze byc przydatne. Cytat:
![]() |
![]() |
#36 | |
in love with life
|
Cytat:
A poza tym nie mozna byc sierotka, ktora nie ma swojego zdania. Wiem, ze policja to policja i nie nalezy zachodzic im za skore, ale to tez sa ludzie, czasem i oni maja swoje fochy i jesli nie maja racji to nie widze powodu dla ktorego mam sie podporzadkowywac. Jesli chodzi o karetke to jest to zupelnie inna sprawa i ja bym ustepowala nawet jesli nie ma sygnalu, bo czasem jest on wylaczany ze wzgledu na stan zdrowia pacjenta. Ale mowimy chyba dokladnie o policji a nie o innych pojazdach uprzywilejowanych, wiec nie rozumiem waszego oburzenia, ze teoria to teoria a praktyka to nie teoria. Wszystko jest mozliwe, nie zyjemy w idealnym swiecie, ale jesli cos jest nie tak to moze nalezaloby wreszcie postawic na swoim. Jesli wszyscy beda potakiwac na cos co nie jest wlasciwe to nigdy do niczego nie dojdziemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogole dziwnie ludzie podchodza do policji, ale jak sie cos dzieje to dzwonia i prosza o pomoc, a tak na co dzien, jak wszystko pieknie ladnie, to maja ich w dupie. Chore to i tyle. Przeciez policja dostaje wezwania do akcji poprzez tel. z bazy, to logiczne ze jesli jedzie ulica i dostanie wezwanie i rzeczywiscie jest to sprawa niecierpiaca zwloki, wlacza syrene czy swiatla i jedzie i wtedy nie patrza na to czy jada za kims czy nie, tylko wtedy obowiazkiem kierowcy jest ustapienie mu drogi przejazdu.
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-05-11 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
in love with life
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
no tak tylko, że nigdy nie wiesz na kogo trafisz ...
Cytat:
Po pierwsze jestem mocno zaskoczona, że od mojej ostatniej wizyty wątek, aż tak bardzo się rozwinął ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem niebeiskie światło błyskowe, które zobaczyłaś w lusterku było sygnałem do zatrzymania się- stąd pytanie policjanta dot. momentu zatrzymania się do kontorli). Ponadto nie dziw się, że w porze nocnej zostałaś zatrzymana do kontroli drogowej, bo własnie w tym okresie zatrzymuje się największą ilość nietrzezwych kierujących (którzy często do kontorli zatrzymać się nie chcą). Na pytania dotyczące spędzenia czasu przed jazdą odpowiadać nie musiałaś - to nie przesłuchania. Mogłaś po prostu nic nie powiedzieć i zostałoby przeprowadzone badanie za zawartośc alkoholu w wydychanym powietrzu - więc sama zdecyduj co jest "przyjemniejsze".
Edytowane przez suzana Czas edycji: 2009-05-19 o 10:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
No to ja opowiem moją kontrolę drogową. Miałam ją po pierwszym miesiącu jeżdżenia moim autem- na początku kwietnia i jak na razie była to jedyna moja kontrola drogowa
![]() Zjeżdżam z czteropasmowej drogi w poboczną - zakręt 90 stopni, a tam stoi policjant koło radiowozu i macha na mnie lizakiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oczywiście w przypadku takiej kontroli drogowej
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.