![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Skarby Styczeń-Luty 08' sezon II
Witam o poranku
![]() Odnośnie usuwania z listy Lutówek które obecnie nie udzielają się na wątku, podzielam zdanie Lwicy. Forum to nie rodzina, nie ma obowiązku się nim interesować. Każdy ma prawo pisać, gdzie i kiedy mu się podoba i nie widzę sensu w rozliczaniu go z tego. Dziewczyny z pierwotnej listy, nawet jeśli już tutaj nie piszą, stworzyły wraz z nami historię tego wątku, dzieliły z nami mnóstwo wzruszających momentów i zapisały się dobrze w naszej pamięci. Swoją drogą nagłe ich usuwanie na pewno nie spowoduje, że miło im będzie wrócić. To tak, jakby im trzasnąć drzwiami przed nosem. Pytanie zostało zadanie, padły różne odpowiedzi i nie ma się co obrażać z tego powodu ![]() Aka, gratuluję Emmie samodzielnego chodzenia ![]() Jeśli chodzi o karmienie piersią, jeśli nie czujesz takiej potrzeby, nie masz ku temu powodu, Emi to lubi i nie odrzuca piersi, to po co w ogóle martwić się odstawianiem? Kasieńka1977 pisała, że karmiła 3 lata. Jeśli sprawia Wam to radość, a nie sprawia problemów, nie ma chyba sensu na siłę tego zmieniać. Zwróć uwagę, że większość z nas przestała karmić, bo dziecko odrzuciło pierś (a Pappaya w związku z ciążą), a nie kończyłyśmy z tym na siłę. Dla Was tez przyjdzie odpowiedni moment. ![]() Jeśli chodzi o wymuszania, to Emilka rzadko tak naprawdę histeryzuje. Częściej jęczy i buczy, ale to głównie wieczorami, gdy jest już zmęczona. Wtedy najlepiej być blisko Niej, tulić, głaskać i okazywać dużo troski, wtedy się uspokaja. Od samego początku uskuteczniałam działanie, że jeśli czegoś bardzo chce, a z jakiś względów nie mogę Jej tego dać, podobnie jak Lwica tłumaczę Mi jak dorosłemu, dlaczego nie może tego dostać. I pisałam już kiedyś, że jeśli coś Jej odbieram, pokazuje Jej i mówię wyraźnie gdzie to odkładam. I to Ją uspokaja. I myślę, że te działania bardzo procentują. Jedyne wymuszenia z prawdziwego zdarzenia pojawiają się nocą. Teraz w trakcie choroby zdarzało się tak, że budziła się nocą i trzeba było Ją uspokajać. Troszkę się do tego przyzwyczaiła i teraz, gdy już nic Jej nie dolega, też się tak budziła nie wiedząc co ze sobą zrobić. Nie pozwalała się odłożyć do łóżeczka i nie dawała uspokoić. Niestety w w takim przypadku trzeba dać się Jej wyzłościć. Na ogół nie trwa to dłużej kilka minut i potem kładzie się, pogada, pogada i zasypia. Ale z tego co słyszałam, takie "problemy" często zdarzają się dzieciom które nie umiały wcześniej zasypiać samodzielnie. Nawet po kilku miesiącach od momentu gdy się tego nauczyły. Lwico, lekkich przygotowań i bezpiecznej podróży Wam życzę! Miłej niedzieli! Edytowane przez elsi Czas edycji: 2009-05-10 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Witaj Aka, gratuluje Emmie samodzielnego chodzenia
![]() Jesli chodzi o cycusia to zgadzam sie z Elsi. Tak długo jeśli sprawia Wam to radość nie ma sensu odstawiać. Gdybym nie zaszła w druga ciążę i sutki by mnie tak nie irytowaly to pewnie nadal bym karmila. Co do buntow to u nas jest roznie. Teraz Ivo jest bardziej marudny ze wzgledu na zabkowanie. Staramy sie byc wyrozumiali i kiedy sie buntuje przytulamy go i tlumaczymy ze tego nie wolno. Oczywiscie nie zawsze przynosi to skutki i wtedy trzeba czyms mu odwrocic uwage, czyms przekupic ![]() Sheryl, dziekuje za przepis na sernik. Robilam w sobote i wyszedl wysmienity. Juz prawie nic nie zostalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
![]()
W kwestii wykreślania kogokolwiek powiem tak - a może skoro jesteśmy w nowej części pogaduszek zostawić te mamy, które się udzielają, a pozostałym napisać info, że jeśli nie znalazły się na liście, a chcą na niej być, to niech wyślą PW do autorki listy???
Chociaż oczywiście moje zdanie w tej kwestii nie powinno być rozstrzygające, jestem tu najkrócej. U nas wczoraj był super dzionek, poszliśmy z Młodymi na długi spacerek, Łukasz maszerował na własnych nóżkach i myślałam, że jak wróciłam do domu o 19.00 to zaraz mi padnie. To zaraz nastąpiło o 21.45, kiedy ja już byłam nieźle padnięta. Skąd to dziecko ma tyle energii??? Dziś niestety pogoda marna, więc ja sprzątam, piorę, gotuję ![]() ![]() U nas na szczęście awantur nie ma, Łukasz jest naprawdę wyjątkowo pogodnym dzieckiem. Choć jak mu się coś nie podoba to zębami nas ustawia do pionu ![]() Aka - jako mama cycusiowa chciałam Ci powiedzieć, że córcia sama wybierze moment rezygnacji z cyca. Wcześniej to walka z wiatrakami i niepotrzebny płacz dla małej. Dużo siły na mlecznej drodze życzę ![]() ![]() załączam zdjątka spacerkowe ![]()
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Kasieńko nie przejmuj się, ja mam podobne godziny pracy więc wiem o czym mówisz... ja też mam wrażenie, że mam dwa etaty plus jeszcze trochę... ja dzisiaj wyeksmitowałam swoich facetów na wieś i już drugi dzień prasowałam i prałam bo pakowałam ciuchy Dawida na wyjazd... normalnie wyszła cała waliza... znalazłam w niej miejsce jeszcze tylko na swoje bluzki o spodniach nie było mowy... no nic ale wolę mieć wszystkiego w nadmiarze i nie założyć niż szukać sklepów z ubraniami dziecięcymi... na sprzątanie już mi dzisiaj sił brakło... bo głowa rozbolała... później zrobiłam dewolaje i jak wrócili to zjedliśmy razem, ja obiad a oni podwieczorek...
u nas idą dolne 4 i chyba 3 Dawid jest marudny no ale cóż mam nadzieję, że mimo wszystko wyjazd się uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
szeryfcio
|
Cześć dziewczynki
![]() ![]() Co do listy lutówek, mi to zupełnie obojętne. ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A my w wczoraj byliśmy na spacerku na starówce i na zakupach, o. Wszyscy kupliliśmy sobie spodnie na lato ![]() Martwię się co u Elkozy? I gdzie nasza Renia? A my dzisiaj idziemy na wizytę kontrolną do ortopedy.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-05-11 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||||
Zadomowienie
|
Sheryl, dzieki za przepis
![]() ![]() ![]() daj znac co u ortopedy ![]() Aka, gratuluje Emmie samodzielnego chodzenia ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Elsi, super ze Emilka zdrowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() sliczne ![]() Cytat:
![]() ![]() Sheryl Renia miala odciety dostep do wizaza cos sie zablokowalo ![]() zapomnialam sie pochwalic, wiecie ze Dawid spiewa "na na na" ? ![]() Elsi dodam jeszcze ze strasznie trudno jest nagrac pierdziawki Dawidka bo co kamere zobaczy to przestaje ![]()
Edytowane przez midey Czas edycji: 2009-05-11 o 11:56 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
szeryfcio
|
ooo, ja uwielbiam gołąbki
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() To teraz przepis dla facetów na szarlotkę: ![]() > 1 - Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, > wytrzyj podłogę, > następnym razem uważaj! > > 2 - Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg > naczynia. > > 3 - Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! > W naczyniu mamy 5 żółtek. > > 4 - Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać > jajka. > > 5 - Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, > tym razem do oporu. > Zacznij ubijać. > > 6 - Umyj twarz, ręce i plecy. > W naczyniu pozostały 2 żółtka, > a dokładnie tylepotrzeba na szarlotkę. > > 7 - Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, > meble pokryj folią,będziemydodawać mąkę. > > 8 - Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, > pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. > > 9 - Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, > przystąp do miksowania. > > 10 - Weź szybciutko prysznic! > > 11 -Weź 4 jabłka i ostry nóż. > > 12 - Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. > Po powrocie zacznij obierać jabłka. > Przemyj jodyną kciuk! > > 13 - Potnij jabłka w kostkę pamiętając, > że potrzebujemy 2jabłek, > więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! > Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy. > > 14 -Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę > wrzuć do naczynia z ciastem, > pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą. > > 15 - Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, > umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz! > > 16 - Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. > > 17 - Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz > piekarnik. > > 18 - Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! > Po prostu otwórz okno i piekarnik. > > 19 - Po tych traumatycznych przezyciach pozostaje tylko schlodzona zubrowka i sok jablkowy;-) smacznego ;-)))
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Kobietki, czytam Was na razie tylko, ale brak mi czasu na pisanie. Sheryl zafundowałaś mi super chwilkę relaksu ![]() Emmi, gratki samodzielnego chodzenia ![]() ![]() ![]() i tyle na razie, bo ostatnio i tak po nocach siedzę.... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Sheryl fajny ten tekst ![]() ![]() Lwico a co konkretnie chcialabys wiedziec odnosnie podrozy? A dzis kupilismy malej prezent na dzien dziecka ![]() Bedziemy jutro szalec po parku bo jutro ma przyjsc paczka ![]() Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-05-11 o 19:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Aga mi bardziej chodzi czego nie zapomnieć i z rzeczy pierwszej potrzeby mieć ze sobą... mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam...
Midey wyjeżdzamy jutro w nocy czyli jutro dniówka w pracy wieczorem kąpiel Dawida i reszta pakowania a w nocy wio koniku ![]() uciekam bo w pokoju mam sajgon... zastanawiam się jak to wszystko zmieści się do samochodu... mam nadzieję, że zamieni się on w taką pojemną maszynkę podobną do torebki dziewczyny z reklamy fiteeli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Lwico to co Ci napisze na pewno wiesz
![]() reczniczek do buzi, nawilzone chusteczki, pieluchy, butelka z odmierzona woda w termosie aby cieplo trzymala, mleko (polecam specjalne pudeleczko z 3 przegrodkami na proszek wiec mozesz miec 3 odmierzone porcje), soczek lub herbatka w kubeczku, jezeli podroz bedzie dluzsza to jakis sloiczek z jedzonkiem, chrupki kukurydziane, no i ulubione zabawki, jakas bajeczka albo ulubony pluszak, ale skoro jedziecie w nocy to ilosc tych "potrzebnych" rzeczy sie zmniejsza o polowe bo wiekszosc czasu dziecko przespi. Aha no i jakis drugi zestaw ubranek jakby dziecko zwymiotowalo albo pieluszka przeciekla. No nie wiem chyba to sa najpotrzebniejsze rzeczy na podroz ![]() ![]() Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-05-11 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
sheryl ten przepis boski ,już go kiedys widzialam ,ale za kazdym razem padam ze śmiechu
![]() Aka Ja jak Maja dostaje histerii to ją staram się zabawić czyms bo zauwazylam ,że tłumaczenie w takiej chwili wzbudza w niej tylko złośc i jeszcze bardziej płacze ![]() lwica 3mam kciuki ,żeby podróż Wam minęła miło i bezproblemowo ![]() AGuś Autko super ,ja jeszcze nie mam pomysly na prezent dla małej ,ale raczej dostanie spozniony bo 9 czerwca lece do Irlandii wybrac pieniadze i zamknąc konto w banku ,więc tam jej zakupie jakąs super zabaweczke i pare ciuszkow ![]() ![]() Odniose się co do listy ,to usunełam pare mamuś ,ale jeżęli tylko mają ochote to w każdej chwili można opisać ,dzięki temu lista stała się bardziej przejrzysta ![]() Poza tym mam pytanko Czy dajecie swoim dzieciom soki tymbarka bo dzis kupiłam młodej w kartoniku ze słomka specjalnie dla mlodszych dzieci ,ale jednak mam małe wątpliwości i doradzcie mi co małej dawac na kolacje bo :kaszka ,mleko ,jajecznica odpadają ,a kanapki rzadko i przewaznie Maja idzie spac bez kolacji ![]() ![]()
Moja śliczna pszczółka Maja ![]() ![]() pszczółka I znowu odchudzanki ![]() 70,60...68,2.....66....64.....62....6 0 ![]() Edytowane przez Kasiamaja Czas edycji: 2009-05-11 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
szeryfcio
|
![]() ![]() u nas Stasiek tanczy (tzn.ugina nóżki) jak słyszy rytm lub muzykę. Ostatnio, w piaskownicy, jakiś tatuś robił synkowi babki, no i stukał łopatką w foremkę, żeby piasek ładnie odszedł, a Stasiek zaczął tańczyć w rytm stukania łopatką ![]() Aga, to znaczy kupiliście jej samochodzik, w którym się jeździ? Tak wywnioskowałam z obrazka. ![]() Kociulku, proszę, relaksuj się: ![]() Zmarła teściowa... Na ceremonii pogrzebowej zięć klęczy i tuli się do policzka teściowej... Żałobnicy znając napięte relacje zięcia z teściową podchodzą i pytają... - Widzę, że pogodziłeś się z teściową przed jej odejściem... - Nie, nie oto chodzi... jak sie dowiedziałem wczoraj, że umarła to piłem ze szczęścia z kumplami całą noc, a teraz mnie tak głowa napierdala a ONA taka zimniutka... Wchodzi babcia do autobusu i pyta kierowcę: - Synku chcesz orzeszka? - Poproszę. Na drugi dzień to samo, kierowca dostał orzeszka, ale mówi do babci: - To niech pani też zje. - Chłopcze, ja już nie mam zębów. Trzeci dzień znowu: - Synku chcesz orzeszka? Kierowca zaciekawiony pyta: - Babciu, a skąd masz takie dobre orzeszki? - Z Toffifee ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-05-11 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Kasiu moja na kolacje je kanapke albo parowke a potem do lozeczka dostaje butle mleka.
Sheryl co do samochodzika to tam sa napisane wszystkie informacje, oczywiscie sie w nim jezdzi, jak dziecko starsze to samo jezdzi - naciska na pedal gazu,a mlodsze przypina sie pasami i kieruje pilotem na sterowanie ![]() ![]() ![]() ![]() Drugi zart - ![]() ![]() A Stasio muzykalny widze, moja mala jak tylko techno lub disco slyszy to kiwa glowa w rytm muzyki, robi obroty i tupie nozkami, takie kroki wymysla ze mozna pasc ze smiechu ![]() Edit Kasiu co do soczkow z rurka, moja pije wszystkie jakie sa 100% owocow bez cukru. Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-05-11 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
szeryfcio
|
Cytat:
U nas na kolację kaszka. Cytat:
![]() ![]() ![]() My dziś byliśmy u pediatry, wszystko w porządku, Staś ładnie chodzi i już koniec z kontrolami, nie ma potrzeby przychodzić na kolejne. Doktor tylko udzieliła mi parę wskazówek na przyszłość, więc się podzielę z Wami: - powiedziała, że około dwóch lat dziecku mogą zrobić się iksy i żeby się nie martwić, bo to fizjologia, samo przejdzie (Stachu prawdopodobnie jeśli będzie miał, to małe) - powiedziała, (o czym już tu mówiłyśmy) że jakby siadał na kolanach, to żeby zwracać uwagę na to, żeby nogi/stopy nie były wywinięte na zewnątrz, oczywiście na dłużej, bo jeśli na chwilkę tak usiądzie jako w pozycji przejściowej, to się nic nie stanie - w domu ma chodzić tylko w skarpetkach, a latem jak będzie możliwość to najlepiej na bosaka po trawie, piasku... (no, ale to też wiemy) ![]() - pytaliśmy o buciki, czy sandałki też kupować z wysoką zapiętkiem czy tam cholewką..., powiedziała, że tak. Jeszcze przez jakiś czas powinien nosić wysokie. Tak więc tyle, niby nic nowego, w każdej gazece o dzieciach pediatrzy o tym samym mówią ![]() Dobranoc dziewczynki. Lwico, udanego wypoczynku ![]()
![]() |
![]() |
#46 | ||
Rozeznanie
|
Rośnie mały piosenkarz
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A kolacja to u nas zestaw kasza plus cycek ![]() a u nas nic się nie dzieje, same nudy, poza tym, ze Łukasz sobie ufarbował włosy Radkową plakatówką. Żółtą na szczęście ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |||||
Zadomowienie
|
my z Bartkiem tez
![]() ![]() Sheryl, przepis na szarlotke super ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() milej i szybkiej podrozy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Dodalam zdjecia do albumu wiec zapraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Aga - ale gdzie ten album, bo nie widzę
![]() ![]()
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Kasienka bo album mam prywatny. Wyslalam CI zaproszenie do przyjaciol. Jak przyjmiesz to mozesz moje zdjecia ogladac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Aga, zdjęcia śliczne, córcię masz przeuroczą
![]() ![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam suknie ślubną
![]() ![]() Wkleje fote ,a cooo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Kasia super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ivo dostaje je na kolacje dla urozmaicenia. Sa na prawde pyszne. Cytat:
Ekstra fura ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-05-13 o 07:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Kasiu sukienka śliczna
![]() Wiem, ze nie chcesz odsłąniać wszystkich kart, ale możesz wkleić jakąś fotkę jak stoisz z przodu? O, a Twoja mama to też pewnie bardzo szczęśliwa z powodu ślubu, co?
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Aga, super fura
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Ano nie chciala a dzis wstala o 6. i poleciala do samochodzika, naladowala do niego pluszatych kumpli i sie bawila w nim ponad godzine, zrobila sobie mala przerwe na mleko i zmiane pieluchy tylko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Zazdrościmy razem z Łukaszem nowej zabawki
![]()
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Dziewczyny... cos tematow nam brakuje. Nikt sie nie odzywa, nie plotkujemy, cisza......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
No właśnie dziewczyny co u Was słychać? Jaka macie pogodę?
U nas nic ciekawego. Ivo wczoraj miał problem z ząbkami i bardzo kiepsko spal a przy okazji i my sie nie wyspaliśmy. Dziś już lepiej. Dziewczyny mam pytanie, czy można dawać już naszym dzieciom miód? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.