![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
powiem szczerze że więcej szukają techników niż magistrów, bo magister żąda większej pensji a tak naprawdę robi mniej niż technik,natomiast technik :
- sam sprzedaje - robi leki w recepturze (oprócz kropli ocznych) - nie może siedzieć sam w aptece tym bardziej w godz. nocnych - metkuje towar - zamawia w hurtowni |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ustawa Prawo Farmaceutyczne z 6 września 2001 Dz.Ust.2001 nr 126 poz.1381 Art. 91. 1. Technik farmaceutyczny posiadający dwuletnią praktykę w aptece w pełnym wymiarze czasu pracy, może wykonywać w aptece czynności fachowe polegające na sporządzaniu, wytwarzaniu, wydawaniu produktów leczniczych i wyrobów medycznych za wyjątkiem produktów leczniczych mających w swoim składzie: 1) substancje bardzo silnie działające określone w Urzędowym Wykazie Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (przepis obecnie martwy, bo w wykazie nie ma określonej siły działania leku), 2) substancje odurzające (czyli narkotyki; wiele aptek nie ma ich w asortymencie), 3) substancje psychotropowe grupy I-P oraz II-P (grupa IP istenieje tylko na papierze) - określone w odrębnych przepisach (nie ma takich przepisów). 2. Technik farmaceutyczny, o którym mowa w ust. 1, może również wykonywać czynności pomocnicze przy sporządzaniu i przygotowywaniu preparatów leczniczych, o których mowa w art. 86 ust. 3 pkt 1-4 oraz pkt 6. (leki pozajelitowe, cytostatyki, żywienie dojelitowe, roztwory do hemodializy i dializy dootrzewnowej) Edytowane przez Justy Czas edycji: 2009-05-27 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
O dobrze,że wkleiłaś ten kawałek ustawy bo byłam dzisiaj w szkole po podanie i skierowanie do lekarza i babka mówiła,że jak jest więcej kandydatów to przeprowadzają rozmowy i właśnie pytanie "co robi technik farmaceutyczny" może paść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
hej moooniaaaa ja też zamierzam złożyć papiery do tej szkoły!!!
![]() ale przeraża mnie ta rozmowa kwalifikacyjna!!!...bo od 6 lat styczności ani z chemią ani z biologią nie miałam ![]() czy ktoś wie na czy ta rozmowa polega???Czy to jest egzamin (tak mi znajoma powiedziała), ;( bardzo chciałabym się tam dostać, ale jeśli bedzie egzamin to raczej mogę zapomniec!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przygotuj się na pytania typu dlaczego chcesz się tam uczyć i co robi technik farmaceutyczny. Egzaminu na pewno nie będzie. Podobno jest strasznie dużo chętnych. Ja mam zamiar nadrobić punktami z rozmowy,zobaczymy co to wyjdzie ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
no właśnie chętnych jak mrówków , a u mnie wiedza znikoma
![]() no moooniaaaa to może się będziemy razem uczyły ![]() a na pewno się na rozmowie spotkamy-chyba, że tam jakieś godziny wyznaczają??? Mam pytanie-robiłaś już badania?Jeśli tak to powiedz mi gdzie i ile czasu Ci to zajęło??? |
![]() ![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
ja prawdopodobnie we wtorek się do nich wybiorę..dobrze, że badania bezpłatne!!! A płaciłaś jakieś wpisowe???
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
a wiecie może ile mniej wiecej jest chetnych na ten profil? bo ja jeszcze nie złożylam ale zamierzam w tym tygodniu
a i jeszcze jak chodziłam po podanie i po skierowanie to mi pani z sekratariatu powiedziala ze jak mialam 5 z chemi to sie raczej dostane i warto na rozmowie sie wykazac ale bym wolala by tej rozmowy nie bylo ![]() Edytowane przez iwonkaa90 Czas edycji: 2009-07-19 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
iwonkaa90 a powiedziała Ci jakie mniej więcej będą pytania??? Jakieś konkretne czy to o czym monia pisała? Tak patrzę coraz więcej nas - fajnie jakbyśmy się wszystkie dostały
![]() ![]() kurczę nie mogliby np 2 klas utworzyć skoro jest tylu chętnych?...i tak pewnie kilka osob wypadnie w trakcie nauki!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak jesteś taka dobra z chemii to nie próbowałaś startować na UM ![]() Mnie też ta rozmowa przeraża,ale na razie mam za dużo na głowie,żeby o niej myśleć,stres pewnie złapie kilka dni przed. Cytat:
Z tego co się dowiadywałam to sporo osób odpada we wrześniu bo odchodzą na zaoczne studia. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Ja tez od wrześnie wybieram się na technika farmacji. Teraz czekam do 5 sierpnia żeby się dowiedzieć czy ten kierunek ruszy. Bo czasami jest mało chętnych i nie rusza a czasami jest za dużo chętnych i jest właśnie rozmowa kwalifikacyjna.
moooniaaaa ludzie odchodzą nie tylko ze względu na studia zaoczne ale wiele osób składa papiery do takiej szkoły po to by mieć jakieś koło ratunkowe w razie nie dostania się na wymarzone studia. wiec nie martwcie się miejsce i dla nas się znajdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
dziewczyny ja was nie chce wprowadzac w blad, ale wydaje mi sie ze bedziecie pisac testy i to zadecyduje o tym czy dostaniecie sie do szkoly czy nie. Tak przynamnie bylo w przypadku mojej siostry.Ona zeby wlasnie dostac sie musila pisac egzaminy wstepne i wybierano nalepszych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() Od września zacznę II rok na kierunku technika farmaceutycznego i napiszę Wam, ze nie jest źle jeśli ktoś posiada wiedzę z zakresu chemii, fizyki i trochę biologii. Wiadomo, co szkoła to różny poziom. Niestety do państwowej nie udało mi się dostać, bo już lista była pełna ![]() ![]() Acha, dla tych osób, które myślą, że w aptece to jak w sklepie (nie generalizuję,ale na I roku miałam takie osoby : szybko zrezygnowały)- odradzam ![]()
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do zaocznych,nie wiem jak jest bo wiadomo,doświadczenia na własnej skórze nie mam,ale ostatnio dowiedziałam się,że w Łomży (jest zaoczne i dzienne) wszyscy z zaocznego trybu zdali egzamin w przeciwieństwie do tych z trybu dziennego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Skąd wiesz, ze zdali? Wyniki dopiero pod koniec sierpnia ![]()
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
o matko dziewczyny nie straszcie!!! ja byłam dziś po skierowanie na badania- usłyszałam, że nie będzie egzaminu tylko rozmowa (więc już chyba jest chętnych za dużo)..jutro mam nadzieję zrobię badania i złożę dokumenty- to się jeszcze dokładnie dopytam ile jest osób???
|
![]() ![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ta chemia to jest taka jak w liceum? Wiesz,wzory na pół tablicy? ![]() Zastanawiam się też jacy ludzie idą na taki kierunek ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
![]() Zresztą jak patrzyłam w prywatnych szkołach też są rozmowy chociaż wydawać by się mogły,że prywatne to przyjmują wszystkich. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jacy ludzie? Hmm.. to zależy.. Poszłam tam, bo nie dostałam się na studia i w sumie chcę się szybko usamodzielnić i byc niezalezną finansowo ![]() A co do ludzi w grupie to są tacy co mają juz np mgr z chemii, tacy co zostali wyrzuceni z UM ;-P, ludzie, którzy chcieli od dawna isc na ten kierunek i tacy zupełnie z przypadku. ^^ U mnie wiekszosc nie jest zafascynowana chemią ;D Chodze do prywatnej i nie wszystkich przyjmują. Była rozmowa, uwzględniane były oceny z chemii i biologii.
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
ja też zastanawiam się na tym, jacy ludzie idą na ten kierunek???..bo ja np. raczej wybitnym mózgiem chemicznym nie jestem...kiedyś chciałam isc na UM na farmacje ale ostatecznie wybrałam ekonomię i nie był to niestety dobry traf
![]() mam nadzieję, że ten kierunek mnie usatysfakcjonuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
monia225- musisz się zastanowić, bo od podstaw z chemii czy fizyki to nie lecą, bo wykładowcy (przynajmniej u mnie) zakładają, ze juz to potrafimy skoro poszliśmy na technika farmaceutycznego.
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pocieszyłaś mnie trochę tymi ludźmi bo już miałam wizję siebie jednej jako głąba gdzie wszyscy pozostali świata poza chemią nie widzą ![]() No ale nic, martwić się czy sobie poradzę będę jak się dostanę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Też się obawiam tej chemii a fizyki jeszcze bardziej. Ale przecież raz ze wszystko jest do nauczenia a dwa ze w końcu w liceum nie było z tymi przedmiotami aż tak źle
![]() Ja z niecierpliwością czekam do sierpnia by wiedzieć czy się dostałam, żeby już wiedzieć co mnie czeka od września. |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;13334685]Też się obawiam tej chemii a fizyki jeszcze bardziej. Ale przecież raz ze wszystko jest do nauczenia a dwa ze w końcu w liceum nie było z tymi przedmiotami aż tak źle
![]() Ja z niecierpliwością czekam do sierpnia by wiedzieć czy się dostałam, żeby już wiedzieć co mnie czeka od września.[/QUOTE] U nas lista przyjętych jest dopiero 28 sierpnia,moim zdaniem trochę późno :/ Ehh szkoda,że nie jestem w takiej sytuacji,że mogę sobie pójść na studia jakie mnie interesują i sobie 5 lat uczyć się o tak o dla przyjemności tylko kierować się rozsądkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Patrzyłaś na ofertę szkoły esan? Dzwoniłam do nich przed chwilą i chyba jutro pojadę po podanie i skierowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
nie jestem zainteresowana płatna szkoła- bo zwyczajnie mnie na nią nie stać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.