Metody pozytywnego uczenia się- czyli jak nie uczyc sie na pamiec :)) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-27, 16:56   #31
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa
Dot.: Metody pozytywnego uczenia się- czyli jak nie uczyc sie na pamiec :))

Cytat:
Napisane przez Meell Pokaż wiadomość
Zachwalacie tak te mapy pamięci, a macie coś może dla totalnego słuchowca?
Polecam nagrywanie na taśmę i odsłuchiwanie - to jest zresztą dobra metoda na ściąganie, jak komuś się chce w to bawić
Dobrym rozwiązaniem jest też nauka z kimś, kto kwestie będzie powtarzał na głos - po sobie widzę, że to metoda bardzo skuteczna.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:05   #32
Agnieszka987
Zakorzenienie

Ja ucząc się do np spr z historii czytam cały podręcznik i na nawet 10 dużycgh kartkach wypisuję sobie najważniejsze zdania, słowa. Potem to kojarzę z tym co przeczytałam (czasem czytam po 3 razy jeden akapit) i umiem na spr a i jeszcze czytam na głos, gadam sama do siebie Opowiadam sobie jak to tam było
Dodam żwe jestem wzrokowcem humanistą i lubię też kolorowe pisaczki

Edytowane przez Agnieszka987
Czas edycji: 2011-01-27 o 17:06
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:07   #33
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Mnie bardzo pomagają skojarzenia Może dla niektórych ta metoda wydaje się być głupkowata,ale w moim wypadku działa. Pamiętam, jak uczyłam się o wydobyciu surowców na świecie i razem z TŻtem układaliśmy śmieszne historyjki i wtedy wiedza wchodziła migiem

Na przykład-węgiel brunatny wydobywa się w państwach: Niemcy,Ukraina,USA,Austra lia,Algieria,Polska

Każde z tych państw miało swoje skojarzenie np Polska-pole, Australia-autostrada, USA-hamburgery ()

I powstała taka historyjka: niedźwiedź brunatny maszerował przez pole z algami i doszedł do autostrady przy której ukrywały się nieme hamburgery

Głupie,ale skuteczne

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:50   #34
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

To wcale nie jest głupie Gra skojarzeń to sposób równie dobry, jak i inne. A świadczy o tym jego skuteczność.
Stary 2011-01-28, 10:04   #35
Meell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Polecam nagrywanie na taśmę i odsłuchiwanie - to jest zresztą dobra metoda na ściąganie, jak komuś się chce w to bawić
Dobrym rozwiązaniem jest też nauka z kimś, kto kwestie będzie powtarzał na głos - po sobie widzę, że to metoda bardzo skuteczna.
Nagrywanie na taśmę nie do końca się opłaca, kiedy materiału jest sporo - za dużo czasu zajmuje samo odsłuchiwanie. Wiem, bo próbowałam.

A nauka z kimś - potwierdzam, chociaż zwykle kończy się to wszystkim, tylko nie uczeniem się.
Meell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 10:12   #36
joannaszymanska99
Raczkowanie

GG do joannaszymanska99 Send a message via Skype™ to joannaszymanska99

Jak się uczyłam do zlaiczenia z ekologii i miałam podane pytania to sobie odpowiadałam na nie i czytałam, a potem mówiłam sobie.

Na kreowanie marki produktu turystycznego to mialam notatki z power pointa prezentacjioi to sobie przepisywałam na kartki najważniejsze notatki, a potem zaznaczałam je w tekście i pisałam róznymi kolorami je. I na bokach kartki robiłam notatki.

A przed regionami i innymi zaliczeniami i egzaminami to pisałam notatki i potem powtarzałam.

A na angielski to przepisywałam sobie słówka do specjalnego zeszytu a jak mi się myliły to przepisywałam na kartkę i skojarzenia sobie robiłam.

joannaszymanska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 12:35   #37
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Meell Pokaż wiadomość
Nagrywanie na taśmę nie do końca się opłaca, kiedy materiału jest sporo - za dużo czasu zajmuje samo odsłuchiwanie. Wiem, bo próbowałam.
To prawda, ale ja uczę się głównie ma bazie słów-kluczy, kojarzenia i skrótów, więc i w kwestii notatek, i w kwestii nagrań stawiam na jak największe skondensowanie Ale wiadomo - każda metoda ma w sobie jakiś mankament i:
- nie będzie odpowiednia dla każdego
- nie sprawdzi się przy każdym przedmiocie

Cytat:
A nauka z kimś - potwierdzam, chociaż zwykle kończy się to wszystkim, tylko nie uczeniem się.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 19:23   #38
attika
Raczkowanie

Podobnie jak kilka osób wcześniej, jestem wzrokowcem.
Wypisuje najważniejsze rzeczy w punktach, potem powtarzam w kółko te punkty i po jakimś czasie "widzę" odpowiedź na każde pytanie.
attika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 13:51   #39
anusia_91
Przyczajenie

zgadzam się z przedmówcą zakreślanie jest super metodą jak dla mnie. zawsze na początek nauki biorę do ręki notatki i minimum dwa kolorki Stabilo żeby wyłapać najważniejsze informacje. a potem to już samo idzie - za każdym razem jak czytam pozakreślane na kolorowo informacje to zapamiętuję coraz więcej. metoda prosta i skuteczna!
anusia_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 13:10   #40
Enna19
Raczkowanie

Miłe Panie
Moja pamięć w przeciągu kilku ostatnich lat bardzo się pogorszyła. Właściwie wiedza "łatwo" wchodziła mi do głowy mniej więcej do gimnazjum, a później... blokada. Studiuję i poważnie do tego podchodzę, więc moją małą obsesją stało się "uczenie się jak się uczyć" Przeczytałam na ten temat sporo książek i artykułów (bardziej lub mniej wartych uwagi). Wymienię niżej kilka metod - a nuż komuś się któraś przyda

Pewnie się niektóre powielą z wcześniej wymienionymi - z góry przepraszam

- Zabawne/absurdalne historyjki. Im głupsze, tym lepsze. Metoda bardzo dobra do zapamiętywania ciągów informacji. np. sama miałam do zapamiętania stany USA. Montana, Washington, Oregon, California...

Hanna Montana odwiedziła prezydenta w Washingtonie. Prezydent poczęstował ją Oregano, żeby się pięknie opaliła w słonecznej Californi.

- Rymowanki - Jeden cztery dziewięć dwa - Kolumb Amerykę zna. Daty, krótkei info. Czasem warto poświęcić chwilkę na wymyślenie takiej rymowanki, ponieważ niektóre bardzo istotne fakty za nic nie chcą zostać w głowie.

- Mapy myśli - jedna z najskuteczniejszych znanych mi metod. Polecam doczytanie na ten temat w internecie. Bierzemy czystą kartkę (A4 lub większą) i na środku zapisujemy (lub rysujemy symbol) temat(u). Dorysowujemy gałęzie (zgodniez ruchem wskazówek zegara). Każda gałąź to osobny podpunkt. JAK NAJWIĘCEJ KOLORÓW i RYSUNKÓW

- Wyobraź sobie, że podróżujesz. Jeśli jest to historia - zostań doradcą Lincolna. Biologia - wybierz się maciupeńkim stateczkiem wgłąb ludzkiego oka, żeby zobaczyć gdzie jest siatkówka, a gdzie tęczówka.

- Pierwsze litery + historyjki. - języki obce, słówka
np. CAT (kot) - Całymi dniami torturuje mnie kot sąsiadki.

- Wykorzystaj swój dom/pokój.

Dosłownie - rozwieś karteczki z datami, słówkami itp. w miejscach, na któe często patrzysz i czytaj mijając je.

Dosłownie 2 - miałam do przyswojenia historię USA. Podzieliłąm ją na stulecia. Nad łóżkiem wisiał wiek XVII koloru czerwonego, Na komodzie XVIII niebieskiego... dodać kilka śmiesznych rysunków, żeby skojarzyć konkretne wydarzenia i voila.

W wyobraźni - Ucząc się władców Polski wyobrażaj sobie, że każdy zamieszkuje konkretny pokój. W kuchni przy porannej kawie rozmawiasz z Mieszkiem, a wieczorem telewizje oglądasz z Chrobrym

- Rodzajniki - oczywiście mówimy o j. obcych np. niemiecki, francuski...
każdy rodzajnik kojarzymy z jednym "przedstawicielem".
np.
der - mężczyzna
die - kobieta
das - dziecko

np. der Hund - pies
Wyobrażamy sobie mężczyznę wyprowadzającego psa na spacer.

druga opcja - kojarzymy rodzajniki z kolorem
np.
der - niebieski
die - różowy
das - zielony

BUM! I mamy niebieskiego psa
Enna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości