![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Metody pozytywnego uczenia się- czyli jak nie uczyc sie na pamiec :))
Cytat:
![]() Dobrym rozwiązaniem jest też nauka z kimś, kto kwestie będzie powtarzał na głos - po sobie widzę, że to metoda bardzo skuteczna.
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja ucząc się do np spr z historii czytam cały podręcznik i na nawet 10 dużycgh kartkach wypisuję sobie najważniejsze zdania, słowa. Potem to kojarzę z tym co przeczytałam (czasem czytam po 3 razy jeden akapit
![]() ![]() ![]() ![]() Dodam żwe jestem wzrokowcem humanistą i lubię też kolorowe pisaczki ![]() Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2011-01-27 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Mnie bardzo pomagają skojarzenia
![]() ![]() Na przykład-węgiel brunatny wydobywa się w państwach: Niemcy,Ukraina,USA,Austra lia,Algieria,Polska Każde z tych państw miało swoje skojarzenie np Polska-pole, Australia-autostrada, USA-hamburgery ( ![]() I powstała taka historyjka: niedźwiedź brunatny maszerował przez pole z algami i doszedł do autostrady przy której ukrywały się nieme hamburgery ![]() Głupie,ale skuteczne ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
To wcale nie jest głupie
![]()
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A nauka z kimś - potwierdzam, chociaż zwykle kończy się to wszystkim, tylko nie uczeniem się. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Jak się uczyłam do zlaiczenia z ekologii i miałam podane pytania to sobie odpowiadałam na nie i czytałam, a potem mówiłam sobie.
Na kreowanie marki produktu turystycznego to mialam notatki z power pointa prezentacjioi to sobie przepisywałam na kartki najważniejsze notatki, a potem zaznaczałam je w tekście i pisałam róznymi kolorami je. I na bokach kartki robiłam notatki. A przed regionami i innymi zaliczeniami i egzaminami to pisałam notatki i potem powtarzałam. A na angielski to przepisywałam sobie słówka do specjalnego zeszytu a jak mi się myliły to przepisywałam na kartkę i skojarzenia sobie robiłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - nie będzie odpowiednia dla każdego - nie sprawdzi się przy każdym przedmiocie ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Podobnie jak kilka osób wcześniej, jestem wzrokowcem.
Wypisuje najważniejsze rzeczy w punktach, potem powtarzam w kółko te punkty i po jakimś czasie "widzę" odpowiedź na każde pytanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
zgadzam się z przedmówcą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Miłe Panie
![]() Moja pamięć w przeciągu kilku ostatnich lat bardzo się pogorszyła. Właściwie wiedza "łatwo" wchodziła mi do głowy mniej więcej do gimnazjum, a później... blokada. Studiuję i poważnie do tego podchodzę, więc moją małą obsesją stało się "uczenie się jak się uczyć" ![]() ![]() Pewnie się niektóre powielą z wcześniej wymienionymi - z góry przepraszam ![]() - Zabawne/absurdalne historyjki. Im głupsze, tym lepsze. Metoda bardzo dobra do zapamiętywania ciągów informacji. np. sama miałam do zapamiętania stany USA. Montana, Washington, Oregon, California... Hanna Montana odwiedziła prezydenta w Washingtonie. Prezydent poczęstował ją Oregano, żeby się pięknie opaliła w słonecznej Californi. - Rymowanki - Jeden cztery dziewięć dwa - Kolumb Amerykę zna. Daty, krótkei info. Czasem warto poświęcić chwilkę na wymyślenie takiej rymowanki, ponieważ niektóre bardzo istotne fakty za nic nie chcą zostać w głowie. - Mapy myśli - jedna z najskuteczniejszych znanych mi metod. Polecam doczytanie na ten temat w internecie. Bierzemy czystą kartkę (A4 lub większą) i na środku zapisujemy (lub rysujemy symbol) temat(u). Dorysowujemy gałęzie (zgodniez ruchem wskazówek zegara). Każda gałąź to osobny podpunkt. JAK NAJWIĘCEJ KOLORÓW i RYSUNKÓW ![]() - Wyobraź sobie, że podróżujesz. Jeśli jest to historia - zostań doradcą Lincolna. Biologia - wybierz się maciupeńkim stateczkiem wgłąb ludzkiego oka, żeby zobaczyć gdzie jest siatkówka, a gdzie tęczówka. - Pierwsze litery + historyjki. - języki obce, słówka np. CAT (kot) - Całymi dniami torturuje mnie kot sąsiadki. - Wykorzystaj swój dom/pokój. Dosłownie - rozwieś karteczki z datami, słówkami itp. w miejscach, na któe często patrzysz i czytaj mijając je. Dosłownie 2 - miałam do przyswojenia historię USA. Podzieliłąm ją na stulecia. Nad łóżkiem wisiał wiek XVII koloru czerwonego, Na komodzie XVIII niebieskiego... dodać kilka śmiesznych rysunków, żeby skojarzyć konkretne wydarzenia i voila. W wyobraźni - Ucząc się władców Polski wyobrażaj sobie, że każdy zamieszkuje konkretny pokój. W kuchni przy porannej kawie rozmawiasz z Mieszkiem, a wieczorem telewizje oglądasz z Chrobrym ![]() - Rodzajniki - oczywiście mówimy o j. obcych np. niemiecki, francuski... każdy rodzajnik kojarzymy z jednym "przedstawicielem". np. der - mężczyzna die - kobieta das - dziecko np. der Hund - pies Wyobrażamy sobie mężczyznę wyprowadzającego psa na spacer. druga opcja - kojarzymy rodzajniki z kolorem np. der - niebieski die - różowy das - zielony BUM! I mamy niebieskiego psa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.