|
|
#31 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: usuwanie blizn
Cytat:
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Doskonale Was rozumie, gdyż zmagam się z podobnym problemem.. Otóż po ospie, którą przeszłam 7 lat temu pozostały mi "urocze" pamiątki. Mimo smarowania różnymi maśćmi, dołki pozostały nieco mniej widoczne, ale jednak. Najbardziej borykam się z położonym centralnie na czole, jest może średnicy 1cm, aczkolwiek dość głęboki i niestety widocznym na pierwszy rzut oka. Drugi z nich ulokowany jest tuż nad brwią, nieco płytszy. Jakiś rok temu, postanowiłam coś zmienić, udałam się do chirurga plastyka, który to obejrzał i zgodził się na zabieg wycięcia ich. Jenak mam masę obaw w związku z tym..Oczywiści domysły o możliwości pojawienia się kolejnych blizn, asymetrii brwi itp. Czytając ten wątek zwróciłam uwagę na często pojawiające się rady użycia laseru.. Myślicie, że w moim przypadku laser byłby również skuteczny z tak starą i głęboką blizną?? Interesowałoby mnie również ile takich zabiegów trzeba zaaplikować, aby dojrzeć różnicę?? W najbliższym czasie będę mieć 3 tygodnie wolnego i postanowiłam to wykorzystać na zrobienie coś z moim kompleksem ospy, którego usunięcie przekładam na później i później.. Oriętujecie się może gdzie najlepiej wynonac taki zabieg w okolicach Katowic??
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale awdotia pociesz się ,że Twoje blizny w porównaniu do moich to mlode jeszcze są;-) moje to takie 19latki...ehhhh...;-(
|
|
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zabieg Mosaiciem wyglada tak... zostajesz posmarowana mascia znieczulajaca 30 minut przed zabiegiem, pani nastepnie przyklada glowice tam gdzie jest blizna i szczela (zazwyczaj kilka razy). Trwa to gora 3 minuty. Pozniej oczyszcza to miejsce i kladzie jakis krem. Mi podoba sie zawsze efekt zaraz po zabiegu bo blizna praktycznie znika calkowicie, niewiem moze to złudzenie wywołane zaczerwienieniem tego miejsca. Takie zaczerwienienie moze trwac jakies 24-48 godzin. Przez kolejne dni widzisz juz efekt w pelnej okazalosci i cieszysz sie nim przez tydzien. Pozniej blizna jakby wraca do swojej pierwotnej formy. W twoim przypadku wydaje mi sie ze po pierwszym zabiegu krawedzie blizny zrownaly by sie poziomem, po kolejnych blizna powinna sie podnosic do gory i skora odbudowywac. Tak jak mowilem 1 zabieg to jakies 10% poprawy (przynajmiej w moim przypadku). Dlatego najlepiej robic serie za serią w odstępach miesięcznych jeśli ktoś ma wystarczająco dużo kasy. Ja jestem po dwóch takich zabiegach i robiłem w pośpiechu czyli zaraz po 2 tygodniach nastepny. Oczywiscie ciągle mi mało, moja blizna miala jakby przerost pod skorą także w dotyku było czuc ze zle sie zrosła, ten laser to wyrownal juz po 2 zabiegach, blizna zrobila sie mniej czerwona i dla mnie przyjemniejsza dla oka i psyhiki. Niemoge sie doczekac nastepnych zabiegow. Chcialbym zeby calkiem znikla ale niewiem czy nie za duzo wymagam. Dlatego pytam o advanced fraxel co2! Zastanawiam sie tez czy kuracje kwasowe maja jakis wplyw na wyglad blizny? Edytowane przez falbek Czas edycji: 2010-01-29 o 08:28 |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz robisz mosaic-iem CO2 a chcesz fraxelemCO2 zrobić tak? wydaje mi się że różnica jest w wiązce lasera którą dane urządzenia emitują, ale jeśli oba są CO2... hmmmm czym one się od siebie róznią? ja jestem po 4 zabiegach laserem.. jedna blizna jest super, praktycznie śladu nie ma.. druga gorsza, jeszcze raz z nią pójdę na zabieg pewnie... co do tych blizn na twarzy które wklejała jedna z użytkowniczek - na pewno można tego typu wklęsłe blizny wypełniać wypełniaczem (jak zmarszczki) żeby zrównać je ze skórą obok - moze u Ciebie to by dało lepsze efekty, niż laser.. wybierz się na konsultację do lekarza, który się zajmuje leczeniem blizn najlepiej kwasy złuszczają skórę, bliznę też. widziałam w sieci jakieś zdjęcia blizn po kawasach, ale to chyba działa tylko na małe blizny, w sensie płytkie jak po trądziku w każdym razie nie łącz laseroterapii z kwasoterapią jakby co |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
To ja się wybiorę na konsultację do lekarza zaraz po sesji
jak coś będę wklejać fotki gdyby były jakieś postępy boję się tylko że te blizny są za stare:-( wiadomo- najlepsze rezultaty zawsze się osiąga na świeżych:-( ehhhh
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
moje były świeże gdy zaczęłam laserki, postaram się wrzucić jakieś foto tych blizn - porównawcze.
niby dwie świeże, identyczne itd, a jednak jedna lepiej zareagowała, niż druga ![]() to kwestie indywidualne ciała itd |
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Dlaczego nie wolno łączyc laseroterapii z kwaso terapią?co sie dzieje ?
|
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Witam, ponownie... Postanowiłam udać się na konsultacje do salonu kosmetycznego DER-MED w Katowicach.. Czy któraś z Was ma może doświadczenia z nimi?? Pójdę, popytam i chyba się zdecyduje na zabieg laserem.. Zobaczymy..
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
A ja ponawiam moją prośbę o poradę jak najlepiej usunąć stare blizny zanieczyszczone żwirkiem, ziemią itp.
|
|
|
|
|
#42 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale w jakiej fazie i w ktorym momencie leczenia tego niewiem ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Cytat:
myslalem o tym laserze... http://www.youtube.com/watch?v=z-5epQvzBVQ czym one sie roznia? z mojego wywiadu ktory przeprowadzalem mailowo z tym czlowiekiem z tej wlasnie kliniki na tym wlasnie filmie to twierdzil ze laser jest bardziej agresywny i efekty sa szybsze niz w przypadku zwyklego fraxela. nic wiecej nie powiem bo sam jestem ciekaw jak to jest w rzeczywistosci ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
I co bylas tam? |
|||
|
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeśli spróbujesz, to napisz jak różnice bo jestem ciekawa, czy tak faktycznie jest, czy to tylko kolejny chwyt na nazwę heh ![]() już Ci odp, ale napiszę tez na wątku - moim zdaniem trzeba uważać na laser po kwasach, jeśli kwast uwrażliwiają na promienie uv, to laser jest jakby znacznie mocniejszy od takich promieni... lepiej się upewnić u swojego dr, czy po zakończeniu kwasów nie trzeba trochę odczekać przed laserem ![]() zmniejszyłam zdjęcia, więc załączam. są w wersji podwójnej - dwa razy ta sama blizna (bo blizny są dwie, zresztą, po pieprzyku widać jakbym pomyliła kolejnośc przy wgrywaniu która jest ktora wygląda to ogólnie dobrze, ale.... zawsze jest jakieś ale heh (jeśli uda mi się znaleźć jakieś zdjęcia blizn po kolejnych zabiegach, to załączę) Edytowane przez Samiii Czas edycji: 2010-12-17 o 11:13 |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sprzęt mają bardzo dobry, obsługa w porządku, więc myślę że dobrze trafiłaś. daj znać jak będziesz po konsultacji. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Tak.. jestem już po konsultacji.. i umówiłam się na Fraxel na 12.o2..Obawiam się tylko jak długo będzie się goić moje czoło, gdyż już 22.02 muszę wracać na uczelnie. Pani doktór zapewniała mnie, że około 7 dni. Jak to bywało w Waszym przypadku? jak długo pozostałyście w domu? Zakupiłam również żel sylikonowy Veraderm i będę smarować bliznę po jej wygojeniu, mając nadzieję, że to wzmocni efekt. Pozdrawiam
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po pierwszych dwóch zabiegach goiło mi się bardzo szybko, spokojnie w ciągu jednego tygodnia po dwóch kolejnych na pewno dłużej niż tydzień, ale to było większą mocą robione.. nie wiem czy tu pisałam, widziałam bliznę starszą która była poddana temu zabiegowi (paroletnia) - po ponad miesięcu od zabiegu nadal jest intensywnie czerwona, jak świeża dopiero gojąca się blizna jak będzie trzeba to sobie to podkładem zakryjesz czy coś, bez obaw ![]() a jaki ma być koszt jednego zabiegu u Ciebie? |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego przemyslcie uzywanie masci po fraxelach bo mogą zepsuc efekt, ale to jest tylko moje subiektywne odczucie |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Płace za zabieg 300zl, z tym, że nie robię całego czoła tylko punktowo 3 ślady po ospie. Co do kremu, mam zamiar go stosować dopiero po wygojeniu, czyli 1-2 tyg. po zabiegu. Mam nadzieję, że wzmocni mi to efekt i nieco spłyci bliznę, zwłaszcza tę jedną, najgłębszą. Z tym, że po tym co napisałeś mam nie co mieszane uczucia..ale i tak spróbuję..
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
mi mój dr wręcz sugerował koniecznosć masaży przy pomocy maści, najlepiej o prostym składzie (wspominał o Cepanie) - kiedy moje blizny miały ok 2 miesięcy zaczęłam masować je i smarować dermatixem i mniej więcej w tym czasie zaczęłam chodzić na laser (u mnie to trochę inaczej niż u Was, nie mogłam za wcześnie zacząć używać maści żeby nie rozmiękczyły blizny za bardzo, bo mogło to grozić rozciągnięciem się jej wszerz obrazowo rzecz ujmując...) - ale kupiłam ten cepan cały i chyba lepiej posłużył moim bliznom (już podczas zabiegów laserowych, ale po wygojeniu się po każdym zabiegu skóry, wiadomo) niż dermatix.
maści trzeba testować na sobie, dwóch plastyków mi tak mówiło, teraz ten dr, i jak widzę, widocznie mi silikon służy tylko w jednej określonej postaci a maści jednak podchodzą mi lepiej te "zwykłe" bez dodatków silikonów - Wy na sobie też musicie testować, coś na pewno Wam "podejdzie" teraz blizny mam już miękkie i jaśniutkie, ale z przyzwyczajenia jeszcze co jakiś robię im masaż cepanem ![]() obsesja heh |
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Pod koniec lutego, wybieram sie na laser Encore...
Blizna po laparoskopi, zdam relacje co i jak. A masci to pic na wode , stosowalam tony slikonowych , i nic. Blizna ma 3 miesiące |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
mi od Contratubexu blizna sie rozeszla a Dermatrix sam niewiem czy dziala czasami tylko daje wrazenie ze jest lepiej ale po gorącej kąpieli i osuszeniu też wygląd blizny się zmienia.
Docelowo chce zrobic 6 zabiegow Mosaiciem a czy ktos wie czy robienie systematycznie zabiegow laserowych na blizne jest w stanie calkowicie odbudowac skore w tym miejscu? mowie np: o 10 zabiegach fraxelem |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gdyby był, to można by całkowicie usuwać wszelkie rozstępy, rozległe blizny etc (po poparzeniach nie męczyliby ludzi przeszczepami, tylko naświetlali laserem czy coś nie...?) niby wszystko ma działać i blizny mają być prawie niewidoczne.. ale nie bez powodu jesteśmy na tym wątku... ![]() prawie robi różnicę heh... |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lasery roznia sie przedewszystki dlugoscia wiazki lasera i jego mocą, wiadomo ze jesli moc jest slabsza nie wypali nam takich mocnych dziur, jedynie podgrzeje tkanke co tez pobudzi produkcje kolagenu. jest fraxel (ten pierwszy oryginalny) firmy Reliant, jest to jeden z mniej inwazyjnych laserow no i są inne mniej lub bardziej agresywne. z tego co wiem Mosaic jest mocniejszy od oryginalu ale sa jeszcze te ostre lasery typu CO2, mozesz je nazwac fraxel co2, po ktorych dochodzi sie do siebie do 2 tygodni. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale ok ![]() a powiedz, czy Ty dysponujesz jakimiś zdjęciami swoich blizn przed tymi zabiegami i potem jak będziesz je robił, czy będzie można gdzieś to zobaczyć..? mi już dr powiedział, że więcej fraxelem nie zdziała, i niby efekt jest bardzo ładny, ale... nie byłabym sobą jakbym dalej nie kombinowała... |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale moze macie jakies lepsze dojscia ja chetnie poslucham. sami ja mam tylko jedna blizne, niemam dobrej fotki z nia bo moj aparat nie robi zdjec makro, ale blizna jak blizna 1cm dlugosci 3mm szerokosci czerwona, wklęsła. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
miałam 4 zabiegi. tyle że zaczęłam je dwa miesiące po ich powstaniu, czyli na świeżo, to pewnie ma znaczenie
czytałam o tym lumenisie.. brzmi to logicznie, ale w sumie wszystkie te opisy urządzeń tak brzmią szkoda że już ktoś wcześniej się nie zdecydował na to ![]() a jaki ma być koszt zabiegu tym laserem? i jak długa rekonwalescencja (w sensie dochodzenia skóry do siebie)? |
|
|
|
|
#57 |
|
Przyczajenie
|
Sami masz te blizny bardzo ładne
wiec moze juz nie kombinuj z czasem beda jeszcze ładniejsze a moge spytac na jakiej czesci ciała je masz i w wyniku jakiej operacji pewnie trafiłas na dobrego lekarza pozdrawiam
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mam je na klacie one były podwójnie szyte, jakąś wewnętrzną przeplatanką i takimi klasycznymi szewkami zewnętrznymi, po tyogdniu wyjęli mi te zewnętrzne, a przeplatanka została i dopiero po miesiącu ją usunęli |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Przyczajenie
|
Czyżby korekcja blizny po chorym serduszku jesli nie to przepraszam tak mi się skojarzyło bo piszesz na klatce piersiowej ale naprawdę elegancko skoro piszesz ze wyjeli jedne i drugie to chyba nierozpuszczalne te szwy bo plastycy maja swoje techniki
ja szukam dobrego lekarza własnie do korekcji blizny no i nie moge znalezc ciezko dzis o dobrego plastyka i żeby komus zaufac i sie nie przejechać Edytowane przez ANERI86 Czas edycji: 2010-02-12 o 17:29 |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
takie po operacjach na sercu to chyba dość duze są, a moje 4-5cm długości tylko miałam nierozpuszczalne, zwykłe szwy, mój dr nie używa do szycia zewnętrznych warstw skóry tych rozpuszczalnych a dr jest z warszawy
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.

ale awdotia pociesz się ,że Twoje blizny w porównaniu do moich to mlode jeszcze są;-) moje to takie 19latki...ehhhh...;-(

jak coś będę wklejać fotki gdyby były jakieś postępy
boję się tylko że te blizny są za stare:-( wiadomo- najlepsze rezultaty zawsze się osiąga na świeżych:-( ehhhh