Alergia, uczulenie na zwierzęta, kot pies i alergik - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-11, 22:59   #31
Ewciaak
Raczkowanie

Dot.: Pies dla alergików - proszę o poradę!!

ja stawiam na yorka moja znajoma alergiczka posiada i jest slodziutki a takze przyjazny dla dzieci no i ma wlos zbilozy do ludzkiego(tak jak wczeniej bylo wspomniane)

a ja mam takie pytanko do Clarissa chcemy kupic pieska tylko nie jestesmy pewni rasy i czym one sie roznia teraz widze na twojej fotce 2 (west) i mysle to ten a kiedys jak szukalam to znalazlam szkockiego terriera i bylam pewna ze to ten ale one sa chyna wieksze a westy mniejsze i zgrabniejsze wiesz czym roznia sie te rasy???i jak ci sie chowa piesek?? jak sie bawi z dziecmi??
Ewciaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 08:32   #32
Clarissa:)
Wtajemniczenie

GG do Clarissa:)

Do Ewciaak
Dam CI zdjęcie szkota i westa. Szkoty nie są większe ale:
-najczęściej mają czarne umasczenie(zdarzają się płowe i baardzo rzadko białe)
-mają podłużną głowę
-dłuższe uszy
-są troszkę trudniejsze w prowadzeniu(bardziej uparte )

A wety to wspaniałe psy. Żywe, kochane, inteligentne. Trzeba jednak pamiętac o dobrej hodowli. Nieraz widziałam "westy" z targu/chodnika które były słabowite, strachliwe i miały mało z westem wspólnego. Nie bójmy się dawać za psa duzych sum:szczenię z dobrej hodowli to koszt 2000-3000zł. Tak, tak westy to nie sa tanie psy. Kolejna kwesia to trymowanie raz na 3 miesiące. Kiedy pies jest mały należy już szukać dobrego groomera(osoby trymującej). Najważniejsze to żeby pies nie był strzyżony. Tylko trymowanie zapewnia ze peis będzie mieć włoś jak z obrazka a nie jakis puch,którego nie można opanować. Polecam poszperać trochę w internecie ne temat westó i kupić parę książek. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze dobra karma:westy są uczuleniowcami, na np. Pedigree nie pozyją. Psa trzeba codziennie wyczesywać i pudrować, myć zęby. Poza tym to wielka odpowiedzialność

Jednak ja mojego westa nie zamienie na żadnego innego
Jeśli masz jakieś pytania pisz na PW. Mam nadzieje, troche pomogłam.

1.west(mój)
2.szkot
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lakus.jpg (80,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg terier_szkocki1.jpg (19,8 KB, 16 załadowań)
Clarissa:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 09:38   #33
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clarissa:) Pokaż wiadomość
Do Ewciaak
Dam CI zdjęcie szkota i westa. Szkoty nie są większe ale:
-najczęściej mają czarne umasczenie(zdarzają się płowe i baardzo rzadko białe)
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dominującą maścią szkotów była biel. Teraz popularniejsze są czarne, ale białe też są stosunkowo często spotykane, co innego płowe, albo pręgowane w dowolnych kolorach (te są rzadkie, właściwie spotykane tylko na wielkich wystawach).

Hodowla z białymi szkotami:
http://free.of.pl/i/iwola/

Poza tym polecam 'zbiorówkę' hodowli
http://teriery.toplista.pl/
ale jako źródło wiedzy. Lista top odnosi się chyba do jakości stron internetowych, bo o jakość hodowli zawsze warto zapytać w odpowiednim oddziale zk i przeglądać katalogi wystawowe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg scot.jpg (13,2 KB, 9 załadowań)
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 10:40   #34
Wtajemniczenie

ja nie powiedziałam, że się nie zdarzają. Chodziło mi to o że najczęściej spotyka się czarne. Owszem kiedyś białę był popularne ale teraz jak ktoś mysli szkot od razu widzi czarne kłaczki.

Zresztą szkoty nawet białe bardzo różnią się(szczególnie kufą)od westów
Stary 2007-07-12, 13:15   #35
Ewciaak
Raczkowanie

dziekuje za odpowiedzi ciekawe ile u nas kosztuje taki piesek mieszkam w anglii i jest ich tu bardzo duzo i szkotow(biale i czarne tak naprawde po rowno raz widze bialego raz czarnego) i westow DZIEKUJE teraz widze roznice bo tak na ulicy to za szybko ida i by musialay byc 2 rasy obok siebie zeby poogladac mieszkam w niedaleko miejsca gdzie wychodowali po raz pierwszy yorka i tez myslelismy o yorku ale chyba ladniejsze sa westy kurcze ale co z tym trymowaniem????:conf used: nie slyszalam musze wiecej poczytac o nich, teraz juz znam rase bo kiedys to tak ogolnie czytalam o nich a i jeszcze jedno pytanko czy one sie lenia????

dodam fotke, kiedys spotalismy pania i nam pozwolila zrobic zdjecie swoich pieskow szkoda ze juz jej nie spotkalismy wiecej czy to west??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Photo-1016.jpg (47,3 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Photo-1017.jpg (47,5 KB, 64 załadowań)
Stary 2007-07-12, 13:59   #36
Wtajemniczenie

Eee tak to west ale widać że ostrzyżony. Przyjrzyj się-nie ma dłuższych włosów na łapach i brzuchu. Nigdy tak swojego nie rób. Jeśli mieszkasz w Anglii to super-tam jest więcej groomerów. Nawet moja była fryzjerka tam wyjechałą(i chyba jest właśnie w Londynie a pieski robi świetnie).
Może wyjaśnie na czym polega trymowanie:
Na początek:westy są jakby podzielone w poziomie. Na grzbiecie i karku mają podszerstek(miękki puch)i włosy okrywowe(twarde igiełki). Podszerstek bardzo szybko rośnie i co jakiś czas należy go wyrywać(to jest trymowanie). Usuwa się go ręcznie lub trymerem(specjalny nozyk). Głowę skubie się tylko lekko i nożyczkami nadaje pożądany kształt. Klatę z przodu można lekko przeskubać ale większość groomerów tylko goli maszynką. Kłączki na brzuchu i łapkach są inne. Nie dzielimy ich na podszerstek i włos okrywowy. Te miękkie włosy powinny być dość długie. Jak więc widzisz kiedy nie wyrywamy podszerstka nie może rosnąć włos okrywowy. Wtedy piesek nie wygląda tak pięknie jak na obrazku a bardziej przypomina owieczkę.
Niestety trymowanie jest dość drogie. Ja nie polecam salonów gdyż tak mimo niższych cen pieski z reguły się całe goli co jest zbrodnią. Lepiej trymować psy u hodowców. Przy kupnie psiaka warto zapytać o groomera. Koszt trymowania u porządnego trymera to jakies:100-200 zł. Zalęzy od tego jak pies jest zarośnięty.
Pytasz o to czy westy linieja:tak jesli nie sa trymowane. Jesli jest trymowany na grzbiecie nie linieje a codzienne czesanie zapobiega gubieniu wlosa na brzuchu.
Stary 2007-07-12, 18:12   #37
gosia2545
Przyczajenie

Rodowodowy niewystawowy ok 1000 zl a czym ładniejszy, dobrze rokujący wystawowo i po lepszych rodzicach tym cena idzie w góre Dla porownania na allegro nierodowodowe są po ok 600-700 zl (wydaje mi się że nie warto oszczędzać)

Clarissa powiedziała bardzo ważną rzecz że należy pieska dobrać ze względu na charakter Każdy piesek jest ładny(a to co komu sie bardziej podoba to kwestia gustu), a własny to już napewno jest najpiękniejszy. Każdy zaproponowanych jest inny (patrz.wzorzec rasy) warto więc pooglądać na żywo, porozmawiać z hodowcami i się zastanowić niż później się rozczarować.
gosia2545 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 20:12   #38
Ewciaak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Clarissa:) Pokaż wiadomość
Eee tak to west ale widać że ostrzyżony. Przyjrzyj się-nie ma dłuższych włosów na łapach i brzuchu. Nigdy tak swojego nie rób. Jeśli mieszkasz w Anglii to super-tam jest więcej groomerów. Nawet moja była fryzjerka tam wyjechałą(i chyba jest właśnie w Londynie a pieski robi świetnie).
Może wyjaśnie na czym polega trymowanie:
Na początek:westy są jakby podzielone w poziomie. Na grzbiecie i karku mają podszerstek(miękki puch)i włosy okrywowe(twarde igiełki). Podszerstek bardzo szybko rośnie i co jakiś czas należy go wyrywać(to jest trymowanie). Usuwa się go ręcznie lub trymerem(specjalny nozyk). Głowę skubie się tylko lekko i nożyczkami nadaje pożądany kształt. Klatę z przodu można lekko przeskubać ale większość groomerów tylko goli maszynką. Kłączki na brzuchu i łapkach są inne. Nie dzielimy ich na podszerstek i włos okrywowy. Te miękkie włosy powinny być dość długie. Jak więc widzisz kiedy nie wyrywamy podszerstka nie może rosnąć włos okrywowy. Wtedy piesek nie wygląda tak pięknie jak na obrazku a bardziej przypomina owieczkę.
Niestety trymowanie jest dość drogie. Ja nie polecam salonów gdyż tak mimo niższych cen pieski z reguły się całe goli co jest zbrodnią. Lepiej trymować psy u hodowców. Przy kupnie psiaka warto zapytać o groomera. Koszt trymowania u porządnego trymera to jakies:100-200 zł. Zalęzy od tego jak pies jest zarośnięty.
Pytasz o to czy westy linieja:tak jesli nie sa trymowane. Jesli jest trymowany na grzbiecie nie linieje a codzienne czesanie zapobiega gubieniu wlosa na brzuchu.

kurcze troche to skomplikowane dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Stary 2007-07-12, 20:39   #39
Wtajemniczenie

Gosia dokładnie. Z początku wygląd jest najważniejszy, a potem gdy nie radzimy sobie z psiakiem schodzi na dalszy plan
Ewciaak nie ma za co
Masz jeszcze jakieś pytania?
Stary 2007-07-12, 20:52   #40
ale1981
Przyczajenie

Hej
zdecydowanie polecam Yorki, moj chlopak jest alergikiem ale z racji tego ze yorkusie maja wlosy jak ludzkie wiec kompletnie nie uczulaja a dotego sa slodziutkie pelne wigoru i a zarazem straszne przytulanki!!mamy takiego lobuziaka w domku i jest naszym oczkiem w glowie
Pozdrawiam
Ania i Porsche
ale1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-14, 10:50   #41
rmiecia
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedzi! To teraz mam problem: Clarisa odradza westa, a my po prostu nie przestajemy o nim myślec Żaden tak nam się nie podoba, jak ten. I co teraz???
rmiecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-14, 13:35   #42
Wtajemniczenie

Nie wiem. Mi się np. podoba collie i nie mogę go mieć.
Stary 2007-07-14, 13:50   #43
Wtajemniczenie

Mimo naszych uwag widzę że wciąż myślisz tylko o wyglądzie pieska. Nie widzę pytań na temat charakteru. Zastanów się czy jesteś przez 10-15 lat gotowa na wydawanie raz na 3 miesiące jechać trymować psa co nie jest tanie. Myślę ze dla Ciebie dpowiedniejszy będzie york. Uwierz mi. Nie wymaga takiego"cackania się", jest mniejszy i również ładny. Żeby west był taki łądny nie wystarczy go czasem wykąpać. Pewna znajoma hodowczyni kiedyś powiedziała"to nie jest pies dl amatorów". Ale jeśli postanowisz ze go kupisz to cóż..życzę szczęścia
Stary 2007-07-16, 14:58   #44
ale1981
Przyczajenie

dokladnie przed wyborem psiaka trzeba naprawde sie zastanowic i nie sugerowac wygladem /ktory tez jest stosunkowo wazny/ ale pies to obowiazek mimo ze sama mam yorka wydawaloby sie ze z tym psem nie ma problemu ale tu sie zaczyna lista heheh zartuje ale yorki to wbrew pozorom nie sa psami typowo z kanapy te pieski sa tak ruchliwe ze trzeba miec sile sportowca w szytowej formie psiak potrafi zameczyc wlasciciela zabawa to sa terriery wiec energi im nie malo codziennie trzeba wyjsc na dlugi spacer min 30-60 min(zeby sie wyszalal ) i pare jeszcze krotszych spacerkow sie przydaje na zalatwienie potrzeb a pozatym te malenstwa to sa male odkurzacze wiec biora do pyska wszystko co popadnie i o zgrozo jak cos sie dzieje to od razu biegniemy do veta, a pozatym utrzymanie takiego pieska najtanszym nie jest bo karma kosztuje ok 50 zl a sa bardzo wybredne .... Mimo iz podalam kilka minusikow mam nadzieje ze nie odwiodlam od kupna psa ale zawsze lepiej jest poznac kilka gorszych stron zeby sie moc zastanowic... pozdrawiam
ale1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 15:11   #45
Wtajemniczenie

popieram ale.
Wspomniała ona o karmie:zywienie mojego psa kosztuje ok.80 zł miesięcznie. Westy są alergikami dlatego trzeba odpowiednio dobrac im pokarm
Stary 2007-07-16, 15:18   #46
hannao
Raczkowanie

Jak się nie możesz zdecydowac może dobrym rozwiązaniem byłoby pojechanie na jakąś wystawę kynologiczną np 29 lipca w Będzinie a więc blisko ciebie i zobaczenie tych psów w naturze a nie tylko na zdjęciach. Masz możliwośc zobacznia wielu psów porozmawiania z ich właścicielami i wtedy wyrobisz sobie lepszy osąd na temat ras które cię interesują.( a może coś jeszcze ci wpadnie w oko). Na zakończenie wystawy sa pokazywani zwycięzcy wszystkich ras a więc masz cały przekrój. Lepiej trochę zwlec z decyzją niz później żałować ,że się ją podjęło zbyt pochopnie.
hannao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 16:15   #47
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

W zasadzie wszystko zostało już powiedziane Dodam jeszcze tylko, że bardzo ważne jest, aby psiak miał rodowód. Pomijając to jaką nieodpowiedzialnością jest rozmnażanie psów nierasowych chodzi o to, że na takich pseudohodowlach bardzo często można spotkać np. jorki z sierścią,a nie włosem

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 16:54   #48
esfira
Zakorzenienie

albo yorki do pół łydki lub inne dziwne mieszanki, yorki dziwnie podobne do westa, tylko z ubarwieniem yorkowym- takie też widziałam ;|
pies to przyjaciel na jakieś 15 lat, nie warto oszczedzac tych 300 zł czy ile mniej kosztuje piesek bez rodowodu, bo 300 zł więcej na 15 lat to naprawde mały wydatek

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 14:03   #49
hannao
Raczkowanie

Jesi chcesz psa tylko dla siebie a nie na wystawy hodowcy czasem sprzedają piękne eksterierowo psy które mają jakąś niewidoczną dla oka wadę która je dyskwalifikuje z hodowli ( wada zgryzu, wnętrostwo). Mozna często kupić takiego pieska w cenie psa bez rodowadu a czasem nawet taniej a masz gwarancję, co z niego wyrośnie .

Co się tyczy york czy westie -myslę , że przy prawidłowej pielęgnacji obydwa psy mogą byc dla alergików bo nie zrzucają sierści choć na pewno york jest mniejszym ryzykiem.
York w zasadzie wymaga tylko mycia i czesania -jedynie podcina się trochę włos na uszach i przy pupie ( nie mówię o wytawowym papilotowaniu) , natomiast westie ,żeby był podobny do westie musi byc stale trymowany i strzyżony inaczej będzie przypominał zwykłego kudłatego kundelka. Poza tym jesli nie będziesz trymowac jego sierści - a w najgorszym razie ścinać - będziesz miała pełno włosów w domu co dla alergika nie jest wskazane.

A widziałaś np chińskie grzywacze - są również w wersji owłosionej widząc co ci się podoba mogą ci przypaść do gustu. Nie miałam z nimi nigdy kontaktu ale właściciele rozpływają się nad ich charakterami.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-17, 14:22   #50
Wtajemniczenie

Ja stanowczo stoję przy yorku.
Tak jak hannao mówi: żeby west nie uczulał trzeba się z nim bardzo"cackać".
Chociaż mój jest wycackany a wujka uczula(kichanie, łzawienie itp.)-własnie z tego powodu odradzam
Stary 2007-07-19, 05:53   #51
rmiecia
Raczkowanie

No cóż, mimo stanowczo zniechęcających postów Clarissy od niedzieli w naszym domu jest mała westie! Śliczna 7-tygodniowa Rita. Nie kichamy, nie kaszlemy, nie mamy wysypki. Piesek też ma się dobrze, jest wesoła i obsikuje nam dom. Clarisso, nie wiem czemu uznałaś, że nie będę w stanie prawidłowo zaopiekowac sie westem (tak wyczułam z twoich postów), ale wydaje mi się że jestem na tyle odpowiedzialna, żeby nie zapuścic psa, który wymaga więcej zabiegów niż inne, o podstawowej higienie nie wspominając. Moi chłopcy tez dzielnie wycierają podłogę i już przestałam się bac, że ją moga skrzywdzic, bo okazali się nad wyraz dojrzali (przynajmniej w temacie psa.) Clarisso, jeśli masz jakieś praktyczne rady i doświadczenia co do karmienia, wychowania itp, to będę wdzięczna. Idę szukac nowych kałuż. Pa

Ona jest taka słodka!
Stary 2007-07-19, 08:23   #52
Wtajemniczenie

Ja nie chce nic mówić ale szczeniaki mają inną sierść:P.
A jeśli można spytać to z jakiej hodowli jest pieska i czy ma rodowód(ciekawość)?
Możesz zamieścić fotki?
Stary 2007-07-19, 08:28   #53
Wtajemniczenie

I polecam kupić jakąś książkę o wychowaniu psów. Wtedy jest dużo łatwiej i pomaga utrzymać psa w ryzach.
No i w wiekku 5 miesięcy trzebaby ją trymować. Czy hodowca polecił jakiegoś groomera? Czy szukacie już kogoś?(polecam to robić już, gdyż niestety czasem trzeba przebyć pół Polski )
Stary 2007-07-19, 17:28   #54
hannao
Raczkowanie

Cieszę się , że się zdecydowałaś na pieska. Jesli nie macie teraz problemów z alergią myślę, że jest naprawdę niewielkie ryzyko abyscie mieli w przyszłości.

Na dziś musisz musisz przede wszystkim porobić psu wszystkie niezbędne szczepienia i dopiero wtedy będziesz mogła z nim wychodzić na dwór ( chyba ,że masz ogródek ). Na razie aby ułatwić sobie życie naucz psa załatwiac się na na takie podkłady które się daje np dzieciom na łóżko aby w razie posiusiania nie zamoczyć go - z jednej strony jest jakać absorbująca warstwa z drugiej nieprzemakalna . W ten sposób unikniesz zniszczenia dywanu czy parkietu w który mocz wsiaka. Z poczatku połóż te podkłady z miejsca gdzie sunia najczęściej siusia a gdzy skapuje o co ci chodzi (mozesz aby jej pomóc wycierając w to siusie aby szybciej skojarzyła ) daj tylko jeden w łazience. U mnie idealnie się to sprawdza z yoreczką która czasami nie wytrzymuje w nocy.

Drugą niezwykle ważną rzeczą jest przyzwyczajenie psa do pilęgnacji. Musisz go oswoicć z czesaniem i zacznij to robić kiedy włos jest jeszcze bardzo krótki bo wtedy sunia przyjmie to bezproblemowo . Zacznij ją kapać ale w dobrym psim szamponie np Jean Pierre Hery , Ring5, KW - im wczesniej ją oswoisz z takimi czynnościami tym będzie ci później łatwiej. Nie kąp psa w ludzkich szamponach -nawet najgorszy psi jest lepszy od najdrozszego dla ludzi . Oswoj ja z dzwiekiem suszarki do włosów -podobny dzwięk ma maszynka do strzyżenia i łatwiej zniesie później zabiegi fryzjerskie.

Dobrze by było abys nauczyła się trymowania psa . Naprawdę nie jest to takie trudne a poniewaz jest pracochłonne mało który fryzjer to robi. Są takie specjalne trymery-grzebienie (niestety dośc drogie) ktorym wystarczy czesać psa raz na kilka dni i w zasadzie nie ma już potrzeby trymowania (usuwaja martwy włos i podszerstek) ale to dopiero jak sunia zacznie gubić włos czyli najwczesniej za 2-3 miesiące.

Na dziś bardzo ważna jest jeszcze socjalizacja pieska. Im więcej będzie miła "doswiadczeń" tym będzie odważniejsza i pewniejsza siebie. Zabieraj ją po okresie karencji w ruchliwe miejsca aby nabrała pewności siebie.
Oswoj ją też jak najszybciej z psami z którymi bedzie się spotykac na spacerach. Dorosłe psy bez problmu akceptują szczeniaka później znacznie gorzej a lepiej abyś nie musiała unikać pewnych psów na spacerach.

Mam nadzieje,że cię nie przestraszyłam tymi wszystkimi przykazaniami ale naprawdę nie jest to wszystko takie skomplikowane.
I jeszcze jedno pomyśl co będzie suni wolo a czego nie w przyszłości i od samego początku się do tego stosuj. Jesli nie chcesz np aby spała w twoim łóżku nie pozwól jej od poczatku "póki malutka " aby ją później z tego łózka wygonić. Pies nie zrozumie takiej logiki.
Stary 2007-07-19, 17:37   #55
hannao
Raczkowanie

Jeszcze jesli chodzi o jedzenie najlepiej od poczatku dawać dobrą karmę dla szczeniąt. Na rynku jest ich dużo wybór więc nie powinno być z tym problemu. Nie musisz już dodawać żadnych innych dodatków czy witamin a masz pewność ,że pies ma wszystko co potrzebuje. Musisz uważać aby nie dawać zbyt dużo mleka , twarożku i tym podobnych bo psy szorstkowłose są wrażliwe na przebiałkowanie . Dobrze też w dobie pcheł ale przede wszystkim kleszczy dać jakiś środek aby im zapobiec -spytaj weterynarza jak będziesz szczepić sunię.
Jesli pies nie był odrobaczany trzeba to zrobić przed szczepieniem -znowu pytaj weternarza.
Rady trochę chaotyczne ale w takiej kolejności mi się nasuwają
Stary 2007-07-19, 20:24   #56
rmiecia
Raczkowanie

Hannao i Clarissa dzięki za wskazówki. Mam nadzieję, że ogólny pogląd na "posiadanie pieska" mam - byłam u weterynarza (oczywiście była już wcześniej zaszczepiona i odrobaczona), je tylko karmę dla szczeniąt (eminent - znacie taka karmę? czy lepszy jest cesar?), mam ogródek bardzo szczelny, żadnych obcych psów, kotów ani niczego, więc jesteśmy na dworze (częściowo sprzątanie odpada), czeszę ją codziennie i wydaje się, że to lubi, bo nawet brzuszek nadstawia. Z tym samodzielnym trymowaniem to byłoby super - naprawdę można to robic samemu? i kiedy bedę mogła ją wykąpac - bo zdania są podzielone, a sunia troszke smierdzi moczem, bo z tym sikaniem w domu to jest prawdziwa jazda. Na razie jej nie kąpałam. Załączam zdjęcia
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf Microsoft Photo Editor - PIC_0087.pdf (185,8 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: pdf Microsoft Photo Editor - PIC_0088.pdf (175,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: pdf Microsoft Photo Editor - PIC_0095.pdf (207,2 KB, 26 załadowań)
Stary 2007-07-19, 21:49   #57
Wtajemniczenie

Tych karm zabardzo nie polecam. Kup najlepiej jakas z Royal Canin.
Kąpać już mozesz-byleby szampon byl delikatny i dobrze osusz psa.
Trymowac mozesz sama ale musisz mieć trymer(60-200zł). Najlepiej podjedź do groomera na pierwsze trymowania i popatrz co i jak.
Sunia ma rodowód?
A fotki załaduj z inneg programu bo sie nie otwieraja(spróbuj z Painta albo czegos w tym stylu)
Stary 2007-07-20, 06:50   #58
hannao
Raczkowanie

Smile Dot.: Pies dla alergików - proszę o poradę!!

Tych karm akurat nie znam ale nie tylko Royal jest dobry -masz kilka karm z sredniej półki cenowej które mu naprawdę nie ustępują np Chicopee, Bento a z droższych Nutro i Hills i pewnie wiele innych

Z kupnem trymera musisz uważac bo niektóre są bardzo drogie i nie spełniają swego zadania. Czy hodowca twojej suczki mieszka w poblizu. Większośc z nich sama przygotowuje swoje psy i ma niekończące się pokłady cierpliwości aby przekazać swoją wiedzę nabywcom szczeniąt. W końcu zależy im aby szczeniaki które od nich wychodzą prezentowaly się jak najlepiej. Pojedź na wystawę kynologiczną i pogadaj sobie z włascicielami westików -napewno powiedzą ci które są dla tej rasy najlepsze . Spisz dakładnie markę i symbole bo różnią się bardzo niewiele wyglądem a bardzo użytecznością. Na wystawie jest mnóstwo stoisk gdzie będziesz mogła je kupić na ogół taniej niż w sklepie.

Kapać psa możesz ile tylko zechcesz -to mit ,że psy szorstkowłose nie powinno się często kąpać -na codzień nie ma znaczenia ,że sierść jest chwilowo trochę bardziej miękka .Dla twojej suni najlepiej uzywaj szamponów dla białych psów które pozwolą lepiej utrzymać biel -wiele westików ma tendencjedo zółknięcia. Jeśli chcesz wykąpac tuż przed wystawą używasz tylko do tego celu szamponu dla psów szorstkowłosych który nie zmiękczy sierści dodatkowo są rózne spraye i odzywki które usztywniaja sierść. Nie mam doświadczenia z westikami tylko ze sznaucerami ale zasady pielęgnacji są analogiczne. Ja swoim psom myję łapy brodę i brzuch co tydzień , resztę według potrzeby.

Musisz bardzo dbać o okolice oczu , pyska i przy odbycie. Najlepiej przecierać te okolice 2 razy w tygodniu płynom zapobiegającym żółknięciom -swietnie utrzymują biel trudniej sobie radzą gdy są już silne zażółcenia - też możliwe ale jesli płyn nie ma wysuszać i niszczyć włosa trochę to trwa i trzeba to robić min. dwa razy dziennie.

Czy sunia jest rodowodowa a jeśli tak czy zamierzasz ją wystawiać. Pierwsze strzyżenie najlepiej zrobić u hodowcy albo dobrego fryzjera aby ci zaznaczyli granice do podcinania , wyprofilowali włos na glowie później zwłaszcza jeśli nie zamierzasz wystawiać możesz się pokusić aby się tego nauczyć. Trudno nauczyć się strzyc wszystkie rasy ale opanowanie jednej jest w zasięgu mozliwości większości z nas. Kupienie sprzętu to niemaly wydatek ale biorąc pod uwagę ceny fryzjerów szybko ci się zwróci a poza tym możesz to robić znacznie częściej i psiak stale wygląda wystawowo .

Generalna zasada nie szukać problemów tylko starac się patrzeć optymistycznie a to już połowa sukcesu
Stary 2007-07-20, 07:17   #59
rmiecia
Raczkowanie

Nie potrafie teraz załadowac tych zdjęc, muszę się zorientowac, jak to się robi, a teraz nie ma czasu. Moja sunia nie ma rodowodu, chociaż kupiłam ja u hodowcy. Hannao, dzięki za wskazówki co do mycia. Dzisiaj ją wykąpię. Mam szampon Hery do białej sierści. Pa.
Stary 2007-08-27, 08:02   #60
zuziunia13
Rozeznanie

Unhappy Czy przez kota mam swędzące plamki na skórze?

Mam okropny problem. Mam w domu 2 koty od roku. Również od roku zmieniłam miejsce zamieszkania. Od tego czasu mam z mężem swędzące plamki na ciele wyglądające jak po ukąszeniu komara (albo innego insekta). Pojawiają się w nocy za jakiś czas znikają bez śladu.
Już mam tego dosyć. Powoli wpadam w obsesję że w domu mam jakieś insekty króre nas wpierniczają równo.

Moje pytanie czy można od kotów zarazić się czymś co będzie miało taki objaw skórny. Dodam że koty były wzięte ze wsi. Podobno nie miały żadnych pcheł ani nic innego. Teraz wyglądają na zdrowe, są odrobaczane regularnie i niedawno (3m-ce temu) dostały na sierść spacyfik przeciw insektom.

A nas cały czas coś rąbie! Pomóżcie. Co to jest? Nie daje mi to spokoju!

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości