aborcja-zdjęcia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-21, 11:57   #31
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi
Re: aborcja-zdjęcia

paula78 napisał(a):
> dla mnie zarodek to nie dziecko .

Zarodek to nie dziecko?? Czy uważasz że na tych zdjęciach są zarodki??!! A wiecie o tym, że przeprowadzano badania nad tym i już zarodki odczuwają ból i to silniej niż dorosły człowiek! /wiadomo-już wtedy gdy wykształca się układ nerwowy/a co dopiero w pełni wykształcony mały człowieczek!
Z jednej strony racja gwałty, niechciane ciąże, są sytuacje w których owszem...ale...
Ile ludzi marzy o dziecku ile kobiet mogło te dzieci urodzić i dać szczęście innym!! /Mówie tu oczywiście na temat tych zdjęc a nie co by było gdyby/.
Zaraz rozpęta się burza tym temacie ale każdy ma swoje zdanie to jest tylko moje. I niestety raczej nic nie zmienimy.. i nie ma się co kłócić

Wiecie co wnioskuję z toczącej się dyskusji? - usunąc bo przecież może być molestowane/patologiczne/chore(jak napisała Chetah -bez nerek/skatowany 3 latek (Paula78)/zostanie utopione/zostanie na smietniku/......I jaki wniosek?
Ja jestem święcie przekonana, że większość tych zabiegów była niekonieczna! Niektórzy traktują to jako to formę "antykoncepcji" poprostu koleżanka w liceum 2 razy usunęła ciążę bo stwierdziła ,że nie chce mieć dzieci!! Bez komentarza słów mi brakuje!!
Stary 2005-01-21, 12:01   #32
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Kasiu -zgadzam się całkowicie

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:04   #33
manolita
Zakorzenienie

Chce mi sie wrzeszczec!!!!!!!!! Wszystko mnie boli, chce plakac, ale nie potrafie, jak dla mnie to za duzy wstrzas.
To sa tylko zdjecia, a jak przerazajace to musi byc w rzeczywistosci?! Kazdej kobiecie, ktora zdecydowala sie na swiadome, niepotrzebne zabicie swojego dziecka, powinno sie pokazywac ich cialka!!!! Kara powinna spotkac wszystkich ktorzy biora, brali i beda brac udzial w tym zafajdanym procederze!!!
Dla mnie czlowiek zaczyna istniec od momentu zaplodnienia.
Dlaczego ludzie nie szanuja nowych ludzkich istnien?
Przeraza mnie to wszystko, pewnie do konca dnia, albo i jeszcze dluzej nie bede mogla myslec o niczym innym.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:07   #34
madana
Zakorzenienie

Nikt nigdy nie może wymagać od kobiety bohaterstwa,czyli np. urodzenia dziecka z gwałtu itp.Możemy się przerzucać argumentami o kalekich narodzonych dzieciach,dzieciach porzuconych,bitych,gwałco nych,dzieciach,które mogły być wspaniałe i mądre,ale nie dostały takiej szansy,bo matki dokonały (z różnych powodów)aborcji. Wiem,że sama nie zrobiłabym tego,ale też nie potępiam kogoś,kogo dramatyczna sytuacja zmusiła do takiego czynu.Absolutnie nie do przyjęcia jest natomiast dla mnie sytuacja:aborcja jako środek antykoncepcyjny(imprezka, przygodny chłopak itp.),po to ma się rozum,by go używać.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:16   #35
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

Rossi napisał(a):
> Ja jestem święcie przekonana, że większość tych zabiegów była niekonieczna! Niektórzy traktują to jako to formę "antykoncepcji" poprostu koleżanka w liceum 2 razy usunęła ciążę bo stwierdziła ,że nie chce mieć dzieci!! Bez komentarza słów mi brakuje!!

Ale nie tobie to oceniac. Kazdy z nas ma prawo [dzieki bogu] do decydowania o wlasnym losie i o losie wlasnego ciala. Jezeli twoja kolezanka tak stwierdzila, to jej sprawa, jej sumienie, jej moralnosc. Nie mozna wszystkich naookolo lepic na swoje podobienstwo. Na szczescie kazdy z nas jest inny i ma prawo decydowac o sobie.

Ja chore dziecko na dzien dzisiejszy bym usunela. Dziecko z gwaltu rowniez. I to jest moja decyzja - nawet jesli mi pokaza jeszcze 1000 takich zdjec, ze 4 filmy, to zdania nie zmienie - bo z mojej strony bylaby samolubnosc i myslenie o sobie. Warto tez pomyslec o przyszlym zyciu tego nienarodzonego dziecka...to powinno byc najwazniejsze w naszym postepowniu, a nie tylko ja i ja..[bo ja sie zle czuje z tym, bo mi sie to nie podoba, bo ja chce, zeby dziecko sie urodzilo i mialo godziwa smierc..]

Cheetah
cheetah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:19   #36
PATIS_79
Rozeznanie

GG do PATIS_79

ja myślę, że pokazywanie ciałek nienarodzonych dzieci matkom, które dokonały aborcji nie byłoby już potrzebne...taka kobieta sama ma później wyrzuty sumienia i myśli, że jednak może mogła zrobić inaczej, na pewno po nocach długo długo jeszcze śnią jej się małe ciałka i ta chwila przed zabiegiem i wiele z nich nie może się otrząsnąć po takim przeżyciu i na pewno potzrebują wsparcia osób bliskich bądź długiego leczenia u psychologa, ale większość wstydzi się o tym mówić i musi się sama z tym faktem bolesnym dla siebie uporać...
nie mówię, bo na pewno również zdarzają się kobiety, które cieszą się ze swojej decyzji i nie mają żadnych wyrzutów sumienia...ale to ich sprawa, ich życie...jeszcze raz powtórzę
Stary 2005-01-21, 12:20   #37
rzastin
Zakorzenienie

Re: aborcja-zdjęcia (i kościelne filmiki)

paula78 napisał(a):
> a ja jestem za aborcją ,zdjecia pokazywał ksiązna religi w szkole średniej -klasyczne zagranie kościoła.
>
Tak, mojej młodszej siostrze wymsknęło się kiedyś, że katechetka puszczała im jakiś dziwny film, o wyrzucaniu dzieci do kosza. Więcej nie musiała mowić, a w sumie to nie chciała, wydaje mi się, że te dzieciaki nie wiedziały o co chodzi, a wstydziły sie zapytac kogoś dorosłego.
Po tym, jak to usłyszalam, miałam ochotę iść do szkoły i zrobić karczema awanturę. Powiedziałam o tym rodzicom, ale oni nie zamierzali interweniować, a szkoda. Taka indoktrynacja wyrządziła dzieciakom sporo krzywdy i to nie był jedyny przypadek tego typu, bo stosuje sie takie metody na wielu "lekcjach" religii.

Wg mnie pokazywanie takich zdjęć w momencie rzeczowej i merytoryczne dyskusji na temat aborcji to zwykła manipulacja, bo to oczywiste, że nikt sie tym nie zachwyci. Aborcja to zło czasami konieczne i aby nie pogłębiać i tak tragicznej sytuacji kobiet, powinno się ją przeprowadzać legalnie, w ludzkich warunkach, a kobieta powinna byc pod stałą opieka lekarza i psychologa.

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-01-21, 12:34   #38
Mariqa
Wtajemniczenie

cheetah napisał(a):
> Ale nie tobie to oceniac. Kazdy z nas ma prawo [dzieki bogu] do decydowania o wlasnym losie i o losie wlasnego ciala. Jezeli twoja kolezanka tak stwierdzila, to jej sprawa, jej sumienie, jej moralnosc. Nie mozna wszystkich naookolo lepic na swoje podobienstwo. Na szczescie kazdy z nas jest inny i ma prawo decydowac o sobie.

No, ja to odebrałam w kontekście anarchii- róbmy co chcemy by nam, naszemu ciału było dobrze!
Wiesz, ja nie krytykuję i nie oceniam-ale mam swoje spostrzeżenia- tu chciałabym zaznaczyć, że kobieta decydująca się na zabieg nie wystawia swojego ciała na krzywdę, a decyduje o krzywdzie dziecka, decyduje o jego ciele
>
> Warto tez pomyslec o przyszlym zyciu tego nienarodzonego dziecka...to powinno byc najwazniejsze w naszym postepowniu, a nie tylko ja i ja..[bo ja sie zle czuje z tym, bo mi sie to nie podoba, bo ja chce, zeby dziecko sie urodzilo i mialo godziwa smierc..]
No właśnie to tak nie do końca- myślenie o przryszłym życiu-chodzi o ciąże z rozmysłu, a nie przypadku? Ale przecież są inne alternatywy? Kobieta wpadła? i to jest sposób na załatwienie przyszlości dziecka? Można dać szanse, ze znajdzie gdzieś rodzinę,która zapewni lepsze warunki- temu się poświęcić.
Chory płod? a jak wymyślą antidotum?
Znam mnóstwo dzieci niepełnosprawnych, z padaczką, rozszczepem i DPM- są szczęśliwe, bo znalazły dobrych rodziców- nigdy się nie spotkałam ze zdaniem, ze lepiej byłoby te dziecko zabić jako płod... Taki wyrzut wynikałby chyba z nieumiejętności znalezienia celu w życiu
zapewniam, że postępy chorych uszczęśliwiają tak samo jak postepy zdrowych dzieci
oj, ale mi się teraz zrobiło przykro
Stary 2005-01-21, 12:37   #39
nan
Wtajemniczenie

gosia napisał(a):

W takich sytuacjach są też inne rozwiązania(np. zostawić męża) W takich rodzinach kobiety same się godzą na to co je spotyka i nie wydaje mi się że gdyby miały dostęp do "legalnej" adopcji, to usuwałyby ciąże.

Kobiety mają dostęp do "legalnej" adopcji: mogą zostawić dziecko w szpitalu i zrzec się praw rodzicielskich do niego.
Kobiety godzą się na to co je spotyka? Dla mnie argument równoznaczny z takim, że kobietę zgwałcono, bo sama tego chciała.
Zostawić męża? I dokąd pójść? Za co żyć? Gdzie mieszkać? Nie pomyślałaś Gosiu, że mogą po prostu nie mieć dokąd pójść?

> > uważam ,ze kazda kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele swojej ciąży.
>
> Ja też tak uważam, ale te, które decydują się na dzieci są tego świadome zanim zajdą w ciążę i wtedy jest pora aby o tym decydować. Nie rozumiem dlaczego Twoim zdaniem kobieta ma prawo decydować o tym czy jej dziecko się urodzi czy nie???!!!
Bardzo proste: ponieważ to ona je nosi, rodzi, wychowuje, musi wykształcić, wyprowadzić na ludzi. Widzisz, czasem jest tak, że nikt się świadomie nie decyduje na zajście w ciążę, tylko po prostu w nią zachodzi. Wiem wiem - przecież są środki antykoncepcyjne, to prawda. Ale są też w Polsce małe miasteczka, gdzie jest jedna apteka i jeden lekarz ginekolog, który nie przepisze żadnych środków antykoncepcyjnych, bo to niezgodne z jego światopoglądem.
> >
> > Dlatewgo uważam, że powinno się robić coś aby niedojrzałe osoby były bardziej świadome tego co robią, a nie pozwalać im na nieprzemyślane decyzje i nieodpowiedzialne zachowania, bo potem i tak mogą sobie usunąć dzidziusia...

Tu się akurat w 100% zgadzam - ale zapewniam Cię, że są w Polsce instytucje, które zrobią wszystko, żeby nikogo nie uświadamiać pod tym względem.
> >
> >
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:47   #40
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

cheetah napisał(a):
> > Ale nie tobie to oceniac.
Napisałam przecież: "Zaraz rozpęta się burza tym temacie ale każdy ma swoje zdanie to jest tylko moje. I niestety raczej nic nie zmienimy.. i nie ma się co kłócić "

cheetah napisał(a):
> . Kazdy z nas ma prawo [dzieki bogu] do decydowania o wlasnym losie i o losie wlasnego ciala
Dzięki Bogu??!! Matko włosy mi dęba stają! NIKT NIE MA PRAWA ODBIERANIA ŻYCIA!!!I o jakim SWOIM losie??!!

Zresztą argumentów jest wiele. Rozumiem, że niektórych zmusza do TEGO sytuacja życiowa i nie potępiam tego ale sama nie zdecydowałabym się na usunięcie dziecka (już miałam okazję to "sprawdzić" na szczęście skończyło sie dobrze)!
Kiedyś rodzice ze mną rozmawiali na ten temat powiedzieli że gdyby taka sytuacja się zdarzyła, że zajdę w ciążę to mi na pewno pomogą i mam nie robic głupot. Jestem im za to wdzięczna wiem, że mogę na nich liczyć mimo iż nie byłoby napewno lekko. Nie wyobrażam sobie matki popierającej/namawiającej do aborcji!!!

P.S przecież są testy ciążowe są tabletki wczesno poronne to już chyba o niebo lepsze wyjście!!
Stary 2005-01-21, 12:48   #41
Hela_Bertz
Rozeznanie

A swoją drogą , nie przyszlo Wam do glowy , dlaczego niektórzy spokojnie godzą się na tzw. " przerwanie ciązy z gwałtu"... I jeszcze jak się na tę kwestię zapatruje się KK? Tu otwiera sie pole do baaaaaardzo ciekawych obserwacji na temat "kobiecości i jej uwarunkowań" w naszej kulturze...
Bo problem z aborcją polega na tym, że albo się o niej krzyczy, albo dokonuje i wtedy nie mówi nikomu, poza jednym , dwójką ludzi, na których się polega...Nie ma właściwie nic pośredniego...Nie ma nawet wspólnego języka do rozmowy, o ile nie chcemy, by nie przerodziła sie ona w pyskówkę...
Hela_Bertz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 12:52   #42
nan
Wtajemniczenie

Rossi napisał(a):
> cheetah napisał(a):
> > > Ale nie tobie to oceniac.
> Napisałam przecież: "Zaraz rozpęta się burza tym temacie ale każdy ma swoje zdanie to jest tylko moje. I niestety raczej nic nie zmienimy.. i nie ma się co kłócić "
>
> cheetah napisał(a):
> > . Kazdy z nas ma prawo [dzieki bogu] do decydowania o wlasnym losie i o losie wlasnego ciala
> Dzięki Bogu??!! Matko włosy mi dęba stają! NIKT NIE MA PRAWA ODBIERANIA ŻYCIA!!!I o jakim SWOIM losie??!!
>
> Zresztą argumentów jest wiele. Rozumiem, że niektórych zmusza do TEGO sytuacja życiowa i nie potępiam tego ale sama nie zdecydowałabym się na usunięcie dziecka (już miałam okazję to "sprawdzić" na szczęście skończyło sie dobrze)!
> Kiedyś rodzice ze mną rozmawiali na ten temat powiedzieli że gdyby taka sytuacja się zdarzyła, że zajdę w ciążę to mi na pewno pomogą i mam nie robic głupot. Jestem im za to wdzięczna wiem, że mogę na nich liczyć mimo iż nie byłoby napewno lekko. Nie wyobrażam sobie matki popierającej/namawiającej do aborcji!!!

To masz naprawdę fantastycznych rodziców. Nawet sobie nie wyobrażasz jak fantastycznych. Są tacy rodzice, ktorzy wyrzucają córeczkę z domu z brzuchem, żeby wstydu nie przynosiła.
>
> P.S przecież są testy ciążowe są tabletki wczesno poronne to już chyba o niebo lepsze wyjście!!

Przypominam, że tabletki wczesnoporonne są w naszym kraju zakazane, a test ciążowy raczej nie jest środkiem antykoncepcyjnym, ani żadnym innym. Nie wiem co to ma do rzeczy.
Stary 2005-01-21, 13:04   #43
Rossi
Zadomowienie

GG do Rossi

> > P.S przecież są testy ciążowe są tabletki wczesno poronne to już chyba o niebo lepsze wyjście!!
> "Przypominam, że tabletki wczesnoporonne są w naszym kraju zakazane, a test ciążowy raczej nie jest środkiem antykoncepcyjnym, ani żadnym innym. Nie wiem co to ma do rzeczy."

Chodzi mi o to że gdy istnieje podejrzenie najczęściej sprawdzamy to testem ciążowym (a kto powiedział że jako antykoncepcja!?)potem lekarz..w Polsce jest dostępny POSTINOR ale on może być stosowany tylko do iluś godzin po stosunku (78?) a typowe tabletki wczesnoporonne owszem są zakazane ale za odpowiedią ilość pieniążków stają się dostępne...tak samo jak "dostępny" jest zabieg...to na tyle.
Stary 2005-01-21, 13:15   #44
Mariqa
Wtajemniczenie

Bo przecież Helu- wiadomo, ze aborcja to niezwykle trudny temat, ciężko tak naprawdę w obecnym stanie badań prenatalnych oraz badań nad świadomością i jestestwem płodu dostarczyć twardych i namacalnych dowodów na to, że aborcja=morderstwo z zimną krwią
Dlatego ludzie wyrażający swój sprzeciw w tej mierze opierają się na katolickim światopoglądzie, bądź też na innym światopoglądzie opartym o istotę człowieczeństwa...
A reszta skłania się ku decydowaniu w oparciu o wlasne indywidualne doświadczenia i uczucia...ja się boję, ja tak wolę, ja tak cierpię, to moja krzywda, mnie jest źle, ja widziałam, jak... etc
Stąd, według mnie tłumaczenie, że "aborcja jest złem, ale czasem zlem koniecznym, bo..."
a na KK mam uczulenie, tymbardziej po ostatnich manifestacjach antyfeministycznych, to zlepek co najmniej niespójnych poglądów- nie przejmuję się zatem wcale...
Stary 2005-01-21, 13:54   #45
nan
Wtajemniczenie

Po prostu nie rozumiem co mają testy ciążowe do aborcji, ale ok zostawmy to.

Postinor jest owszem dostępny, ale najpierw musi zostać przepisany przez lekarza, a niektórym "zabrania tego światopogląd". Jak się mieszka w dużym mieście idzie się do innego lekarza, jeżeli nie...
Stary 2005-01-21, 14:01   #46
Martinaf
Rozeznanie

GG do Martinaf

Wstrzasajace sa te zdjecia...w momencie ich ogladania konczylam jesc...ledwo przeszlo mi to przez gardlo. Nie moge zrozumiec jak mozna to zrobic... przeciez to zarodki z ktorych mogly narodzic sie male bezbronne dzieci.Wiekszosc z tych zdjec pokazuje juz rozwiniete zmaltretowane plody... Uwazam, ze jesli dziewczyna zaszla juz w ciaze i wie, ze z roznych powodow sobie nie poradzi moze przeciez je urodzic, zrzec sie praw i zostawic w szpitalu(bron Boze w smietniku zawiniete folia) To chyba lepsze rozwiazanie niz zabiajnie niczego niewinnej istoty. Jest tyle par ktore z powodu bezplodnosci nie moga miec swoich dzieci... Bardzo czesto dziewczyny ktore zdecydowaly sie na aborcje borykaja sie z roznymi problemami( czytalam kiedys o dziewczynie, ktorej co nocy snilo sie malutkie smutne dziecko, ktore nie chcialo jej dac spokoju..) moge tez miec problemy z pozniejszym zajsciem w ciaze. Ja nie potrafilabym tak zrobic niewazne czy bylaby to ciaza spowodowana gwaltem czy w b.mlodym wieku. Wracajac do tego co napisalam o bezplodnych parach...mam kuzynke, ktora juz kilka razy poronila. Razem z mezem bardzo pragneli dzidziusia, wiec adpotowali maluszka. Teraz sa szczesliwymi rodzicami malego Dominiczka i prawdopodobnie juz niedlugo beda adoptowac drugiego dzieciaczka.
P.S. Przepraszam, ze tak chaotycznie ale po prostu po obejrzeniu tych zdjec jestem w szoku...

"Mężczyźni pragną być zawsze pierwszą miłością kobiety. Kobiety mają subtelniejszy instynkt — wolą być zawsze ostatnią miłością mężczyzny".
Oscar Wilde
Martinaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 14:03   #47
gosiunia82
Raczkowanie

GG do gosiunia82

nan napisał(a):
> Nie rozumiem dlaczego Twoim zdaniem kobieta ma prawo decydować o tym czy jej dziecko się urodzi czy nie???!!!
> Bardzo proste: ponieważ to ona je nosi, rodzi, wychowuje, musi wykształcić, wyprowadzić na ludzi. Widzisz, czasem jest tak, że nikt się świadomie nie decyduje na zajście w ciążę, tylko po prostu w nią zachodzi. Wiem wiem - przecież są środki antykoncepcyjne, to prawda. Ale są też w Polsce małe miasteczka, gdzie jest jedna apteka i jeden lekarz ginekolog, który nie przepisze żadnych środków antykoncepcyjnych, bo to niezgodne z jego światopoglądem.
> > >
Pomimo to nie uważam, że aborcja jest rozwiązaniem na niechcianą ciążę. Osoba decydująca się na rozpoczęcie współżycia powinna wziąć pod uwagę możliwość zajścia w ciążę i jeśli się na to decyduje to z pełną odpowiedzialnością(nie mówię o gwałtach...nie potrafię zgłębić psychiki zgwałconej kobiety i nie mam w sumie zdania o aborcji w tym przypadku)
I nie mogę znieść jak ktoś mówi o usuwaniu ciąży jako kontroli i możliwości decydowania o swoim ciele i swoim życiu. A co z życiem dziecka???
> Bardzo proste: ponieważ to ona je nosi, rodzi, wychowuje, musi wykształcić, wyprowadzić na ludzi.

No to niech o tym pomyśli wcześniej i jak nie jest na dziecko gotowa a lekarz nie chce przepisać tabletek, to niech poczeka z seksem... od tego nikt nie zginie a od aborcjii tak!!!
gosiunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 14:09   #48
mmartaa
Raczkowanie

Masz racje, powinnismy zapytac te dzieci, ktore urodzily sie bez nerek np. a ich mamy wiedzialy o tym na tyle wczesnie, zeby temu zapobiec i zeby zapobiec ogromnemu bolu jakie przezywaly w jeden jedynej godzinie swojego zycia. [przyklad z zycia, kiedy kobieta wiedziala, ze dziecko, ktore nosi nie ma chyba 3 narzadow niezbednych do zycia i umrze, gdy tylko sie urodzi - powiedziala, ze chce, zeby jej dziecko mialo chrzest, kiedy bedzie umieralo..]. Te dzieci mialy by wiele do powiedzenia...

Dla mnie wypowiedz mojej przedmowczyni jest bardziej szokujaca niz te zdjecia..

Cheetah

Zgadzam się w całej razciąglości!!!!!!!!!!
Stary 2005-01-21, 14:24   #49
_Roxi
Zadomowienie

GG do _Roxi

qrcze wiecie co ??? od nie pamiętam ilu lat aborcja jest w Polsce zakazana- co nie znaczy ,że się jej nie wykonuje - owszem napędza to kay lekarzom,bo proceder ten zszedł do "podziemia".
Aborcja to bardzo trudna decyzja dla każdej kobiety - czy nie lepiej byłoby ,żeby robiła to zgodnie z prawem a nie dokładać kolejnych wyrzutów sumienia......
poza tym napisałyście już wszystko o niechcianych,maltretowany ch,ciężko chorych dzieciach-którym można było zaoszczędzić cierpienia....nie będę się powtarzać
w Polsce nie edukuje się młodych ludzi jeśli chodzi o sferę sexualności-nawet wręcz przeciwnie - wciska się im takie kity ,że głowa boli-np.na "pogadance o sexie" w podstawówce (8 klasa) pani dr mówiła dziewczynom ,że od spermy mamy piękniejszą cerę - no comments tak właśnie wygląda uświadamianie i wychowanie sexualne w szkole,jakieś zdewociałe panie kładą ludziom głupoty dp głowy-świetnie to jest przedstawione w "sensie życia wg. Monthy Pythona"-polecam !
piszecie też ,że można urodzone dziecko zostawić w szpitalu- tylko co poem z nim ??? adopcja to nie taka prosta sprawa,masa dzieci całe dzeciństwo spędza w domach dziecka-są szczęśliwe ?? nie sądzę ! a może obrońcy życia poczętego ((kler) zamiast jeździć maybachami zaczną wspierać domy dziecka,samotne matki itd ????? chyba nie w naszym kraju-za wygodnie im się żyje
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 [']
_Roxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-01-21, 15:05   #50
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

cheetah napisał(a):
>Ja chore dziecko na dzien dzisiejszy bym usunela. Dziecko z gwaltu rowniez. I to jest moja decyzja - nawet jesli mi pokaza jeszcze 1000 takich zdjec, ze 4 filmy, to zdania nie zmienie - bo z mojej strony bylaby samolubnosc i myslenie o sobie.
>Warto tez pomyslec o przyszlym zyciu tego nienarodzonego dziecka...to powinno byc najwazniejsze w naszym postepowniu, a nie tylko ja i ja..[bo ja sie zle czuje z tym, bo mi sie to nie podoba, bo ja chce, zeby dziecko sie urodzilo i mialo godziwa smierc..]

Czy ty też jesteś kolejną próbą wyselekcjonowania idealnego dziecka? Jeżeli tak, to raczej twojej mamie się nie udało.

ETO. nie mam sił na dalsze czytanie.

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 15:20   #51
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah

Nefretete napisał(a):

> Czy ty też jesteś kolejną próbą wyselekcjonowania idealnego dziecka? Jeżeli tak, to raczej twojej mamie się nie udało.

Moja mama twierdzi inaczej i to jest dla mnie najwazniejsze, a nie twoje slowa.

Ale bardzo dziekuje ci Nefretete za tak niesamowicie przyjemny komplement.

Cheetah

p.s. Jak dla mnie EOT, niektorzy zbyt emocjonalnie podchodza do wszelkiego rodzaju prowadzonych tu dyskusji.
cheetah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 15:24   #52
nan
Wtajemniczenie

A jeżeli ma męża pijaka, pięcioro dzieci i szóste w drodze? Rozumiem, że masz na myśli młodziutkie dziewczyny i tu się z Tobą całkowicie zgadzam, powinny o tym myśleć zanim pójdą ze swoim równie dojrzałym chłopakiem do łóżka. Ale to już zupełnie inny problem.
Stary 2005-01-21, 15:31   #53
ropuszka
Zakorzenienie

Generalnie jestem aborcji przeciwna, bo sa przeciez metody antykoncepcyjne, ktore teoretycznie powinny byc skuteczne i mozna by bylo z nich korzystac, zanim pojdzie sie z kims do lozka. Niestety Kosciol, ktory jest w tym ciemnym kraju wielkim autorytetem zabrania ich stosowania i stad najparwdopodobniej znajdujemy martwe dzieci w beczkach. To chyba gorsze niz aborcja, prawda? Uwazam, ze nalezaloby edukowac mlodych ludzi pod tym wzgledem nie poprzez pokazywanie takich koszmarnych zdjec, ale przez uswiadamianie czym moze skonczyc sie seks i jak temu zapobiec. Aborcja nie jest byle czym i z pewnoscia dla kazdej kobiety jest to trudna decyzja, nawet dla tej, ktora jest w ciazy w wyniku gwaltu. Nie potepiam kobiet, ktore to zrobily. Gdybym teraz zaszla w ciaze z tym zkim obecnie jestem, to na pewno nie zdecydowalabym sie na aborcje, mimo, ze rozwaliloby to mnie i mojemu chlopakowi studia. Po prostu ponioslabym odpowiedzialnosc za swoje czyny i stara sie pokochac to dziecko, bo przeciez byloby owocem milosci. Niestety nie potrafilabym urodzic dziecka gwalciciela. Sam gwalt jest dla kobiet tak ciezkim przezyciem, ze nie moga sie z tego w ogole pozbierac, a co dopiero urodzic dziecko! Ja bym nie byla do tego zdolna. Nienawidzilabym tego dziecka i nie potrafila wychowac. Nie chcialabym tez meczyc sie przez 9 miesiecy tlyko po to, zeby oddac je do adopcji. Nie jestem bohaterka masohistka. Przykro mi, ze w naszym kraju sa ludzie fanatycznie trzymajacy sie zasad, ktore w ogole nie znajduja swojego odbicia w rzeczywistosci. A tak na marginesie to zastanawia mnie jedna rzecz: skoro zycie czlowieka zaczyna sie juz w momencie zaplodnienia, to czemu liczymy jego dni dopiero od chwili, kiedy zostal odloczony od matki (urodzony)???
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 15:38   #54
Nefretete
Zadomowienie

GG do Nefretete

cheetah napisał(a):
>Moja mama twierdzi inaczej i to jest dla mnie najwazniejsze, a nie twoje slowa.
>
> Ale bardzo dziekuje ci Nefretete za tak niesamowicie przyjemny komplement.
> Cheetah
> p.s. Jak dla mnie EOT, niektorzy zbyt emocjonalnie podchodza do wszelkiego rodzaju prowadzonych tu dyskusji.

Przepraszam.

Masz racje każdy ma prawo do własnego wyboru. Jednakże strasznie zabolały mnie Twoje słowa, że chore dziecko... a ja zbyt emocjonalnie podeszłam.

Dla mnie też EOT, literówka.

"Cisza
nic nie słychać
prócz bicia mojego serca
dzisiaj jest ta chwila
że szczęśliwa jestem nie ja

Gdyby ból co czuję
mógł uskrzydlać
byłabym już aniołem
od jutra

Gdyby ten ból co czuję
mógł rozjaśniać
byłabym w oknie twym
jak gwiazda

Dziwi dziwi dziwi
nie ziemi takie piekło
dziwi dziwi dziwi
że jeszcze dziwi mnie jak dziecko
dziwi dziwi dziwi
że jeszcze serce mi nie pękło na pół

Gdyby ból co czuję
mógł uskrzydlać
byłabym w oknie twym
cieniem anioła stróża

gdyby ten ból
mógł w wodę mnie zamienić
spadłabym juz na twą głowę
strumieniem

Dziwi dziwi dziwi
na ziemi takie piekło
dziwi dziwi dziwi
że jeszcze dziwi mnie jak dziecko
dziwi dziwi dziwi
że jeszcze serce mi nie pękło

na pół

Kayah

Cała dziś pływam w jej głosie."

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 15:49   #55
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Martina napisał(a):
> Nie moge zrozumiec jak mozna to zrobic... przeciez to zarodki z ktorych mogly narodzic sie male bezbronne dzieci.Wiekszosc z tych zdjec pokazuje juz rozwiniete zmaltretowane plody... (...) To chyba lepsze rozwiazanie niz zabiajnie niczego niewinnej istoty. (...) Ja nie potrafilabym tak zrobic niewazne czy bylaby to ciaza spowodowana gwaltem czy w b.mlodym wieku.

No widzisz TY byś nie potrafiła, nie chciała - jeżel masz pewność że dziecko było by mimo wszystko kochane i szczęśliwe - to wspaniale. Ale chodzi o to, by nikt nie decydował za INNE kobiety. Ja bym dziecka z gwałtu nie urodziła, dla mnie to jeszcze nie człowiek i nie życzę sobie by narzucano mi swoje poglądy i zakazywano mi dysponować własnym ciałem. Dlaczego płód ma być ważniejzy ode mnie?? I dlaczego tylu ludzi i kościół martwi się tylko o zarodki, a nie troszczy się o jakość życia tych dzieci? Z tą adopcją nie jest do końca tak, tzn tak było by idealnie, ale jestem w stanie zrozumieć kobiety, które NIE CHCĄ (lub nie mogą) urodzić i uważam że nikt nie ma prawa im tego nakazywać.
Co do płodów chorych, upośledzonych - tu moje zdanie jest takie, że nie zdecydowałabym się na urodzenie takiego dziecka, może się to wydawać dziwne - ale uważam że taki poród wynikałby u mnie z egoizmu, a czuję się zbyt odpowiedzialna, by skazać własne dziecko na cierpienie.

Aborcja jest oczywistym złem, ostatecznością i ogromną tragedią dla kobiety, ale sądzę, że nikt nie ma prawa dokonywać wyboru ZA NIĄ.
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 16:02   #56
ropuszka
Zakorzenienie

Dokladnie sie z Toba zgadzam Zlosnico. Kosciol oraz fanatycy zycia nienarodzonego biora pod uwage wylacznie sytuacje nienarodzonego dziecka. A nikt nie mysli o tym, co przezywa kobieta, bedaca w tragicznej sytuacji, np. po gwalcie. Wszyscy krzycza oi zyciu nienarodzonym, a nie niora pod uwage zycia, ktore juz od dluzszego czasu istnieje na tym swiecie i przezywa zalamanie psychiczne. Bol psychiczny jest gorszy od fizycznego. Aborcja jest zlym rozwiazaniem, ale sa sytuacje, kiedy powinna byc dopuszczana. Nasze prawo je uwzglednia, tyle, ze malop kto je przestrzega. Chyba, ze za grube pieniadze.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 16:56   #57
palomino
Zakorzenienie

Nefretete napisał(a):
>
> Czy ty też jesteś kolejną próbą wyselekcjonowania idealnego dziecka? Jeżeli tak, to raczej twojej mamie się nie udało.
>
heh - niesmialo tylko wspomne ze generalnie posuwanie sie do osobistych wycieczek jest powszechnie uznawane za brak merytorycznych argumentow strony 'wycieczkujacej'

i po co nam to

ps; fot nei ogladalam ale jestem przeciwna wszystkim skrajnościom - zarowno "za" jak i "przeciw" W koncu różne sytuacje po ludzich chodza, a nawet najlepszy obywatel zanim umrze z glodu pomysli o schrupaniu..kolegi /to malo estetyczny przyklad ale czasami ludzie sa w roznych sytuacjach esktremalnych i faktycznie trudno z cieplego i przyjaznego domu decydowac za nich lub co gorsza oceniac/

Stary 2005-01-21, 17:04   #58
asinek
Raczkowanie

sorry, nie przeczytam calej dyskusji - a to dlatego ze moim zdaniem tego typu dyskusje sa jalowe, jako ze nie ma wspolnego puktu - dla jednych obiekt aborcji jest przedmiotem a dla innych podmiotem i stad trudno o jakikolwiek konsens.

ja chcialam tylko o samych zdjeciach - nie, nie obejrzalam ich teraz, ale wiem o jakie zdjecia chodzi. Sa to ofiary aborcji w mocno zaawansowanej ciazy i to aborcji wykonywanej metoda prozniowa - zawartosc macicy jest odsysana pod cisnieniem, sorry za brutalnosc - po prostu dziecko jest zywcem rozrywane na kawalki. Zeby nie bylo - taka metoda jest w bardzo wielu krajach zakazana powyzej 12 tygodnia ciazy, jako niehumanitarna i niebezpieczna rowniez dla matki (mozliwosc uszkodzenia macicy). Na pewno tej metody nie mozna stosowac w Niemczech (po 12 tygodniu). Oczywiscie ze tego typu drastyczne zdjecia sa pozywka i argumentem dla fanatycznych przeciwnikow aborcji.

Jak juz wyzej napisalam - nie mam zamiaru oceniac aborcji moralnie, poniewaz jest to bardzo indywidualna sprawa. Sama nigdy bym sie na nia nie zdecydowala i wolalabym zeby jej w ogole nie bylo, zeby istnialy dobre srodki antykoncepcyjne an kazda kieszen. ale tutaj godze w interesy firm farmakologicznych . Ale narzucic moj swiatopoglad innej kobiecie nie lezy w mojej mocy. I nie podoba mi sie sztywna regulacja prawna ktora tak na prawde nikomu nie daje pozytku...

a
asinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 17:20   #59
Puny
Raczkowanie

Dziewczyny, nie chce się wypowiadać, czy aborcja jest dobrym rozwiązaniem czy nie, moim zdaniem to osobista decyzja każdego człowiaka i nic nie powinno się narzucać.Ja akurat nigdy nie dokonałabym aborcji. Ale dziwi mnie co innego: wszyscy piszą o "dramatach kobiet które dokonały aborcji"...To nie zawsze jest tak. Znam dziewczyny,które usunęły ciąże, bo "niedługo matura", "jeszcze bym chciała postudiować", "nie chce marnować sobie młodości" itp. I dla nich aborcja była tylko pozbyciem się "problemu" żeby móc znów pójśc na dyskotekę....Nawet nie wiecie jak mnie to przeraża!I ze słyszenia znam wiele takich przypadków. Ale o antykoncepcji "przed" nie pomyślały bo: "nie będe się faszerować jakimiś hormonami", "z gumką jest niewygodnie", "wstydzę się iśc do ginekologa" - a na skrobankę się już nie wstydzi!?!
Potrzeba gruntownej edukacji o antykoncepcji i zmiany poglądów jakie od zawsze narzuca nam kościół. Trzeba zacząć od siebie i najbliższych. Ja zawdzięczam to mojej Mamie, która w odpowiednim momencie zaprowadziła mnie do ginekologa po pigułki oraz jej wsparciu, bo wiem, że jeśli nawet zaszła bym w ciąże (a chcę tego dopiero za kilka lat) to zawsze mogę na nią liczyć. A dziecka trzeba od małego uczyć odpowiedzialności za swoje czyny - właśnie taki może być wasz wkład w edukację seksualną swoich dzicie w przyszłości, a wtedy może coś się wreszcie zmieni.
Puny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 17:51   #60
joannea
Zadomowienie

nan napisał(a):
> Postinor jest owszem dostępny, ale najpierw musi zostać przepisany przez lekarza, a niektórym "zabrania tego światopogląd". Jak się mieszka w dużym mieście idzie się do innego lekarza, jeżeli nie...

Dokładnie tak: Postinor jest dostępny przy duuuużej dawce szczęścia: można go kupic tylko na receptę, skutkuje oficjalnie do 72 godzin, w praktyce do 24-48 można mówić o zabezpieczeniu; mój ginekolog opowiadał mi, że "ma" jako lekarz dwójkę dzieci z postionoru własnie w 72-giej godzinie
Dlaczego mówię o szczęściu? bo byłam w sytuacji, kiedy musiałam go wziać, a nie mogłam się dostać do ginekologa od ręki, kiedy w końcu zdobyłam receptę, pani w aptece NA MIASTECZKU UNIWERSYTECKIM odmówiła mi wydania leku, bo "my tu środków poronnych nie sprzedajemy, jesteśmy apteką z zasadami". Spędziłam pół dnia biegając po lekarzach i szukając apteki bez zasad. Bez komentarza.
AHA: nie jest to środek poronny, bo on nie dopuszcza do zagnieżdżenia jaja, więc co ma się niby poronić??? Właściwe środki poronne są w Polsce zakazane, niestety.
joannea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości