![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin a tradzik
ja co prawda nie yasmin ale microgynon łykam, ale dopiero po 4 miesiacach zauwazyłam poprawe buzi, teraz tylko sporadycznie cos mi sie pojawi, kiedys prawie co dzien
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Nie jestem jakims wielkim znawca w tabletkach antykoncepcyjnych, nawiasem mowiac jestem ich zagorzala przeciwniczka, ale chcialam Wam napisac co nie co o Yasmin. Dowiedzialam sie o tym od znajomego dermatologa ktory specjalizuje sie w leczeniu tradziku. Zatem sklad tych tabletek jest taki ze po pierwsze moze wywolywac tradzik (nie chce was przypadkiem straszyc!!!) a po drugie sa to tabletki ktore sa bardziej dopasowane do potrzeb kobiet starszych ktor maja problemy z owulacja itd... Razem z nia przegladalam taka ksiazeczke gdzie byly wszystkie srodki antykoncepcyjne i polece wam Regulon lub Cilest. Chociaz ten pierwszy zawiera dodatkowo skladnik ktory nie wywoluje i hamuje tradzik.
Jeszcze taka mala dygresja ode mnie : Pamietajcie ze Yasmine to nowy produkt i nie dajcie sie nabrac na jego rewelacyjne dzialanie ![]() ![]() Pozdrawiam!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
trucizna z pewnością ![]() ![]() pierwsze z brzegu z google http://www.pfm.pl/u235/navi/199908 http://www.antykoncepcja.com.pl/Yasmin.htm Także niech doborem pigułek dla pacjentki zajmie się lekarz... aa jeszcze coś: lek, o którym mówila lekarka to Angeliq. Zawiera ten sam skladnik co yasmin, jest przeznaczony dla kobiet w wieku okolomenpauzalnym ALE MA INNY SKŁAD. Ze strony e-pacjent: Angeliq zawiera substancję aktywną drospirenon (2 mg) i estradiol (1 mg). - 1 mg estradiolu zapewnia leczenie symptomów klimakterium - 2 mg Drospirenonu – unikalny progestagen, działa na organizm jak naturalny progesteron. Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2007-01-30 o 02:30 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Marilyn nie musisz sie tak strasznie rzucac do mnie, bo napisalam tylko to co powiedziala mi lekarka. Jesli chodzi o te strony co podalas i jesli widze na poczatku taki tekst "Nowoczesna i przyjazna zdrowiu antykoncepcja hormonalna" no to sorry!!!!! nie ma takiej antykoncepcji!! Ja tylko cos zasugerowalam i jesli ktos bedzie chcial przy nastepnej wizycie u ginekologa moze z nim o tym porozmawiac.
A jesli chodzi juz o dobor tabletek przez lekarzy to na nich nie specjalnie bym liczyla bo ciekawa jestem czy komu kolwiek przed ich przepisaniem zlecil badania poziomu hormonow ![]() I juz na koniec powiedzialam na poczatku ze nie jestem ani ginekologiem ani endokrynologie ale z racji tego co studiowalam mniej wiecej oientuje sie co to sa hormony.... stad moja opinia ze zadne tabletki hormonalne sie sa bezpieczne. recept tez nie wypisuje ale po to jest to forum zeby kazdy mogl napisac chociazby co mu powiedzial lekarz , wyciagnac srednia i z tego skorzystac... Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niektóre osoby z tego forum czerpią wiedzę i te mniej zoreintowane moglyby uznac, ze to co piszesz odpowiada prawdzie. Cytat:
![]() Cytat:
antykoncepcja hormonalna nie jest antykoncepcją 100% bezpieczną, ale przy jej wysokiej skuteczności, komforcie jaki daje, przyodpowiedniej obserwacji swojego ciala, regularnych badniach korzysci przewyższają zagrożenia. Również pozdrawiam |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Do podjęcia decyzji o stosowaniu antykoncepcji w formie tabletek hormonalnych, każda z nas powinna dojrzeć sama. Co wiąże się oczywiście z poznaniem tematu, opinii lekarza i szeregiem innych prywatnych czynników.
I moim zdaniem nie potrzebne są tutaj kłótnie i spory kochane Panie... ![]()
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
ja juz mam wykupione pierwsze opakowanie yasmin i czekam, zeby rozpoczac je brac. ciekawe czy mi pomoze na tradzik? na razie na buzi mam tragedie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
A nawiązując do sporu o bezpieczeństwo stosowania hormonów to oczywiście ingerencja w gospodarkę hormonalną nigdy nie będzie super bezpieczna i każde tabletki antykoncepcyjne niosą jakieś ryzyko ale, bez przesady, miliony kobiet biorą tabletki bo to wygodne i daje pewość- Ja biorę już chyba od 3 lat (najpierw Minisistom czy jakoś tak, a teraz Yasmin) i jestem zadowolona. Oczywiście są przypadki ciężkich skutków ubocznych itp. ale po to są badania przed przepisaniem tabletek. Każdy ma indywidualne podejście do tego. Dla mnie to super rozwiązanie bo nie wyobrażam sobie współżycia z prezerwatywą albo bez zabezpieczenia, no i tabletki poprawiły mi cerę choć szczerze mówiąc nie u wszystkich dziewczyn antykoncepcja zwalcza trądzik.
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
ja osobiscie zaczne stosowac yasmin z powodu tradziku, gdyz nikt i nic nie jest mi w stanie pomoc, a moze yasmin mi pomoze, oby
![]() co do tej nowszej wersji yasmin (yasmin - 0,03 mg estrogenu) to sa tabletki yasminelle, ktore zawieraja 0,02 mg estrogenu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
no i stosuje od srody yasmin. ciekawe jak to dalej bedzie wygladalo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem co myśleć. Ja stosuję yasmin już kilka lat, wcześniej stosowałam inne pigułki, także diane35 ale nie tylko. Uważam, że badanie hormonów jest bezwględnie potrzebne zawsze przed przepisaniem jakichkolwiek pigułek i z jakiegokolwiek powodu. różne pigułki mają różne stężenie hormonów i naprawdę można dopasować te najpsze. i to wcala nie jest drogie. mnie to badanie zlecił prywatny ginekolog, badanie zrobiłam w prywatnej przychodni (ale innej niz tego ginekologa) i nie kosztowało mnie to nawet 10 zł. Więc jeśli w grę wchodzi zdrowie to nie są to żadne pieniądze. Jeżeli lekarz nie chce was wysłać za darmo to chociaż zróbcie je na własną rękę. Innym kolejnym, konieczym badaniem przy zarzywaniu pigułek jest badanie krwi na wątrobe. To też jest standardowe badanie i nie koszuje majątku. Każdy lekarz rodzinny powinien na nie wysłać bez problemu. Z resztą poczytajcie sobie ulotkę z pigułek antykoncepcyjnych i dowiecie się tego samego. Mnie na badanie na wątrobe wysłał właśnie lekarz rodzinny i przy okazji nasłuhałam się jak nieodpowiedzialni są ginekolodzy, że nie dają skierowań na te badania, bo chcą oszczędzać. Z ty się zgadzam w 1oo %.
A teraz do rzeczy, nei wiem co myśleć bo naprawdwę zaczynam czuć, że nei można ufać lekarzom. Ja mam hormony w porządku, mam problmy z cerą ale yasmin biorę żeby zabezpieczyć się przed ciążą - przede wszystkim. Nie wiem dlaczego dostałam właśnie te pigulki. Słyszałam, że firmy farmaceutyczne płacą lekarzom za przepisywanie konkretnych leków. Płacą albo dają innego rodzaju łapówki. Jaka jest prawda o tabletkach antykoncepcyjnych? nie mam pojęcia i mnie to martwi. W internecie można przeczytać wszystko: że są wspaniałe i że są zabójcze. i komu wierzyć? lekarze to samo: każdy co innego gada. jaki jest wpływ pigułek na moje zdrowie? stan cery lepszy, piersi troszkę się powiększają, nie przytyłam ale dostałam straszny celulit na nogach - kiedy odstawiam pigułki wszystko mija: cera paskudna, piersi mniejsze, celulit schodzi. mam też czasem stany oniżonego nastroju ale nie wiem czy to akurat przez pigułki. naprawdę czuje się zagubiona, a najgorsze jest to, że nie mam za bardzo alternatywy. pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Sunflowerka rozumiem Ciebie bardzo dobrze. u mnie bylo tak, ze na moja wyrazna prosbe lekarz zapisal mi yasmin, gdyz nic innego nie pomagalo na ten moj masakryczny stan cery. biore yasmin ponad 2 tygodnie i nie widze na razie pozytywnych efektow zwiazanych z poprawa stanu cery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
ja natomiast przeżuciłam się z diane35 (gdzie stan cery bardzo szybko się poprawił) na yasmine i jestem niemile zaskoczona ;/
po 1. myślałam że cera mi się polepszy-a tu narazie masakra, paskudztwo na paskudztwie;/ po 2. cellulit jak był tak jest- nic się nie zmniejszyło po 3. cena ;/ przebija chyba wszystko hehehe po 4. mam nudności i plemienia ;/ (nudności budzą mnie w nocy i nie śpię;/) po 5. zero ochoty na sex po 6. złe samopoczucie aha biorę yasmine z 3tydz. jeśli ktoś bierze dłużej to niech napisze po jakim czasie może coś sie poprawić z cerą ... Edytowane przez extasy89 Czas edycji: 2007-03-29 o 14:17 Powód: nienawiść do yasmine |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
extasy89 jeśli cię to pocieszy to ja na początku także straciłam ochotę na seks, ale po jakiś paru miesiącach zaczęło się poprawiać i wracać do normy. mnie yasmin na trądzik pomaga minimalnie przez duże M, za to celulit - tragedia. mam też złe samopoczucie i zaczynam się poważnie zastanawiać czy to też nie wina pigułek.
chciałabym wiedzieć komu można zaufać i kto naprawdę może powiedzieć, które pigułki są najlepsze, mają najmniej hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny i ja tez nie wiem co o tym wsz myslec.
Skonczylam 5 opakowanie Yasmin,przed braniem cera ok,czasem cos wyskoczylo,normalna sprawa.Niestety przed przepisaniem hormonow nie mialam robionych badan poziomu hormonow a dostalam je na bolesny okres. I po tych 5 opakowaniach: *waga w normie- WIELKI PLUS *okres-zero bolesci *piersi poczatkowo bez zmian a teraz opuchniete i bolesne i najgorsze: Cera z niemalze idealnej zmienila sie tragicznie:liczne bolesne gulki(tylko na twarzy w okolicach brody czasem pojedyncze na policzku i na czole przy wlosach).Lecza sie niemilosiernie dlugo i kazda pozostawia przebarwienie ![]() Gin podkresla ze Yasmine moga tu tylko pomoc w sprawach cery Deramtol przepisal antybiotyk i niewielka poprawa:/ Dzieczyny powiedzcie mi czy to moze byc wlasnie od hormonow?Moze jakichs mam za duzo?Slyszalam ze pojawiajace sie na brodzie wulkany sa oznaka jakichs nieprawidlowosci hormonalnych.Ja sie bardzo martwie,powinnam je odstawic?A ile po odstawieniu mozna zrobic badania poziomu hormonow zeby byly prawdziwe w sensie obiektywne?Zeby badania wykazaly jakie sa moje hormony a nie te ktore lykam?Pomozcie mi prosze ![]() a moze jakas alternatywa dla Yasmine ale zeby zawieraly ten skladnik ktory nie zatrzymuje wody w organizmie hm? POMOZCIE! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Witajcie, faszeruję się pigułkami od jakichś 6-7 lat z różnymi przerwami. Brałam juz różne: minipigułki, zwykłe, trójfazowe.... problem z syfkami pojawił mi sie 3 miesiące po odstawieniu pigułek. Cały dekolt, twarz i plecy. Jezu co to była za katastrofa. Pomógł mi dermatolog (polecam), ale i niestety powrót do pigułek. Syfki zniknęły, czasem sa mniejsze, lub większe, ale nie ma tragedii.
Przez 4 miesiące brałam yasmin, nie pamiętam, jaka była cera, ale nabawiłam się kolejnego g... Przez zimę przestałam ćwiczyć i mam tak paskudny cellulit!!! Tragedia. Za 3 miesiące ślub, podróż poślubna, plaża i moje paskudne uda Grrr. Nie wiem, czy to od tych piguł, od 2 miesięcy biorę cilest. Miałam miesiąc przerwy miedzy Yasmin, a cilestem , nie brałam nic. Rezultat w miesiąc po odstawieniu Yasmin spadło mi 7 kilo bez zbędnych wyrzeczeń. Wraz z przyjęciem cilestu waga wróciła z nawiązką i ogromny apetyt i ogromne obżarstwo;( Działanie hormonów to jakaś tragedia, jak pisała Sunflowerka piersi na plus, u mnie cera tez w miarę, ale brzemię dodatkowych kilogramów i cholerstwa na nogach ![]() ![]() ![]() ![]() Najgorsze jest to, ze nic mi nie pomaga, miesiąc chodzę regularnie na Vacu, od tyg. na fitness wróciłam, smaruje sie wynalazkami z kawy itd. tylko diety nie umiem utrzymać przez apetyt. Sorki za dygresję na wątku, ale musiałam to wylać z siebie. Odstawiłabym piguły, ale jak mnie znów wysypie na sam ślub.... Aha i wracajac do tematu po 4 miesiacach brania Yasmine na 100% mialam problemy z cerą, bo akurat byłam na nartach i mam na wszystkich zdjeciach. Tak samo długo sie goiły, nie dało sie wycisnąć. Aktualnie pojawiaja mi sie niewielkie krostki na tydzień przed okresem, i wysychają w trakcie. EDIT Przepraszam najmocniej, cilest brałam dawno temu, aktualnie od dwóch miesięcy to yeanine. Mylą mi się Sorki.
Edytowane przez Slim_777 Czas edycji: 2007-04-03 o 17:56 Powód: EDIT |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Słuchajcie, biore Yasmin juz 3 miesiac, a na mojej buzi pogorszenie... trądzik grudkowy, szczególnie - broda, policzki... Nie wiem - poczekać jeszcze, zmieniać, nie zmieniać? Bo nie chce meczyc sie z tym cholerstwem w wakacje.. a dodam, ze wczesniej nie mialam az takich problemow, cera mimo ze problematyczna, calkiem niezla..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Slim_777 no właśnie to jest najgorsze! niedość, że pigułki robią tyle złego to jeszcze się człowiek boi je odstawić, zeby nie wyglądać jeszcze gorzej. ja miałam przerwę w braniu akurat w sylwestra. jak się ubierałam na imprezę to płakać mi się chciało! sukienka z dekoldem a na nim sy na syfie, to już nie chodzi o same pryszcze, każdy por był zanieczyszczony, każdy po kolei było widać. na twarz zaczesałam włosy a dekold?! nie wiem co robić.. i tak źle i tak nie dobrze. A tobie radzę zainwestować w masaże u profesjonalnej masażystki i saune - w domu nic na to nie poradzisz, a to plus ćwiczenia może choć troche uratują twoją podróż poślubną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
podbijam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
ja uzywam około roku Yasmin, po Diane i jeanine i jestem bardzo zadwolona. Nic nie przytyłam, miesiączki krótkie i bezbolesne, piersi troszke bardziej okrągłe
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po Cileście super poprawiła mi się cera.. miałam normalnie nieskazitelna.. teraz biore microgynon i nadal sie efekt utyrzymuje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
skonczylam pierwsze opakowanie yasmin i teraz czekam na okres.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
dzisiaj kończe pierwsze opak,yasmine, cera ciut się poprawiła od ostatniego mego posta na ten temat ale czasami wyskakują mi dziwne przebarwienia na twarzy (?!) hehe a wszystkie pozostałe żale się utrzymują dodając, że często mam doły ;/ aaa bym zapomniała hehe znowu przytyłam ;/;/ a niby te tabsy nie zatrzymują wody w organizmie ;/ totalna ściema i za taką ścieme trzeba płacić o wiele więcej ;/;/;/ żenada
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
hej
![]() na wstepie dziekuję za wszytskie wypowiedzi na foram wizażu, wiele razy bardzo mi pomogły. moja dośc krótka historia z tabletkami zaczęła się pięć miesięcy temu od wizyty u ginekologa, gdzie sama wybrałam sobie tabletki...do tej pory trafiałam na samych dziwnych lekarzy, hm, zauważałam u siebie dziwne symptomy, jakby więcej owłosienia na ciele i kiepski stan cery, bywało tak, że nie mogłam bezboleśne umyć twarzy, podskórne gule na brodzie lub cziole, to właśnie to o czym pisałyście w kilku wypowiedziach...zgłosiłam się do lekarza bo myślałam,że to broń Boże PCO...pani doktor delikatnie mówiąc wyśmiała mnie...stwierdziła,że nie widziałam kobiet z owłosieniem na ciele i problemami z cerą, oczywiście przesadzam, nie ma się co martwić, ale może mi przepisać tabletki...dała mi receptę na diane 35, a że co nie co czytałam o tym specyfiku na wizażu to recepte podarłam a do pani doktor się więcej nie zgłosiłam. nie dała mi żadnego skierowania na badania ani usg, więc usg zrobiłam z własnych pieniędzy i poszłam do innego lekarza(w tej samej przychodni), ledwo spojrzał na moje usg i powiedizał,że wszytsko jest w porządku...poprosiłam więc o coś co mogłoby złagodzić objawy na twarzy, stwierdził, ze dobre są yasmin i novynette. Przepisał te drugie, brałam przez 5 miesiący(gdzieś czytałam, że poprawa może nastąpić po 3-4 miesiącach)...poprawa była minimalna, tylko na początku, teraz nadal mam problemy z cerą, może troche mniejsze, przynajmniej twarz nie boli, ale wtedy to też pojawiało się tak okresami...w każdym razie te podskórne guzy, które bola, nic sie nie da z nimi zrobić itp na pewno są objawem zaburzenia hormonów...dlatego postanowaiłam wypróbować yasmin i zaczęłam niedawno pierwsze opakowanie i ejstem niezwykle ciekawa efektów...kurczę, rozpisałam się trochę, ale chciałam też przy okazji zwrócić uwagę na stanowisko lekarzy w tych sprawach, które większośc z Was pewnie też dobrze zna...Życzę Wam powodzenia w walce o piękna cerę, tylko te, które mają z nią problemy wiedzą jakie to jest ważne dla samopoczucia. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
lol bazuje już na 2 opak. i jest naprawdę OK
![]() ![]() ![]() jaa to brzmi jak reklama hehehe zobaczymy co będzie przy 3 opak. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Ehh
![]() ![]() Jeśli ktoś wie coś na ten temat, to baaaardzo proszę o pomoc, bo nie chcę sobie zniszczyć buźki kosztem antykoncepcji.... ![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Mnie się cera nie poprawiła od tych piguł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.