|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Allegro - praktyki które bulwersują Was na Allegro.
Co mnie drażni:
Jako Kupująca: -przede wszystkim długi czas oczekiwania na przesyłkę-i w 99% przypadków to nie była wina poczty-jakiś czas temu Sprzedajacy wysłał mi towar 10 dni po mojej wpłacie,oczywiście bez żadnego wytłumaczenia.Słowo "priorytet"nabiera zupełnie nowego znaczenia:/ Jeżeli ktoś nie ma czasu wyjść na pocztę,to niech nie wystawia towaru.Jestem w stanie zrozumieć jeżeli komuś coś nagle wypadnie-ale mile widziana byłaby informacja. -brak informacji o wysłaniu towaru-o ile w przypadku dużych firm jestem to w stanie zrozumieć,bo przy duzej sprzedaży pewnie ciezko jest wszystkiego pilnować,to w przypadku osób wystawiających pojedyncze sztuki jest to trochę niefajne Jako Sprzedająca: -długi czas oczekiwania na wpłatę-ogólnie przyjęty termin 7 dni uważam za wystarczający na zrobienie przelewu-jeżeli ktoś dokonuje zakupu to liczę na to,ze ma w tej chwili pieniądze na koncie lub bedzie je miec w ciągu 7 dni.Jeżeli nie to wypadałoby zapytać wcześniej czy nie będzie to dla mnie problem jeżeli dostane pieniądze później. -brak komentarza Kupującego-nie wiem wtedy,czy przesyłka dotarła,czy wszystko z nią ok,a na maile nikt nie odpowiada.
|
#32 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez danaida Czas edycji: 2009-06-05 o 10:47 |
||
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazwyczaj natychmiast otrzymuję odpowiedź, że wszystko OK - paczka dawno u celu, ale ktoś zapomniał, bo obowiązki, bo brak czasu...itd. Ewentualnie sprawdzam jaki ktoś ma system wystawiania komentarzy - jeśli raz na jakiś czas to nie ma się czym martwić, w końcu kiedyś wystawi Natomiast jako Kupującej zupełnie nie przeszkadza mi wystawianie komentarza jako pierwsza. Według mnie nie ma to większego znaczenia jeśli ma się do czynienia z poważnym kontrahentem. Tym zaufanym wysyłam czasem przesyłki jeszcze przed zaksięgowaniem należności, ale to już zupełnie inna sprawa
|
|
|
|
|
#34 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
przy zakladaniu podałam K....i R.... xxxxx, no i założyli bez problemu
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, konto założone na Anię, a na maile odpisuje Piotr - czy coś w tym stylu. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeżeli ktoś kręci i oszukuje, to fakt używania konta przez dwie osoby może świadczyć na jego niekorzyść. I jak Cię oszukano, trzeba było napisać, że z konta korzystają dwie osoby i wtedy allegro wkracza do akcji. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, jak ja napisałam do allegro, że z konta korzystają dwie osoby, zawiesili konto allegrowiczowi.
A pisałaś, że dwie osoby korzystają z jednego konta? A dawno to było? Może zmienili zasady, może teraz bardziej pilnują? |
|
|
|
#40 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
zreszta i tak potem zmienilam je tylko na siebie bo co się okazało... że poczta nie dostarcza paczek zaadresowanych na 2 osoby... i zostały odesłane...
|
|
|
#42 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To znaczy dopóki wszystko gra, to gra, ale wyobrażam sobie sytuacje, gdy mogłoby to prowadzić do przeróżnych nadużyć. |
||
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Również czesto zaglądam na allegro i na szczęście na podróbke się nie nacielam, ale opiszę sytuację, która do tej pory mnie doprowadzała do szału. Otóż, naiwna, kliknełam na perfumy, które miały byc wysłane z Anglii. Za przesylkę w związku z czym zapłaciłam dość sporo i samej przesyłki się nie doczekałam, bo sprzedawca wyslal zwyklym listem! Na moje skargi tlumaczył mi jak (za przeproszeniem) debilowi, że w UK nie ma poleconych- to nic, że mieszkałam dość długo w tamtym kraju i wiem, że prawda jest calkiem inna
Niby zgosil reklamacje, ale ponoc jej rozpatrzenie ciągnie się miesiacami, takze w ten cudowny sposób jestem bez kasy i bez perfum |
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oraz poczta nie przyjmuje paczek gdzie jako nadawca są wpisane dwie osoby, co dla mnie było zaskoczeniem, bo adres do zwrotu jakby co jest jeden. |
|
|
|
|
#45 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() tak więc uważajcie jeśli chcecie np. wysłać prezent młodej parze bo jak napiszecie przykładowo Jaś i Kasia Kowalscy to mogą odesłać do nadawcy
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, a ja sobie właśnie parę dni temu zmieniłam tak adres do wysyłki na All. To pani w okienku taką paczkę zaadresowaną na dwie osoby ( ja i mąż) przyjmie czy nie? Bo właśnie wczoraj coś kupiłam i podałam podwójnego adresata...
|
|
#47 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale to było ho ho, wieki temu
|
|
#48 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja ceny minimalnej też nie lubię, dla mnie to kompletnie nie ma sensu. Zniechęca tylko ludzi, więc nie wiem, po co sprzedający ją stosują (zwłaszcza, że ta opcja chyba sporo kosztuje, sporo w stosunku do innych opłat za wystawienie przedmiotu). Ale licytacja od 1zł, to co innego. Czasem i tak wiadomo, że coś osiągnie swoją cenę, bo nie ma siły, żeby sprzedać znane, nowe, oryginalne perfumy za 5zł... A jak się je wystawi od wyższej kwoty, to wzrasta opłata za wystawienie CAPS LOCK mnie nie denerwuje. Już prędzej cały tekst tytułu aukcji małymi literami, w tym nazwy własne
Przygarnę Meharees Edytowane przez KasiaxQ Czas edycji: 2009-06-05 o 16:57 |
||
|
|
|
#49 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
:ro lleyes:
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#51 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do strony O mnie to uwierz mi, ze malo kto je czyta... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Do mnie wlasnie napisala dzisiaj panienka, ze spodnica ktorą jej wyslalam jest na nią za mala mimo iz rozmiar sie zgadzal. Ale panienka zerknela na metke a nie przeczytala wymiarow , ktore dokladnie napisalam w opisie. I teraz moglaby mi od razu wystawic negatywa z jakims bzdurnym argumentem, ze towar zle opisany itp. Na szczescie nie wystawiam komentarzy pierwsza, wiec mam ten atut w reku, ze w razie negatywa, wstawie jej takze negatyw za nieczytanie opisow aukcji. Cytat:
Na stronie royalmail jest napisane ile czeka sie na reklamacje, wiec zerknij sobie, aby gość cie nie oszukal..
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Licytacje. Te mnie denerwują. Zapominam o nich nagminnie i właściwie nigdy nie wygrałam takich, na których mi zależało i przypadkowo nie zapomniałam.
Podróby. NIE ZNOSZĘ! Brak kontaktu i późna wysyłka. Ale najbardziej chyba nie lubię zbyt wysokich cen. Pewnie, że sama lubię kupić tanio, a sprzedać drogo. Przyznaję. Ale stosuję zasadę: "bez przesady". Innym też zysków nie wzbraniam i nie zawiszczę. Niech im na zdrowie idzie. Ale zysk powinien pozostawać w granicach...przyzwoitości . Trudno tę granicę ustalić, jednak zdarzają się często przypadki ewidentne na pierwszy rzut oka. Nie lubię też usuwania Kup Teraz po lekturze "perełek". Tak, wiem, że dopóki ktoś nie kliknął, to zmiany są prawem sprzedającego, ale ja mam prawo tego nie lubić i nie lubię. Jeszcze ok, jeśli ktoś przez niewiedzę czy gapiostwo wystawił coś za bardzo niekorzystną dla siebie cenę. Ale jeśli wystawił za cenę przyzwoitą i zwietrzył, że może jeszcze docisnąć śrubę i bezpardonowo to czyni, to mnie wkurza. Nie lubię też podwyższania cen, po wyczuciu, że można się rozkręcić. Wiecie, gdy sprzedający wystawia jedną sztukę czegoś rzadkiego po dość wysokiej, ale przyzwoitej właśnie, cenie. Idzie mu to natychmiast. Wystawia drugą po nieco wyższej. Też mu idzie. Oj, to potem, co sztuka, to podwyżka. Ma prawo? Pewnie, że ma. Ale mnie to wkurza i już.
Sun Tzu prawie powiedział: "Jeżeli przeciwnik jest jak ziemia - bądź jak powietrze. Jeżeli przeciwnik jest jak ogień ......- sp....dalaj, bo z ogniem nie ma żartów!" Edytowane przez KomEwa Czas edycji: 2009-06-05 o 23:47 Powód: dopisek |
|
|
|
#53 |
|
Zadomowienie
|
A ja nie lubię kiedy zamiast konkretnej lokalizacji sprzedawcy jest napisane INTERNET,CAŁA POLSKA itp. Rozumiem, że sprzedający może wysłać towar wszędzie ale mi zależy żeby to było jak najbliżej mnie
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to podróby... o nie ![]() Nie lubię bardzo, gdy sprzedający nie odpowiada na pytania dotyczące przedmiotu. Od razu wydaje mi się, że myśli sobie: a co se będę d... zawracał, jak nie ta, to ktoś inny kupi bez pytań. I nie lubię jeszcze rzeczy, które obiektywnie można uznać za idiotyczne, typu: nie przyjmuję nagatywów, nie przyjmuję zwrotów (przecież, jak przyśle mi śmiecia, czy rzecz różniącą się od wystawionej, nie może liczyć na to, że się z tym pogodzę). Tak samo nie lubię władczego tonu w opisach, który daje odczuć "tego ci nie wolno, tego nie dostaniesz, na to nie licz, jak ci się nie podoba - to nara, ja tu rządzę". No!
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
mi jeszcze sie nie podoba na allegro to iz kupując dany towar na allegro-chodzi mi o kosmetyki i perfumy aby dokonac zwrotu towar musi byc nowy nieuzywany czasem w przypadku perfum nie rozfoliowany.nie chodzi mi o naciaganie kogoś poprzez oddanie uzywanej rzeczy.ale miałam taką sytuacje z jakies 3 miesiace temu ze zakupiłam podkład na all.przetestowałam go na rece i taka dziwna skorupka mi sie zrobiła;(zdziwiło mnie to więc spojrzałam na date i podkład dawno był przeterminowany.odesłałam towar z poczatku pani marudziła ze towar był uzyty itp ale potem grzecznie zwróciła pieniadze i przeprosiła
swoją droga skoro był przeterminowany to o co miała pretensje??????ze raz użyłam-dobrze ze na rece...pewnie nie bedzie go już mogła sprzedać jako nowy i nieużywany;(
|
|
|
|
#56 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie podoba mi się takie podejście do kupujących.Ja rozumiem że ktoś może dużo sprzedawać, ale mimo wszystko - kupujących należy szanować. Ostatnio kupowałam książki od bardzo aktywnego sprzedającego, miał wystawionych bardzo dużo przedmiotów, dziennie otrzymywał kilkadziesiąt komentarzy - i mimo tego - wysłał mi wiadomość o otrzymaniu wpłaty i wysyłce książek. Więc jednak się da... Cytat:
Jestem zdania że takie sprawy powinno się załatwiać na priwie aby dojść do jakiegoś porozumienia, wymiany wadliwego towaru itp, ale przecież nie zawsze się da - przecież sprzedający mógł celowo zataić informacje o wadach przedmiotu i nie chcieć uwzględnić reklamacji. I co wtedy? Wtedy kupujący wystawia negatywa i dostaje odwetowego mimo że kupujący się wywiązał ze swojej części umowy . Z tego co zauważyłam to częsta praktyka i niestety nie kupuję u takich sprzedających. Uczciwym podejściem jest wystawienie przez sprzedającego pozytywa, wtedy widzę że mam do czynienia z profesjonalnym i uczciwym sprzedającym a winą obarczam kupującego, który wolał wystawić negatywa zamiast dojść do porozumienia ze sprzedającym. EDT: Swoją drogą, przez to, że sprzedający wolą (chociaż nie powinni) wystawiać komentarz jako drudzy, osoby sprzedające podróby mają same pozytywy... Bo kupujący boją się odwetowych negatywów :/
Edytowane przez Velvet Acid Kitty Czas edycji: 2009-06-06 o 11:07 |
||
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też nie. Skoro decyduję się na sprzedaż na all muszę liczyć się z tym, że będę musiała znaleźć czas na odpowiedź na potencjalne maile, zapytania, na spakowanie, pójście na pocztę. Ogólnie - czas na zorganizowanie wszystkiego ( opis aukcji, zrobienie choćby jednego zdjęcia również). Jeżeli stwierdzam, że tego czasu nie mam - nie "bawię" się w sprzedaż na allegro.
Cytat:
Ze swojej strony - nie lubię jak nie ma zdjęć - zwłaszcza przy używanych flakonach perfum. Jeżeli ktoś pisze, że jest ubytek 10 ml i wkleja zdjęcie flakonu z netu, to mnie to absolutnie nie satysfakcjonuje
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zwykle takie maile wysyłam, ale ja też nigdy tak naprawdę dużo nie sprzedaję na raz, więc mam na to czas. Ja jednak wolę aby osoby które nie mają czasu na wysyłanie regularnych update sprzedawały i tak - z punktu widzenia kupującego to oznacza po prostu większy wybór poprzez większą ilość sprzedających Najważniejsze, żeby paczka była wysłana sprawnie - po co mi info o tym![]() Co do zdjęć - hm a jak ktoś nie ma aparatu...kilka lat temu nie miałam i też musiałam się podpierać fotkami z netu
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2009-06-06 o 11:36 |
|
|
|
|
#59 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) i mimo, że pracuję zawodowo i w chwili obecnej sama zajmuję się domem i dziećmi zawsze wysyłam kupującym informację, że pieniążki mam zaksięgowane na koncie i o wysyłce paczki. Moje przesyłki wychodzą ode mnie w tym samym dniu, co mam przelew od osoby kupującej. Wniosek z tego da się to zrobić Zresztą sama lubię być informowana na bieżąco, bo wiem wtedy kiedy mogę spodziewać się przesyłki u siebie ![]() Edit:Nie lubię bardzo, gdy nie ma podanego konta do wpłaty, a ja nie mogę skontaktować się ze sprzedającym. Czasami bardzo zależy mi na szybkim otrzymaniu zamówionej rzeczy i wtedy mnie szlag trafia Edytowane przez Kagan Czas edycji: 2009-06-06 o 11:56 |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Czasami sprzedaję któreś ze swoich flachonów na all. i w opisie stoi jak byk, że oryginał, do tego oczywiście wyraźne zdjęcie sprzedawanego przedmiotu. Wpieniają mnie wtedy maile od niedoszłych kupujących: A czy to nie podróbka? A na pewno?
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

Zazwyczaj natychmiast otrzymuję odpowiedź, że wszystko OK - paczka dawno u celu, ale ktoś zapomniał, bo obowiązki, bo brak czasu...itd. Ewentualnie sprawdzam jaki ktoś ma system wystawiania komentarzy - jeśli raz na jakiś czas to nie ma się czym martwić, w końcu kiedyś wystawi
przy zakladaniu podałam K....i R.... xxxxx, no i założyli bez problemu 

Niby zgosil reklamacje, ale ponoc jej rozpatrzenie ciągnie się miesiacami, takze w ten cudowny sposób jestem bez kasy i bez perfum

Nie podoba mi się takie podejście do kupujących.
. Z tego co zauważyłam to częsta praktyka i niestety nie kupuję u takich sprzedających.