![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomocy !!! Jak odzwyczaic malucha od pieluchy ;/
Zgadzam się, na siłę nie ma co, bo nocnik będzie się kojarzył z czymś zupełnie niedobrym. Każde dziecko dorasta do nocniczka w swoim tempie.
Mi kiedyś jedna koleżanka powiedziała, że jej córa 7-8 miesięczna już robi na nocnik!taaaa... jak ją posadziła i akurat w tym momencie jej się zachciało to zrobiła. I po co takie przechwałki? Ja się też nie wstydzę, że moja Zuzka nosi jeszcze pieluchę. Do tego musimy nocniczkowanie przełożyć, bo się rozchorowała... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy jest sens kupować taki drogi nocniczek z fisher price'a czy to jej coś pomoże czy jak ma się nauczyć, to sie nauczy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Też tak myślę. Niektóre dzieci to się nawet boją tych muzyczek. Ważniejsze będą dla niego Twoje pochwały i oklaski, ogólnie dzika radość rodziców, drobne nagrody - naklejki itp... Za jakiś czas spróbuj postawić nocnik w łazience i zawsze z dzieckiem rób siusiu. Potem jest łatwiejsze przejście na nakładkę
![]() I w ogóle się nie stresuj tymi mamuśkami, bo faktycznie, malutkie dzieci posadzone na nocnik, to siusiają bardziej przez przypadek niż z pełną świadomością.
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
no,chyba sobie daruję kupno
nakupię naklejek za "stówę" ![]() będzie zabawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Ja myślałam przez pewien czas o takim grającym nocniku, ale myślę, że Zuza potraktowałaby go wtedy jako zabawkę. Chyba lepsze będzie "przekupstwo", widzę, że ma wiele zwolenniczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
witam!!!! ja tez jestem mama córeczki która ma 2 lata i 8 miesięcy i mam ten sam problem!! Na nocnik nie chce patrzeć, a wie dobrze że tam się sika i do toalety też, ale ona nie chce !! tydzień temu zaczęła nosić majteczki i nie chce już pieluszek wyrzuciła je, ale nie chce sikać na nocnik ani do toalety, dzisiaj za to pokazała że jej się ale nie zdążyłyśmy do lecie do toalety!! Nie wiem co już robić żeby zaczęła siadać na nocnik! Bo siedzimy w domu, bo musiałabym brać ciuchy na zmianę żeby wyjść do piaskownicy!!! Tak to wszystko rozumie aż za dobrze, i od września idzie do przedszkola in ma na to 4 miesiące żeby się nauczyć!! Bo ja pracuję i zostaje mała z moją babcią i też jej tłumaczy ale i tak nie chce sikać w nocnik!!Mamy co mi radzicie!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Każde dziecko dojrzewa do tego w swoim tempie i twoje nerwy tego nie przyspieszą. To długotrwały proces. Spróbuj z nakładką, zabieraj ją ze sobą do toalety. DUżo rad tu już padło.
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Lepiej chyba dziecko od razu uczyć, że te potrzeby załatwia się w toalecie. Potem może być problem i mogą tego tak od razu nie załapać ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-13 o 09:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
czesc jestem mama 3 letniego chlopczyka od jakliegos czasu probuje nauczyc go zalatwiania potrzeb na nocnik badz ubikacje, z siusianiem nie ma az takiego problemu bo umie powiedziec kiedy mu sie chce chociaz tez nie zawsze,zato kupy nie chce wogule robic ani na nocnik ani do ubikacji tylko w majtki .po zrobieniu wola ze zrobil i zeby zmienic, tlumacze mu ze kupe sie robi do nocniczka badz ubikacji a on na to ze kupe sie robi w pieluche i co ja mam zrobic?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Mała ma 1,5 roczku.
Nie chcę zapeszać ale na razie wszystko idzie w dobrym kierunku ![]() Jak pierwszy raz udało jej się siuśnąć do nocnika, to odstawialiśmy z mężem radosny taniec gula-hula ![]() ![]() Potem komisyjnie wszyscy do wc -wylać zawartośc nocnisia ,i ona sama mogła spłukać. Podobało sie bardzo.Żadnych problemów z siadaniem na nocnik.Na razie jest tak ,ze jak ją posadzimy to siusia ,ale tak od paru dni zdarzy jej sie zakomunikować ![]() Tylko wygląda to tak,ze w potoku opowieści wtrąci zdanie-będzie kupka Trzeba byc na maksa czujnym ![]() Mam nadzieję że się małej nie odwidzi ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-05-15 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
łooooo gratuluję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
A jak to nie zadziała, to nie wiem, może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł. Cytat:
![]() Wprawdzie ostatnio moja teściowa opowiadała, że mój mąż to od 6 miesiąca sikał do nocnika, ale teściu to skomentował "taaa, zaraz będzie, że od urodzenia" ![]() ![]() ------------------ Jeszcze tak mi się przypomniało, że czasem z dzieckiem jest problem i nie chce się załatwić, bo nocnik daje mu się w pokoju czy gdziekolwiek indziej, gdzie dziecko i mama akurat są itd. a wierzcie mi, że maluch też potrafi się wstydzić. Mnie się zdarzyło w sumie zajmować 2 takich dzieci - po prostu z nocniczka korzystały w łazience i tylko tam, bo tam miały odpowiednią "intymność".
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-17 o 09:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Fajne sa niektore rady. Moje dziecko ma niecale 16 miesiecy, wiec z odzwyczajaniem od pieluchy jeszcze poczekam. Moze za 2 miesiace zaczniemy, kiedy zrobi sie naprawde cieplo. Nocnik juz mam, taki najprostszy, bez melodyjek. Spokojnie czeka w szafie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zeby nie było ![]() Ona faktycznie jakoś ekspresowo mi sie rozwija. Nawija całymi zdaniami /odmienia koncówki (na to akurat mi inni zwrócili uwage),pamięc ma słonia ![]() No ale fakt ,ze i wizualnie wygląda na starsze dziecko. Jak jestesmy np na placu zabaw ,to jej wygląd + zachowanie (zero krępacji ,chowania się za mamusią,itp ...) powoduje wytrzeszcz oczu u innych gdy mówię że ma 1,5 roku.Spokojnie dają jej 2 latka, a nawet w porywach więcej. Co do siusiania -się cieszę .Bo ja małą w domu' trzymam 'w tetrze.Więc wiadomo mniej prania(chodź ja tam lubie prać ![]() Widze ze kuma czaczę z nocnikiem ,no ale to nie jest jeszcze że sama woła. No ale ma jeszcze czas. co do tańca szaja -pamietaj musi byc baardzo rozbudowany choreograficznie i mieć ciekawe figury ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-05-17 o 10:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
ŁAJKA - Gratuluje
![]() Moje dziecko mowi niewiele. Nie wiem, czy to dlatego, ze kazdy mowi do niej w swoim wlasnym jezyku. Jest niesmiala. Nie chowa sie za mama, podchodzi do ludzi i sie do nich usmiecha, ale nie pozwoli sie dotknac osobie, ktorej nie zna. Taka pogodna, usmiechnieta, troche niesmiala dziewczynka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ale samodzielność dzieci ogólnie przejawia się na różne sposoby. "Nasza mała" może ładnie gadała ale z jedzeniem do dziś dnia jest masakra (ma 3 lata a bez karmienia nie ma jedzenia... to znaczy ona niby "sama je" ale tak na prawdę to się bawi, paprze i nic nie zjada...), a np. mojego męża chrześnica, która jest mniej więcej w tym samym wieku nadal prawnie nic nie mówi, ale już od roczku jadła sama i wsuwała wszystko elegancko, nawet ryż potrafiła zjeść czy rosół z makaronem (w sensie, że sobie z nabieraniem ryżu widelcem/makaronu łyżką radziła pięknie). Co dziecko, to inne talenty ![]() Ale sikaniem za 1,5 roczku to mi zaimponowała twoja córcia ![]() Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-17 o 10:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Wiesz. Co mama to opinia. Dla mnie to nie jest problem.Uważam ze są zdrowsze.Nefrolog mnie w tym bardziej utwierdziła ,no może to jej wieksza zasługa niż moja.Długa historia.W każdym bądź razie u mnie to juz nawyk -wchodze do domu daję tetrę i majtasy.Pampery na noc i spacery.ZERO odparzeń i jakich kolwiek problemów ze skórą
Ja to w ogóle dziwak i ..ciemniak.Tak tak Tetra,szklane butelki ,zero danonkówi, actimelów .... ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-05-17 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-17 o 11:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
No w koncu Danone musi brac skads pieniadze na reklame, a to sie dzieje kosztem czegos. Natomiast male i dosc dobre zaklady, typu Dagny, upadaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
u mnie jest tak ze moja coreczka ma teraz rok i 7 miesiecy, jestem z niej bardzo dumna bo od miesiaca chodzi bez pampersa, nawet juz na spacery
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja pracujac rok temu w Żłobku, miałam do czynienia z chłopczykiem, który mając 3lata uczył się dopiero chodzic bez pieluszki... i który również potrafił wstrzymywać dość długo mocz. Zesikał się parę razy, siadając na nocnik płakał. Jak u nas [tj w Żłobku] nei chodził w pieluszcze to niestety po weekendzie przychodził w pieluszce spowrotem. :/ Nasza praca szła na marne. Uwierzcie mi, że dzieciom w pieluszkach jest niewygodnie! Dzieci muszą się kilkanaście razy zesikać, żeby zrozumieć. Jeśli zesikają się [mimo iż na dywan] to nie można krzyczeć na dziecko, bo ono wtedy się wycofuje i spowrotem chce pieluszki.. Nocnik musi być na widoku dla dziecka. Trzeba pochować z widoku pampersy i inne pieluszki, usunąć z pokoju "przewijak". Dzieci są sprytne i to one ustawiają rodziców. Dla dziecka w wieku 2-3lata pampers staje się ciężarem...
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Witam U nas juz tydzien minął jak idzie nauka sikania jest już blizej niż dalej, pieluchy sa juz dawno wyrzucone!! A kupilam jej deske na ubikacje z kaka i pomogło , zaczeła wołac już ze jej sie chce siku i chodzimy do kaki, ale jeszcze brakuje nam wyczucia sekundy ale juz jest coraz lepiej!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
to i ja dolacze do grona odpieluchowywania
![]() bosheeee to najgorsze co moze byc ![]() moja corka ma 2 lata i 2 mc uznalam ze juz najwyzsza pora sie za to zabrac.. na pazdziernik mam termin porodu drugiego dziecka wiec jesli nie wezme sie za to teraz to bedzie to dopiero kolo 3 lat bo nie bede miala ani czasu ani cierpliwosci po porodzie. Zreszta czekalam do lata jak bedzie bardzo cieplo by mogla biegac po domu w majteczkach ale poniewaz od kilku dni corka nie chce chodzic w pieluszce uznalam ze chyba zaczyna kumac co nie co.. od kilku dni sama sciaga spodnie i pieluche i nie chce w niej chodzic... nakladka na sedes to zlo konieczne sadza tam tylko zabawki... na nocnik juz predzej ale dluzej niz 5 min tam siedziec nie chce, chyba umie trzymac mocz... bo pol dnia nie nasikala do majtek, dopiero po zupie nie zdarzylam ja posadzic. Potrafi kontrolowac zwieracze bo jak widzialam ze chce kupke... mowie ze musi usiasc na nocnik to nagle wstrzymala sie z "robota" bo bala sie zrobic na nocnik. juz nie chcialam jej stresowac wiec jak widzialam za pol godziny znow chce kupke dalam jej spokoj i zrobila w pieluche mam nadzieje ze uda mi sie ja jakos nauczyc... nie wiem co robic ze spacerami, bo nie syganlizuje jeszcze sama ze chce siku albo wola ale nie zrobi... zakladac pieluche???czy blisko domu sie trzymac i w razie co wrocic ja przebrac??? na noc musze zakladac bo w nocy siusia..
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
Ray, może pieluchomajtki, które zakłada się jak majteczki, a są chłonne? W domu bawełniane, a na noc pieluchomajtki.
My w pewnym czasie wyrzuciliśmy ze słownika słowo pielucha i była tylko mowa, że mała nosi majteczki ![]() Powodzenia! ![]() Moja córka-2,5 roku - trzyma cały spacer, bo oczywiście zaczyna jej się chcieć siusiu, jak jesteśmy w kawał drogi od domu. Ale trzyma. Nasi znajomi poszli na żywioł i nawet kładli synka (2 latka) na noc w bawełnianych. Było oczywiście zabezpieczone specjalną folią. Zrobił siusiu, może 2 razy w nocy, a potem zaczął kontrolować.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2010-05-18 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny potrzebuje pomocy!!!
synek w lipcu skończy 3 latka - nie woła siku i panicznie boi się nocnika czy sedesu!!! wszyscy patrzą na mnie jak na jakąś złą matke i mówią że powinnam sadzać go na nocnik jeszcze jak nie miał roczku - wtedy akurat do jakiegoś 1,5 jego roczku cały czas byłam z nim w szpitalu więc o nauce siadania na nocnik nie było wtedy mowy. teraz ani książeczki, opowiadania, historyjnki, plansze z nagrodami i tym podobne nie pomagają ![]() od kilku miesięcy w dzień chodzi bez pampersa jednak do spania mu zakładam i jak wychodzimy z nim z domu. jak nasika do majtek przeczekam chwilke może zacznie mu wreszcie przeszkadzać jednak on mógłby tak latać przez cały dzień. jak przyuważyłam moment kiedy chciał kupe posadziłam go na nocnik a on z wielkim płaczem ściskał pośladki i nic nie zrobił, wieczorem dopiero jak kładłam go spać z pamperstem wtedy dopiero się załatwił. ręce mi już opadają bo już nie mam pomysłów jak mam go przekonać, krzyczeć nie krzycze, karać nie karam, tłumacze i tłumacze, może rzeczywiście to coś ze mną jest nie tak skoro nie potrafie go takiej czynności nauczyć ![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
akpinki ja tu wiele nie pomoge bo sama dopiero zaczelam corke uczyc nocnika... lacze sie w bolu jedynie
ale np z tym ze panicznie boi sie nocnika i sedesu... to bylo tak z moja corka.. o deske na sedes moglam zapomniec a na nocniku ktory miala nie chciala siadac i wolala ze ja pupa boli jakos nie pasowal jej ten nocnik..w koncu jakos odzalowalam kase i kupilam ten z fisher price... taki stoleczek i mala nim zachwycona... tzn nie protestuje i dlugo na nim moze posiedziec problem mam jedynie taki ze nie chce do niego nic zrobic, siedziec ok siedzi ale zrobic nie.. potrafi 3-4 h trzymac siusiu. i nie zrobic na nocnik tylko jak jej zaloze majtki to gdzies pozniej naleje w gatki... nie wiem co robic czekac i probowac az zalapie?? jesuu juz bym chciala by wola siusiu zeby sie sama nauczyla najlepiej ![]()
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziecko jest gotowe do treningu czystości ok 18 miesiąca życia. A jak potrzymasz noworodka nad nocnikiem, to fartem też pewnie w końcu tam nasika. Nie słuchaj głupot. Widocznie Twoje dziecko jeszcze do tego nie dojrzało. Robisz wszystko, jak trzeba. Poczytaj opisane tu rady, może coś akurat zadziała. Zabierasz go ze sobą do toalety? Może obserwacja, jak robią to rodzice, oswoi go z tym trudnym tematem. Słuchaj głosu własnego dziecka i za tym głosem podążaj. Ono jest najważniejsze. Więcej cierpliwości.
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.