smaczne sosy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-02, 19:17   #31
jujka
Rozeznanie

Dot.: Sosy pasteryzowane w wekach

fajny przepis. mam tylko pytanie- ile tego keczupu trzeba do tej salatki dodać??
jujka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 20:01   #32
keira24
Zadomowienie

Witaj Jujko

Dajemy z mama 4 duze ketchupy (2 lagodne i 2 pikantne). Ale ich ilosc zalezy od Ciebie. One nadaja juz smak tej salatce.

Pozdrawiam serdecznie.
keira24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 23:53   #33
Krakusia
Przyczajenie

Ja podstawowy sos pomidorowy do zawekowania robię tak:

1/2 kg pomidorów (bez skórki), 1 słoiczek 30% przecieru pomidorowego "Pudliszki", 2 cebule, 4 łyżki cukru, 1/2 szkl oleju, 4 łyżki octu 10%, 1 główka posiekanego czosnku, 1 łyzeczka "pieprzu Cayenne", odrobine czarnego pieprzu mielonego , 4 łyżki wody, 2 łyżeczki bazylii suszonej, sól do smaku (ok 1 łyżki) i czasami koper i inne zioła (prowansalskie, tymianek...)

Pomidory i cebule kroje w kostke i dusze na oleju z wodą, pod koniec dodaje reszte składników i zagotowuje. Ten sos wzbogacam różnościami: ok. 2 kg obgotowanej pokrojonej fasolki szparagowej, marchewke, albo paryka albo cukinia albo dynia....lub wszystkiego po trochu po wymieszaniu wszystkiego kosztuje (ew. doprawiam) i wkładam do słojów i pasteryzuje 15 min.
Z tego wychodzi mi ok. 7-8 słoików 0,4 l
Przepis ten pisze z głowy i sosy te robie "na oko", ale zawsze smakują wybornie. W zimie wzbogacam je duszonymi pieczarkami lub mięsem lub niczym i polewam tym ryż.
Krakusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 13:01   #34
sonja1
Rozeznanie

GG do sonja1
Dot.: Sosssssy do Spagetti

Dzisiaj ten sosik jadłam z ryżem ale do spaghetti tez może być.
*Podsmażyłam na oleju okrojony w kosteczkę schab, około 30 dag
*Schab wrzuciłam do garnka, na patelnię wlałam trochę oleju i zeszkliłam na tym pokrojoną w piórka 1 cebulę.
*Do zeszklonej cebuli wrzuciłam pokrojoną w kostkę 1 paprykę czerwoną i 1 zieloną, poddusiłam aż straci zapach surowizny. I wrzuciłam do gara, do schabu.
*Podlałam gorącą wodą, na oko tak z 1/2 szklanki, przykryłam i wstawiłam na mały gaz.
*No i oczywiście przyprawy, trochę soli i zioła prowansalskie.
*Po pół godziny duszenia (coś ten schab nie chciał mi zmięknąć) dodałam rozgniecione pomidory z puszki razem z sokiem, znów przykryłam i dusiłam aż sos będzie miał gęstą, aksamitną konsystencję. Doprawiłam do smaku solą i cukrem.
sonja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 13:05   #35
sonja1
Rozeznanie

GG do sonja1

Moja mama zawsze wekuje leczo, ale wegetariańskie, bez kiełbasy, mięsko dodaje już przy odgrzewaniu. Do ryżu i do świeżego chleba w styczniu to coś pysznego.
sonja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 04:52   #36
Agrafka :)
Raczkowanie

Dot.: smaczne sosy

Najprostszy sos Śmietana i serek topiony na patelnie, podgrzewać do czasu aż serek się rozpuści
Jeśli tańczyłem to aż do zatracenia. Dałeś mi wino, wypiłem je do dna, a butelkę rzuciłem w twarz światu.....Na główce od szpilki tańczą dla mnie anioły. Jakże więc, spodobałem się Wam? Do gustu przypadłem ?
Agrafka :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-19, 17:32   #37
DJ_cZaRnA
Raczkowanie

GG do DJ_cZaRnA

A poleccie jakis fajniutki przepis na sosik czosnkowy. Uwielbam namietnie czosnek.
Myslalam nad zmieszaniem majonezu i wycisnietego czosnku, lub majonezu,jogurtu naturalnego i czosnku ale moze wy macie jakies inne sposoby.
DJ_cZaRnA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-09, 19:43   #38
aaneczka
Zadomowienie

Dot.: Re: smaczne sosy

Cytat:
Napisane przez libra.a Pokaż wiadomość
Bardzo prosty i smaczny śmitanowo-pieczarkowy:
pieczarki pokroić i podusić na maśle, nawet troszkę przysmażyć, do tego dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem, doprawić pieprzem i solą, podlać wodą i niech trochę pobulgoce. W tym czasie wymieszać kubeczek śmietany z płaską łyżką mąki i jakąś jarzynką (ja dodaje ziarenka smaku), tak, żeby ta śmietana nabrała smaku i nie była za mdła. Dodać śmietanę do reszty i wymieszać.
Nie podaję ilości pieczarek, bo zawsze robię na oka, ile mi się chwyci, ale myślę, że 8-10 sztuk to minimum, bo się kurczą .
Pysznie smakuje z ryżem i kurczakiem.
Smacznego.
Dziś zrobiłam ten sos i... pyszny . Mój mężuś też chwali i już mi tu planuje, kiedy znów mu ugotować .

aaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 03:11   #39
dagirll
Wtajemniczenie

Nie podaje proporcji ,bo można wg uznania.

A oto moj sos do Spaghetti :

Przysmażam cebulke na oleju (nie lubie oliwy z oliwek nadaje specyficzny zapach i posmak) dodaje mieso wołowe mielone ,troche soli ,pozniej dodaje puszki pomidorow najlepiej pudliszki ,sol ,pieprz ,bazylia ,czosnek (dla mnie lepsze sa kostki knorra niz swieży ) zazwyczaj łyzeczke przecieru pomidorowego ,czesto jest zbyt kwasne ,wiec dodaje cukru troche ,czasami slodka papryke(odrobine) i gotuje na malym ogniu z godzinke ,zeby bylo dobre musi troche odstac.Zauwazylam ,ze na drugi dzien jest smaczniejsze.Dodam jeszcze ,ze zawsze jak mam wrazenie ,ze czegos mi jakby brakuje ,dodaje czosnku i okazuje sie wlasnie tego brakowalo.Proste i przepyszne.Wszyscy sie zachwycaja moim spaghetti ,chwale sie i polecam

dagirll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 03:17   #40
dagirll
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DJ_cZaRnA Pokaż wiadomość
A poleccie jakis fajniutki przepis na sosik czosnkowy. Uwielbam namietnie czosnek.
Myslalam nad zmieszaniem majonezu i wycisnietego czosnku, lub majonezu,jogurtu naturalnego i czosnku ale moze wy macie jakies inne sposoby.

Wlaśnie taki pieprz ,sol ,czosnek ,jogurt+majonez ,jest najsmaczniejszy moim skromnym zdaniem ,ale slyszalam ,ze nie ktorzy robia tak :

majonez, smietana ,czosnek ,oregano ,sol ,pieprz i łyżeczka soku z cytryny...Osobiscie nie probowalam tak i jakos ta cytryna mnie przeraza w smietanie i majonezie..Sama dodalabym do tego sosu "prostego" moze troche szczypiorku..

dagirll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 12:04   #41
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Właśnie zrobiłam sos z cukini i papryki świetny do dań z ryżu i ziemniaków.
Zajrzyjcie do mojego blogu tam podałam przepis i umieściłam zdjęcia.
Tutaj jedynie wkleję jedno zdjęcie żebyście mogły zobaczyć o co chodzi.

Ja ten sos wkładam do słoiczków ,a w zimie jak znalazł

Jeżeli będzie taka potrzeba to i tu zamieszczę przepis
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sos5.JPG (39,9 KB, 21 załadowań)
MÓJ BLOG
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 14:02   #42
Marcepsien
BAN stały

Dot.: Sosssssy do Spagetti

Super pomysły na sos pieczarkowy ze śmietaną! Wypróbuję chyba do obiadu dziś, bo akurat zalega mi kilka pieczarek w lodówce
Marcepsien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:34   #43
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DJ_cZaRnA Pokaż wiadomość
Sos czosnkowy najprościej: jogurt naturalny (używam Zott bo jest gęstszy niż Danone czy Bakoma) mieszam z majonezem (tylko Winiary, inne są zbyt rzadkie) w proporcji 1:1. Do tego 2-3 ząbku czosnku polskiego (ostrego), sól, pieprz i ewentualnie dodatki: zioła, bazylia, oregano itp.
U mnie "produkuję" go na potęgę. Używamy go do pizzy, kanapek, obiadu (nugetsów)
Smacznego!

A do sosów na ciepło do obiadów mam podstawowy przepis tzw. bazę:
-pół litra wywaru drobiowego
- pół szklanki śmietanki 18% słodkiej
- 1-2 łyżek mąki
Do tego można dodać wszystko: musztardę, koncentrat, koperek, zioła, chrzan i oryginalny sos gotowy!

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2012-06-27 o 19:37
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości