![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sosy pasteryzowane w wekach
fajny przepis. mam tylko pytanie- ile tego keczupu trzeba do tej salatki dodać??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Witaj Jujko
![]() Dajemy z mama 4 duze ketchupy (2 lagodne i 2 pikantne). Ale ich ilosc zalezy od Ciebie. One nadaja juz smak tej salatce. Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Ja podstawowy sos pomidorowy do zawekowania robię tak:
1/2 kg pomidorów (bez skórki), 1 słoiczek 30% przecieru pomidorowego "Pudliszki", 2 cebule, 4 łyżki cukru, 1/2 szkl oleju, 4 łyżki octu 10%, 1 główka posiekanego czosnku, 1 łyzeczka "pieprzu Cayenne", odrobine czarnego pieprzu mielonego , 4 łyżki wody, 2 łyżeczki bazylii suszonej, sól do smaku (ok 1 łyżki) i czasami koper i inne zioła (prowansalskie, tymianek...) Pomidory i cebule kroje w kostke i dusze na oleju z wodą, pod koniec dodaje reszte składników i zagotowuje. Ten sos wzbogacam różnościami: ok. 2 kg obgotowanej pokrojonej fasolki szparagowej, marchewke, albo paryka albo cukinia albo dynia....lub wszystkiego po trochu ![]() Z tego wychodzi mi ok. 7-8 słoików 0,4 l Przepis ten pisze z głowy i sosy te robie "na oko", ale zawsze smakują wybornie. W zimie wzbogacam je duszonymi pieczarkami lub mięsem lub niczym i polewam tym ryż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sosssssy do Spagetti
Dzisiaj ten sosik jadłam z ryżem ale do spaghetti tez może być.
*Podsmażyłam na oleju okrojony w kosteczkę schab, około 30 dag *Schab wrzuciłam do garnka, na patelnię wlałam trochę oleju i zeszkliłam na tym pokrojoną w piórka 1 cebulę. *Do zeszklonej cebuli wrzuciłam pokrojoną w kostkę 1 paprykę czerwoną i 1 zieloną, poddusiłam aż straci zapach surowizny. I wrzuciłam do gara, do schabu. *Podlałam gorącą wodą, na oko tak z 1/2 szklanki, przykryłam i wstawiłam na mały gaz. *No i oczywiście przyprawy, trochę soli i zioła prowansalskie. *Po pół godziny duszenia (coś ten schab nie chciał mi zmięknąć) dodałam rozgniecione pomidory z puszki razem z sokiem, znów przykryłam i dusiłam aż sos będzie miał gęstą, aksamitną konsystencję. Doprawiłam do smaku solą i cukrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Moja mama zawsze wekuje leczo, ale wegetariańskie, bez kiełbasy, mięsko dodaje już przy odgrzewaniu. Do ryżu i do świeżego chleba w styczniu to coś pysznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Dot.: smaczne sosy
Najprostszy sos
![]() ![]()
Jeśli tańczyłem to aż do zatracenia. Dałeś mi wino, wypiłem je do dna, a butelkę rzuciłem w twarz światu.....Na główce od szpilki tańczą dla mnie anioły. Jakże więc, spodobałem się Wam? Do gustu przypadłem ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
A poleccie jakis fajniutki przepis na sosik czosnkowy. Uwielbam namietnie czosnek.
Myslalam nad zmieszaniem majonezu i wycisnietego czosnku, lub majonezu,jogurtu naturalnego i czosnku ale moze wy macie jakies inne sposoby. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Re: smaczne sosy
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Nie podaje proporcji ,bo można wg uznania.
A oto moj sos do Spaghetti : Przysmażam cebulke na oleju (nie lubie oliwy z oliwek nadaje specyficzny zapach i posmak) dodaje mieso wołowe mielone ,troche soli ,pozniej dodaje puszki pomidorow najlepiej pudliszki ,sol ,pieprz ,bazylia ,czosnek (dla mnie lepsze sa kostki knorra niz swieży ![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wlaśnie taki pieprz ,sol ,czosnek ,jogurt+majonez ,jest najsmaczniejszy moim skromnym zdaniem ,ale slyszalam ,ze nie ktorzy robia tak : majonez, smietana ,czosnek ,oregano ,sol ,pieprz i łyżeczka soku z cytryny...Osobiscie nie probowalam tak i jakos ta cytryna mnie przeraza w smietanie i majonezie..Sama dodalabym do tego sosu "prostego" moze troche szczypiorku..
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie zrobiłam sos z cukini i papryki świetny do dań z ryżu i ziemniaków.
Zajrzyjcie do mojego blogu tam podałam przepis i umieściłam zdjęcia. Tutaj jedynie wkleję jedno zdjęcie żebyście mogły zobaczyć o co chodzi. Ja ten sos wkładam do słoiczków ,a w zimie jak znalazł ![]() Jeżeli będzie taka potrzeba to i tu zamieszczę przepis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Dot.: Sosssssy do Spagetti
Super pomysły na sos pieczarkowy ze śmietaną! Wypróbuję chyba do obiadu dziś, bo akurat zalega mi kilka pieczarek w lodówce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie "produkuję" go na potęgę. Używamy go do pizzy, kanapek, obiadu (nugetsów) ![]() Smacznego! A do sosów na ciepło do obiadów mam podstawowy przepis tzw. bazę: -pół litra wywaru drobiowego - pół szklanki śmietanki 18% słodkiej - 1-2 łyżek mąki Do tego można dodać wszystko: musztardę, koncentrat, koperek, zioła, chrzan i oryginalny sos gotowy! Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-06-27 o 19:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.