![]() |
#31 | |
DOMator
|
Dot.: Niezadowlone z wyników matury
Cytat:
![]() Po roku przerwy i po namowach dziewczyn z pracy złożyła papiery na dwie uczelnie. Moim zdaniem wcale nie straciła roku. Ma ponad pół roku stażu w urzędzie, zdobyła doświadczenie i wpis w CV, a teraz, kiedy ma już jakiś pomysł na życie wybiera się na studia. To przykład na to, że niezdanie matury, albo przerwa w nauce to nic strasznego. Trzeba wykorzystać ten rok dobrze. Poszukajcie dziewczyny jakiejś szkoły dla siebie, próbujcie zdać poprawkę z matury jak najlepiej, zróbcie kurs jezykowy, prawo jazdy, staż, wyjedźcie gdzieś na work&travel lub coś w tym stylu, a za rok na studia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tylko pod warunkiem, że faktycznie przeznaczy rok na przygotowanie się do poprawki, zdobycie doświadczenia, podjęcie decyzji, a nie całkiem zrezygnuje z dalszej nauki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
JA mam podobna sytuacje jak ta dziewczyna. Nie zdalam matury ale mam poprawke.. zamierzam zdac w sierpniu.obecnie jestem na stazu.A od pazdziernika bede sie uczyc dalej w szkole policealnej.Nie bede siedziec i plakac przeciez ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Tegoroczna maturzystka i takie byki?
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie czy z takimi wynikami ang 88 % , polski 71 % , historia sztuki 82 % no i historia rozszeżona 48 % dostane się na kulturoznawstwo , historie sztuki albo socjologie na śląskim ?? Bo z tego co wiem praktycznie kazdy jest niezadowolony, z histy naliczylam sobie okolo 90 % wiec jak dostałam wyniki to sie zdziwilam niezle bo tylko 48 % boje sie ze nigdzie się nie dostane
![]()
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() poszukaj może jest forum tej uczelni i tam zapytaj, ludzie będą bardziej zoorietowani ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zamiast tak wyliczać wejdźcie na stronę uczelni która Was interesuje podliczcie sobie ile macie punktów rekrutacyjnych na dany kierunek (uwaga na każdy są inne przeliczniki) i porównajcie z ubiegłorocznymi progami. Progi będą pewnie obniżone w tym roku ale nie jakoś wybitnie na to nie liczcie że ze 110 punktów zrobi się 65. I to jest jedyna odpowiedź na wasze wątpliwości.
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a no i nie na każdej uczelni są statystyki z zeszłego roku na stronie i żeby znaleźć jakiekolwiek informacje trzeba pytać i przeszukiwać fora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- A co ja tylko robię błędy .... !!!!!!!!!! Kazdy niech pilnuje siebie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
maszyna, nie człowiek
|
Nie bulwersuj się! Każdy ma prawo zrobić błąd, ale w niektorych postach strasznie się wynosisz, jakby pójście do szkoły policealnej, poprawa matury i dopiero studia były dla Ciebie poniżeniem (takie odniosłam wrażenie, gdy przeczytałam: "(...) ale ja nie chcem isc do szkoły policealnej phi (...)" ). Nie każdy musi studiować, może Tobie jest to pisane dopiero za rok czy dwa?
Po technikum tez możesz iść do takiej szkoły, albo zrobić jakiś kurs pracując jednocześnie, co będzie przecież dobrze wyglądać w CV. PS. A błędy świadczą o oczytaniu człowieka, a oczytanie o jego inteligencji. No chyba, ze pragniesz iść na studia "chómanistyczne" i w takim kierunku się rozwijać (a może "zwijać" ).
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2009-07-03 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu poszłabym do szkoły policealnej. Przynajmniej miałabym jakiś dokument, kolejną szkołę skończoną - a nuż ta wiedza zaprocentuje na poprawce matury czy egzaminie na studia? Poza tym - nie warto iść na studia na siłę, "bo tak wypada". Blokuje się miejsca tym, którzy chcą. Edytowane przez larva Czas edycji: 2009-07-03 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studiuja : - bo tak trzeba -dla papierka -dla imprez studenckich ![]() -dla ideii studiowania(co nie jest tym samym co uczenie sie) -a jeszcze inni dla pobytu w akademiku ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale tak naprawdę są i policealne na naprawdę dobrym poziomie, które cieszą się lepszą opinią niż studia o tym samym kierunku (np. w szpitalu w naszym mieście dużo chętniej przyjmują ratowników medycznych techników po policealnej niż licencjatów po zwykłych studiach (konkretnej uczelni), bo ci z policealnej mają ich zdaniem dużo lepsze przygotowanie praktyczne i doświadczenie ![]() Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2009-07-03 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
maszyna, nie człowiek
|
Ilona, dokladnie to mam na myśli
![]() ![]()
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smutne..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Masz rację, sama wystawiasz sobie świadectwo.
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Hmm no fakt nie chcem isc do byle jakiej pracy moze pojde do tej szkoły policealnej albo na staz jak beda mieli kase na nie a ja nie jestem po LO tylko po technikum wiec jak zdam egzamin to bede miała zawód :P
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Ja widzę , że ty lubisz się czepiać i takich dużych byków nie robię zresztą znam troche osób które nie mają zaświadczeń z poradni i robią błędy więc nie wytykaj mi błędów ty też napewno nie jestes idealny a jak tak myślisz to jesteś próżny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
maszyna, nie człowiek
|
My się czepiamy bo płaczesz ze wszystko "takie, śmakie i owakie", a nawet języka polskiego nie znasz. Jest takie powiedzenie - "za wysokie progi na twoje nogi".
A zaświadczenia z poradni to porażak - mam dysleksję i prowadząc zeszyt z dyktandami przez podstawówkę oraz czytając dużo ksiażek praktycznie ją wyeliminowałam - tlyko czasem w nerwach zdaży mi się coś zapisać fonetycznie. Pomyśl, może jeszcze nie jest za późno na ćwiczenia ![]()
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czepianie? Raczej smutna refleksja; wszyscy narzekają, że matura trudna, progi wysokie, zadania z kosmosu itp. a ja widzę, że nie trzeba nawet dobrze znać polskiego, by ją zdać. Szkoda, bo niecałe 100 lat temu konieczna była znajomość łaciny i greki, by w ogóle myśleć o maturze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama jestem takim przykładem. Do matury pouczyłam się może z 5 godzin łącznie,w roku szkolnym uczyłam się w miarę systematycznie,ale też nie jechałam na 5. Z angielskiego do końca latałam poprawiać. Mama modliła się,żebym zdała maturę ![]() A Ci najlepsi ledwo pozdawali. Chociaż trafiła się jedna dziewczyna,która nie zdała geografii chociaż miała same piątki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
fakt, żeby mieć bardzo dobre wyniki i to z rozszerzonych nie wystarczy wiedza ![]() u nas wiele osób nadrabiało obczajaniem kluczy, żeby wiedzieć, jakich odpowiedzi się spodziewać i dopasowywać się pod to... no i udało im się a już żeby w ogóle zdać to wystarczy pokombinować i pomyśleć, trochę postrzelać i zdane ![]() ![]() ale to juz temat na osobny wątek bo moznaby pisac i pisac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
kurcze ja tez jestem nie zadowolona :/ celowalam wysoko - myślałam o biotechnologii i wecie, a tu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
maszyna, nie człowiek
|
W sumie to był dla mnei koszmar - jak bylo dyktando to zawsze pani kazala potem jeszcze kartkówkę z regułek napisac. Z dyktanda dop, a z kartkówki piątka. Powiedziala mi, że jestem zdolna i zebym to ćwiczyla (moj brat tez dyslektyk i zwalczyl problem) no i zalozylam zeszyt gdzie robilam dyktanda, albo rpzepisywalam po ileśtam razy wyrazy, w których zrobiłam błąd na sprawdzianie na przyklad. Trochę to pracy wymagało, ale udalo się problem w dużej mierze wyeliminowac.
Szkoda tlyko, ze wiekszosc dzieci ma rodziców, któzy sądza, ze lepiej niech dziecko biega cały dzien kolo bloku, zamiast poświęcić pół godzinki wieczorem na przepisanie tekstu z książki czy zrobienie dyktanda, co w wielu przypadkach pomaga ![]()
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem matura dziesiejsza to cos na chybil/trafil jednym sie uda, drugim nie.. mysle ze moje wyniki sa tez feketem tego ze 3 miesiace spedzilam w szpitalu w klasie maturalnej heh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Naprawdę wyniki są kiepskie, a Twój stoi wysoko, więc nie martw się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Mam do Was takie pytanie-mam nadzieję, że nadaje się do tego tematu-jeśli zdajecie za rok maturę z jakiegoś przedmiotu, to deklaracje składacie już we wrześniu, czy można to zrobić w lutym? No bo w końcu próbnych matur absolwenci pisać nie muszą (nawet nie wiem, czy mogą), więc uwzględnianie ich już na jesieni nie jest chyba tak konieczne, jak uwzględnianie uczniow mających dopiero zdawac maturę po raz pierwszy. A rozplanowywanie miejsc, sal itd. (czyli wszystkie sprawy organizacyjne) dotyczące matury właściwej odbywa się po złożeniu deklaracji ostatecznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.