![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bez rozgrzeszenia?
Cytat:
![]() w skrócie: albo przyjmij to co daje ci kosciol w 100% albo zmień religie. innego wyjścia nie ma nie można mieć ciastka i zjesć ciastka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Moim zdaniem, najważniejsze, abyś postępowała w zgodzie z tym, co dyktuje Ci Twoje wlasne sumienie. Z antykoncepcji rezygnować nie powinnaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
witam, moim skromnym zdaniem nie ma co roztrząsać tej sprawy na forum, tylko znaleźć odpowiedź "u źródła" - skontaktuj się z jakimś rozsądnym spowiednikiem, może spróbuj z chłopakiem specjalnych rekolekcji dla par. I może to banalne, ale pomódl się, porozmawiaj z Bogiem, powiedź mu o swoich rozterkach, wyżal się. Być może z czasem będziesz żałowała, ale nie tego, że kochałaś się z ukochanym, ale że nie poczekałaś na to jak Bóg udzielił wam błogosławieństwa, że nie poczułaś się najpierw z narzeczonym połączona duchowo. Co to zabezpieczenia, mam nadzieję, że znajdziesz na drodze mądrego przyjaciela, który pomoże Tobie się z tym zmierzyć. Trzymam kciuki i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
no dokladnie. racja.
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Wiesz co jest najlepsze. Że religia katolicka to w gruncie rzeczy bardzo trudna religia, restrykcyjna, wymagająca wiele od uczestników życia Kościoła, a zarazem taka powszechna. No.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Hultaj - tak to prawda. Ja nie zgadzalam się z zasadami. Chce stosowac antykoncepcje, nie czczę dziewictwa, mam inne poglądy więc od kościola odeszlam. Po co mam męczyć siebie, udawać. Księża pewnie tez wolą mieć garstkę prawdziwych wiernych niż rzesze która w kościele udaje a na zewnątrz robi wszystko czego nie powinna.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=katolicy to jest dość obszerny temat
![]() |
![]() |
#37 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
fajnie, a całe mnóstwo osób nie odchodzi i nikt mi tylko nie wmówi za to, że trzymają się surowych restrykcji. Nie wierzę, i kropka. To mam na myśli. Więc ja nie widze powodu namawiania koleżanki do rezygnacji z czegoś z czego rezygnowac nie chce. I tyle.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-04 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Sensu stricte jeśli ktoś jest katolikiem to powinien przestrzegać zasad narzuconych przez KK. Ale nie znam osobiście osób [może poza duchownymi, a i tam znajdą się wyjątki - a jest ich tak dużo, że chyba nie można nazwać ich wyjątkami
![]() Nie wiem, czy powinnam przedstawiać swoje zdanie i radzić co powinnaś robić w tej sytuacji, bo nie kieruje się w życiu żadną religią i uważam ich ogólne założenia za coś negatywnego. Jednak chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie kierować się swoim sumieniem (i być hipokrytą), no i cierpliwie czekać na reformacje kościoła w sprawie antykoncepcji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
witam,
no coż jesli jesteś katoliczka przez duze K jak to sama napisalas ,to raczej nie powinnas stosowac antykoncepcji ,czy mieszkac z facetem.to sie wzajemnie wyklucza ( powinnas byc na anty z antykoncepcja i sexem ) z tego co mi wiadomo ksiadz udziela rozgrzeszenia parom ktore mieszkaja ze soba, uprawiaja sex ale maja zamiar sie szybko pobrac.. w zasadzie ja nie rozumiem zasad koscioła,,wierze w Boga ale np z antykoncja sie kompletnie nie zgadzam..a w tzw RULETKE WATYKAŃSKĄ nie wierze.. odchodzac od tematu nie rozumiem, nie zgadzam sie tez ze sprzeciwem KK dotyczacym sztucznego zapłodnienia...( bezsens) nie rozumiem dlaczego KK jest przeciwko eutanazjii.. wogole nie rozumiem polowy zasad...
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Jak wyżej. Trzecie wyjście: wierz w Boga, ale nie poddawaj się zasadom żadnej religii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biorąc ślub kościelny jako osoba niewierząca (jako świadek - nie wiem jak to się fachowo nazywa ) trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że zgadamy się na to by nasze dziecko było wychowane w wierze katolickiej. W moim wypadku, gdy jestem przeciwniczką narzucania dzieciom wiary rodziców to mur, grób, kaplica - białej sukni nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo Bóg zdecydował o powołaniu człowieka do życia i tylko Bóg ma prawo to życie odebrać ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
in love with life
|
Cytat:
A poza tym Bog to nie Kosciol. Mozna wierzyc w Boga nie chodzac do Kosciola.
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Jestem dosyć mocno obeznana z zasadami KK ponieważ od lat interesuję się tematem a moje odejście od Kościoła i wiary było w pełni przemyślane i to setki razy. Natomiast co do wychowania dzieci w duchu katolicyzmu to postanowiłam, że skoro mój małżonek tak nalegał na ślub kościelny (mimo, ze sam jest taki katolik jak z koziej d...py trąba, ostatnio do spowiedzi i komunii był przed ślubem, a za chwilę będziemy mieli 2-gą rocznicę ślubu) to niech sobie dzieci w wierze katolickiej wychowuje, nie zabraniam.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-07-04 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! Dom posprzątany, TŻa zaopatrzyłam w prowiant, poszedł do pracy, a ja mam chwile czasu na wizaz
![]() Wszystkim Wam bardzo dziękuję za odpowiedzi!! Kurcze, tak o tym myślę i nie wiem... może ja za młoda jestem żeby to wszystko zrozumieć... Ogólnie tematy religii bardzo mnie interesują (może dlatego, ze przez dłuuuugi czas byłam z baptysta [przy czym jak kiedyś rozmawiałam z księdzem i mu o tym powiedziałam- to od razu stwierdził, ze mam go zostawić, bo należy do sekty itp], moja przyjaciółka jest świadkiem Jehowy, a ja sama- no, wiadomo). W każdym razie- przestaję tak kurczowo trzymać się tej chęci bycia za wszelką cenę prawdziwą katoliczką. Niektórych zasad KK po prostu nie jestem w stanie przyjąć i uznać za właściwe. Tylko znów trapi mnie coś takiego, ze może jestem po prostu za słaba, żeby to przyjąć.. Chyba jednak wolę być słaba niż żyć w zakłamaniu i niezgodnie z własnym sumieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.kkbids.episkopat.pl/dokum...malzenstwo.htm Jeśli KK uważa małżeństwo za mieszane, gdy katolik wiąże się z osobami: 1. z nieochrzczonymi (przeszkoda zrywająca); 2. z ochrzczonymi poza Kościołem katolickim; 3. z osobami, które formalnym aktem odstąpiły od Kościoła katolickiego; 4. z osobami, które wprawdzie nie odstąpiły od Kościoła formalnym aktem, ale deklarują się jako niewierzące; 5. z niepraktykującymi. I dalej, nakłada te same zobowiązania, na tego, co oficjalnie wystąpił z kościoła jak i nego tego, co nie: 77. Osoba, która formalnym aktem odstąpiła od Kościoła (por. n. 72, 3), a chce zawrzeć małżeństwo ze stronę katolicką, winna złożyć zobowiązanie, że nie będzie przeszkadzała współmałżonkowi w wypełnianiu praktyk religijnych, a także, że nie będzie przeszkadzała, by wszystkie dzieci zostały ochrzczone i wychowane w Kościele katolickim (formularz V). Te same normy należy zastosować do tych, którzy: 1. uważają się za niewierzących lub ateistów; 2. wprawdzie nie formalnie, ale praktycznie i publicznie odstąpili od Kościoła, tak że faktu tego odstępstwa nie da się ukryć; 3. trwają notorycznie w cenzurach kościelnych; 4. ostentacyjnie nie praktykują. Możliwe, że czegoś nie doczytałam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-07-04 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz rację wracajmy do głównego tematu - przepraszam autorkę za off top ![]() EmlissilmE, a co na to twój parter? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
in love with life
|
Naprawde?? Ciekawe to. Ja nie wiem czy wezme slub koscielny, ale jesli juz to wlasnie tez planuje bezczelne klamstwo (TZ chce slub koscielny) i sie tak zastanawiam czy oni ot tak sobie pytaja czy moze bawia sie w jakies podchody (czyli: jesli nie mieszkacie razem to gdzie kazde z was mieszka, itp). Moglabys napisac cos wiecej na ten temat?
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-07-04 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do drugiej czesci- 1.jezeli czlowiek lezy w śpiaczce od np 20 lat,nie ma mozliwosci go wybudzic i przy zyciu trzyma go TYLKO respiratowa jego mozg juz nie pracuje..to KK nakazuje trzymac go pod respiratorem i kropka,ale tak naprawde ten czlowiek bez respiratora by umarł( w chwili odłaczenia ) czyli ratuje go tylko dalece posunieta technika medyczna przecież wola Boga jest taka zeby zeby juz odszedl.. 2.KK jest kategorycznie na NIE co do zapłodnienia in-vitro,DLACZEGO?? dlaczego KK jest przeciwny powstaniu nowego życia ???, skoro juz mamy możliwośc to zrobic??? tu tez wykorzystajmy technike medyczna... Moze taka byla wola Boga by ja wykorzystac.. zamieszalam sie w tej wypowiedzi troszke,moze ktos zrozumie o co mi chodzilo.. przepraszam za off top
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytałam to zdanie ze sto razy, jednak nie potrafię zrozumieć sensu wypowiedzi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "..dla mnie to co Kościół uważa za grzech- grzechem nie jest, no ale jestem katoliczką.." Jesteś katoliczką = uważasz za grzech to, co Kościół przyjmuje jako grzech. Twoja wypowiedź jest w stylu "jestem trochę w ciąży" ![]() ![]() ![]() ![]() Wyspowiadaj się tak: "Proszę księdza, należy wyspowiadać się z grzechu jakim jest seks przedmałżeński. Osobiście nie uważam, żeby to był grzech, NO ALE jestem katoliczką przecież -dlatego wspominam, że to robię. Wcale a wcale nie żałuję tego co/jak robię i nie zamierzam tego zmieniać, jednak wiem, że po tych słowach nie uzyskam rozgrzeszenia, dlatego zaraz wyklepię tę formułkę.. jak to było?..aha! "...żałuję....postana wiam się poprawić..". I po tym nastąpi magiczne: "puk puk". ![]() ![]() Jeszcze jedno pytanie -dlaczego tak bardzo się boisz, że nie dostaniesz rozgrzeszenia za coś co nie jest grzechem? (według Ciebie) PS Jestem wegetarianką. Nie uznaję jedynie zakazu spożywania mięsa -tak bardzo je lubię! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale urodzenie dziecka z nieuleczalną śmiertelną choroba jest bezpośrednim zagrożeniem życia dziecka w tym wypadku więc to nie jest takie znowu jasne w przypadku autorki - to, że dziecko urodzi się ze śmiertelną chorobą dla mnie jednoznacznie oznacza że w jej wyniku umrze czyli to dokładnie jest możliwa śmierć dziecka w wyniku zapłodnienia - bo właśnie z tego faktu wynika przejęcie przez dziecko choroby dalej - są zdolni do aktu, mogą mieć potomstwo a jednak posiadanie potomstwa zaskutuje tym co napisałam wyżej czyli zagrożeniem życia dziecka... to naprawdę nie jest takie jasne niestety btw - co do religii... podejrzewam, że największą wadą kaolicyzmu jest właśnie jego powszechność - prkatycznie nikt nie zgadza się z nim do końca ( nie mówię o księdzach tlyko zwykłych Kowalskich), każdy ma jakieś ale jednemu nie pasuje zakaz eutanazji innemu zakaz in vitro jeszcze innemu nie chce się śmigać non stop do kościoła i tak naprawdę mamy wielką kasiastą machinę nie prawdziwych katolików... i gdzie tak naprawdę ta religia ? Cóż mniejsze regili choć mniejsze to pewnie wiernych mają stosunkowo więcej bo chociaż są szczerzy w swoim wyznaniu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Doktryna kościoła katolickiego liberalizuje się z czasem. Ten sam kościół palił na stosie za herezje np. Albo ojcowie kościoła (św Tomasz z Akwinu św Augustyn) uważali kobietę za zło wcielone służące do reprodukcji. Najmądrzejszą rzecz powiedział nam katecheta w liceum. Mamy postępować tak jak dyktuje nam nasze sumienie bo ono jest obrazem woli Boga w nas. A kościół musi wiekami do liberalnych posunięć dojść. I tyle w kwestii religii.
![]() |
#58 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
a juz nigdy w zyciu nie uznam antykoncepcji za grzech a z drugiej strony jak zwykli ludzie maja brac przyklad z np ksieży-skoro ci maja kochanki,dzieci i alimenty..i tlumacza sie tym ze czlowiek jest przeciez grzeszny!!!!!!! i wszystko jest ok,tak? ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
bardzo ladna wypowiedz ,podoba mi sie ![]()
czy tam bedzie lepiej ci? zostan tutaj zostan ze mną, pomóż mi. Edytowane przez aga24zuzia Czas edycji: 2009-07-04 o 16:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.