![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Slub z obcokrajowcem - organizacja
Cytat:
to moze moje miejsce www.chotynia.pl ??skoro na lini warszawa krakow? poczytaj sobie watek o polecanych lokalach, i gratulacje dla nowej PM na wizaz.pl ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
My postanowilismy ,ze slub cywilny wezmiemy w Irlandii an dopiero koscielny w Polsce( w Polsce wymagaja ogromnej iloci dokumentow jezeli slub konkordatowy, oficjalnych tlumaczen wszystkich dokumentow narzeczonego, tlumacza na slubie w kosciele itd itp..... Jezeli chodzi o slub koscielny, to musicie udac sie do ksiedza i on wam wszystko wyjasni. ty musisz miec swiadectwo chrztu i bierzmowania z twojej parafii w Polsce.DO cywilnego tylko przetlumaczony akt urodzenia. Nam pozostalo pare tyg.... ![]() ![]() jak cos sluze rada ![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Dzieki Dziewczyny!
Rybkie, Chotynia wyglada imponujaco ![]() Bbaa - dzieki za info, teaz to juz jestem calkiem "confused". Slyszalam gdzies, ze jesli pan mlody sklada przysiege po polsku to nie musi byc tlumacza. Jezeli chodzi o nauki przedmalzenskie, to mozemy sie udac do jakiegokolwiek kosciola w Irlandii? Dopytam ksiedza wtedy co i jak dokladnie. Gdzie macie przyjecie weselne w Polsce? Dziewczyny, macie jaies rady jak to wszystko zgrac na weselu tzn.zeby wszyscy wszystko rozumieli i sie razem bawil . Mam taki koszmar, ze sie sala podzieli na pol i beda dwa male wesela... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
udajcie sie do ksiedza w waszej parafii i on wam powinien udzielic wszelkich informacji na temat slubu konkordatowego. Jesli chodzi o nas,nam ksiadz tutaj jak i w Polsce poradzil najpierw slub cywilny w Irl. A koscielny w Polsce,tak jest latwiej dla nas. Ze slubem konkordatowym dacie sobie rade tyle, ze trzeba sie troszke wiecej nachodzic ![]() ![]() Tlumacza przysieglego bedziecie potrzebowac przy podpisywaniu aktu malzienskiego.Nie wiem dokladnie jak jest przy przysiedze. My jeszcze nie zdecydowalismy w jakim jezyku bedzie przysiega. Nauki przedmalzenskie: nam to zajelo 1 dzien (sobota od godziny 11 do 17)koszt takiego jedniowego kursu to €120. Polecam,zobacz sobie stroneke;http://www.avalonrc.com/pre_marriage_course.html Przyjecie weselne mamy pod Krakowem. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() wlasnie poszukuje tlumacza i nijak nie idzie mi, niewielu ma doswiadczenie na takim ustnym tlumaczeniu w USC, wszyscy przysiegli glownie bizensowi ![]() ![]() co do wesela bedzie co ma byc takich podzialow sie nie uniknie moim zdaniem, licze ze zespol mi pomoze by to zmienic no i odpowiednie ilosci alkoholu ![]() Ps mysle ze taki przysiegly moze i w kosciele ale glowy nie dam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aczkolwiek gratuluję i szczęścia życzę ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
nie nie chce robic powtorki poniewaz agencja organizuje wszystko zgodnie z Twoja wizja. na tym wlasnie polega cala frajda- moge miec slub o jakim marze zaoszczedzajac sobie czasu i stresu
![]() ![]() dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia zycze. Ja mysle, ze bym sie nie bawila i nie robila slubu w Polsce (na razie nie jestem zareczona wiec mnie temat i tak nie dotyczy :P). RObicie to z uwagi na rodzine?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
ja nie robie tego ze wzgledu na rodzine tylko dlatego, ze irlandzkie wesela mi sie nie podobaja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Kajalenart
Podzielam twoja opinie, polskie wesela sa the best ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Napisze wam jak my wszystko zalatwilismy. Moj narzeczony jest Irlandczykiem, ale z Irl. polnocnej, wiec podlegamy pod przepisy UK. Od zeszlego tygodnia jestem zonka cywilna, a slub koscielny i wesele planujemu w Polsce. W sprawie slubu cywilnego poszlismy do Registrar's Office, zanieslismy nasze paszporty i akty urodzenia (moj nie musial byc tlumaczony na j. angielski i mogl byc to stary, tzn. starszy niz 3 miesiace) i od razu zostala nam wyznaczona data slubu. Dostalismy papiery do wypelnienia (tzw. marriage ceremony schedule), ktory to mielismy wyslac do nich, albo przyniesc tydzien przed slubem (pytania typu: czy bedziemy wymieniac obraczki, jaka chcemy muzyke, imiona i nazwiska swiadkow itd). Inne sprawy, jakie musielismy zalatwic: zadzwonic do ochrony City Hall, aby podac numery rejestracyjne naszego samochodu i dac im znac, ze chcemy zrobic sobie zdjecia na marmurowych schodach. Jesli chodzi o wymiane moich dokumentow, to z tego co wiem musze sie teraz wybrac do mojego USC w Polsce z przetlumaczonym aktem malzenstwa i zlozyc podanie o wpisanie go do ksiag USC (chyba ze 30zl sie za to placi), przed urzednikiem skladam oswiadczenie o tym jakie nazwisko przyjmuje, a nastepnie skladam papiery do wydania nowego dowodu osobistego. Z paszportem nie wiem do konca jak to jest, czy zanosze akt malzenstwa przetlumaczony, czy dopiero ten, ktory wyda mi polski USC... ![]() Ze spraw slubnych w kosciele: nasz ksiadz jest wyluzowany, na pytanie o nauki przedmalzenskie, powiedzial, zebym sie nie martwila, zalatwi sie (znaczy sie nie bedziemy musieli robic). Co do przysiegi malzenskiej, to ja mam powtarzac za ksiedzem, a J. bedzie czytal swoja po angielsku z ksiazeczki. Musimy przyniesc TZ-a zaswiadczenie o chrzcie i bierzmowaniu i nasz akt malzenstwa. I tyle narazie wiem, w przyszlym tygodniu bede widziala sie z ksiedzem, wiec moze jeszcze czegos wiecej sie dowiem, np. czy moglby nam dac przebieg mszy, zeby przetlumaczyc dla irlandczykow i czy moglibysmy zawrzec w ceremonii "unity candles", no i jak to bedzie ze spowiedzia (ta na dzien przed slubem) i zapowiedziami (bo Irlandczycy ich nie maja). Co do organizacji wesela, to dosc szybko nam to poszlo. Sale wiedzielismy praktycznie od poczatku jaka chcemy, zespol, kamerzyste, fotografa, florystke, cukiernika i facetke do pieczenia ciast wzielismy od znajomych, u ktorych na weselach ich uslugi nam sie podobaly. Dorozka do slubu znaleziona przez internet. Sukienka znaleziona pierwszego dnia poszukiwan, w pierwszym salonie, wisi sobie w szafie i czeka, dodatki tez juz wlasciwie wybrane. Zaproszenia w wiekszosci rozdane w czasie naszego tygodniowego urlopu, czesc bedzie wyslana. Bus zamawia mama, bo jest nauczycielka i czesto organizuje wycieczki szkolne, wiec ma kontakty z firmami przewozowymi. Jest jeszcze sporo duperelkow, o ktorych pewnie teraz zapomnialam. Ogolnie da sie wszystko zrobic na odleglosc i ja np. nie potrzebuje wedding plannera, bo mi te wszystkie przygotowania sprawiaja mnostwo frajdy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Hej!A czy jest tu ktos,kto tak jak my postanowil "rzucic sie na gleboka wode" i zdecydowal na slub konkordatowy w Polsce z calym tym lataniem po urzedach i tlumaczeniem dokumentow?Odezwijcie sie,dodajcie mi otuchy
![]()
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na wstpie gratulacje gdyz napewno juz jestes szczesliwa zonka, mam pare pytan do ciebie i bede wdzieczna jesli bys mogla na nie odpiwedziec. 1. czy bralas slub w registry office i tam juz obraczki sobie zakladaliscie czy tylko tam podpisywalas papier jakie nazwisko przyjmiesz? 2. czy dokumnety do slubu koscielnego zaltwialas przez ksiedza irlandzkiego a potem przez kurie? 3. czy jestes moze z co. wicklow? 4.czy bralas nazwisko meza czy podwojne? pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
dziewczyny czy ktoras z was slubowala z Anglikiem w Polsce? chcialabym sie dowiedziec jak wygladalo zalatwianie papierow szczegolnie certyfikatu zdolnoci prawnej do zawarcia malzenstwa. pliss pomozcie bo kota juz dosatje
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
My co prawda cywilny mielismy w uk, ale z tym certyfikatem to z tego co wiem to musicie isc do RO i tam wam wszystko wytlumacza, a jeszcze lepiej niech TZ do nich zadzwoni (moj zadzwonil i wytlumaczyli mu wszystko, podal tez im adres i wyslali nam wszystkie potrzebne formularze).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny, jak ida przygotowania?
czy mozecie sie podzielic swoimi przemysleniami n atemat nazwiska? jakie bierzecie jego czy podwojne? ja nadal nie wiem co robic moje jest typowo polskie i dlugie i skomplikowane jego typowo irlandzkie czyli z O` na poczatku, mieszkamy teraz w irl a w przyszloci Pol, mhm nie wiem.. czy maice pojecie ile kosztuje tlumacz do usc w polsce? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
ja bym brała dwa, chyba ze oba sa skomplikowane. Ja jeszcze nie wychodze za maz (mam nadzieje ze to sie szybko zmieni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja bym brala nazwisko meza, przeciez to zaden problem z obcym nazwiskiem w PL chyba? ![]() U mnie prawie ze wszystko gotowe, najwiecej klopotu sprawilo mi szukanie fajnego taniego tlumacza, bo nie ma nikogo w okolicy i musze spod Warszawy brac:/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
rybkie, zrobilam maly rekonesans i wychodzi na to ze 1 h pracy tlumacza kosztuje 100zl wiec nie jest zle plu oczywisice koszty dokumnetow.
czy wiesz moze co to jest apostille i czy dla irlandzkich dokumentow takie potweirdzenie nalezy zrobic?? pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Jestem prawie u kresu dlugiej i wyboistej drogi zwanej - przygotowania do slubu z obcokrajowcem
![]() Pare rad dla planujacych slub z Wlochem. Wezcie polskie dokumenty duzo wczesniej niz 3 miesiace. Ja mam miec slub cywilny we Wloszech a koscielny w Polsce. Pani w USC nie chciala wypisac mi wczesniej dokumentu o braku przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego, a trzeba bylo ja oklamac i wziasc go wczesniej. Nie mialabym nerwow teraz. ![]() Ale po kolei. Potrzebowalam ten dokument i akt urodzenia na druku miedzynarodowym. Dokumenty potwierdza i tlumaczy konsulat polski we Wloszech. Mimo ze to typowy dokument i znany temu urzedowi potrzebowali na jego tlumaczenie tygodnia! ![]() Potem TZ zaniosl je do swojego USC i tam lezaly 1 i pol miesiaca! Dzisiaj podpisywalismy promessa matrimonio. Taki dokument ze chcemy wziasc slub. Potem macie az 180 dni wedlug prawa wloskiego na slub! Po podpisaniu 2 tygodnie publicazione (czyli takie urzedowe zapowiedzi). Dobrze ze zgodzili sie dac nam slub cywilny zaraz po zapowiedziach 15 lipca bo mialabym problemy z koscielnym w Polsce. Nie wiedzialam ze panuje u nas zasada - najpierw slub cywilny potem koscielny! Z ceremonia w kosciele nie bedzie problemow. Ja po polsku. TZ bedzie czytal z ksiegi po wlosku. On nawet nauk i poradni nie musi robic. Ale to wszystko zalezy od proboszcza ![]() To na razie tyle z moich przygod. Pelna nadzieji ze to wszystko co moglo sie nie udac ![]() Pa, pa ![]()
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() co do tlumacza to zalezy od regionu/miasta no i czy lokalnie czy nie, jakbym miala slub w USC w Warszawie a nie w malej wiosce na odludziu to i pewnie byloby taniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Wlasnie jestem po zalatwieniu wszystkich formalnosci do slubu konkordatowego. Jesli chodzi o apostille to wydaje mi sie ze to zbedny wydatek. Urzedy wymagaja tej pieczatki tylko wtedy jesli wydaje im sie ze dokument jest podejrzany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja wybralam slub cywilny we Wloszech a koscielny w Polsce bo mialo byc latwiej i szybciej.
Tak podpowiadaly rozne osoby na forach internetowych i pan z konsulatu w Rzymie. Gdybym tylko wziela dokumenty wczesniej mialabym faktycznie bez nerwow zalatwione wszystko, a tak ![]() Ale juz duzo za nami. Bilety na lot na cywilny kupione i tu niespodzianka. 2 dni temu szukalam polaczenia Katowice lub Krakow - Rzym na 15 lipca. I co jest najtansze? ![]() Lot. ![]() ![]() I za bagaz nie place dodatkowo. I osoby powyzej 60 maja taniej. Tylko godziny nocne tego lotu ![]()
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Ja dawno nie odwiedzalam watku, bylam ciut zajeta przygotowaniami do slubu z moim Iryskiem. Strasznie duzo czasu zajelo nam szukanie sali przez internet, ale w koncu sie udalo, pojechalismy, zobaczylismy jedna z 3 wybranych i mamy termin na 17 wrzesnia 2011. Kosciol tez zaklapany, znalezlismy wspanialego ksiedza (tez przez internet), ktoremu zadne papierkowe sprawy sa niestraszne i powiedzial, ze elementy mszy poprowadzi po angielsku. Bierzemy slub konkordatowy, z tego co sie dowiedzialam musimy wziac licencje z parafii w dublinie i przeslac do kosciola i ksiadz juz reszte zalatwi. Jesli chodzi o strone cywilna to wszytkie potrzebne dokumenty (ktore gdzies tam mam spisane) moje i TZta zanosimy do USC nie wczesniej niz 3 miesiace przed slubem i podem jakis miesiac przed musimy sie zjawic w USC z tlumaczem i cos podpisac i to zostanie wyslane do kosciola. Wiec mam nadzieje, ze w kosciele obejdzie sie bez tlumacza, bo przysiege chcemy miec: ja po angielsku - on po polsku (zeby bylo smieszniej).
Dziewczynki, mam prosbe ogromna, wy juz jestescie blizej celu - poradzcie w sprawie muzyki, co bierzecie dja czy kapele? Ja szukam dja z angielskim, nikoniecznie bieglym, ale zeby co nieco powiedzial. Szukam i szukam, ogladam filmiki i jak slysze "Ladies please Gentleman" - w wolnym tlumaczeniu panie prosza panow, to mi troche sie slabo robi. Poradzcie cos pliss! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dopiero dzsiaj mam troche spokoju zeby zagladnac na watek.... Tak,juz od prawie 3 miesiecy jestem szczesliwa zona... ![]() Mysmy pare tygodni przed slubem koscielnym wzieli slub cywilny w Irl. w reg.office.Byla to bardzo krotka i prosta ceremonia.Byli na niej tylko nasi rodzice i swiadkowie.Podczas uroczystosci wymienilismy sie obraczkami(zalozylismy na lewe dlonie a po zdjelismy je i dopiero od slubu koscielnego je nosimy caly czas ![]() My mielismy duzo szczescia z ksiedzem tytaj.super!Nie musialam kontaktowac sie z kuriaJedynie musialam przyniesc moj akt chrztu i bierzmowania (nie musial byc tlumaczony bo te papiery i tak zostaja wysylane do kurii w pl.)Tylko jak zdecysujecie sie na slub cywilny tytaj musicie to zaznaczyc jak bedziecie rozmawiac z ksiedzem. Nie mieszkam w Co. Wicklow i przyjelam nazwisko meza ![]() To tyle.Jak bede mogla w czyms jeszcze pomoc to pisz ![]() pozdrawiam bbaa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
ja musialam zmienic firme ogranizujaca slub i wesele. ale na szczescie dosc szybko znalazlam durga i teraz jestesmy w trakcie rozmow. co zabawne- jedna z moich znajomych znalazla na necie polska firme organizujaca w irlandii polskie sluby ale jeszcze tego nie sprawdzilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam kolejne pytanie do wszystkich dziewczyn o AKT URODZENIA odpis skrocony czy to prawda ze do USC w Krakowie jest potrzebny odpis wydany nie wiecej niz 3 mies przed data slubu? jesli tak to mam problem gdyz 3 mies i 1 tydzien przed data sluba mi wystawili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.