|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolejność w pielęgnacji twarzy:)
Robie tak od lat i narazie mi nic nie wybuchlo
ale tak serio to przeciez takie jest przeznaczenie toniku wlasnie bo nie wyobrazam sobie przemyc twarz tonikiem i nie nalozyc kremu...
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ja najpierw robie demakijaz oczu (tonikiem do tego przeznaczonym - zelem do twarzy nie zmywa sie raczej makijazu z oczu bo mozna sobie kuku zrobic, poza tym czesto przy takim "rozmiekczaniu" makijazu woda oczy pieka tak, ze mozna sie wsciec i nie wierze, zeby bylo to cokolwiek korzystnego), potem myje twarz zelem, przecieram tonikiem dla pewnosci i klade krem. Reszta jak Papiszynka.
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze przed nałożeniem jakiegoś preparatu- czy to kem, czy maska- trzeba stonizować skórę
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
A czemu? (pytam z ciekawosci)
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
tonik w pielegnacji codziennej nalezy uzywac przed nalozeniem kremu , poniewaz ma wlasciwosci oczyszczajace , odswiezajace (w zaleznosci od stezenia alkoholu i obecnosci innych skladnikow) tonizujaca i sciagajaco.
Środki ściagające zawarte w toniku takie jak : sole glinu , stearynian cynku , wyciagi z oczaru wirgilijskiego i kwasy organiczne (winowy , mlekowy, cytrynowy) powoduja obkurczenie keratyny - sciagaja pory. Toniki przewaznie maja odczyn kwasny ( ich pH 4,0-5,5) i po myciu maja na zadanie przywrocic naturalne pH skory . Nalezy rowniez pamietac o tym , iz gdy chcemy wykonac zabieg z preparatami zawierajacymi substancje czynne to nie nalezy stosowac wtedy toniku , gdyz tak jak wczesniej napisalam dziala on sciagajaco . |
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny
bede trzymac sie waszych rad, chociaz przewaznie własnie tak robiłam jak piszecie
|
|
#37 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo właśnie tu mam największy dylemat... kiedy tonik z firmy A a krem z firmy B (przy tej samej jakoś liczę że nie będzie źle...) ale czasem jednak się zastanawiam nad tym "cichym działaniem" ![]() nie bijcie - nie znam się Cytat:
|
|||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. zmycie mleczka, peeling i tonik 3. maseczka (po peelingu bardziej podziała) 4. krem do twarzy przy codziennym myciu żelem, po zmyciu żelu nakładasz krem nawilżający i punktowo mazidła jak krem się wchłonie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#39 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. to wcale nie jest bezsens, mleczko najczesciej wykazuje powinowatwo do tlustych, ciezkych kosmetykow(podklad, filtr, cala "tapeta) mleczko polaczy sie z cala "tapeta", potem wystarczy przemasowac mokrymi dlonmi i splukac. a potem ewentualnie poprawic zelem do mycia Cytat:
Cytat:
tonik wcale nie jest niezbedny, skora sama szybko powraca do rownowagi. w gabinecie tonizowania sie nie pomija, bo klientka przychodzi na caly zabieg, wiec powinna byc "dopieszona" w domowej pielegnacji nie ma koniecznosci stosowania tonikow, jezeli mamy dobry preparat myjacy i krem. czasem tonik moze zaszkodzic, jezeli juz uzywac, to cos sprawdzonego i nie podrazniajacego(niekotre bezalkoholowe moga paradoksalnie dac niezle w kosc cerze wrazliwej) |
|||
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
czyli nadgorliwość gorsza od....
dziękujemy truskawkowawiosno |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie tak
jezeli nie czujesz potrzeby przecierania tonikiem czy nakladania kremu na noc, to tego nie rob. przekarmienie skory moze dac przykre skutki. od kiedy zmywam twarz tylko plynem miceralnym Biodermy sensibio, nie uzywam wlasciwie tonikow i daruje sobie krem na noc "dla zasady", no chyba, ze mam przesuszona skore krem tylko rano i moja skora ma sie lepiej niz za czasow mycia zelem, tonizowania dla zasady i pakowania tony kremu, bo tak trzeba tej teorii nie wyssalam sobie z palca(pisma branzowe, nowsze podreczniki, osoby, ktore na kosmetologii znaja sie jak malo kto) mowa oczywiscie o pielegnacji domowej, bo ta gabinetowa to troche inna bajka, ale przeciez na zabiegi nie chodzi sie codziennie, raz na jakis czas mozna sobie zafundowac "full serwis"
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() zgadzam sie rowniez z powyzsza wypowiedzia jesli nie masz potrzeby stosowania toniku to tego nie rob
Edytowane przez Summer Vine Czas edycji: 2008-11-26 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja na zajęciach z kosmetologii miałam tak:
SCHEMAT: 1. Demakijaż ogólny a) faza oczyszczania ( mleczka,żele ) oczy, później cała twarz, szyja i dekolt b) tonizacja 2. Peeling 3. Serum 4. Maseczka 5. Krem 5. Maść / krem punktowy
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
No ale jeśli masz skórę z tendencją do wyprysków to według mnie lepiej unikac mleczka bo u mnie nawet przy suchej skórze mleczko okazało się zabójstwem, polecam pianki
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a co powiecie o tych wszystkich 2w1 czyli mleczko + tonik. Czy to zdaje relacje, czy jest to pic na wode i lepiej uzywac osobno?
![]() I jaka wtedy kolejnosc? Ja nie wyobrazam sobie, zebym po umyciu zelem miala zostawic twarz taka jaka jest. Zawsze po zelu uzywam toniku. Ale w przypadku gdy bede uzywac takiego preparatu...? |
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
no mi sie wydaje jednak ze leipeij jet używac osobno mleczko osobno tonik a nie typ 2w1
tak samo szampony z odzywka do wlosow nigdy nie dadza takiego efektu jak uzywanie osobno szamponu, a osobno odzywki
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zawsze do demakijażu oczu jest mleczko,nie wyobrażam sobie używać do tego celu żelu.Moje oczy,by tego nie wytrzymały.
I mam pytanie o żele do mycia z mikrogranulkami czyli taki codzienny jakby nie było peeling skóry.Myślicie,że przy cerze tłustej i skłonnej do wyprysków to dobre rozwiązanie?Czy lepiej ograniczyć się do peelingów 2 razy w tygodniu? |
|
|
|
|
#48 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
kazała uzywac wlasnie co 3 dni
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
mam pytanie dziewczyny- jesli uzywa sie juz mleczka to konieczne jest uzywanie pianki lub zelu?a wogole jaka jest roznica pomiedzy zelem i pianka ( do jakiej cery sa przeznaczone??)
bo mi kobieta z apteki powiedziala ze zel mi moze zniszczyc skore-to prawda ze najlepszy jest do cery tlustej??
Morena mia, siete son los pecados cometidos, suman ocho conmigo, nueve los que te cobro, mas de diez he sentido y por mi parte, sobra darte lo que me das, damelo... damelo bien, lo pongo aqui, lo pongo a quien |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chętnie spróbowałabym czegoś do cery mieszanej (co polecacie? pianka? ), ale jak na złość mam jeszcze 2 żele do zużycia, a szkoda mi je wyrzucić. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
kolejność kosmetyków HELP!!
Witam. Mam pytanie. W jakiej kolejności stosuje się preparaty na skórę trądzikową? Załóżmy, że chodzi o: tonik, mydło/żel, peeling, jakiś krem, maseczka(można jeszcze coś dodać do tej lisy). Czy można wszystko jednego dnia? W jakiej kolejności i z jakim odstępem czasu?
PS: Jeżeli gdzieś już jest taki temat to z góry przepraszam. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kolejność kosmetyków HELP!!
Cytat:
To czy można jednego dnia zależy od tego jaka maseczka i jaki peeling. Jeśli peeling gruboziarnisty to raz, maksymalnie 3 razy na tydzień, nie częściej. Jeśli maseczka ściągająca to też nie codziennie, i najlepiej nie tego samego dnia co peeling-za dużo podrażnień skóry. Maseczkę nawilżającą czy łagodzącą można stosować nawet po peelingu i częściej niż raz -dwa razy w tygodniu. Tonik zawsze na końcu bo ściąga pory i po wszystkich zabiegach przywraca skórze właściwe ph. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Przyczajenie
|
1. mydło/żel (mydło najlepiej tzw. szare lub specjalne do mycia twarzy, zwykłe za bardzo podrażnia i wysusza; żel najlepiej dla skóry trądzikowej)
2. tonik 3. krem (na dzień matujący, na noc nawilżający) 2-3 razy w tygodniu peeling, a po nim maseczka (ten zabieg przeprowadzać najlepiej wieczorem; po oczyszczeniu twarzy żelem wykonujesz peeling, a potem nakładasz maseczkę, po zmyciu maseczki odświeżyć twarz tonikiem i nałożyć krem) |
|
|
|
|
#54 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja bym poradziła tak
![]() 1.Do mycia twarzy żel albo pianka antybakteryjna lub mydełko Biały Jeleń 2.Tonizujemy twarz tonikiem bezalkoholowym lub z bardzo małą zawartością alkoholu albo polecam Borasol z apteki( ok 4 zł) 3.Na dzień krem matujący a na noc normalizujący, polecam z Sorayi linia apteczna 4.Peeling ale nie gruboziarnisty raczej enzymatyczny albo drobnoziarnisty 2 razy w tygodniu 5. Maseczka oczyszcająca 2 razy w tygodniu z zieloną glinką są fajne Dodatkowo: 6. Odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia,nie jedz ostrych potraw,przypraw,słodyczy 7.Można zażywac cynk jeśli nie masz uczulenia a do picia polecam ziółko Bratek ![]() P.s po każdym zmyciu twarzy czy zmyciu peelingu albo maseczki konieczny jest tonik
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
Thx za odpowiedzi
*.
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Kolejność nakładania kosmetyków na twarz.
Witam,
Mam pytanie dotyczące nakładania kolejności kosmetyków, a właściwie kremów na twarz. Używam kilku naraz i chciałabym je nakładać w taki sposób by jak najefektywniej działały, w moim przypadku jest to zazwyczaj : serum rozświetlające krem na dzień krem z filtrem (50+) czasem krem pod oczy na cienie Jeśli chodzi o zestaw na noc to jest to: krem na noc regenerujący krem zapobiegający powstawaniu wypryskom Oczywiście zapewne inne forumowiczki używają trochę innych zestawów dlatego prosiłambym o odpowiedź , która byłaby możliwie uniwerslana. Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kolejność nakładania kosmetyków na twarz.
Nie rozumiem, trochę namieszałaś. Jeśli chodzi o zestaw na dzień to kolejność jest dobra(1. Serum,2. Krem, 3. filtr)
Ja na dzień tylko myję twarz, nakładam filtr a potem skrobię. |
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolejność nakładania kosmetyków na twarz.
Ja osobiście nie nakładałabym tylu warstw, bo po co, ale jak musisz, to w takiej kolejności w jakiej wymieniłaś jest ok.
Lepiej jednak by było, żebyś nie przesadzała z ilością. Wystarczy to serum, a potem, jak dokładnie się wchłonie, krem z filtrem. Krem na dzień jest niepotrzebny, zwłaszcza, że serum zawiera duże ilości aktywnych substancji, nie widzę celu nakładania tego kremu. Na noc kremy naprzemiennie(raz jeden, raz drugi), lub np. krem na wypryski tam gdzie masz do nich skłonności, a regenerujacy na resztę twarzy. Albo przeanalizuj składy bo może się okazać, że ten regenerujący nie ma w sobie żadnych cudownych substancji, których by nie miał tamten na wypryski.
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
Odświeżam
![]() Powiedzcie mi, najpierw maseczka później tonik czy na odwrót? Bo przeczytałam wątek, przeszukałam internet i opinie są podzielone i po prostu zgłupiałam. Jest jakaś różnica, kiedy użyję tego toniku?
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
Kolejność nakładania kosmetyków, co po czym, co na co itd.
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2011-01-16 o 16:49 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

ale tak serio to przeciez takie jest przeznaczenie toniku wlasnie
bo nie wyobrazam sobie przemyc twarz tonikiem i nie nalozyc kremu...

ale ja robie tak: