![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Seks i religia
Cytat:
![]() A poza tym to dziękuję za podzielenie się swoją opinią. ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Jestem, ale wiem, że dla mnie to optymalny termin na podjęcie niektórych decyzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
in love with life
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wracajac do tematu: to co piszecie wlasnie potwierdza regule. Bo sa przypadki, w ktorych religia sie liczy, ale z reguly jesli 2 ludzi sie kocha to nie ma to znaczenia. No i nie mowie o nastolatkach (19 lat to jeszcze nascie) tylko o doroslych ludziach. Kazdy dojrzewa w roznym czasie i czasem majac lat 19 mozna jeszcze zmienic zdanie na pewne tematy.
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
znowu o tym samym ?
Podjęłaś decyzję to się jej trzymaja nie szukasz na forum glaskania po główce iutwierdzania ze dobrze zrobilas. jesli postrzymujesz sie od wszelakich czynnosci seksualnych to ok jesli trenujecie oral itp to wdg. mnie bez sensu jest zaciskanie ud i udawanie cnotki. kazdy z nas jest inny ,jedni wytrwali i zalują ,inni wytrwali i nie żałują itd. ja tam uwazam ,że lepiej żalowac ,że coś sie zrobiło niż żałować ,że sie tego nie zrobiło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Z łaski swojej nie nawracaj ludzi na 'jedyną słuszną drogę'. Rozumiem, że ze względu na wiarę zdecydowałaś się na czystość przedmałżeńską, a kiedy masz zamiar to zakomunikować swojemu facetowi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Kwestia wiary, praktykowania czy nie to sprawa osobista i nie wiem po co rozdmuchuje się takie sprawy na forum publicznym.
Mam tylko nadzieję, że Twój facet nie jest muzułmaninem. Ach. Mnie "śmieszy", jak ktoś ma tylko ślub cywilny, a co tydzień lata do kościoła odbębnić Mszę i udaje, że wszystko jest jak najbardziej okay. No ale to już nie moja brocha... Jak już wspomniałam to kwestia własnego sumienia.
![]() Edytowane przez chiante Czas edycji: 2009-07-07 o 09:48 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że niezależnie od wyznania jedno musi zrezygnować z czegoś dla drugiego. Jeśli człowiek jest ateistą, to wiążąc się z osobą wierzącą musi mieć świadomość, że będzie musiał dla niej zrezygnować ze swojej niezależności i wbrew sobie przysiąc przed Bogiem, w którego i tak nie wierzy. Podobnie po ślubie będzie musiał szanować zasady osoby wierzącej, w tym w sferze seksualnej. Chyba, że wierzący dostosuje się do ateisty, w co wątpię, bo widzę wśród znajomych, co stawiają na pierwszym miejscu. I powiem to - przeraża mnie, że ktoś jest w stanie skrzywdzić siebie i drugą osobę, którą kocha, zostawiając ją w imię Boga. I nie wiem czy religia Świadków jest taka zabawna i do rzeczy, skoro nie mogą oni umawiać się na randki w samotności (wyjście z grupą przyjaciół, w której jest również sympatia też jest uznane za randkę, podobnie jak pisanie sms-ów), dzieci nie powinny bawić się z dziećmi innych wyznań, niewskazane jest (oczywiście jak się uprzesz, to możesz) podejmowanie studiów wyższych i inne tego typu smaczki. Przepraszam za off-top. Dlatego ponawiam swoje pytanie do autorki wątku - czy po ślubie też będziesz się stosowała do nauki chrześcijańskiej? Zero antykoncepcji (poza kalendarzykiem) i dozwolone przez kościół praktyki seksualne? Jeśli tak, to nie rozumiem, czemu nie poinformowałaś chłopaka przez 11 miesięcy. Pachnie mi to wręcz małym oszustwem (zakładając, że on nie wie). Cytat:
Cytat:
Wiara w Boga bez praktykowania jak leczo bez papryki? Czyli jeśli nie identyfikuję się z żadną wiarą nie mam prawa zdawać sobie sprawy, że jest nad nami ktoś, kto tak urządził świat? To jest dopiero śmieszne. Dla niektórych związek bez seksu jest jak robienie prania bez proszku, jazda samochodem na pustym baku, cokolwiek. Seks jest naturalnym, wyższym etapem bliskości. Zaznaczam, że nie chcę Cię do niczego przekonywać, ale ja nigdy w życiu (widzę, że jak większość zresztą) nie zdecydowałabym się na to, co Ty. Tak samo, jak nie rozumiem niektórych znajomych i ich krucjat, które zabraniają im się napić lampki wina. Nie rozumiem czemu to ma służyć, poza ćwiczeniem silnej woli. Zwłaszcza, że lampka czerwonego wina ma pozytywny wpływ na serce. Autorko wątku - jeśli Twój facet jeszcze nie wie... uważasz, że to uczciwe ukrywać ten fakt przed nim? Z tego co wnioskuję, odległość sprzyja nie tylko wstrzemięźliwości, ale i odwlekaniu tej rozmowy, która powinna się odbyć na początku związku. Ja bym miała wyrzuty sumienia, nie informując faceta, w co wchodzi. Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2009-07-07 o 10:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie związku bez seksu. A na pociechę dodam: znam dwie pary, które postanowiły i wytrwały.
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Twojego pytania - nie, nie podjęłam takiej decyzji. W postanowieniu uprawiania seksu przedmałżeńskiego wytrwałam ![]() I powiedz chłopakowi o tym jak najszybciej bo ukrywanie tego przed nim jest nieuczciwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Według mnie całkiem dojrzale piszesz... Trochę mnie smuci to, że niektóre wizażanki oceniły Twoją decyzję jako niemądrą. Zgadzam się jednak z tym, żebyś przy najbliższej okazji porozmawiała z chłopakiem.
Jeśli o mnie chodzi to jestem katoliczką praktykującą, ale... moja wiara nie jest zbyt głęboka, tak jak Twoja(tak mi się wydaje). Z moim chłopakiem jesteśmy 2 lata i robimy wszystko oprócz seksu klasycznego. Wiem, że zaraz posypią się słowa krytyki, ale powiem to otwarcie: czuję się dziewicą. Mogłabym powiedzieć: dziewicą w sensie technicznym, ale ten aspekt jest dla mnie najważniejszy. Można powiedzieć, ze czuje się nie niewinną dziewicą ![]() ![]() Uważam, że macie szanse wytrwać, jeśli oczywiście on się zgodzi. Problemem jest to, ze rzadko się widujecie. W takiej sytuacji łatwiej trzymać w ryzach swoje pożądanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz takie czyste postanowienie to mogę życzyć w nim tylko powodzenia bo będzie bardzo trudno. Szczególnie jak będziecie się częściej widywać.
Najważniejsza rzecz POWIEDZ chłopakowi, że wszelka cielesna bliskość dopiero po ślubie. Powinien wiedzieć o Twoich poglądach na tą kwestię. Nie mówiąc mu oszukujesz go w nieco okrutny sposób jak dla mnie. P.s z ciekawości po ślubie jako głęboko wierząca katoliczka będziesz stosowała naturalne metody? Kalendarzyk, czy metoda termiczno-objawowa?
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
seks oralny z nazwy wskazuje że to też seks. :}
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Ale żenada...
Macanki, łapki tu i tam, seks oralny, minetki, lodziki, macanie po piersiach, penisie itd - jak najbardziej ok. Tylko nie wchodź we mnie, bo ja dziewica... Po prostu pusty śmiech mnie ogarnia, jak czytam takie bzdury. Albo jesteś dziewicą do ślubu, bo chcesz zachować czystość, albo przestań pisać bzdury, jaka to czystość do ślubu jest ważna, bo co to za czystość? ŻADNA. Jedyna różnica to taka, że masz kawałek błonki i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Nie no mnie zastanawia, w waszych głowach siedzi myśl "Bóg zabronił wsadzać członka do pochwy (przed ślubem)" ale "do buzi" to już można tak?:P wyjaśnijcie mi ten fenomen _-_
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() chciałabym, ale nie potrafię tego wyjaśnić ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie Bóg, tylko ja. Znaczy Bóg też ale cóż... Może mi wybaczy
![]() A i ten kawałek błonki dla mnie jest dosyć ważny. Takie moje zdanie Chyba nie chodzi o to żeby komuś wmawiać, że nie jest dziewicą skoro się nią czuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
in love with life
|
Nie rozumiem zalozenia niektorych osob, ze jesli ktos jest wierzacy i chce byc dziewica do slubu, a robi inne rzeczy, ktore- zdaniem niektorych- sprawiaja, ze nie jest sie dziewica to od razu nie ma prawa byc wierzacym albo katolikiem. Powiem wam, ze mnie to ryba czy katolik uprawia seks przed slubem czy nie i czy chce byc dziewica w swoim wlasnym umysle a naprawde nie jest. To nie ma znaczenia! Wiec nie wiem po co niektorzy pytaja o antykoncepcje. Juz wczesniej pisalam, ze jestem ateistka, ale mnostwo moich znajomych to katolicy. Wiekszosc chodzi do kosciola albo tylko od swieta albo w ogole i im oraz mnie to obojetne co mysla inni. Chca sie pieprzyc to sie pieprza, chca stosowac antykoncepcje to stosuja. A co powiedza w kosciele to problem ksiedza i ich a nie moj. Wiec jak ktos chce byc dziewica do slubu a potem stosowac antykoncepcje to czemu nie. Jego wybor, jego zycie, jego wola.
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
do askor
warto czekac...na pewno nie pozalujesz.Ja zrobilam to dopiero po slubie, w wieku 22 lat i nie zaluje.Ciesze sie,ze pomimo tego,ze bardzo kusilo wytrzymalam.Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
Askor, ja wytrwałam tzn ja z moim mężem teraz. narzeczeństwem byliśmy 6 lat - bywało ciężko wiadomo pokusy się czaiły, ale nawet jeśli dochodziło do czegoś co uważaliśmy że to za dużo - dotykanie, pocałunek to szliśmy razem do spowiedzi z postanowieniem poprawy i potem było ok. kilka razy upadaliśmy ale warto się potem podnosić i trwać dalej. mimo nie sprawdzenia się przed ślubem, nie żałuję. pierwszy raz był cudowny. stosujemy też naturalne metody planowania rodziny obecnie oczekujemy na zaplanowaną córę (tzn. płeć nie była planowana
![]() nikogo nie potępiam też, każdy ma swoje sumienie i dokonuje wyborów. każdej z was życzę wszystkiego dobrego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Mam bardzo podobnie jak ciri15 - jestem praktykującą katoliczką, ale z moim TŻ robiłam już prawie wszystko oprócz klasycznego seksu - z tym że za dziewicę się nie uważam i w swojej opinii uprawiam seks, bo brak jednej czynności nie sprawia, że to przestaje być seks. Tej jednej rzeczy ciągle nie było, ale powodem jest raczej strach. W każdym razie nie widzę nic złego w seksie przed ślubem, jeśli jest wynikiem i okazaniem miłości. Tyle że na początku naszego związku ja i TŻ byliśmy mocno związani z ruchem oazowym (tak tez się poznaliśmy), oboje byliśmy na rekolekcjach i... z perspektywy czasu muszę przyznać, że to wcale nie jest wyższy stopień wtajemniczenia w wierze, a robienie wody z mózgu. Podjęliśmy wtedy wspólnie takie postanowienie jak autorka wątku i dlatego chciałabym odpowiedzieć na jej pytania. Nie, nie wytrwaliśmy i żadne z nas nie żałuje tego. Ale kiedy zaczęło pojawiać się między nami pożądanie narzuciliśmy sobie sztuczny dystans, żeby wytrwać w czystości i przez pół roku zmagalismy się ze sobą, wtedy pooazowe pranie mózgu powoli minęło i stwierdziliśmy, że w sumie to nie uważamy tego za nic złego, a naprawdę bardzo tego chcieliśmy. Także żałuję, ale tylko tego, że bliskość fizyczna zaczęła się między nami pół roku później niż by mogła, gdyby nie wpływ oazy.
Pozdtrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
in love with life
|
jak ktos chce byc katolikiem na sile to prosze bardzo. niech sobie bedzie. mnie to ryba.
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oj ktoś nie chodził na katechezę... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
z tą antykoncepcją w kościele kat. to też jak dla mnie śmiesznie.
skoro jest się w związku małżeńskim, to można seks uprawiać, ale przecież naturalne metody to nie są metody antykoncepcji tylko planowanie rodziny. więc jeśli już małżeństwo ma np. 2 dzieci i na więcej nie może sobie pozwolić bo ich nie stać na utrzymanie kolejnego dziecka, to co, ma się od seksu powstrzymywać? no niby dlaczego? btw. znam parę która stosuje tylko naturalne metody. ma 5 dzieci.
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
No ja już nie będę nadmieniać całej listy zakazów jakie są serwowane przez różne religie. Mniejsza o to czemu się z tym nie zgadzam itd itp
ale... Cytat:
Cytat:
wszystkich zainteresowanych zapraszam -> http://www.szansaspotkania.net/ dowiecie się na przykład że tabletki i spirala to metody aborcji http://www.szansaspotkania.net/index.php?pageid=10219 (estrogen jako łagodna kastracja:P) to wszystko jest pisane przez katolików i dla katolików. na forum wypowiadały się osoby które do zaleceń się stosują i czują się z tym dobrze. przyjęli taką drogę życia bez problemu. natomiast nie rozumiem po co nazywać się Katolikiem czy podczepiać się pod jakąkolwiek religię jeżeli te zasady ci nie pasują. Chociaż u mnie to nie tylko o zasady chodzi ale i o całość kościoła, przede wszystkim historię itp. To już trochę offtop. ale poczytajcie sobie stronę szansa spotkania i sami zdecydujcie co jest prawdą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
chętnie poczytam...
a z tym wytryskiem... jak nie będzie w środku, to grzech? ![]() chciałoby się powiedzieć: o ku*** ale kultura mi na to nie pozwala ![]() w niektórych zasadach kościoła kat. widzę tylko perfidne utrudnianie życia i nic więcej. nie mówię o wszystkich, ale jeśli z tym wytryskiem rzeczywiście tak jest, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. zresztą, jako ateistka chyba nie muszę się tym przejmować... to tylko ciekawość ![]() z tej strony od rapifen: "seks przybliża do Boga a wiara ubogaca życie seksualne małżonków." ![]() odkryć istnienie Boga w seksie? z całym szacunkiem, ale... podczas seksu mam o Bogu myśleć?
Żyj i daj żyć innym. Edytowane przez Rosaline Czas edycji: 2009-07-08 o 23:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Wieczna dyskusja.... Która nie ma końca
![]() Miałam okazje zapoznać się nieco bliżej ze Świadkami Jehowy [ dzięki przyjacielom rodziny, których znamy od lat] i musze stwierdzić, że w wielu sferach bardzo się z nimiz gadzam..M.in. ze stosunkiem co do antykoncepcji .Chyba jako jedyne religie ją akceptuje...a przeciez w dzisiejszych czas to konieczność.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.