|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Solarium od 18-go roku życia
No właśnie ma.
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego ja nie jestem za tym ograniczeniem, ewentualnie za niewpuszczaniem osób bardzo młodych, jeszcze nie rozwiniętych.
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pasuje mi wersja w której każdy będąc pełnoletnim decyduje o tym czy chce być zdrowym czy nie.
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale nie tyczy się on młodych dziewczyn tylko z tego faktu, że chodzą na solarium. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Pytanie tylko, czy właściciele solariów będą przestrzegać prawa? Dla nich to oznacza zyski mniejsze o XX% ! Nie wszyscy sklepikarze wstrzymują się od sprzedaży alkoholu nieletnim...
A jak do solarium przyjdzie 16tka, zmarszczona od opalania, wyglądająca na 10 lat więcej, to oczywiście osoba obsługująca sol. wpuści taką 16tkę. Więc tak naprawdę, jeśli to prawo wejdzie kiedyś w życie - raczej niewiele zmieni.
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciąża czasem może, psychicznie albo fizycznie (w niektórych wypadkach), ale nie ma takich konsekwencji zdrowotnych jak alkohol
|
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Inna sprawa, że zakazu sexu przed 18tką nie dałoby się w żaden sposób wyegzekwować
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Próbowałam - jak pierwszy raz pojechałam na wakacje, gdzie było słońce na maksa, smarowałam się z zegarkiem w ręku co pół godziny 30 - wróciłam z mięsem na ramionach, do teraz są blizny :/ Teraz przed wyjazdem właśnie kilka razy na solarium, do takiego 'jasnozłotego' koloru (bo moja skóra się na złoto/brzoskwinie opala), a na wakacjach smarowanie 20-15, twarz 10.
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Popieram !
Pokaż dowód i wchodź na własną odpowiedzialność. Wybaczcie generalizowanie, ale nie spotkałam 15-letniej dziewuszki, która zdawałaby sobie sprawę, co to za promieniowanie w solarium i czym taka wizyta może grozić.
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
a ja jestem przeciwko. jesli rodzice nie maja nic przeciwko (a czasami matki chodza sie smazyc razem z corkami) to nie widze problemu. to jest ograniczanie swobod obywatelskich. sprawa wyglada tak samo jak z zapinaniem pasow, wozeniem dzieci w fotelikach czy jezdzeniu w kasku - jesli ktos chce sie zabic - to jego sprawa. panstwo nie powinno ingerowac w takie rzeczy - wybor nalezy do ciebie.
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Wspaniałomyślni posłowie PiS, cóż za niezmiernie pożyteczna ustawa. Tak ,zdecydowanie solarium to jeden z wiekszych problemów narodu polskiego porównywalnych z dziurą budżetową oraz aktualnym stanem służby zdrowia. Koniecznie trzeba się tym zająć to przecież niezbędna nagląca sprawa,trapiąca umysły wszystkich Polaków.
To wręcz karygodne i niedopuszczalne bym ja osoba mająca dwa miesiące do lat osiemnastu skorzystała z solarium. Jestem na tyle niedojrzala społecznie i psychicznie oraz nieodpowiedzialna, iż pójdę tam całkowicie bezwiednie nie spodziewając się późniejszych konsekwencji,w dodatku popadne w nałóg. Magiczna granica lat osiemnastu...nie moge się doczekać ![]() Aha, nigdy nie byłam w solarium
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta patrząc na temat pierwszy raz, z góry do dołu odpowiedzi "straciłam dziewictwo w wieku 17 lat z partnerem nie żałuje" i to nie jest siksowate (bo w waszym wykonaniu), ale solarium w wykonaniu innej 17 latki już jest siksowate ![]() Przesada cofamy się w rozwoju gdy państwo wie lepiej co jest dobre dla obywatela od niego samego... Cytat:
Robi się z osiemnastego roku życia jakąś tragicznie magiczną bramę, po której można wszystko, bo przed-nie można nic. 17 nic się nie różni od 18 :| To tak jak z przechodzeniem na czerwonym... W każdym cywilizowanym kraju na czerwonym idziemy na własną odpowiedzialność. Nie będę stać 10 minut i czekać na zielone mimo że nic nie jedzie. Ale mandat i tak dostanę.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 22:24 |
||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś ustalił, że granicą będzie wiek 18 lat. I dobrze. Nie dobrze, bo 18, tylko dobrze, że w ogóle. Gdyby wszyscy mogli robić wszystko bez względu na wiek, doprowadzilibyśmy do kompletnej anarchii. Już widzę gimnazjalistów dojeżdżających do szkoły samochodami ![]() Wiadomo, że jak 12-latek będzie chciał to i tak kupi alkohol, wykorzysta pomoc dorosłego itd. ale moim zdaniem państwo powinno tak konstruować prawo, żeby jednak jakieś normy obowiązywały. Szczególnie, kiedy "zakazane owoce" wyrządzają dzieciom i młodzieży realną krzywdę.
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-07-11 o 22:34 |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Proszę was... 15 latki mogą prawnie uprawiać seks 16 latkom można przepisać już pigułki anty. A 17 latka nie może się opalać haha, BO?
Dla mnie to już paranoja i za dużo.Cytat:
No wybacz ale w Ameryce prawko można mieć od 16 roku życia - na nasze to gimnazjalne czasy O_O
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 22:41 |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest dokładnie jak piszesz.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Wtajemniczenie
|
Popieram ten pomysł.. ale wątpię, czy zakaz byłby respektowany.
Anegdotka - byłam u fryzjera połączonego z salonem kosmetycznym. Przychodzi kobieta około trzydziestki, z córką, tak na oko 8-9 lat. Pani pyta kosmetyczkę, czy córeczka może wejść na 10 minut, czy jednak lepiej na osiem. Oczywiście kosmetyczka powiedziała, że dziecko nie może wejść w ogóle. Uzasadnienie matki - bo mała się nudzi
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
o jestem za
![]() może i 'stracą' na tym dziewczyny bliziutko do 18, albo te, które z solarium korzystają w małych, nieszkodliwych 'dawkach', ale jednak warto to wprowadzić ze względu na te naprawdę młodziutkie i nadużywające shockwaves nie wiem czy ty chcesz celowo szokować czy co, ale wychodzi na to, że masz maksymalnie ograniczone postrzeganie ludzi ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- jedna oszuka, drugą wpuści znajoma, ale 10 innych nie znajdzie sposobu i do solarium nie pójdzie ![]() zawsze to jakieś utrudnienie - problemu nie zlikwiduje, ale może przynajmniej ograniczy |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zjarania na frytkę 14 latka, różni się od brzoskwiniowo opalonej 17 latki :| to jest popadanie ze skrajności w skrajność. dodam że w solarium pracowały moje koleżanki gdy miały 16 lat na lato... złotówka za minutę, kasujesz klienta nastawiasz wypuszczasz... więc żadna filozofia. obslugują coś z czego nie moglyby korzystać?
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Też popieram całym sercem ten projekt
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, po prostu mi nie dobrze, jak idę przez miasto i widzę małoletnie smażonki. Wolałabym, aby było ich mniej, od razu przyjemniej na dworze.
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Super, murzynów tez nienawidzisz? A na widok Azjatów uciekasz w popłochu?
Skarbie to są obywatelki równe tobie, może zluzuj trochę.
|
|
|
#56 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(po co ograniczenie alkohol od 18 lat? niech rodzice pilnują swoich dzieci żeby nie piły a najlepiej niech dzieci będą mądre i niech nie sięgają po alkohol kiedy to niewskazane)a co z osobami ponizej 18 które pracując w sklepach/barach podają albo kasują alkohol i papierosy? (w sumie przyznam, że nie wiem czy jest to legalne, ale tak jest) |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Każdemu zależy na innym państwie, na różnym nacisku różnych organów władzy na nasze życie. Państwo- Stróż nocny czy opiekun? <myśli>
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
A ja jak widzę takie małoletnie opalone strasznie dziewczyny to jest mi ich poprostu szkoda, bo one nie zdają sobie sprawy jakie to niesie konsekwencje
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Zróbmy wszystko od 18 roku życia...
Alkohol to nie to samo co solarium. Alkohol zmienia postrzeganie świata rzeczywistego, solarium cię opala. To diametralna różnica. Cytat:
zróbmy tak - wszystkie dzieci należą do państwa a u biologicznych rodziców po prostu "mieszkają" :|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.

Każdy myślący człowiek jest ateistą"

W końcu czasem i władza się rozumem i myśleniem wykazuje