![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paryż - zwiedzanie i zakupy ;)
A ja mam pytanie o sklep Disneya, na jakiej jest ulicy?
No i jeszcze jedno, przyjeżdzam do Paryża w sobotę a wyjeżdzam we wtorek. Jedziemy w dwie osoby - chcemy jeździć metrem. Jakie bilety kupić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Ok. 15 grudnia wybieram się na 5 dni do Paryża. Chciałabym trochę pozwiedzać i zrobić przedświąteczne zakupy. Myślę przede wszyskim o prezentach (perfumy, ubrania) oraz artykułach spożywczych (czyli wino, ser...). Macie może jakieś pomysły gdzie można kupić dużo i tanio?? Albo gdzie warto się udać po takie rzeczy, nawet jeśli nie są zbyt tanie (oczywiście w granicach rozsądku ![]() Byłabym wdzięczna za podpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Lady of Harley-Davidson
|
podbijam watek.
wybieram sie samochodem na wycieczke po europie. chcemy zahaczyc o paryz. co oplaca sie zrobic? zostawic auto gdzies i jezdzic metrem czy samochodem po miescie? bylam 2x w paryzu ale ladnych pare lat temu i autokarem z wycieczka, i wogole sie nie interesowalam kwestiami kierowcy ![]() ![]() chcialabym dojechac rano maksymalnie do centrum, zostawic tam samochod i polazic po miescie do wieczora/nocy. w nocy jakos ruszac dalej. czy to mozliwe? czekam na info ;]
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
dzięki za wątek
![]() jade na meisiąc. skorzystam z rad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
witam. chcialabym sie spytac czy ktos sie orienturje w dzielnicach i strefach(metro) w paryzu. bede mieszkac w hotelu w 14. dzielnicy i w ogole nie moge znalesc zadnej informacji na temat w jakies sferze jest ta dzilenica. czy ktos mi moze pomoc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://images.google.com/imgres?imgu...a%3DN%26um%3D1 paryz ma ich 20 ukladaja sie jak slimak pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
no to raczej wiem, wiec mi duzo nie pomoglas i sie o cos innego pytalam=?
w jakies sfere(zone, tak po angielsku) metro lezy dzielnica 14 a dokladniej przystanek porte d'orleansalbo alesia ( czy cos w tym stylu). nie pytam sie o dzielnice, ale SFERE(ZONE). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
nie wiem jak ci odp ale. ja tu wykupilam bilet na 1 i 2 strefe i moge jeździc po calym paryżu i po hmm miasteczkach przy paryzu, poza dzielnicami
sprawdzilam ,prawie ze ostatni przysstanek na lini metra, dalej juz wyjezdzasz za "dzielnice "paryza. wiec obstawiam ze 1 strefa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
no wlasnie tez mi sie wydaje ze 1-2 strefa obejmuje "paryz" a dalej to jest juz "poza" paryzem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Jutro już będę w Paryżu
![]() Czy są tam problemy z kościołami, muzeami itd dotyczące np. krótkich spodenek, czy bluzek bez rękawów? Myślę, że Luwr to nie Watykan ale pytam dla spokoju ![]()
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Wie może ktoś, gdzie się znajduje w Paryżu sklep Disneya?
![]()
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Witam!!!! W czerwcu spędzę cztery dni w Paryżu - z mężem i koleżanką. Plan zwiedzania już jest prawie gotowy, hotel zabukowany. Mam pytanie odnośnie cen jedzenia - chleb , bagietki , ser
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bagietka: 0,70-1,50 euro ser: można znaleźć coś i za 2 euro, ale przeważają ceny 4,00-8,00 euro za kawałek ok. 200-400 g masło: 1,10-3,00 euro woda mineralna: 0,80-1,50 euro za 1-1,5 l cola: 2,50-3,00 euro za 2l Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
mi.a - Bardzo dziękuje
![]() Napiszcie jeszcze ![]() kasztany - muszę je spróbować!!!!!!!!!!!!!!!! ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Paryż-cudne miejsce! Na zwiedzanie najlepiej wybrać się z samego rana, kiedy miasto budzi się do życia
![]() ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
podzielam opinię
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
![]()
orientuje się może ktoś, czy warto zabierać z Polski wodę mineralną, czy ceny w Paryżu są podobne w przypadku wody? proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź, gdyż w czwartek rano wylatuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
wode chcesz z Polski zabierac? nie pamietam cen wody ale napewno nie kosztuje niewiadomo ile wiec nie widze sensu zabierania wody ze soba . milego pobytu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Paryż...cudowne miasto podobnie jak Sayit polecam chodzenie własnymi ścieżkami, czasami można się pogubić, ale to zmusza do kontaktu z tambylcami a co za tym idzie poznaje się to miasto naprawde- począwszy od "zwiedzania" a la kret stacji metra ( czasami te dworce np Północny są wieksze niż centra handlowe:P) aż po dachy budynków...ach...Paryż o każdej porze dnia jest piękny, ranki nad Sekwaną, południa w dzielnicy Marais ( polecam, wspaniała atmosfera, jazzbandy na ulicach i wielkie kamienne budynki porośniete winem...) wieczory w Cite albo w dzielnicy Łacińskiej. W Paryżu byłam 2 razy i zawsze mieszkałam u "tambylców" Franzcuzów. Można nieżle zaoszczedzić, spróbować orginalnych potraw - świeżych i lekkich, napić się wina i dowiedzieć sie jak gdzie dojsc i co warto naprawde zobaczyć . Oprócz tego co wcześniej wymieniłam polecam jeszcze Montmarte- dzielnicę artystów, dużo wąskich kretych uliczek, raz w góre raz w dół, ja akurat interesuje się historią rewolucji francuskiej więc latałam jak oszalała po wszelkich muzeach poczwaszy od Conciergerie a skończywszy na muzeum Carnavalet, to ostatnie jest mało popularne , ale polecam - przedstawia historię Paryża od praczasów do dziś ( są tam relikwiarze z włosami i pamiątkami po rodzinie Ludwika XVI między innymi i orginalne wyposażenie z ich wiezienia ale to tak dla zainteresowanych:P) Poza tym BARDZO WAŻNE , jako członkowie UE do 26 roku życia większośc muzeum i galerii mamy za darmo, o czym dowiedzialam sie dopiero za drugim razem, wiec wtopiłiam kilkadziesiat euro...radzę po prostu wziać paszport i pytać przy wejsciu czy do 26 roku życia mogę jako obywatel UE wejsc za darmo - jest tak w kilkudziesieciu muzeach ( i to tych najpopularniejszych, nawet wieże Notre Dame są za darmo ) wiec naprawde można zaoszczedzic...aaa a Muzeum Carnavalet jest za darmo dla wszystkich
![]() co do kasztanów to niestety nie wiem gdzie można je same kupić, ale nad Sekwaną przy Wieży Eiffla są małe bary albo kawiarenki i tam sa naleśniki z kasztanami, ale nie jadłam:P Edytowane przez amorepomidore86 Czas edycji: 2010-05-05 o 23:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pytanie : w której strefie metra znajduje się Wersal ????? W/g mnie jak patrzyłam na mapkę metra jest to 4 strefa , a w/g przewodnika jaki kupiłam 5 strefa . Jestem głupia z tego i proszę odpowiedzcie mi na to pytanie - nie będę wiedziala jakie bilety kupić jadąc do Wersalu a nie chcę mieć kłopotów jak kupię złe bilety!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
w Wersalu byłam dwa lata temu- dotarłam tam taka kolejka podmiejska z dworca Saint Lazare ( tak mnie poinstruowała znajoma Francuzka) w kasie po prostu powiedziałam, ze po prosze bilet do Versailles, poza tym tam te kolejki sa bardzo dobrze oznaczone a Versailles to tak popularny kierunek, ze jezdzą co chwile, bilet kosztowal coś ok 7 euro w jedną stronę ze zniżka studencka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Będę pierwszy raz w Paryżu i jestem nieco "zielona" !!!! - co to takiego petite Trianon i gdzie to jest????? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() szkoda tylko ze nie wpuszczaja do srodka do tych chat, ponoc w tamtych czasach byly to bardzo bogate pomieszczenia ze stołami bilardowymi itd. a i jeszcze jest tam wystawa atrybutów Marii Antoniny jako pasterki- laski pasterskie bogato zdobione, przewiązane wstażeczkami ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
ja byłam tam w te wakacje, oczarowało mnie to miasto
![]() Wiedzę ze polecacie sklep Disneya- rzeczywiscie, zabawne miejsce, warte zwiedzenia! Idąc Champs Elysee od palais Royal w stronę Łuku triumfalnego znajduje się po prawej stronie, trudno go przegapić ![]() A kasztany... Są sprzedawane ale raczej w sezonie jesień/zima, latem można trafić najwyzej na naleśniki z kreme z kasztanów (creme de marron). Szczerze mówiac nei pooecam, smaku zadnego, słodki okrutnie, az mnie mdliło po tym :P Zapraszam- tutaj moja mała fotorelacja ![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Oczywiście że samodzielny wyjazd ma sens. W czerwcu byłam z mężem i koleżanką właśnie na takim weeckendowym wyjeździe w Paryżu ( 4 dni bo loty do Paryza są 2 x w tygodniu). Był to nasz pierwszy taki prywatny wyjazd i było super. Znam angielski słabo ale wystarczyło żeby się dogadać. Francuzi są przemili i bardzo chętni do pomocy - w metrze stanęliśmy koło planu metra żeby sprawdzić czy dobrze idziemy to zaraz starszy pan się nas pytał czy wszystko o.k. i czy sie nie zgubiliśmy. Przed wyjazdem zaplanowałam zwiedzanie na każdy dzień i z bardzo małymi zmianami udało nam sie prawie wszystko zwiedzić. Zwiedziliśmy dużo , poruszaliśmy się metrem , Rerem i tramwajem. Niestety nie spróbowaliśmy pieczonych kasztanów i myślimy żeby wybrać się zimą jeszcze raz ( tym razem tylko we dwoje) żeby skosztować kasztanów i teraz na luzie pochodzić po Paryżu , po Montmartrze , tych uliczkach z tym ich klimatem - może się uda???? Ale Tobie radzę nie bój nic tylko jedź , a wszystko będzie o.k. !!!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
![]()
Popieram sylwónie
![]() ![]() ![]() Też zamierzam pojechać do Paryża.Ile pieniązkąw mniej więcej mam przygotawac na pamiątki ?? Czy są tam jakies dobre cukiernie sklepiki czekoadowe itp.?? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.