|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: aparaty cyfrowe
Ja posiadam olympusa C-5060, jestem z niego baaardzo zadowolona, zdjecia sa rewelacyjne, duzy ladny wyswietlacz, pomaga obejrzec zdjecie ze szczegolami bez przerzucania na kompa. Poza tym ma duzo fajnych funkcji, ktore mozna wykorzystac zawsze i wszedzie
![]() ![]() Ma 5.1 mega pikseli, zoom powieksza 4x. Dla zwyczajnych potrzeb fotografowania to az nadto mozliwosci ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nefretere zaprezentowany przez Ciebie model to inna kategoria aparatów, i jeżeli rozmaiwamy o zwykłym pstrykaniu bez większych wymagać to szkoda kasy na takie cacuszko - to jedna z najnowszych lustrzanek cyfrowych canona i cięzko to porównać do prezentowanych tu modeli.
Złośnica - aparaty HP nie należą do najlpeszych może są i tańsze ale jakość.. i do tego bardzo wadliwe, lepiej dołożyć i kupić cos lepszego - bardziej się opłaci. Poszukaj np. na allegro jest masa ofert używanych aparatów, do 1000zł znajdziesz coś fajnego już z większą kartą. Benita rozbwaiło mnie Twoje stwierdzenie "nie żebym była snobką" hmm snobki uważają że olki sa najlepsze?? prawde powiedziawszy nie można generalizować, ale jak już wspominałam canon i olympus to firmy które nalezy brać pod uwage przy wyborze sensownego sprzętu. Anisia ja tam też nie mam wygórowanych potrzeb ale 4x zoom to dla mnie zdecydowanie za mało , mam 10 i czuje niedosyt ![]() ![]() czarowniczko Zwróć też uwagę na wielkośc aparatu - jaka będzie odpowiednia dla Ciebie, bardziej "wypasione" modele często sa większe i nie zawsze wygodnie brać je zawsze i wszędzie ze sobą. pozdrawiam wszystkie pstrykaczki
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dla mnie 4x zoom to az nadto, i przy duzym wyswietlaczu to w zupelnosci wystarcza. Pozwol ze spytam: co Ci daje 10x zoom??
![]() ![]()
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
ze "sztrzelajac" labedzie na jeziorze, ptaszka na drzewku, czy cos innego mozna zooomem go pstryknac i wyglada ok a nie jak jakas kropka na zdjeciu
dla chcacego nic trudnego z glupiej malpki nikona 990 mozna wycisnac cos takiego http://foto.2.pl wiec po co kupowac koparke jak chce sie wykopac dolek na kwiatek ![]() jedym i drugim mozna ale po co :-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
moge sobie np. pstryknąć ptaszka co siedzi wysoko na drzewku i ptaszek będzie bardziej ptaszkowy niż przy 4 krotnym
![]() ![]() ![]() zzzzzzzzz przy użyciu PS to można hoho i jeszcze troche ![]()
![]() Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2005-05-19 o 08:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
ale jest bez ingerencji w samo zdjecie
zabawy kolorami itepe itede to dla chcacegonic trudnego jak juz chce ma tam soczewke szklana a nie plastik jak w wiekszosci w tej klasie ;-) dlatego chociaz tani to o niebo lepszy od niektorych "super chruper maupek" a co mozna przy sfotoshopowaniu zdjec zrobic :-D hmm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
no to ci powiem, ze pstrykalam zdjecia nie ptaszkom, ale szczytom wież zamkowych, szczegoly przy 4x byly idealne (wiem wiem, wieża to nie ptaszek), poza tym przykrecam teleobiektyw i efekt mam ten sam co 10x
![]() Zreszta przy 10x to chyba mozna zobaczyc mikroorganizmy zyjace nie tyle co na ptaszkach ale i na ludziach ![]()
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
no właśnie nie można zobaczyć mikroorganizmu dlatego czuje niedosyt
![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
http://www.recenzje.net.pl/
Polecam wszystkim zastanawiającym się nad kupnem, bardzo dużo opinii, co najważniejsze użytkowników, nie jakiś panów wciskających ludziom aparaty. Oczywiście niektóre komentarze należy traktować z dystansem (różni desperaci się trafiają ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
ja od kilkunastu dni mam Nikona Coolpix 4200 i jestem bardzo zadowolona z jakości zdjęć i obsługi. Aby zdjęcia były naprawdę ładne trzeba się nauczyć go obsługiwac i wykorzystywać wszystkie funkcje tematyczne i możliwości aparatu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Oj to dla ciebie to chyba 20x byloby za malo
![]() Naszczescie postep techniczny idzie jak burza, wiec wkrotce bedzie aparat z zoomem by ogladac mikroorganizmy ![]()
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - do uzytku domowego, bardzo lubie pstrykac zdjecia wiec na pewno chce uzywac na roznych imprezach, wycieczkach, robic fotki rodzinie itp - wyglad jest wazny, ale nie najwazniejszy - wole zeby aparat byl solidny i prosty niz bajerancki i do ![]() ![]() - aparat + osprzet = 400$ - mysle, ze bede chciala od czasu do czasu wydrukowac fotki w fotolabie - rozmiar 10x15 (wieksze to juz chyba bedzia kaszana) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
To moze skusisz sie na Olympusa C-5060? Cenowo sie zmiescisz i aparacik jest OK
![]()
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Canon wydal mi nie taki znow maly, sporo roznych funkcji - tylko czy one sa przydatne i naprawde sie ich uzywa ![]() Olympus duzo prostszy, bardzo duzy wyswietlacz - super do przegladania zdjec, chyba tez mniejszy od Canona Szkoda, ze nie moglam pstryknac kilku fotek dla porownania... Kolega tez mowil o zoomie - w sumie chyba im wiekszy tym lepiej - a te "moje" cyfrowki maja 3x - ujdzie? ![]() Dziekuje Zuzaneczko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Czarownico, ja zawsze do pejsatych chodze ogladac aparaty-jak dla mnie jeden z lepiej zaopatrzonych sklepow-tylko ich ceny...
Wtrace jeszcze grosik na temat zoom'a. Te 10X to sa zoomy cyfrowe- one tak naprawde niewiele daja bo to samo mozna zrobic na komputerze-powiekszyc zdjecie i wyciac ptaszka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
logest mój zoom 10x jest optyczny
![]() cyfrowego to się w ogole pod uwagę nie bierze ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
nie wierzysz mi na słowo?
![]() ![]() a mój aparacik naprawdę polecam teraz dość potaniał, tylko przez duży obiektyw jest troszkę niewygodny do noszenia zawsze przy sobie.
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
aparaty cyfrowe na allegro
takie jak np. to
zaraz zalacze link ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Dot.: aparaty cyfrowe na allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59583384
czy sa cos warte. moze ktoras z Was sie orientuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
![]()
Kochani mam zamiar kupić sobie aparat cyfrowy tylko powiem Wam szczerze ze nie mam pojecia na co szczególnie zwracac uwage , na jakie funkcje? Co jest wazne przy zakupie cyfrówki???
wiele z Was wysyła tutaj rozne foty wiec z cyfrowkami macie pewnie juz doswiadczenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Dot.: aparat cyfrowy...
W tym wątku jest trochę tego
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=30331 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Ten watek juz przeczytałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
pixele i duzy wyswietlacz LCD oraz zoom optyczny
![]() Olympus 5060 polecam!
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Tak ale ile tych pikseli i jaki zoom optyczny???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście mogę Ci polecić dobry model aparatu cyfrowego - Sony Cyber-shot 7.2-Megapixel Digital Camera. Cena ok. 1.500,oo zł.
![]() W niedzielę się bawiłam tym sprzętem i zrobił na mnie dobre wrażenie. Fotki też łade robi, w sumie zastrzeżeń mało [jak na razie] jest to tego modelu. Ma duży wyświetlacz 2 calowy, matryca ponad 7 mln, kilka formatów do robienia zdjęć. Można sobie nagrać filmik kilku minutowy. No ogólnie jest nieziemsko przeładowany funkcjami. Polecam! ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Poczytaj prosze o tescie Olka
![]() Fotografia w cenie 2004-04-30 Marek Budny Do testu otrzymaliśmy trzy nowe, różniące się ceną aparaty marki Olympus - Camedię C-5060 Wide Zoom, C-5000 Zoom i C-450 Zoom. C-5060 Wide Zoom z szerokokątnym obiektywem wbrew pozorom nie zastępuje modelu C-5050, aczkolwiek oba mają wiele cech wspólnych. Co zatem pojawiło się nowego? Jedną z ciekawych funkcji jest opcja Direct, w czasie rzeczywistym pokazująca na wyświetlaczu LCD obszary zdjęcia, które mogą zostać prześwietlone lub niedoświetlone, a także histogram obrazu. W aparacie zaimplementowano też kilka opcji ułatwiających jego obsługę - m.in. definiowanie klawisza szybkiego dostępu do funkcji, szczegółowe informowanie użytkownika o bieżących ustawieniach aparatu czy wyświetlanie pionowych i poziomych linii, ułatwiających kadrowanie zdjęcia. Z kolei zaawansowani fotoamatorzy docenią zapewne możliwość zapamiętania czterech trybów balansu bieli czy aż ośmiu ręcznie modyfikowanych ustawień parametrów dla całego aparatu. Dla osób, którym nie jest potrzebny aż tak bogaty zestaw funkcji, Olympus przygotował modele Camedia C-5000 Zoom i C-450 Zoom. Konstrukcja pierwszego z wymienionych aparatów sprawia wrażenie prostej, ale to tylko pozory. Zaskoczyła mnie mnogość funkcji, które znalazłem w menu aparatu. Wymienić tu trzeba chociażby - występujące raczej w droższych modelach - autobracketing, możliwość regulacji natężenia światła lampy błyskowej, synchronizację lampy na pierwszą i drugą kurtynę, ręczne ustawianie balansu bieli, blokadę ekspozycji czy tryb predefiniowanych ustawień użytkownika My Mode. Doskonale działający w C-5000 tryb SuperMacro pozwala wykonywać zdjęcia przedmiotów znajdujących się już w odległości 4 cm od obiektywu. Przyznam, że Olympus C-5060 Wide Zoom zrobił na mnie duże wrażenie. To jeden z nielicznych aparatów, które mają tak sporą liczbę funkcji, że nawet pobieżne zapoznanie się z nimi zajęło mi niemal dwa wieczory. Co więcej, świetnie radzi sobie w kiepskich warunkach oświetleniowych i nie tylko - szybko łapie ostrość, a sytuacje, kiedy mu się to nie udaje, należą do rzadkości. Zdjęcia z tego aparatu są bardzo ładne, ostre i wyraźne, a kolory dobrze odwzorowane. Potwierdzeniem tego, a także wysokiej funkcjonalności C-5060 jest wyróżnienie CHIP-Tip POWER.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Parametry techniczne
Matryca: 5,1 megapiksela Format zdjęć: maks. 2592x1944 pikseli Ogniskowa odp. aparatowi 35 mm: 27-110 mm Zoom optyczny/cyfrowy: 4,0x/3,5x Jasność obiektywu: f/2,8-4,8 Migawka: 1/4000-15 s Czułość ISO: 80-400 Nośnik danych: Compact Flash I i II (microdrive), xD-Picture Card (karta 32 MB w zestawie)
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Daję na Sony Cybershot DSC-P200 parametry.
Unowocześniona wersja modelu DSC- P 150. Zmiany w stosunku do poprzednika są właściwie kosmetyczne. Sony CyberShot DSC- P200 jest trochę lżejszy i mniejszy, posiada również większy 2.0 calowy ekran LCD ( P150- 1.8 cala). Aparat wyposażony jest w 7 milionową matrycę, dzięki której zarejestrujemy zdjęcie w gigantycznej rozdzielczości (jak na tą klasę aparatów) 3072x2304. Możemy wykonywać teraz odbitki bardzo dużych rozmiarów, przekraczających nawet wielkość formatu A3. Doskonały obiektyw Carl Zeiss Vario-Tessar przybliża obraz 3 krotnym zoomem (38-114mm). Jego jasność f 2.8- f 5.2, oraz wysoka rozdzielczość zapisu wpływają bardzo korzystnie na jakość obrazu. W Sony CyberShot DSC- P200 użyto procesora Real Imaging, dzięki któremu znacznie krótszy jest czas startowy aparatu (1,3 sek) a opóźnienie migawki (0,3 sek). Tą samą technologię- Real Imaging stosuje najbardziej zaawansowany kompakt firmy Sony- Cyber Shot F- 828, w którym zastosowano ją po raz pierwszy. Podstawową zaletą aparatu jest możliwość wybrania trybu ustawień ręcznych, oraz stosowania konwerterów, nakładanych na obiektyw. Dzięki dodatkowym akcesoriom i opcjom manualnym kompakt zyskuje znacznie na funkcjonalności. Pięciopunktowy autofocus dobrze sobie radzi w każdych warunkach, nawet, kiedy oświetlenie jest bardzo słabe. W ciemnych pomieszczeniach automatycznie nastawiana ostrość, jest wspomagana dodatkowym podświetleniem AF Iluminator. W aparacie mamy do wyboru trzy parametry światłoczułości: 100, 200 i 400. W każdej z nich kompakt robi świetnej jakości zdjęcia. Przy dłuższych czasach naświetlania może się pojawić niewielkie zaszumienie obrazu. Jednak już przy ustawieniu migawki na 1,6 sek. Włącza się automatycznie sprawnie działający system redukcji szumów, który oczyszcza, wygładza i wyostrza zdjęcie. Aparat ma bardzo dobry tryb filmowy, w którym możemy nakręcić sekwencje z prędkością 30 kl/sek. w rozdzielczości 640x 480. Długość filmu ograniczona jest jedynie pojemnością karty pamięci. Znacznym udogodnieniem dla użytkownika jest zastosowany w aparacie unowocześniony port USB 2.0 do szybkiej transmisji danych (zdjęć, filmów) do komputera. Zgodność ze standardem PictBridge umożliwia bezpośredni wydruk, bez użycia komputera z kompatybilnych drukarek. Kompaktem możemy wykonać około 360 zdjęć dzięki wysokiej jakości akumulatorowi InfoLithium NP-FR1. Najważniejsze cechy aparatu: - 7 milionowa matryca CCD, która pozwala na wykonanie zdjęć w maksymalnej rozdzielczości 3072x2304 pikseli i bardzo dobrej jakości odbitek w formacie 20x30 cm a nawet większych. - 3 krotny zoom optyczny - przybliża obraz co ułatwia kadrowanie. - 5 punktowy autofocus bardzo szybko i precyzyjnie ustawia ostrość. - Tryb manual większa kontrola użytkownika nad procesem wykonywania zdjęcia. - 2 calowy wyświetlacz LCD – szybki podgląd zdjęć, zaraz po ich wykonaniu. Wyświetlanie obrazu w czasie fotografowania pomaga w prawidłowym skomponowaniu ujęcia. - Nagrywanie filmu w wysokiej rozdzielczości 640x 480 pikseli z prędkością 30 kl/sek.- bardzo dobra jakość obrazu i płynne odtwarzanie. - W trybie makro fotografować można z odległości 6 cm- powiększenie małych przedmiotów, roślin lub zwierząt. - Zgodność ze standardem PictBridge- bezpośrednie połączenie drukarki z aparatem z pominięciem komputera. -Zdjęcia seryjne z prędkością 1.1kl./sek.- funkcja przydatna podczas fotografowania dynamicznie poruszających się obiektów. W trybie zdjęć seryjnych powinno się fotografować np.wydarzenia sportowe w celu uchwycenia decydującego momentu. - Możliwość stosowania dodatkowych konwerterów. Zestaw zawiera:
karta pamięci MS 32MB akumulator NP-FR1 ładowarka pasek kabel USB kabel A/V oprogramowanie instrukcja obsługi PL gwarancja PL
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Jeśli aparat cyfrowy i dobry, to tylko firmy Olympus.
Sony w porównaniu z Olympusem robi nie za wyraźne zdjęcia. Polecam Ci Olympus mju mini DIGITAL S * mln pixeli, czułość 640 ISO. Czułość, to w tej chwili jeden z najważniejszych parametrów aparatu, którego niektórzy producenci nie chcą podawać jawnie w parametrach technicznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.