![]() |
#31 |
kosmitka
|
Dot.: droga na wymarzone studia z zakrętami :-)
W ogóle jak komukolwiek mówiłam, że planuję, rozważam etc to każdy pukał się w czoło. Prawo?? Taka stara?? I jeszcze może aplikacja?? No stara wariatka. A takie opinie nie pomagają w podjęciu decyzji. Najbardziej kibicuje mi moja mama. Nawet mąż nie jest zachwycony.
A trudno się na coś zdecydować mając wokół takie właśnie negatywne nastawienie. Teraz nikomu prócz męża i mamy nie mówiłam o pomyśle studiowania.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() anciaahk jeżeli takie jest Twoje marzenie, spełnij je! Mnie też wielu ludzi zniechęcało, ale nie można się poddawać! Moja mama też była dobrym duszkiem. Działaj! Trzymam kciuki. ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
kosmitka
|
Na razie się nie udało. Na razie się myśli
![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
anaciaahk wiesz jak zareagował mój brat: zapytał mi się czy planuję sobie ułożyć życie przed 40 bo zważywszy na to, że przede mną 5 lat studiów + aplikacja to pewnie dobrą sytuację finansową będę miała gdzieś w tych okolicach. Słyszałam hasła o byciu "wieczną studentką". Początkowo też reagowałam tym, że się wycofywałam, że nic nikomu nie mówiłam. Teraz szukam argumentów "za" by czuć się pewniej w rozmowie i umieć poprzeć swoje racje. Broń Boże nie piszę tutaj o agitowaniu do całego świata. Raczej o rozmowie z bliskimi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() Po przeczytaniu tego wątku zaczęłam się zastanawiać nas swoją przyszłością i studiami... Od 2 klasy technikum chciałam studiować psychologię. Pech chciał, że się nie dostałam- zabrakło mi kilka punktów ![]() Wyszło na to, że na obecne studia w trakcie semestru wydaję dokładnie tyle (akademik, cotygodniowe dojazdy do domu, wyżywienie itp) ile by mnie kosztowały studia wieczorowe... Nie chcę teraz rezygnować z obecnych studiów, bo na prawdę szkoda mi czasu i energii, które włożyłam, by zdać ten pierwszy rok, który był dla mnie naprawdę trudny ze względu np na matematykę, fizykę czy chemię- jestem typową humanistką. Teraz się tak zastanawiam jak pogodzić marzenia z realnością. Doszłam do wniosku, że zrobię inżyniera na studiach dziennych. Później zacznę magistra na zaocznych, a psychologię na wieczorowych i dodatkowo pracę, aby za coś te studia opłacać. Nie wiem czy sobie poradzę, ale głęboko w to wierzę i na pewno będę próbować, ponieważ nie chcę później żałować, że nie dałam sobie szansy i założyłam, że mi się nie uda... To, czego się nauczę na jednych i drugich studiach zostanie dla mnie, nikt mi tego nie odbierze. A może i przyda się w przyszłym życiu...
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Ja zaczynam teraz drugi kierunek [ tez MSG
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bardzo fajny plan. Czytając to przyszła mi tylko jedna smutna myśl do głowy. Ile na to wszystko potrzeba czasu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Jeśli czujesz, że to właściwa decyzja, to należy zaryzykować
![]() Po co przez całe życie masz się zastanawiać, co by było ... Ale należy pamiętać, że po skończeniu prawa, bez aplikacji niewiele się znaczy (w sensie zawodowym). I zarobki nie są powalające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zgadzam się . Znajomy poszedł na aplikację i zarabia na niej 1000zł z czego większą część musi oddawać na jakieś prawnicze składki . [ po aplikacji z pewnością będzie lepiej zarabiać ] ale wszyscy jego znajomi [ moi zresztą też ![]() W zawodzie nie znaczy się wiele , ale można robić bardzo duzo rzeczy nie koniecznie stricte prawniczych . Co do ilości czasu to napewno lekko nie jest , ale to szybko zleci , a później tylko cieszyć się nowym , wymarzonym zawodem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja miałam na myśli osoby, które chcą pracować stricte w prawie. Inaczej nie widzę sensu rozpoczynania tak ciężkich studiów, jeśli się ma inny, nieźle płatny zawód;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
w stricte prawniczym zawodzie nie mozna pracowac bez aplikacji
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W ogóle mam nadzieję, że już w trakcie studiów uda mi się zadziałać coś w kierunku wymarzonego zawodu. AmericanGirl a zdradziłabyś czym ty i twoi znajomi się zajmujecie?? Może mi jakiś fajny pomysł na pracę dzięki temu do głowy wpadnie ![]() Cytat:
Również wiele korporacji daje ciekawe możliwości rozwoju osobom po prawie. Wiem, że niektóre z tych rzeczy można robić po innych kierunkach (np. służba cywilna) ale zupełnie czym innym zajmuje się prawnik w urzędzie, a czym innym ekonomista czy administratywista. Więc ja sens widzę. ![]() anciaahk jak proces zastanawiania się?? Edytowane przez Mallutka Czas edycji: 2009-07-29 o 14:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
kosmitka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jaki wymarzony zawód? Związany z prawem europejskim?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też mnie jakoś natchnęło jak byłam złożyć papiery ![]() Co do wymarzonego zawodu to ja mam tak właściwie zbiór cech, które powinien posiadać. Bo ja jestem takim rozkminiaczo- wyszukiwaczem. Więc na pewno powinien ode mnie wymagać szukania rozwiązań. Generalnie na wszelkiego rodzaju egzaminach uwielbiałam kazusy, Do tego bardzo lubię pomagać, więc mógłby być związany z doradzaniem. Co zaś się tyczy gałęzi prawa to tak właściwie trudno mi powiedzieć, bo miałam praktyki w kancelarii i zajmowałam się prawem pracy i bardzo mi się podobało. Choć w wersji teoretycznej to były nudy na pudy. Myślę, że wymarzony zawód mi się dopiero klaruje, choć na chwilę obecną bardzo bym chciała by był związany z prawem, a nie z jakimiś jego pochodnymi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Mallutka;13489507]Mam nadzieję
![]() W ogóle mam nadzieję, że już w trakcie studiów uda mi się zadziałać coś w kierunku wymarzonego zawodu. AmericanGirl a zdradziłabyś czym ty i twoi znajomi się zajmujecie?? Może mi jakiś fajny pomysł na pracę dzięki temu do głowy wpadnie ![]() QUOTE] Ja się jak narazie zajmuje studiowaniem ![]() ![]() Ze słyszenia wiem , ze duzo osób bez aplikacji własnie w jakiś firmach znajduje zatrudnienie i to na całkiem niezłych warunkach . Czasami jednak firmy chcą tez kogoś , kto może być ich przedstawicielem w sądzie więc tu konieczni absolwenci z aplikacją . Mnie strasznie interesuje kryminalistyka , ale jakos nie bardzo wiem co oprócz pracy naukowej można w polsce po tym robić . Laboratoriów chyba zbyt wielu nie ma , chyba zostaje jeszcze praca w policji . http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...ancelarie.html Artykuł , o tym co można robić bez aplikacji . ![]() ![]() Anciaahk z tego co wyczytałam skończyłaś MSG [ na wydziale ekonomicznym? ] , nie docztałam czymś się zajmujesz - możesz zdradzić ? ![]()
Edytowane przez AmericanGirl Czas edycji: 2009-07-30 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
kosmitka
|
Tak, skończyłam wydział ekonomiczny - kierunek stosunki międzynarodowe a specjalność handel zagraniczny. Jednak nie pracuję stricte w zawodzie, zajmuję się finansami - jestem doradcą finansowym w jednej z większych firm w Polsce. Praca bardzo opłacalna (w sensie dochodów), ale stresująca. Lubię doradzać ludziom i lubię pracować z ludźmi, ale nie w takim sensie, że muszę do nich wydzwaniać czy naganiać klientów. Mimo dobrych wyników nie chciałabym tego robić do końca życia. Muszę znać sporo prawa podatkowego, finansowego, cywilnego i związanego z nieruchomościami (to też chyba cywilne)? Ale bardziej pod kątem praktycznym. Dlatego też myślę o aplikacji notarialnej, chociaż znaleźć patrona po zaocznych i po niezbyt dobrym uniwerku pewnie będzie trudne o ile nie niemożliwe. Tak czy inaczej po skończeniu prawa mogłabym otworzyć własną kancelarię doradcy finansowego czy podatkowego - gdyby z notariatem się nie udało.
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
No niestety cięzko z tą aplikacja notarialną . Chyba wynika to z tego , że niezbyt mile widziani są nowi ludzie w branży i notariusze niechętnie chcą kogoś wpuścic w ich kręgi
![]() Od tego roku zaczynam MSG i troche bałam się , że po takim kierunku , który jest stosunkowo młody - pracodawcy mogą niezbyt chętnie zatrudniać . W sumie to priorytetem jest dla mnie prawo i wiem , że chce pracować własnie w tym zawodzie , ale uważam , że kierunek ekonomiczny może mi w tym pomóc no i kładą tam nacisk na języki obce a to ważne w zawodzie prawnika ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
kosmitka
|
Ja dużo wyniosłam ze stosunków i dla mnie były to bardzo ciekawe studia.
Niestety nie mieszkam w dużym mieście, więc wiem, że może być tylko trudniej. Zwłaszcza po zaocznym. Ale notariat to nie jest jedyna aplikacja, nie wiem, czy to czytałyście: http://www.edukacjaprawnicza.pl/inde...cid=100&id=776
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
podobno jest jakas aplikacja patentowa (?) , którą bardzo mało osób wybiera a jest bardzo pożądana . To ta rzecznikowka lub ekspercka chyba .
Bardzo ciekawe , szczególnie , że mogą je robić nawet osoby nie kończące prawa ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
kosmitka
|
Dokładnie to ta ekspercka, tez słyszałam, że bardzo poszukują chętnych, a jest ich niewielu. W sumie nie wiem czemu. Może jest mało płatna
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
kosmitka
|
Cóż, chciałam tylko napisać, że się dostałam
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
kosmitka
|
Daleko mi do Ciebie i Twojego UJ niestety. Ale jakiś tam power może faktycznie jest.
Nikt jeszcze nie wie.
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Gratulacje
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
kosmitka
|
Tak jak wcześniej pisałam, jedyny wchodzący w grę ze względu na pracę i odległości to UWM
![]() A rozpoczynasz MSG na ekonomii w Sopocie (UG)? Właśnie UG kończyłam ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
anciaahk nie warto tak na to patrzeć. To jest tylko uczelnia. UJ jak każda szkoła wyższa ma swoje plusy i minusy. Myślę, że jest świetną uczelnią dla kogoś kto się chce zajmować prawem karnym (prof. Zoll) albo prawem administracyjnym (prof. Zimmerman, prof. Woś).
Z kolei UW słynie z konstytucyjnego (prof Safjan). Ale to wcale nie oznacza, że UJ to jest fabryka przyszłych administratywistów i karnistów, a UW to sami konstytucjonaliści. Myślę, że każdy wyciąga ze swoich studiów dokładnie tyle ile w nie włoży. A ty, podobnie jak ja, idziesz na prawo ponieważ o tym od dłuższego czasu marzyłaś. Więc domniemuję, że nie masz postawy "byle do przodu ten egzaminy, a w piątek impreza z resztą studentów" tylko chcesz się uczyć. Więc pewnie będziesz świetnym, świadomym swoich celów prawnikiem ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
kosmitka
|
Wiesz, tak ostatnio rozmawiałam z zupełnie nieświadomym moich planów kolegą z pracy o studiach i prestiżu różnych uczelni. I powiedział coś, nad czym się zastanowiłam - że studia i uczelnia, jaką wybierzemy, może mieć znaczenie przy wolnych zawodach i przy zamkniętych grupach społecznych. Jeśli nie ma się w rodzinie prawników, wówczas trzeba "tego czegoś", by do takiej kliki się wbić. A zaoczne prawo na słabym uniwerku raczej nie pomaga.
Chociaż jestem tego zdania, co ty - że sami po części decydujemy, co wyniesiemy z nauki. Ja miałam też takie podejście na pierwszych studiach, nie żałuję, że nie poznałam uroków prawdziwego studenckiego życia. I wiem, że uczelnia i kierunek jaki skończyłam wcale nie pomogła mi znaleźć pracy, nikt o nią nie pytał. Miałam kilkanaście rozmów kwalifikacyjnych, gdzie proponowano mi dosyć wysokie stanowiska menedżerskie, nigdzie nie spytano o to, jakie studia i w jakim trybie skończyłam. Ale to branża finansowa, otwarta na młodych, aktywnych, ambitnych. Z prawnikami chyba jest inaczej. A czemu nikt nie wie? Nie wiem, nie chcę zapeszać, boję się, że coś się stanie, co uniemożliwi mi podjęcie studiów. Głupie, nie?
![]() |
![]() |
#58 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz nie czytałam statystyk ale żyję z przeświadczeniem, że po zaocznym prawie ludzie też pracują w kancelariach i robią fajne rzeczy. Cytat:
![]() Cytat:
Jakoś się wstydziłam tego, że od razu nie podjęłam dobrej decyzji. Ale teraz sobie myślę, że ludzie mają co innego do roboty niż rozmyślanie o moich decyzjach życiowych. ![]() No i jak to zwykle w życiu bywa jedni przyjmują moją decyzję z entuzjazmem i podziwem, że mi się chce, a inni pukają się w głowę. Sama siebie chyba musisz zapytać co chcesz, co potrzebujesz i nie przejmować się, że ktoś gadaniem zniechęci cię do podjęcia studiów. Mnie bardzo pomogło poszukanie argumentów "za". Dzięki temu czuję się lepiej w rozmowach ze sceptykami. A dzięki tej pewności nie mam nawet ochoty nikogo przekonywać, że to dobry pomysł. Teraz to po prostu mój pomysł. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
A tak z ciekawości, jakie masz już argumenty za? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
I też mam mnóstwo chwil zwątpienia. Też mi chodzi po głowie czy dam radę bez znajomości ect. Ale wtedy sobie powtarzam, że to fizycznie niemożliwe by ci zapracowani prawnicy i ich wujkowie spłodzili tyle aplikantów. ![]() Muszą to też być ludzie z nikąd ![]() Cytat:
Ponadto mam nadzieję, że takie dążenie do celu troszkę umocni we mnie wiarę moje możliwości, wartościowość. Cytat:
po drugie: ja uważam prawo za lepsze dopełnienie kierunku studiów jakim jest administracja, niż jakieś studia podyplomowe po trzecie: prawo daje fajne możliwości zawodowe (służba cywilna, służba zagraniczna, praca w korporacji, aplikacja ect.) po czwarte: lubię wyzwania, a prawo niewątpliwie jest wyzwaniem po piąte: zawsze o tym marzyłam, a po prostu po maturze stchórzyłam i od lat mi żal i chcę to zmienić ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.