droga na wymarzone studia z zakrętami :-) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-27, 20:16   #31
anciaahk
kosmitka

Dot.: droga na wymarzone studia z zakrętami :-)

W ogóle jak komukolwiek mówiłam, że planuję, rozważam etc to każdy pukał się w czoło. Prawo?? Taka stara?? I jeszcze może aplikacja?? No stara wariatka. A takie opinie nie pomagają w podjęciu decyzji. Najbardziej kibicuje mi moja mama. Nawet mąż nie jest zachwycony.
A trudno się na coś zdecydować mając wokół takie właśnie negatywne nastawienie. Teraz nikomu prócz męża i mamy nie mówiłam o pomyśle studiowania.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 21:23   #32
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
Wiesz ja się zastanawiam czy to chodzi o ludzi czy o mnie samą.
Mam takie poczucie, że przez to, że zrezygnowałam, nie podjęłam walki bardzo mi spadło poczucie własnej wartości, a przez to wszystko staje się trudniejsze.

Jak czytam twój post to bije z niego taka radość życia i myślę, że wynika to właśnie z tego, że się nie poddałaś
tak, to chyba radość i szczęście, że się udało!
anciaahk jeżeli takie jest Twoje marzenie, spełnij je! Mnie też wielu ludzi zniechęcało, ale nie można się poddawać! Moja mama też była dobrym duszkiem. Działaj! Trzymam kciuki.
Stary 2009-07-27, 21:33   #33
anciaahk
kosmitka

Na razie się nie udało. Na razie się myśli .

Stary 2009-07-28, 09:53   #34
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
W ogóle jak komukolwiek mówiłam, że planuję, rozważam etc to każdy pukał się w czoło. Prawo?? Taka stara?? I jeszcze może aplikacja?? No stara wariatka. A takie opinie nie pomagają w podjęciu decyzji. Najbardziej kibicuje mi moja mama. Nawet mąż nie jest zachwycony.
A trudno się na coś zdecydować mając wokół takie właśnie negatywne nastawienie. Teraz nikomu prócz męża i mamy nie mówiłam o pomyśle studiowania.

anaciaahk wiesz jak zareagował mój brat: zapytał mi się czy planuję sobie ułożyć życie przed 40 bo zważywszy na to, że przede mną 5 lat studiów + aplikacja to pewnie dobrą sytuację finansową będę miała gdzieś w tych okolicach.

Słyszałam hasła o byciu "wieczną studentką".

Początkowo też reagowałam tym, że się wycofywałam, że nic nikomu nie mówiłam.
Teraz szukam argumentów "za" by czuć się pewniej w rozmowie i umieć poprzeć swoje racje.
Broń Boże nie piszę tutaj o agitowaniu do całego świata. Raczej o rozmowie z bliskimi.
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 13:13   #35
DobraDusza88
Zakorzenienie

Witam dziewczyny
Po przeczytaniu tego wątku zaczęłam się zastanawiać nas swoją przyszłością i studiami...

Od 2 klasy technikum chciałam studiować psychologię. Pech chciał, że się nie dostałam- zabrakło mi kilka punktów Poszłam na Politechnikę, na Ochronę Środowiska, czyli coś zupełnie innego niż było w planach. Mogłam co prawda iść na psychologię wieczorowo, ale po pierwsze przestraszyła mnie cena, a po drugie uważałam, że po wieczorowych studiach mogę nie dostać pracy...

Wyszło na to, że na obecne studia w trakcie semestru wydaję dokładnie tyle (akademik, cotygodniowe dojazdy do domu, wyżywienie itp) ile by mnie kosztowały studia wieczorowe... Nie chcę teraz rezygnować z obecnych studiów, bo na prawdę szkoda mi czasu i energii, które włożyłam, by zdać ten pierwszy rok, który był dla mnie naprawdę trudny ze względu np na matematykę, fizykę czy chemię- jestem typową humanistką.

Teraz się tak zastanawiam jak pogodzić marzenia z realnością. Doszłam do wniosku, że zrobię inżyniera na studiach dziennych. Później zacznę magistra na zaocznych, a psychologię na wieczorowych i dodatkowo pracę, aby za coś te studia opłacać. Nie wiem czy sobie poradzę, ale głęboko w to wierzę i na pewno będę próbować, ponieważ nie chcę później żałować, że nie dałam sobie szansy i założyłam, że mi się nie uda... To, czego się nauczę na jednych i drugich studiach zostanie dla mnie, nikt mi tego nie odbierze. A może i przyda się w przyszłym życiu...
Stary 2009-07-28, 15:56   #36
AmericanGirl
Zadomowienie

Ja zaczynam teraz drugi kierunek [ tez MSG ] i mój TZ tez puka sie w głowe jak ja z tym wszystkim dam rade Ale mnie nie zniechęca Znajomi raczej mi odradzają i mówią zebym lepiej jak najszybciej skończyła szkołę [ to raczej Ci z tych dla których 3 lata byle jakich studiów to i tak za duzo ] . Wydaje mi się , że dam sobie rade , a jak nie to zawsze można zrezygnować . Najważniejsze żeby spróbować i nie załowac ze sie tego nie zrobiło .
Stary 2009-07-28, 19:06   #37
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Po przeczytaniu tego wątku zaczęłam się zastanawiać nas swoją przyszłością i studiami...
Witaj DobraDuszo

Cytat:
Teraz się tak zastanawiam jak pogodzić marzenia z realnością. Doszłam do wniosku, że zrobię inżyniera na studiach dziennych. Później zacznę magistra na zaocznych, a psychologię na wieczorowych i dodatkowo pracę, aby za coś te studia opłacać. Nie wiem czy sobie poradzę, ale głęboko w to wierzę i na pewno będę próbować, ponieważ nie chcę później żałować, że nie dałam sobie szansy i założyłam, że mi się nie uda... To, czego się nauczę na jednych i drugich studiach zostanie dla mnie, nikt mi tego nie odbierze. A może i przyda się w przyszłym życiu...
wszystkie się tutaj zastanawiamy
Bardzo fajny plan.

Czytając to przyszła mi tylko jedna smutna myśl do głowy. Ile na to wszystko potrzeba czasu choć nie wiem czy samo przystąpienie do realizacji marzeń nie jest już satysfakcjonujące:confuse d:
Stary 2009-07-28, 19:18   #38
wiolkaa85
Raczkowanie

Jeśli czujesz, że to właściwa decyzja, to należy zaryzykować
Po co przez całe życie masz się zastanawiać, co by było ...
Ale należy pamiętać, że po skończeniu prawa, bez aplikacji niewiele się znaczy (w sensie zawodowym).
I zarobki nie są powalające.
wiolkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 20:18   #39
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiolkaa85 Pokaż wiadomość
Jeśli czujesz, że to właściwa decyzja, to należy zaryzykować
Po co przez całe życie masz się zastanawiać, co by było ...
Ale należy pamiętać, że po skończeniu prawa, bez aplikacji niewiele się znaczy (w sensie zawodowym).
I zarobki nie są powalające.

Nie zgadzam się . Znajomy poszedł na aplikację i zarabia na niej 1000zł z czego większą część musi oddawać na jakieś prawnicze składki . [ po aplikacji z pewnością będzie lepiej zarabiać ] ale wszyscy jego znajomi [ moi zresztą też ] , którzy nie poszli na aplikację , zarabiają lekko ponad 10 tys . Oczywiście nie wszyscy . Więc zarobki zależą od wielu rzeczy , nie tylko od tego czy ma się aplikację .
W zawodzie nie znaczy się wiele , ale można robić bardzo duzo rzeczy nie koniecznie stricte prawniczych .

Co do ilości czasu to napewno lekko nie jest , ale to szybko zleci , a później tylko cieszyć się nowym , wymarzonym zawodem
Stary 2009-07-28, 20:22   #40
wiolkaa85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się . Znajomy poszedł na aplikację i zarabia na niej 1000zł z czego większą część musi oddawać na jakieś prawnicze składki . [ po aplikacji z pewnością będzie lepiej zarabiać ] ale wszyscy jego znajomi [ moi zresztą też ] , którzy nie poszli na aplikację , zarabiają lekko ponad 10 tys . Oczywiście nie wszyscy . Więc zarobki zależą od wielu rzeczy , nie tylko od tego czy ma się aplikację .
W zawodzie nie znaczy się wiele , ale można robić bardzo duzo rzeczy nie koniecznie stricte prawniczych .

Co do ilości czasu to napewno lekko nie jest , ale to szybko zleci , a później tylko cieszyć się nowym , wymarzonym zawodem
No tak
Ja miałam na myśli osoby, które chcą pracować stricte w prawie.
Inaczej nie widzę sensu rozpoczynania tak ciężkich studiów, jeśli się ma inny, nieźle płatny zawód;-)
wiolkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 21:13   #41
AmericanGirl
Zadomowienie

w stricte prawniczym zawodzie nie mozna pracowac bez aplikacji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-29, 13:58   #42
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość

Mam nadzieję
W ogóle mam nadzieję, że już w trakcie studiów uda mi się zadziałać coś w kierunku wymarzonego zawodu.

AmericanGirl a zdradziłabyś czym ty i twoi znajomi się zajmujecie?? Może mi jakiś fajny pomysł na pracę dzięki temu do głowy wpadnie

Cytat:
No tak
Inaczej nie widzę sensu rozpoczynania tak ciężkich studiów, jeśli się ma inny, nieźle płatny zawód;-)
Tutaj się nie zgodzę. Ja jeszcze nie wiem czy chciałabym wykonywać zawód stricte prawniczy. Za to wiem, że prawo daje wiele ciekawych możliwości począwszy od służby zagranicznej, przez służbę cywilną, a zakończywszy na aplikacji legislacyjnej.
Również wiele korporacji daje ciekawe możliwości rozwoju osobom po prawie.

Wiem, że niektóre z tych rzeczy można robić po innych kierunkach (np. służba cywilna) ale zupełnie czym innym zajmuje się prawnik w urzędzie, a czym innym ekonomista czy administratywista. Więc ja sens widzę.

anciaahk jak proces zastanawiania się??

Edytowane przez Mallutka
Czas edycji: 2009-07-29 o 14:08
Stary 2009-07-29, 19:00   #43
anciaahk
kosmitka

Cytat:
No tak
Wiesz, co mi z mojego, dobrze płatnego zawodu..... Nie wiem, czy chciałabym w nim pracować przez najbliższe 30 lat!! Lubię swoją pracę, ale nie na tyle, by chcieć tak długo w niej pracować.
Cytat:
W ogóle mam nadzieję, że już w trakcie studiów uda mi się zadziałać coś w kierunku wymarzonego zawodu.
anciaahk jak proces zastanawiania się??
trwa. We wtorek byłam na uczelni zanieść do wglądu świadectwo i jakoś ten duch naukowy panujący po kątach mnie uniósł. Wyniki rekrutacji będą w piątek. Czekam więc piątku.

Jaki wymarzony zawód? Związany z prawem europejskim?

Stary 2009-07-29, 21:08   #44
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz, co mi z mojego, dobrze płatnego zawodu..... Nie wiem, czy chciałabym w nim pracować przez najbliższe 30 lat!! Lubię swoją pracę, ale nie na tyle, by chcieć tak długo w niej pracować.

trwa. We wtorek byłam na uczelni zanieść do wglądu świadectwo i jakoś ten duch naukowy panujący po kątach mnie uniósł. Wyniki rekrutacji będą w piątek. Czekam więc piątku.

Jaki wymarzony zawód? Związany z prawem europejskim?
No to trzymam kciuki za piątek
Też mnie jakoś natchnęło jak byłam złożyć papiery

Co do wymarzonego zawodu to ja mam tak właściwie zbiór cech, które powinien posiadać.
Bo ja jestem takim rozkminiaczo- wyszukiwaczem. Więc na pewno powinien ode mnie wymagać szukania rozwiązań. Generalnie na wszelkiego rodzaju egzaminach uwielbiałam kazusy, Do tego bardzo lubię pomagać, więc mógłby być związany z doradzaniem.
Co zaś się tyczy gałęzi prawa to tak właściwie trudno mi powiedzieć, bo miałam praktyki w kancelarii i zajmowałam się prawem pracy i bardzo mi się podobało.
Choć w wersji teoretycznej to były nudy na pudy.

Myślę, że wymarzony zawód mi się dopiero klaruje, choć na chwilę obecną bardzo bym chciała by był związany z prawem, a nie z jakimiś jego pochodnymi
Stary 2009-07-29, 21:45   #45
AmericanGirl
Zadomowienie

[QUOTE=Mallutka;13489507]Mam nadzieję

AmericanGirl a zdradziłabyś czym ty i twoi znajomi się zajmujecie?? Może mi jakiś fajny pomysł na pracę dzięki temu do głowy wpadnie

QUOTE]

Ja się jak narazie zajmuje studiowaniem Mam jednego znajomego na aplikacji adwokackiej (własnie kończy) , duzo pracuje w rozjazdach , i jedną znajomą na aplikacji notarialnej - miała troche problemów ze znalezieniem osoby , która by ją do siebie wzięła ale w końcu się udało Jedna osoba zajmuje się funduszami z unii i ma własną firmę pod tym własnie kątem ( pozyskiwanie dotacji , doradztwo) bliżej się w sprawie nie orientuje .Dwie koleżanki zajmują się prawem podatkowym i finansowym - pracują w kancelarii ( u kogoś ) ale z tego co wiem nie narzekają i ostatnia osoba , którą znam blizej po prawie , pracuje w w kilku firmach , nie wiem dokładnie na jakich warunkach , ale zajmuje się wszelkimi sprawami prawnymi , papierkowa robota i negocjowanie przetargów - skończyła jakąs podyplomówke dodatkowo ale całkiem nie związana z prawem .

Ze słyszenia wiem , ze duzo osób bez aplikacji własnie w jakiś firmach znajduje zatrudnienie i to na całkiem niezłych warunkach . Czasami jednak firmy chcą tez kogoś , kto może być ich przedstawicielem w sądzie więc tu konieczni absolwenci z aplikacją .

Mnie strasznie interesuje kryminalistyka , ale jakos nie bardzo wiem co oprócz pracy naukowej można w polsce po tym robić . Laboratoriów chyba zbyt wielu nie ma , chyba zostaje jeszcze praca w policji .

http://praca.gazetaprawna.pl/artykul...ancelarie.html
Artykuł , o tym co można robić bez aplikacji . Niezbyt obszerny ale może kogoś coś zainteresuje .

Anciaahk z tego co wyczytałam skończyłaś MSG [ na wydziale ekonomicznym? ] , nie docztałam czymś się zajmujesz - możesz zdradzić ?

Edytowane przez AmericanGirl
Czas edycji: 2009-07-30 o 08:12
AmericanGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 08:25   #46
anciaahk
kosmitka

Tak, skończyłam wydział ekonomiczny - kierunek stosunki międzynarodowe a specjalność handel zagraniczny. Jednak nie pracuję stricte w zawodzie, zajmuję się finansami - jestem doradcą finansowym w jednej z większych firm w Polsce. Praca bardzo opłacalna (w sensie dochodów), ale stresująca. Lubię doradzać ludziom i lubię pracować z ludźmi, ale nie w takim sensie, że muszę do nich wydzwaniać czy naganiać klientów. Mimo dobrych wyników nie chciałabym tego robić do końca życia. Muszę znać sporo prawa podatkowego, finansowego, cywilnego i związanego z nieruchomościami (to też chyba cywilne)? Ale bardziej pod kątem praktycznym. Dlatego też myślę o aplikacji notarialnej, chociaż znaleźć patrona po zaocznych i po niezbyt dobrym uniwerku pewnie będzie trudne o ile nie niemożliwe. Tak czy inaczej po skończeniu prawa mogłabym otworzyć własną kancelarię doradcy finansowego czy podatkowego - gdyby z notariatem się nie udało.

Stary 2009-07-30, 08:51   #47
AmericanGirl
Zadomowienie

No niestety cięzko z tą aplikacja notarialną . Chyba wynika to z tego , że niezbyt mile widziani są nowi ludzie w branży i notariusze niechętnie chcą kogoś wpuścic w ich kręgi A to troche niesprawiedliwe . Uczysz się na egzamin , dostajesz sie na aplikacje a później masz problemy . Ale jesli mieszkasz w większym miescie i masz juz jako takie doświadczenie to może przychylniej na ciebie spojrzą .

Od tego roku zaczynam MSG i troche bałam się , że po takim kierunku , który jest stosunkowo młody - pracodawcy mogą niezbyt chętnie zatrudniać . W sumie to priorytetem jest dla mnie prawo i wiem , że chce pracować własnie w tym zawodzie , ale uważam , że kierunek ekonomiczny może mi w tym pomóc no i kładą tam nacisk na języki obce a to ważne w zawodzie prawnika Mam nadzieje , że nie rozczarują mnie te studia
Stary 2009-07-30, 12:07   #48
anciaahk
kosmitka

Ja dużo wyniosłam ze stosunków i dla mnie były to bardzo ciekawe studia.
Niestety nie mieszkam w dużym mieście, więc wiem, że może być tylko trudniej. Zwłaszcza po zaocznym.
Ale notariat to nie jest jedyna aplikacja, nie wiem, czy to czytałyście:
http://www.edukacjaprawnicza.pl/inde...cid=100&id=776

Stary 2009-07-30, 12:14   #49
AmericanGirl
Zadomowienie

podobno jest jakas aplikacja patentowa (?) , którą bardzo mało osób wybiera a jest bardzo pożądana . To ta rzecznikowka lub ekspercka chyba .

Bardzo ciekawe , szczególnie , że mogą je robić nawet osoby nie kończące prawa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 12:17   #50
anciaahk
kosmitka

Dokładnie to ta ekspercka, tez słyszałam, że bardzo poszukują chętnych, a jest ich niewielu. W sumie nie wiem czemu. Może jest mało płatna .

Stary 2009-08-02, 11:31   #51
anciaahk
kosmitka

Cóż, chciałam tylko napisać, że się dostałam .

Stary 2009-08-02, 14:10   #52
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Cóż, chciałam tylko napisać, że się dostałam .
cieszę się, że się zdecydowałaś
Nie wiem jak tobie ale mnie, fakt, że robię już coś w tym kierunku dało straszny power
Stary 2009-08-02, 15:54   #53
anciaahk
kosmitka

Daleko mi do Ciebie i Twojego UJ niestety. Ale jakiś tam power może faktycznie jest.
Nikt jeszcze nie wie.

Stary 2009-08-02, 16:01   #54
AmericanGirl
Zadomowienie

Gratulacje a na jaką uczelnię ?
Stary 2009-08-02, 16:14   #55
anciaahk
kosmitka

Tak jak wcześniej pisałam, jedyny wchodzący w grę ze względu na pracę i odległości to UWM .
A rozpoczynasz MSG na ekonomii w Sopocie (UG)? Właśnie UG kończyłam .

Stary 2009-08-02, 18:29   #56
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Daleko mi do Ciebie i Twojego UJ niestety.
anciaahk nie warto tak na to patrzeć. To jest tylko uczelnia. UJ jak każda szkoła wyższa ma swoje plusy i minusy. Myślę, że jest świetną uczelnią dla kogoś kto się chce zajmować prawem karnym (prof. Zoll) albo prawem administracyjnym (prof. Zimmerman, prof. Woś).
Z kolei UW słynie z konstytucyjnego (prof Safjan). Ale to wcale nie oznacza, że UJ to jest fabryka przyszłych administratywistów i karnistów, a UW to sami konstytucjonaliści.
Myślę, że każdy wyciąga ze swoich studiów dokładnie tyle ile w nie włoży.
A ty, podobnie jak ja, idziesz na prawo ponieważ o tym od dłuższego czasu marzyłaś. Więc domniemuję, że nie masz postawy "byle do przodu ten egzaminy, a w piątek impreza z resztą studentów" tylko chcesz się uczyć. Więc pewnie będziesz świetnym, świadomym swoich celów prawnikiem

Cytat:
Nikt jeszcze nie wie.
dlaczego??
Stary 2009-08-02, 19:04   #57
anciaahk
kosmitka

Wiesz, tak ostatnio rozmawiałam z zupełnie nieświadomym moich planów kolegą z pracy o studiach i prestiżu różnych uczelni. I powiedział coś, nad czym się zastanowiłam - że studia i uczelnia, jaką wybierzemy, może mieć znaczenie przy wolnych zawodach i przy zamkniętych grupach społecznych. Jeśli nie ma się w rodzinie prawników, wówczas trzeba "tego czegoś", by do takiej kliki się wbić. A zaoczne prawo na słabym uniwerku raczej nie pomaga.
Chociaż jestem tego zdania, co ty - że sami po części decydujemy, co wyniesiemy z nauki. Ja miałam też takie podejście na pierwszych studiach, nie żałuję, że nie poznałam uroków prawdziwego studenckiego życia. I wiem, że uczelnia i kierunek jaki skończyłam wcale nie pomogła mi znaleźć pracy, nikt o nią nie pytał. Miałam kilkanaście rozmów kwalifikacyjnych, gdzie proponowano mi dosyć wysokie stanowiska menedżerskie, nigdzie nie spytano o to, jakie studia i w jakim trybie skończyłam. Ale to branża finansowa, otwarta na młodych, aktywnych, ambitnych. Z prawnikami chyba jest inaczej.

A czemu nikt nie wie? Nie wiem, nie chcę zapeszać, boję się, że coś się stanie, co uniemożliwi mi podjęcie studiów. Głupie, nie?

Stary 2009-08-02, 19:56   #58
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz, tak ostatnio rozmawiałam z zupełnie nieświadomym moich planów kolegą z pracy o studiach i prestiżu różnych uczelni. I powiedział coś, nad czym się zastanowiłam - że studia i uczelnia, jaką wybierzemy, może mieć znaczenie przy wolnych zawodach i przy zamkniętych grupach społecznych. Jeśli nie ma się w rodzinie prawników, wówczas trzeba "tego czegoś", by do takiej kliki się wbić. A zaoczne prawo na słabym uniwerku raczej nie pomaga.
W wątku "a kto się wybiera na prawo" przeważała opinia, że prawo to taki kierunek w którym decyduje to ile ty w te studia włożysz wysiłku. Więc trochę na zasadzie ilu ludzi tyle opinii bym
Wiesz nie czytałam statystyk ale żyję z przeświadczeniem, że po zaocznym prawie ludzie też pracują w kancelariach i robią fajne rzeczy.

Cytat:
Chociaż jestem tego zdania, co ty - że sami po części decydujemy, co wyniesiemy z nauki. Ja miałam też takie podejście na pierwszych studiach, nie żałuję, że nie poznałam uroków prawdziwego studenckiego życia. I wiem, że uczelnia i kierunek jaki skończyłam wcale nie pomogła mi znaleźć pracy, nikt o nią nie pytał. Miałam kilkanaście rozmów kwalifikacyjnych, gdzie proponowano mi dosyć wysokie stanowiska menedżerskie, nigdzie nie spytano o to, jakie studia i w jakim trybie skończyłam. Ale to branża finansowa, otwarta na młodych, aktywnych, ambitnych. Z prawnikami chyba jest inaczej.
Nie wiem

Cytat:
A czemu nikt nie wie? Nie wiem, nie chcę zapeszać, boję się, że coś się stanie, co uniemożliwi mi podjęcie studiów. Głupie, nie?
Ja też na początku miałam opory mówić ludziom, że postanowiłam iść na kolejne studia.
Jakoś się wstydziłam tego, że od razu nie podjęłam dobrej decyzji. Ale teraz sobie myślę, że ludzie mają co innego do roboty niż rozmyślanie o moich decyzjach życiowych.
No i jak to zwykle w życiu bywa jedni przyjmują moją decyzję z entuzjazmem i podziwem, że mi się chce, a inni pukają się w głowę.
Sama siebie chyba musisz zapytać co chcesz, co potrzebujesz i nie przejmować się, że ktoś gadaniem zniechęci cię do podjęcia studiów.
Mnie bardzo pomogło poszukanie argumentów "za". Dzięki temu czuję się lepiej w rozmowach ze sceptykami.
A dzięki tej pewności nie mam nawet ochoty nikogo przekonywać, że to dobry pomysł. Teraz to po prostu mój pomysł.
Stary 2009-08-02, 20:03   #59
anciaahk
kosmitka

Cytat:
W wątku "a kto się wybiera na prawo" przeważała opinia, że prawo to taki kierunek w którym decyduje to ile ty w te studia włożysz wysiłku. Więc trochę na zasadzie ilu ludzi tyle opinii bym
Wiesz nie czytałam statystyk ale żyję z przeświadczeniem, że po zaocznym prawie ludzie też pracują w kancelariach i robią fajne rzeczy.
Pewnie tak, jakoś może za dużo się naczytałam na forach opinii różnych frustratów i stąd takie obawy. I tym się pocieszam, że własną pracą i cięęęężką nauką nadrobię mniejszy prestiż.
Cytat:
A dzięki tej pewności nie mam nawet ochoty nikogo przekonywać, że to dobry pomysł. Teraz to po prostu mój pomysł.
Hehe i tego się trzymajmy. Dobre motto!! U mnie to jakieś niskie poczucie własnej wartości, czy nie wiem co sprawia, że przejmuję się czasem zdaniem innych, czy tym, że mnie wyśmieją. A niby taka stara jestem i powinnam się już na pewne rzeczy uodpornić.

A tak z ciekawości, jakie masz już argumenty za?

Stary 2009-08-02, 20:22   #60
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie tak, jakoś może za dużo się naczytałam na forach opinii różnych frustratów i stąd takie obawy. I tym się pocieszam, że własną pracą i cięęęężką nauką nadrobię mniejszy prestiż.
Ja się trzymam myśli, że jak się chce to można.

I też mam mnóstwo chwil zwątpienia. Też mi chodzi po głowie czy dam radę bez znajomości ect. Ale wtedy sobie powtarzam, że to fizycznie niemożliwe by ci zapracowani prawnicy i ich wujkowie spłodzili tyle aplikantów.
Muszą to też być ludzie z nikąd

Cytat:
Hehe i tego się trzymajmy. Dobre motto!! U mnie to jakieś niskie poczucie własnej wartości, czy nie wiem co sprawia, że przejmuję się czasem zdaniem innych, czy tym, że mnie wyśmieją. A niby taka stara jestem i powinnam się już na pewne rzeczy uodpornić.
Ja też mam niskie poczucie własnej wartości ale ktoś mi uświadomił, że to jest troszkę jak z ogródkiem. Jak go nie ogrodzisz płotem to każdy będzie mógł do ciebie wejść. Jeden zasadzi kwiatka, a drugi nasra. (że się tak brzydko wyrażę)
Ponadto mam nadzieję, że takie dążenie do celu troszkę umocni we mnie wiarę moje możliwości, wartościowość.

Cytat:
A tak z ciekawości, jakie masz już argumenty za?
po pierwsze: nie warto pracować przez całe życie w zawodzie, którego się nie chce wykonywać skoro można robić coś co się chce
po drugie: ja uważam prawo za lepsze dopełnienie kierunku studiów jakim jest administracja, niż jakieś studia podyplomowe
po trzecie: prawo daje fajne możliwości zawodowe (służba cywilna, służba zagraniczna, praca w korporacji, aplikacja ect.)
po czwarte: lubię wyzwania, a prawo niewątpliwie jest wyzwaniem
po piąte: zawsze o tym marzyłam, a po prostu po maturze stchórzyłam i od lat mi żal i chcę to zmienić

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości