![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paszport dla nowonarodzonego dziecka
kasiczka pisalam ci w moim pierwszym poscie ile co kosztuje.
musisz miec dwa akty urodzenia swoje jesli chcesz umiejscowic i akt slubu i akt urodzenia dziecka ja tez musialam miec dwa moje akty - do dowodu i umiejscowienia dzieciecego aktu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do tego Peselu zdania są różne, więc na prawde nie pozostaje mi nic innego niż wybrać się do konsulatu osobiście i wypytać ich o wszystko. Niestety ja urodziłam się w innym mieście a w innym mieszkałam (gdzie nadal są rodzice) i w tym drugim będę rejestrowała dziecko. Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny a ja sie tak spytam z ciekawosci. Czy wy rejestrujecie dziecko w polskim urzedzie? Skoro maluch urodzil sie w Anglii i tam mieszkacie to chyba powinniscie zarejestrowac dziecko w Anglii, albo?
I macie zamiar meldowac dziecko w PL , mimo ze siedzicie w UK? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sa polakami i ze stosownymi dokumentami musza zyc oraz przemieszczac sie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A swoja droga to dziecko rejestruje sie tez w angielskim urzedzie, ale to nie zawsze wystarcza do wyrobienia polskiego paszportu. Tylko pierwszy raz i to w drodze wyjatku... Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-08-14 o 21:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Nie chodzi mi o paszport.
Chodzilo mi o meldunek i o zarejestrowanie ze taki czlowiek istnieje. rejestrujecie tez w Pl bo chodzi o paszport, ale meldowac tez w Pl bedziecie, skoro mieszkacie w UK? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ja zarejestrowalam dziecko najpierw w UK bo jest to obowiazkowe. A w Polse niestety zarejestrowac w USC tez musisz inaczej beda klopoty z paszportem dla dziecka. Meldowac tez nie meldowalam w Polsce bo przeciez tam nie mieszkam to i po co, no i przez to dziecko nie ma peselu (jeszcze).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Pytam o meldowanie w Pl, bo interesuje mnie taka rzecz. skoro dziecko bedzie w Pl zameldowanie i przyjdzie czas ze musi isc do szkoly,a wy nadal przebywac bedziecie w UK, to jesli dziecko sie w Pl w szkole nie pojawi, to go policja bedzie szukac. I zastanawiam sie jak to jest z tymi przepisami?
Musicie go rejestrowac itp, bez meldunku nie ma peselu, no, ale skoro siedzicie w UK, to tak troche wam ta Polska utrudnia zycie i co bedzie potem jesli nadal bedziecie przybywac w tym kraju? A tak wogole to nie da sie przez ambasade tych wszystkich formalnosci zalatwic? Jesli sie da, to pewnie kosztuje to drozej i dlatego wolicie osobiscie w Pl zalatwiac formalnosci z paszportem, tak? Jak to dobrze , ze moje dziecko nie ma takich problemow. Urodzil sie w Niemczech, ojciec niemiec, wiec i automatycznie on tez niemiec i polskie przepisy go wogole nie obowiazuja. nawet imie moglam wybierac jakie chce, a moja znajoma niestety musiala sie podporzadkowac polskim przepisom, jako ze oboje byli polakami z polskimi papierami, wiec imie dla dziewczynki musialo sie konczyc na litere "a". Jak mala miala 5 lat wyjechala do Londynu i kontakt sie stracil, wiec nie wiem jak z paszportem tutaj miala i nie mam sie jak podpytac, czy czasem nie tak jak wy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Aaaa, bo juz myslalam, ze musicie, a jaki by to mialo sens skoro siedzicie tam i tam dziecko pojdzie do szkoly.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
to nie tak ze meldunek musi sie odbyc w polsce fizycznie. mozna zrobic to przez konsulat (bo przeciez sa osoby ktore w polsce nie maja nikogo kto by dziecko mogl u siebie zameldowac). wtedy konsulat melduje wszytskich w warszawa centralna. ot juz
natomiast co do imion... moze byc drobny problem jak ktos ma polskie litery, bo czasem na angielskich dokumentach dziecka ich nie bedzie a potem sie nie bedzie zgadzac z polskim. szczegolnie jak pracownik usc mocno upierdliwy ale sama jak umiejscowialam akt urodzenia dziecka w polsce mialam moliwosc przejrzenia listy imion dla dzieci i bylo rowniez "dafne" dla dziewczynki, co na "a" sie nie konczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Moja znajoma niestety nie miala takiej mozliwosci w DE.Zreszta ona ta mala urodzila chyba z 7 lat temu, wiec od tego czasu moze dopuszczaja jakies imiona ktore nie koncza sie na litere "a"
A powiedzcie mi, jak to potem jest skoro dziecko ebdzie zameldowane w warszawa centralna, czy obowiazek szkolny nie bedzie dziecka potem obowiazywac? Moj maz wpadl 2 lata tamu na pomysl zameldowania dziecka w Pl ( nie wiem co mu do glowy strzelilo), a ze musielismy oddac orginal aktu urodzenia na co sie zgodzic nie chcialam, bo takie sa przepisy w De, dostajesz orginal i drugiego nie dostaniesz. Wtedy babka nam powiedziala, ze skoro jestesmy w De i dziecko tutaj pojdzie do szkoly, to nie ma sensu go w Pl meldowac ,bo wtedy bedzie go obowiazywala szkola w Pl i jesli sie nie pojawi w szkole, to beda go szukac z policja i tylko sobie problemow narobimy. Z wami tak nie bedzie? Przepisy jesli chodzi o UK sa inne? Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2009-08-15 o 17:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
nie mam bladego pojecia, ale przy ilosci dzieci rodzonych za granica policja musiala zweryfikowac swoje prioryty kogo szukac
![]() maluch nie chodzi do zlobka, do przedszkola czy zerowki, nie ma kartoteki u lekarza i nie mieszka pod danym adresem (co nie jest przestepstwem), watpie zeby policja zadala na pismie od kazdego emigranckiego rodzica ze jego dziecko chodzi do szkoly w uk i zadala jeszcze potwierdzenia tegoz faktu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
No tak, ale tu chodzi tylko o meldunek. Dziecko zameldowane to oni juz maja go na liscie dzieci ktore zaczna w danym roku szkole. jak takie dziecko sie w zadnej ze szkol nie pokarze to moge zaczac szukac. Nie wiem coy by bylo jak by policja przyszla do tesciow, a oni im ze mieszkamy w De i tutaj nasz maluch chodzi do szkoly. Moze dostalibysmy jakas kare pieniezna?
Nie mam pojecia, az tak nie wnikalam , no i ze nie chcialam babce na wlasnosc dac aktu urodzenia , to tez problem sie zmyl. bylam przeciwna meldowaniu go w Pl, bo i po jaka cholerke? Skoro mieszkamy i zyjemu tutaj to tu jest zarejestrowany i zameldowany we wszystkich koniecznych urzedach. jesli maz stwierdzi przed emerytura, ze jedziemy do Pl, a dziecko nie bedzie pelnoletnie, to wtedy wiadomo, Polska sie dowie, ze taki czlowiek istnieje. No, ale to raczej niemozliwe, maz wczesniej nie bedzie chcial wracac do Pl, finansowo sie to nie placa. za dlugo juz tutaj pracuje, zeby to wszystko wywalic w bloto. I tak pomyslalam o was, piszecie ze trzeba rejestrowac w Pl, ze meldunek, ze pesel i tak mnie troche ciekawska zrobilyscie ;o) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Nie moje dziecko urodzilo sie tutaj i ojciec jest niemcem, wiec automatycznie dostal niemieckie obywatelstwo. Gdybysmy wrocili do Pl i jesli w PL robili by jakies problemy ze dziecko nie ma polskiego obywatelstwa, to bysmy sie postarali zeby je mial. mozna bylo by sie starac o nadanie mu polskiego z racji pochodzenia. Tutaj nie widze takiej potrzeby, ma obywatelstwo po tacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
wiec sama sobie odpowiedzialas - nasze dzieci urodzone w uk sa po rodzicach polakach, a ze prawo ziemi tylko w stanach obowiazuje, w reszcie swiata prawo krwi, nasze dzieci sa polakami. i jako takie podlegaja polskim przepisom. ktore jasno stanowia ze do paszportu potrzebuje dziecko polski akt urodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Ale mnie nie o to chodzilo
Ja sie pytalam o meldunek, a nie o paszport |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Moona z ust mi to wyjelas.
Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-08-16 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja ci odpisalam ze meldunek jest konieczny do paszportu, z racji tego ze potrzebujesz pesel do aktu urodzenia polskiego, ktory potrzbujesz wlasnie do paszportu nie meldujemy dzieci w polsce po to zeby statystyki podwyzszyc twoje dziecko ma paszport niemiecki z racji urodzenia, nasze nie maja angielskich, bo my mamy dzieci z polakami |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
I dlatego sie pytam jak to jest , bo kilka postow wyzej bylo napisane ze meldowac nie trzeba tylko rejestrowac.
Dlatego sie was pytam czy potem dziecka policja nie bedzie szukac, bo nie poszlo do szkoly w PL. Moona zeby moje dziecko mialo polskie papiery to najpierw musialabym zlozyc wniosek o to, a po co? jesli bedziemy mieszkac w Pl to moge malemu polskie papiery wyrobic, chodz i tam zyc moze z niemieckim obywatelstwem. Jesli maly bedzie dorosly i bedzie chcial polskie obywatelstwo to z racji pochodzenia sobie je wyrobi. Ja nie widze powodow dla ktorych mialabym dziecku drugi paszport wyrabiac, bo i po co? zeby pisalo ze obywatelstwo ma polskie? Nie widze takiej potrzeby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Obywatelstwo sie dziedziczy po rodzicach automatycznie, tego sie nie wyrabia ![]() ![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2009-08-17 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377758 2]Ja pisze o obywatelstwie, Ty o dokumentach ![]() Obywatelstwo sie dziedziczy po rodzicach automatycznie, tego sie nie wyrabia ![]() ![]() Paszportu nie maja, ale akt urodzenia to juz tak, polski, wyrobiony w USC. I takowy kazde dziecko z obywatelstwem polskim posiadac musi. Niewazne gdzie mieszka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Prosze mi to lopatologicznie wytlumaczyc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377881 7]Czyli jesli dziecko mieszka poza Polska, nie ma polskiego aktu urodzenia, za to mam mame Polke i paszport np brazylijski (ojciec Brazylijczyk), teoretycznie obywatelstwo polskie posiada, z racji pochodzenia matki, ale z tego co Ty piszesz, nie posiada formalnie, gdyz nie jest zarejestrowane w USC
![]() Prosze mi to lopatologicznie wytlumaczyc ![]() Obywatelstwo polskie jak najbardziej posiada. Mi chodzilo o to, ze w odroznieniu od meldunku rejestracja dziecka w USC (polski akt urodzenia) jest obowiazkowa bez wzgledu na miejsce zamieszkania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Aaaa, bo juz dostalam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377905 6]Aaaa, bo juz dostalam
![]() ![]() To jest tzw. umiejscowienie aktu urodzenia w Polsce. I do tego nie potrzeba peselu jedynie akt urodzenia wystawiony w kraju, gdzie dziecko sie urodzilo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wystarczy zgłosić w odpowiedniej placówce (szkole do której dziecko powinno iść) że ono chodzi do szkoły w Niemczech, Anglii czy gdziekolwiek. I już. Nigdy nie miałam żadnych kłopotów z tym, że jesteśmy zameldowani w Polsce. A zameldowani w Polsce jesteśmy ponieważ jest tak nam wygodniej a nie dlatego, że chcemz podnieść statystki ![]() Drogie Panie mieszkające gdziekolwiek za granicą: jesli jesteście Polkami i jesteście w Polsce zameldowane, to Wasze dzieci automatycznie są meldowane w Waszym miejscu zamieszkania. Obywatel Polski, który ma akt urodzenia polski jeśli jest nieletni to zostaje zameldowany w miejscu zamieszkania matki. Wy nie musicie dzieci meldować, jesli je zarejestrujecie w polskim urzędzie i macie polski akt urodzenia a same jesteście zameldowane w Polsce, to dziecko automatycznie też tam jest meldowane.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-08-17 o 22:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.