Paszport dla nowonarodzonego dziecka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-29, 11:13   #31
katakumba
Zakorzenienie

Dot.: Paszport dla nowonarodzonego dziecka

kasiczka pisalam ci w moim pierwszym poscie ile co kosztuje.
musisz miec dwa akty urodzenia swoje jesli chcesz umiejscowic i akt slubu i akt urodzenia dziecka

ja tez musialam miec dwa moje akty - do dowodu i umiejscowienia dzieciecego aktu

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 18:21   #32
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
po wydaniu polskiego aktu urodzenia należy złożyć podanie o pesel (ja czekałam na niego miesiąc) i zameldować dziecko w Polsce jeśli się chce.
Drugi paszport dla dziecka (na 5 lat) wydaje się na podstawie polskiego aktu urodzenia i potrzebny do tego jest też pesel.

Kasiczka w urzedach za wszystko się płaci, więc i za akty urodzenia: twój i partnera. Jeżeli rejestrujesz dziecko w tym urzędzie, co i ty jesteś zarejestrowana to przy składaniu papierów na dziecko nie musisz wyciągać swojego aktu urodzenia.
Nicko, czy PESEL muszę również odbierać osobiście?

Co do tego Peselu zdania są różne, więc na prawde nie pozostaje mi nic innego niż wybrać się do konsulatu osobiście i wypytać ich o wszystko.

Niestety ja urodziłam się w innym mieście a w innym mieszkałam (gdzie nadal są rodzice) i w tym drugim będę rejestrowała dziecko.

Dzięki
kasiczka0106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 15:43   #33
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Zraeszta ktoras wizazanka (Moona? a moze ***luna...) pisala, ze wyrabiala juz dziecku 2 paszporty bez pesela wiec wyglada na to, ze sie jednak da.
to chyba o nas mowa w tym roku jedziemy juz po 3 tymczasowy, bo nadal z partnerem nie mielismy szans zlozyc podpisu w polskim urzędzie. w styczniu to zalatatwimy i nastepny bedzie 5 letni
Stary 2009-08-14, 16:38   #34
201608040942
Konto usunięte

Dziewczyny a ja sie tak spytam z ciekawosci. Czy wy rejestrujecie dziecko w polskim urzedzie? Skoro maluch urodzil sie w Anglii i tam mieszkacie to chyba powinniscie zarejestrowac dziecko w Anglii, albo?

I macie zamiar meldowac dziecko w PL , mimo ze siedzicie w UK?
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-14, 21:02   #35
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja sie tak spytam z ciekawosci. Czy wy rejestrujecie dziecko w polskim urzedzie? Skoro maluch urodzil sie w Anglii i tam mieszkacie to chyba powinniscie zarejestrowac dziecko w Anglii, albo?

I macie zamiar meldowac dziecko w PL , mimo ze siedzicie w UK?
ale zeby miec paszport dla malucha polski trzeba miec polski akt urodzenia. to, ze urodzilysmy w uk, to ze siedzimy w uk, nie oznacza ze nasze dzieci sa anglikami
sa polakami i ze stosownymi dokumentami musza zyc oraz przemieszczac sie

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-08-14, 21:06   #36
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
to chyba o nas mowa w tym roku jedziemy juz po 3 tymczasowy, bo nadal z partnerem nie mielismy szans zlozyc podpisu w polskim urzędzie. w styczniu to zalatatwimy i nastepny bedzie 5 letni
No wlasnie. Czyli jednak mozna. I bardzo mnie to cieszy.

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
ale zeby miec paszport dla malucha polski trzeba miec polski akt urodzenia. to, ze urodzilysmy w uk, to ze siedzimy w uk, nie oznacza ze nasze dzieci sa anglikami
sa polakami i ze stosownymi dokumentami musza zyc oraz przemieszczac sie
Krotko i na temat.

A swoja droga to dziecko rejestruje sie tez w angielskim urzedzie, ale to nie zawsze wystarcza do wyrobienia polskiego paszportu. Tylko pierwszy raz i to w drodze wyjatku...

Edytowane przez aaliyah
Czas edycji: 2009-08-14 o 21:08
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-15, 11:56   #37
201608040942
Konto usunięte

Nie chodzi mi o paszport.
Chodzilo mi o meldunek i o zarejestrowanie ze taki czlowiek istnieje. rejestrujecie tez w Pl bo chodzi o paszport, ale meldowac tez w Pl bedziecie, skoro mieszkacie w UK?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-15, 11:59   #38
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chodzi mi o paszport.
Chodzilo mi o meldunek i o zarejestrowanie ze taki czlowiek istnieje. rejestrujecie tez w Pl bo chodzi o paszport, ale meldowac tez w Pl bedziecie, skoro mieszkacie w UK?
Ja zarejestrowalam dziecko najpierw w UK bo jest to obowiazkowe. A w Polse niestety zarejestrowac w USC tez musisz inaczej beda klopoty z paszportem dla dziecka. Meldowac tez nie meldowalam w Polsce bo przeciez tam nie mieszkam to i po co, no i przez to dziecko nie ma peselu (jeszcze).
Stary 2009-08-15, 12:16   #39
201608040942
Konto usunięte

Pytam o meldowanie w Pl, bo interesuje mnie taka rzecz. skoro dziecko bedzie w Pl zameldowanie i przyjdzie czas ze musi isc do szkoly,a wy nadal przebywac bedziecie w UK, to jesli dziecko sie w Pl w szkole nie pojawi, to go policja bedzie szukac. I zastanawiam sie jak to jest z tymi przepisami?
Musicie go rejestrowac itp, bez meldunku nie ma peselu, no, ale skoro siedzicie w UK, to tak troche wam ta Polska utrudnia zycie i co bedzie potem jesli nadal bedziecie przybywac w tym kraju?

A tak wogole to nie da sie przez ambasade tych wszystkich formalnosci zalatwic? Jesli sie da, to pewnie kosztuje to drozej i dlatego wolicie osobiscie w Pl zalatwiac formalnosci z paszportem, tak?

Jak to dobrze , ze moje dziecko nie ma takich problemow. Urodzil sie w Niemczech, ojciec niemiec, wiec i automatycznie on tez niemiec i polskie przepisy go wogole nie obowiazuja. nawet imie moglam wybierac jakie chce, a moja znajoma niestety musiala sie podporzadkowac polskim przepisom, jako ze oboje byli polakami z polskimi papierami, wiec imie dla dziewczynki musialo sie konczyc na litere "a". Jak mala miala 5 lat wyjechala do Londynu i kontakt sie stracil, wiec nie wiem jak z paszportem tutaj miala i nie mam sie jak podpytac, czy czasem nie tak jak wy.
Stary 2009-08-15, 12:26   #40
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Pytam o meldowanie w Pl, bo interesuje mnie taka rzecz. skoro dziecko bedzie w Pl zameldowanie i przyjdzie czas ze musi isc do szkoly,a wy nadal przebywac bedziecie w UK, to jesli dziecko sie w Pl w szkole nie pojawi, to go policja bedzie szukac. I zastanawiam sie jak to jest z tymi przepisami?
Musicie go rejestrowac itp, bez meldunku nie ma peselu, no, ale skoro siedzicie w UK, to tak troche wam ta Polska utrudnia zycie i co bedzie potem jesli nadal bedziecie przybywac w tym kraju?

A tak wogole to nie da sie przez ambasade tych wszystkich formalnosci zalatwic? Jesli sie da, to pewnie kosztuje to drozej i dlatego wolicie osobiscie w Pl zalatwiac formalnosci z paszportem, tak?

Jak to dobrze , ze moje dziecko nie ma takich problemow. Urodzil sie w Niemczech, ojciec niemiec, wiec i automatycznie on tez niemiec i polskie przepisy go wogole nie obowiazuja. nawet imie moglam wybierac jakie chce, a moja znajoma niestety musiala sie podporzadkowac polskim przepisom, jako ze oboje byli polakami z polskimi papierami, wiec imie dla dziewczynki musialo sie konczyc na litere "a". Jak mala miala 5 lat wyjechala do Londynu i kontakt sie stracil, wiec nie wiem jak z paszportem tutaj miala i nie mam sie jak podpytac, czy czasem nie tak jak wy.
Nie musimy meldowac w PL. Tyle, ze dziecko peselu nie dostanie przed piatym rokiem zycia, ale to nie problem.
Stary 2009-08-15, 12:45   #41
201608040942
Konto usunięte

Aaaa, bo juz myslalam, ze musicie, a jaki by to mialo sens skoro siedzicie tam i tam dziecko pojdzie do szkoly.
Stary 2009-08-15, 15:36   #42
katakumba
Zakorzenienie

to nie tak ze meldunek musi sie odbyc w polsce fizycznie. mozna zrobic to przez konsulat (bo przeciez sa osoby ktore w polsce nie maja nikogo kto by dziecko mogl u siebie zameldowac). wtedy konsulat melduje wszytskich w warszawa centralna. ot juz

natomiast co do imion... moze byc drobny problem jak ktos ma polskie litery, bo czasem na angielskich dokumentach dziecka ich nie bedzie a potem sie nie bedzie zgadzac z polskim. szczegolnie jak pracownik usc mocno upierdliwy
ale sama jak umiejscowialam akt urodzenia dziecka w polsce mialam moliwosc przejrzenia listy imion dla dzieci i bylo rowniez "dafne" dla dziewczynki, co na "a" sie nie konczy

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-08-15, 17:34   #43
201608040942
Konto usunięte

Moja znajoma niestety nie miala takiej mozliwosci w DE.Zreszta ona ta mala urodzila chyba z 7 lat temu, wiec od tego czasu moze dopuszczaja jakies imiona ktore nie koncza sie na litere "a"

A powiedzcie mi, jak to potem jest skoro dziecko ebdzie zameldowane w warszawa centralna, czy obowiazek szkolny nie bedzie dziecka potem obowiazywac?
Moj maz wpadl 2 lata tamu na pomysl zameldowania dziecka w Pl ( nie wiem co mu do glowy strzelilo), a ze musielismy oddac orginal aktu urodzenia na co sie zgodzic nie chcialam, bo takie sa przepisy w De, dostajesz orginal i drugiego nie dostaniesz. Wtedy babka nam powiedziala, ze skoro jestesmy w De i dziecko tutaj pojdzie do szkoly, to nie ma sensu go w Pl meldowac ,bo wtedy bedzie go obowiazywala szkola w Pl i jesli sie nie pojawi w szkole, to beda go szukac z policja i tylko sobie problemow narobimy.
Z wami tak nie bedzie? Przepisy jesli chodzi o UK sa inne?

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2009-08-15 o 17:35
Stary 2009-08-15, 18:33   #44
katakumba
Zakorzenienie

nie mam bladego pojecia, ale przy ilosci dzieci rodzonych za granica policja musiala zweryfikowac swoje prioryty kogo szukac

maluch nie chodzi do zlobka, do przedszkola czy zerowki, nie ma kartoteki u lekarza i nie mieszka pod danym adresem (co nie jest przestepstwem), watpie zeby policja zadala na pismie od kazdego emigranckiego rodzica ze jego dziecko chodzi do szkoly w uk i zadala jeszcze potwierdzenia tegoz faktu

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-08-15, 18:52   #45
201608040942
Konto usunięte

No tak, ale tu chodzi tylko o meldunek. Dziecko zameldowane to oni juz maja go na liscie dzieci ktore zaczna w danym roku szkole. jak takie dziecko sie w zadnej ze szkol nie pokarze to moge zaczac szukac. Nie wiem coy by bylo jak by policja przyszla do tesciow, a oni im ze mieszkamy w De i tutaj nasz maluch chodzi do szkoly. Moze dostalibysmy jakas kare pieniezna?
Nie mam pojecia, az tak nie wnikalam , no i ze nie chcialam babce na wlasnosc dac aktu urodzenia , to tez problem sie zmyl. bylam przeciwna meldowaniu go w Pl, bo i po jaka cholerke? Skoro mieszkamy i zyjemu tutaj to tu jest zarejestrowany i zameldowany we wszystkich koniecznych urzedach. jesli maz stwierdzi przed emerytura, ze jedziemy do Pl, a dziecko nie bedzie pelnoletnie, to wtedy wiadomo, Polska sie dowie, ze taki czlowiek istnieje. No, ale to raczej niemozliwe, maz wczesniej nie bedzie chcial wracac do Pl, finansowo sie to nie placa. za dlugo juz tutaj pracuje, zeby to wszystko wywalic w bloto.

I tak pomyslalam o was, piszecie ze trzeba rejestrowac w Pl, ze meldunek, ze pesel i tak mnie troche ciekawska zrobilyscie ;o)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-15, 19:11   #46
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale tu chodzi tylko o meldunek. Dziecko zameldowane to oni juz maja go na liscie dzieci ktore zaczna w danym roku szkole. jak takie dziecko sie w zadnej ze szkol nie pokarze to moge zaczac szukac. Nie wiem coy by bylo jak by policja przyszla do tesciow, a oni im ze mieszkamy w De i tutaj nasz maluch chodzi do szkoly. Moze dostalibysmy jakas kare pieniezna?
Nie mam pojecia, az tak nie wnikalam , no i ze nie chcialam babce na wlasnosc dac aktu urodzenia , to tez problem sie zmyl. bylam przeciwna meldowaniu go w Pl, bo i po jaka cholerke? Skoro mieszkamy i zyjemu tutaj to tu jest zarejestrowany i zameldowany we wszystkich koniecznych urzedach. jesli maz stwierdzi przed emerytura, ze jedziemy do Pl, a dziecko nie bedzie pelnoletnie, to wtedy wiadomo, Polska sie dowie, ze taki czlowiek istnieje. No, ale to raczej niemozliwe, maz wczesniej nie bedzie chcial wracac do Pl, finansowo sie to nie placa. za dlugo juz tutaj pracuje, zeby to wszystko wywalic w bloto.

I tak pomyslalam o was, piszecie ze trzeba rejestrowac w Pl, ze meldunek, ze pesel i tak mnie troche ciekawska zrobilyscie ;o)
To rozumiem, ze Twoje dziecko nie ma polskiego obywatelstwa? Bo jesli ma to jest obowiazek obywatela RP w USC zarejestrowac, myle sie?
Stary 2009-08-16, 13:28   #47
201608040942
Konto usunięte

Nie moje dziecko urodzilo sie tutaj i ojciec jest niemcem, wiec automatycznie dostal niemieckie obywatelstwo. Gdybysmy wrocili do Pl i jesli w PL robili by jakies problemy ze dziecko nie ma polskiego obywatelstwa, to bysmy sie postarali zeby je mial. mozna bylo by sie starac o nadanie mu polskiego z racji pochodzenia. Tutaj nie widze takiej potrzeby, ma obywatelstwo po tacie.
Stary 2009-08-16, 17:46   #48
katakumba
Zakorzenienie

wiec sama sobie odpowiedzialas - nasze dzieci urodzone w uk sa po rodzicach polakach, a ze prawo ziemi tylko w stanach obowiazuje, w reszcie swiata prawo krwi, nasze dzieci sa polakami. i jako takie podlegaja polskim przepisom. ktore jasno stanowia ze do paszportu potrzebuje dziecko polski akt urodzenia

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-08-16, 18:05   #49
201608040942
Konto usunięte

Ale mnie nie o to chodzilo

Ja sie pytalam o meldunek, a nie o paszport

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-16, 21:12   #50
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Nie moje dziecko urodzilo sie tutaj i ojciec jest niemcem, wiec automatycznie dostal niemieckie obywatelstwo. Gdybysmy wrocili do Pl i jesli w PL robili by jakies problemy ze dziecko nie ma polskiego obywatelstwa, to bysmy sie postarali zeby je mial. mozna bylo by sie starac o nadanie mu polskiego z racji pochodzenia. Tutaj nie widze takiej potrzeby, ma obywatelstwo po tacie.
Dopoki rodzice w imieniu niepelnoletniego nie zrzekna sie obywatelstwa, dopoty Twoje dziecko ma obywatelstwo podwojne, polskie i niemieckie. Dziecko zawsze dziedziczy obywatelstwo po obojgu rodzicach.
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-16, 21:19   #51
aaliyah
Zakorzenienie

Moona z ust mi to wyjelas.

Edytowane przez aaliyah
Czas edycji: 2009-08-16 o 21:27
Stary 2009-08-17, 10:42   #52
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mnie nie o to chodzilo

Ja sie pytalam o meldunek, a nie o paszport

a ja ci odpisalam ze meldunek jest konieczny do paszportu, z racji tego ze potrzebujesz pesel do aktu urodzenia polskiego, ktory potrzbujesz wlasnie do paszportu

nie meldujemy dzieci w polsce po to zeby statystyki podwyzszyc

twoje dziecko ma paszport niemiecki z racji urodzenia, nasze nie maja angielskich, bo my mamy dzieci z polakami

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2009-08-17, 20:16   #53
201608040942
Konto usunięte

I dlatego sie pytam jak to jest , bo kilka postow wyzej bylo napisane ze meldowac nie trzeba tylko rejestrowac.
Dlatego sie was pytam czy potem dziecka policja nie bedzie szukac, bo nie poszlo do szkoly w PL.

Moona zeby moje dziecko mialo polskie papiery to najpierw musialabym zlozyc wniosek o to, a po co? jesli bedziemy mieszkac w Pl to moge malemu polskie papiery wyrobic, chodz i tam zyc moze z niemieckim obywatelstwem. Jesli maly bedzie dorosly i bedzie chcial polskie obywatelstwo to z racji pochodzenia sobie je wyrobi. Ja nie widze powodow dla ktorych mialabym dziecku drugi paszport wyrabiac, bo i po co? zeby pisalo ze obywatelstwo ma polskie? Nie widze takiej potrzeby.
Stary 2009-08-17, 20:40   #54
Konto usunięte

Cytat:
Moona zeby moje dziecko mialo polskie papiery to najpierw musialabym zlozyc wniosek o to, a po co? jesli bedziemy mieszkac w Pl to moge malemu polskie papiery wyrobic, chodz i tam zyc moze z niemieckim obywatelstwem. Jesli maly bedzie dorosly i bedzie chcial polskie obywatelstwo to z racji pochodzenia sobie je wyrobi. Ja nie widze powodow dla ktorych mialabym dziecku drugi paszport wyrabiac, bo i po co? zeby pisalo ze obywatelstwo ma polskie? Nie widze takiej potrzeby.
Ja pisze o obywatelstwie, Ty o dokumentach
Obywatelstwo sie dziedziczy po rodzicach automatycznie, tego sie nie wyrabia I nie ma znaczenia posiadanie paszportu czy tez nie, tysiace dzieci w Polsce nie ma paszportu, a jednak maja jakies obywatelstwo, prawda

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2009-08-17 o 20:42
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 21:19   #55
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
I dlatego sie pytam jak to jest , bo kilka postow wyzej bylo napisane ze meldowac nie trzeba tylko rejestrowac.
Dlatego sie was pytam czy potem dziecka policja nie bedzie szukac, bo nie poszlo do szkoly w PL.
Oczywiscie, ze NIE TRZEBA meldowac.

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377758 2]Ja pisze o obywatelstwie, Ty o dokumentach
Obywatelstwo sie dziedziczy po rodzicach automatycznie, tego sie nie wyrabia I nie ma znaczenia posiadanie paszportu czy tez nie, tysiace dzieci w Polsce nie ma paszportu, a jednak maja jakies obywatelstwo, prawda [/QUOTE]

Paszportu nie maja, ale akt urodzenia to juz tak, polski, wyrobiony w USC. I takowy kazde dziecko z obywatelstwem polskim posiadac musi. Niewazne gdzie mieszka.
Stary 2009-08-17, 21:30   #56
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Paszportu nie maja, ale akt urodzenia to juz tak, polski, wyrobiony w USC. I takowy kazde dziecko z obywatelstwem polskim posiadac musi. Niewazne gdzie mieszka.
Czyli jesli dziecko mieszka poza Polska, nie ma polskiego aktu urodzenia, za to mam mame Polke i paszport np brazylijski (ojciec Brazylijczyk), teoretycznie obywatelstwo polskie posiada, z racji pochodzenia matki, ale z tego co Ty piszesz, nie posiada formalnie, gdyz nie jest zarejestrowane w USC
Prosze mi to lopatologicznie wytlumaczyc
Stary 2009-08-17, 21:39   #57
aaliyah
Zakorzenienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377881 7]Czyli jesli dziecko mieszka poza Polska, nie ma polskiego aktu urodzenia, za to mam mame Polke i paszport np brazylijski (ojciec Brazylijczyk), teoretycznie obywatelstwo polskie posiada, z racji pochodzenia matki, ale z tego co Ty piszesz, nie posiada formalnie, gdyz nie jest zarejestrowane w USC
Prosze mi to lopatologicznie wytlumaczyc [/QUOTE]

Obywatelstwo polskie jak najbardziej posiada. Mi chodzilo o to, ze w odroznieniu od meldunku rejestracja dziecka w USC (polski akt urodzenia) jest obowiazkowa bez wzgledu na miejsce zamieszkania. A napisalam tak dlatego, ze Monika pytala czy musimy dzieci w Polsce rejestrowac... Otoz rejestrowac - tak, meldowac - nie.
Stary 2009-08-17, 21:42   #58
Konto usunięte

Aaaa, bo juz dostalam
Stary 2009-08-17, 21:47   #59
aaliyah
Zakorzenienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377905 6]Aaaa, bo juz dostalam
[/QUOTE]

To jest tzw. umiejscowienie aktu urodzenia w Polsce. I do tego nie potrzeba peselu jedynie akt urodzenia wystawiony w kraju, gdzie dziecko sie urodzilo.
Stary 2009-08-17, 22:41   #60
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

A powiedzcie mi, jak to potem jest skoro dziecko ebdzie zameldowane w warszawa centralna, czy obowiazek szkolny nie bedzie dziecka potem obowiazywac?
Moj maz wpadl 2 lata tamu na pomysl zameldowania dziecka w Pl ( nie wiem co mu do glowy strzelilo), a ze musielismy oddac orginal aktu urodzenia na co sie zgodzic nie chcialam, bo takie sa przepisy w De, dostajesz orginal i drugiego nie dostaniesz. Wtedy babka nam powiedziala, ze skoro jestesmy w De i dziecko tutaj pojdzie do szkoly, to nie ma sensu go w Pl meldowac ,bo wtedy bedzie go obowiazywala szkola w Pl i jesli sie nie pojawi w szkole, to beda go szukac z policja i tylko sobie problemow narobimy.
Z wami tak nie bedzie? Przepisy jesli chodzi o UK sa inne?
Moni, tu ja Ci moge odpowiedzieć, bo mimo tego, że mieszkamy w Niemczech mamy też meldunek w Polsce. I żaden policjant nawet na nas nie spojrzał jak dzieci nie poszły do polskiej szkoły.
Wystarczy zgłosić w odpowiedniej placówce (szkole do której dziecko powinno iść) że ono chodzi do szkoły w Niemczech, Anglii czy gdziekolwiek. I już. Nigdy nie miałam żadnych kłopotów z tym, że jesteśmy zameldowani w Polsce.
A zameldowani w Polsce jesteśmy ponieważ jest tak nam wygodniej a nie dlatego, że chcemz podnieść statystki

Drogie Panie mieszkające gdziekolwiek za granicą: jesli jesteście Polkami i jesteście w Polsce zameldowane, to Wasze dzieci automatycznie są meldowane w Waszym miejscu zamieszkania. Obywatel Polski, który ma akt urodzenia polski jeśli jest nieletni to zostaje zameldowany w miejscu zamieszkania matki. Wy nie musicie dzieci meldować, jesli je zarejestrujecie w polskim urzędzie i macie polski akt urodzenia a same jesteście zameldowane w Polsce, to dziecko automatycznie też tam jest meldowane.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-08-17 o 22:49
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości