|
|
#31 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Za jaką kwotę idzie się samemu utrzymać??
Cytat:
Cytat:
pieluszki - no coz kazdy ma swoje typy, jakby w uk byl rossman kupowalabym rossmanowskie. jakby w polsce byly ekologiczne po cenie normalnej kupilabym eco gadzty - bo tak to trzeba nazwac, potrafia pochlonac kupe kasy. ale przy zdrowych zmyslach nie musza Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy czy chcecie po prostu wyżyć czy żyć.
My z TŻ wydajemy średnio 1200zł miesięcznie na jedzenie. Na co? Jemy normalnie, nie jemy mięsa, za to dużo ryb. Wszystko kupowane jest z listy, więc nie ma opcji żeby się marnowało. Do tego raz w miesiącu wizyta w Macro 400zł na środki czystości i około 42 butelki wody mineralnej, trochę soków. Czasami też ryby z Macro. Kot to wydatek 150zł (ale jak się rozchorowala to poszło 2000zł z czego 600zł sama operacja) Nie płacimy rachunków za gaz, prąd, śmieci, ścieki i komórki ale to w naszym wyopadku wydatek od 350 zł (w lecie) do 1500zł (w zimie) bo dom jest ogrzewany gazem. Dom jest własnością mojego taty i on płaci na razie podstawowe rachunki, a to na nic innego się nie dokłada. Mieszkamy w nim sami z TŻ. Teraz mieliśmy wymianę pieca (koło 10000zł), ale zapłacili za to rodzice TŻ. Olej napędowy do samochodu to 400zł. Trzeba pamiętać że raz w roku trzeba przegląd i ubezpieczenie i to jest spory wydatek (my mamy 5 letnią megankę, OC to 1700zł, a przegląd z wymianami 1200zł). Obydwoje studiujemy dziennie, dodatkowo robimy kursy. Utrzymujemy się z wynajmu mieszkania TŻ (2500zł) oraz mojej renty (600zł). Gdybyśmy mieli płacić rachunki wszystkie (płacimy tylko internet i cyfrę) to potrzebowalibyśmy 5000zł minimum. |
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc, dziwię się trochę osobom, które piszą tu, że nie da się wyżyć za kwoty takie jak 2500zł na dwie osoby...
Mam dużą rodzinę, rodzice, ja, troje rodzeństwa i dziadek. Żyjemy za jakieś 1500zł miesięcznie. Tata nie pracuje, mama jest na wychowawczym i dostaje grosze, dziadek jakąś marną emeryturę, jakieś tam rodzinne dostajemy, plus ja zarabiam ile mogę, choć dopiero skończyłam 18lat, avon, hostessowanie, różne dorywcze prace... |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Orlico, ja nie mówię, że się nie da wyżyć. Chodzi przede wszystkim o to gdzie się mieszka. Bo jeśli masz 200 metrowy dom na utrzymaniu pod Warszawą to opłaty są wyższe niż np w 35 metrowym mieszkaniu, dajmy na to w Skarżysku Kamiennej. Moja siostra cioteczna ma 1200zł i żyje za to z mężem i 2 córek. Ale część jedzenia ma własnego, mieszka na wsi i dzieli dom i rachunki z teściową i jakimiś kuzynami męża.
My nie jemy mięsa, a ryby morskie 2-3 razy na tydzień niestety nie wychodzą tanio. Dlatego mówię tylko ile nas to kosztuje. |
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny może jeszcze któraś sie wypowie? jestem ciekawa najbardziej właśnie wydatków na jedzenie i środki czystości. myślę nad wyprowadzka i nie wiem orientacyjnie ile właśnie na te rzeczy mniej więcej się wydaje, żebym mogła policzyć razem z innymi wydatkami czy wystarczy dochodów żebym mogła w ogóle poważnie pomyśleć o tej wyprowadzce.
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
stary temat ale jak to czytam to
lapie jeszcze wiekszego dola..
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
no doła mozna złapać faktycznie.
na mojego posta sprzed 2 lat nikt nie odp. wiec moge tylko dopisać, ze wyprowadzka była i teraz jednak doła można dopiero złapać
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

a i tak zawsze w promocji 
a inni nie dali by rady tylko w 2 za 3000 wyżyć 

lapie jeszcze wiekszego dola..