|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak nie nazywać dzieci :D
Cytat:
Tak samo te imioona staroświeckie o których piszecie: Stasiek, Wiesiek, Zenek itp - za ileś tam lat jak te dzieci dorosną te właśnie imiona moga być fajne, oryginalne. Nic nie wiadomo. Nic innego oprócz Alfonsa i Adolfa mi nie przychodzi do głowy z imion które mogłyby skrzywdzić dziecko. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Mam znajomą Leokadię,śliczna,mądra dziewczyna
.A zdrobniale mówią na nią-Lodzia ![]() ![]() Okropność....Ja chciałam dać synowi na imię Augustyn(po pradziadku,który był cudownym człowiekiem),ale mąż powiedział-po moim trupie ![]() ![]() .I co miałam biedna zrobić???miałam zostać wdową z małym Augustem ![]() ?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Ja w życiu nie nazwała bym swojego dziecka Samanta, bo mi się kojarzy z panią o lekkich obyczajach
albo Konrad, bo też mi się kojarzy z jedna rzeczą ![]() Co do tych starych imion to nie jestem za tym żeby nazwać tak swojego bobasa Ale za to podobają mi się imiona : Mateusz, Aleksandra, Michał ![]() A i nie podoba mi się imię JAREK <bleeee> |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Czesio Józio Władzio xD
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
1. Imiona nie pasujące do nazwisk - potrzebne minimum słuchu i smaku... Czasem imię źle harmonizuje się lub śmiesznie się rymuje z nazwiskiem - typu Lilianna Ogryzek, Bartłomiej Łomot
Jeśli przypadkiem masz na nazwisko Sobieska, to naprawdę zastanów sie, czy Twoje dzieci muszą być Janem i Marysieńką. Aspiracje powyżej możliwości mogą budzić politowanie.... (zwłaszcza, że niestety, wiadomo, iż męska linia króla Jana wymarła..)2. Słynne Dżesiki i Brajany oraz Kewiny - sorry, ale o ile w Irlandii Kevin/Caoimhin czy Brian brzmią celtycko i ładnie, to w Polsce trochę gorzej... Jeśli są to dzieci z mieszanego związku to mają u nas prawo do imienia w wersji oryginalnej i tak byłoby lepiej... 3. Imiona wymyślone ad hoc, być może w stanie nieważkości aczkolwiek w Polsce chyba nie ma dużo takich przypadków. Urzędy stanu cywilnego w Polsce są restrykcyjne, i dla dobra dzieci odmawiały nadania imion takich jak Lucyfer czy Kurtyzana ![]() 4. Imiona zbyt dawne, typu Klotylda czy Wieńczysław, aczkolwiek tego byłabym mniej pewna bo mody się zmieniają. Wolałabym już Wieńczysława niż Brajana! A na koniec prawdziwy przypadek, jak można z pokolenia na pokolenie stwarzać kłopoty dzieciom. Otóż w mojej rodzinie ktoś nazwał syna Kiejstut. Tenże nieszczęsny człowiek, wcale nie Litwin ani nie arystokrata, uznał że jego córka musi mieć polskie i zwyczajne imię - więc nazwał ją Marysia... W klasie, do której chodziła Marysia, było 6 innych Maryś. Marysia nienawidziła swego imienia - podobnie jak Ania z Zielonego Wzgórza chciała być Bertą (a może Awerylą? już nie pamiętam..), tak Marysia chciała byc Elizą... nie wiem, dlaczego, ale tak kazala się w dzieciństwie nazywać. I dogódź tu dzieciom... Edytowane przez mimosa Czas edycji: 2009-08-01 o 16:36 |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Baza wiedzy o imionach w Polsce:
http://bazy.hoga.pl/imiona.asp Aaron/Aron tam jest. Można tak pewnie nazwać dziecko. Konsekwencje takie same jak przy Kiejstucie czy Wieńczysławie. Dodatkowo jak Kiejstut zawsze będzie pytany o nieistniejące być może korzenie litewskie, Kurt o niemieckie, tak Aron o żydowskie. Tak sądzę. Za oryginalność trzeba płacić, choć czasem nietypowe imię pasuje do oryginalnej osobowości i pomaga wykreować niebanalny image. Kiedyś mówiło się, że nie każdy może udźwignąć ciężar niektórych imion, na przykład historycznych.. ale to staroświecka rada... |
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
-Adolf i Alfons to chyba jasne
-imiona starodawne: Wiesław, Żywisław, Grażyna, Leokadia itp. -nadawane dziewczynkom imiona męskie: Stanisława, Bronisława (Bronka -obcojęzyczne, wszelkiego typu: Margaret, Amanda, itp. albo Anetta zamiast Anety - dziecinne trudno mi sobie teraz jakieś przypomnieć ale czasami są takie, które brzmią nie poważnie w każdej formi i co później po 40 latach ma powiedzieć dorosły facet z takim imieniem z góry przepraszam wszystkie Bronki, Grażynki, Margaretki i resztę |
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Xena
![]() Dżesika Eunika Britnej oglądałam raz reportaż o imionach i tam było, że ktoś chciał nazwać syna Tupac ![]() Nikola i Wiktoria mi się kiedyś strasznie podobały, aż nie ujrzałam ich w rankingu najczęściej nadawanych imion na pewno moje dziecko nie będzie miało banalnego imienia osobiście mam rzadko spotykane (choć nie tak bardzo), poznałam może 4 osoby o takim imieniu i chociaż jak byłam mała w ogóle nie mogłam się z nim pogodzić tak teraz dziękuję za to, ze nie jestem kolejną Anią, Kasią, Agnieszką, Pauliną itp.
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Okropne są imiona takie jak: Halina, Alfons, Nadzieja (kto to ma takie pomysly?), Dezyderiusz-imie mojego kolegi, ktory nie raz mial z tego powodu glupie przygody, Zdzisława, Kajetan i wszelkie imiona ktore kojarza mi sie z imionami dla psa- Maks, Oskar, Sonia itp:P no i zgadzam sie ze Ania Kasia Jakub to takie juz przejedzone, ale przynajmniej nikomu nie utrudniaja zycia i takim osobom nie jest ciezko z powodu kpin co do imienia. Ktoras z was napisala imie Augustyn...... piekne! Nie wiem czemu ale mi sie podoba
|
|
|
|
|
#41 | |
|
in love with life
|
Nie podobaja mi sie: Jessica, Angelika, Katarzyna, Mariola, Martyna, Edyta, Jasmina, Justyna, Bartek, Hieronim, Mariusz, Jaroslaw, Mieszko i moze jeszcze kilka innych (ktorych w tej chwili nie pamietam). Niektore z tych imion wydaja mi sie swietne dla pan sprzatajacych lub panow robotnikow.
Cytat:
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Reks - znam taką osobe o zgrozo współczuję mu imienia, Ariel
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
a mi nie podobają się imiona spolszczone typu Dżesika,Pamela,Samanta,Dż ejms itp. i co teraz mi na myśl przychodzi to Zyta,Hilda,Adolf .
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Slyszalyscie moze ze jest takie imie jak 'Kwadrat' ?? :O
Ostatnio mi kolega powiedzial ze bierze sobie tak na 3 i mnie wcielo ![]()
|
|
|
#45 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A do niego jak się będziesz zwracać: Aron czy AAron?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Nie
bedzie Gerda ![]() beda na nia 'antywlamaniowa' w szkole wolali
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Mietek
Wacek Samanta Wieśka |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
żadne staromodne imię, ale też żadne rodem z brazylijskiej (czy tam jakiejś innej) telenoweli
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Napeno nalezy patrzec, czy imię pasuje do nazwiska. Np Dżesika Fiuk, Nikol Kowalska
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Pomijając wszystkie stare, brzydkie imiona typu : Pankracy, Józef, Andrzej, Genowefa, Maryla, Aniela
nie podobają mi się również Ariel Natan, Naomi, Miriam, Nely, Bernadetta, ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkie"nowoczesne" imiona- Dżesika, Andżelika, Isaura,Carmen,Nikola itp.Pamietam jak czytalam o parce ktora chciala nazwac pacholę Kurtyzana
Bardzo sie zdziwili ze nie jest to zwykle imie, takie eleganckie sie wydawalo
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
Zbigniew, Czesław/a, Andżelika, Bogusław/a, Bożena, Bogumił/a
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też czytałam, tylko że kurtyzana jest raczej rodzaju żeńskiego, hmm... to znaczy, rzeczownik bo zawód ma swoje odpowiedniki męskie ![]() Minimum rozsądku i trochę samokrytycyzmu są potrzebne przy wybieraniu imienia... Ale Internet tez się może przydać!! Jeśli wrzucimy jakieś imię do google, i znajdziemy 100000 odnośników do telenoweli, albo do serwisów erotycznych, albo do kryminałów, to może lepiej zrezygnować... Co z tego, że autorytety od mitologii mówią, że Izaura ma pierwowzór w starożytnej Grecji, jeśli we współczesnych czasach kojarzy się z bohaterką serialu. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
wszelkie Samanty i tego typu podobne wynalazki odpadają, również oklepane Marysie i Aleksandry [może dlatego że sama jestem Aleksandra Maria]
Natomiast bardzo podoba mi się imię Antek/Antonina
|
|
|
#56 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wynika to ze sposobów korzystania z kultury - raczej nie książki, tylko TV i nic poza tym.. Inteligent może wpaść na pomysł, żeby nazwać córkę Justyna, bo lubi Nad Niemnem ale pracownik fizyczny raczej wybieże Dżesikę, bo widział Jessicę Parker... Tak czy inaczej nie unikniemy tzw. mody na imiona, to było i będzie.---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Mam bardzo pozytywne skojarzenia z imieniem Aleksandra (ciocia, przyjaciółka i znajome dziecko, bardzo bystra Oleńka). Antoninę w rodzinie też miałam. Antek... pewne imiona są tak dawne, że robią się ciekawe... |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Widzisz Mimoso, ja o tym wiem, Ty tez wiesz, a oni na jasny orgazm uznali to za swietne imie dla latorosli nieletniej
Moja dawczyni zycia swoja szosa uczy w szkole i trafiaja sie jej czasem takie osobowosci jak np Kewin Żurek Biedne dziecko Co do starych imion- podobaja mi sie takie jak Fryderyk,Antonina,Delfina ,Edward,Edmund...Maja cos w sobie Jeszcze jeden rodzynek mi sie przypomnial-mialam w pracy kolege zwacego sie Ariel- do jawnogrzeczycy ubogiej za jakie grzechy nazywac dziecko a la likwidator plam lub bohaterka bajki
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Delfina ? OMG xD
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
Tak a co?
Z H.Balzaka
|
|
#60 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki nigdy nie nazwe Vanessa xD
A chlopaka ? Andrzej, Jeremiasz, Ryszard itp. (wlasnie tych starych bym nigdy nie uzyla. )
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.

.A zdrobniale mówią na nią-Lodzia 
?

nie podobają mi się również Ariel