|
|
#31 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Obrzezanie kobiet (FGM - Female Genital Mutilation)
Cytat:
Jeżeli masz możliwość podróży i zasięgnięcia opinii innych obrzezanych kobiet np. w Egipcie, byłoby to dla Ciebie dość pomocne. Podałam Egipt, bo podróż do Sudanu i innych przyległych krajów jest niebezpieczna). Oprócz opnii negatywnych o obrzezaniu kobiet, są także opinie pozytywne, głoszone przez kobiety nie tylko z nieuświadomionych terenów ale też przez kobiety wykształcone, tak więc nie wszystko jest tylko złem. Najczęsciej kobiety obrzezane chcą aby ich córki także były obrzezane, uważają waginę nieobrzezaną za brzydką nieestetyczną, wielu mężczyzn (na tym terenie) równiż głosi taki pogląd zwłaszcza gdy łechtaczka kobiety jest zbyt duża. Mówimy o innej kulturze, zanim dowiemy się wszystkiego na ten temat lepiej powstrzymać się o wyzywania ludzi od barbarzyńców. Nie bronię obrzezania, chodzi o to, aby zrozumieć dlaczego to wykonywano od tak dawna (przez tysiące lat) i dlaczego nie powinno się tego robić.
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
W niektórych krajach działają już organizację, które pomagają młodym jeszcze nie obrzezanym kobietom , któe uciekają z domu. Pomaga im sie wystartowac w życie. Te dziewczyny nawet sądził się o to w własnymi makami i ojcami....No, ale to chyba szczescie, ze wczesniej ich nie obrzezano, kiedy nie miały jeszcze tej swiadomosci co to tak naprawde znaczy...
Kurde, że nie pamietam kraju w którym kręcono ten dokument. W samej książce WAris opisywała, że obrzezanie było dla niej czyms wspaniałym dopoki nie podejrzała z ukrycia jak robią to jej siostrze.... ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Dla mnie kiedyś to było zacofanie! Inne kraje potrafią sie cywilizować, dlaczego w Afryce czy Azji już nie?
|
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczynka stracila przytomnosc a potem miala tylko pozszywaną ranę i duzo, dużo bólu. Przy okresie, bol przy pierwszym stosunku, ktory zaczyna sie od rozerwania szwow nozem przez męza, potem kazde pozycie malzenskie kojarzy sie takiej dziewczynie z ogromnym bolem, potem porod i to samo... ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Kobieta musi być czysta, wierna męzowi, jest jak towar do sprzedania. Mezczyzni chca miec pewnosc, ze dostaja dziewice, ktora nie miala nigdy wczesniej stosunku, orgazmu. Matki godza sie na to, bo wiedza, ze w innym przypadku nikt nie bedzie chcial wziac ich corki na zone. Kolo sie zamyka. W ten sposob upokarza sie kobiety, pokazujac, ze sa przyporzadowane mezczyznom. Bardzo ciezko jest przekonac do rezygnowania z tego obyczaju, w szczegolnosci starsze kobiety sa przekonane ze to jest sluszne i nie chca slyszec o zrezygnowaniu |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:13 |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Dla Ciebie to bzdura. Ale dla ludzi, których przodkowie robili to od wieków, bzdurą już nie jest. Problem polega na tym, jak głęboko w świadomości ludzi jest zakorzeniony ten obyczaj.
Matki, które poddają obrzezaniu swoje córki, wiedzą z jakim wiąże się to bólem, gdyż najczęściej same przez to przeszły. Jednak godzą się na to, z obawy przed odrzuceniem społecznym, zarwaniu z tradycją itd. |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:12 |
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Poruszając temat obrzezania kobiet trzeba przemyśleć wiele aspektów. Moim zdaniem jednym z najważniejszym z nich jest to, że ten "zabieg" jest utrwalony w danych kulturach i tak samo jak nam może wydawać się barbarzyństwem obrzezanie kobiety, tak samo im może się wywawać idiotyzmem chrzest, który jakby na to nie patrzeć też jest swego rodzaju rytuałem. Tak samo jak i trzeba wziąć pod uwagę to, że w niektórych kulturach kobieta obrzezana jest bardziej wartościowa zarówno dla ewentualnego męża jak i całej społeczności (u nas natomiast bardziej cenione są osoby szczupłe). Prawdopodobnie kobieta obrzezana jest piękniejsza w ich odczuciu, a dla nas formą upiększania się jest farbowanie włosów, czasem nawet piercing. Nie raz same dziewczynki oczekują tego wielkiego dnia, a później same chcą kontynuować tą tradycję obrzezając swoje córki. Myślałam też nad kwestią jak można by ich "uświadomić" i narzucić nasz punkt widzenia, ale doszłam do wniosku, że byłoby to tak samo głupie jakby ktoś od nich przyjechał do nas i próbował nas "nawracać" i przekonać do wykonywania obrzezania. ;] Tak jest i będzie, że w naszym odczuciu nasza kultura i tradycja jest właściwa, a odmienne, co gorsza całkiem różne od naszej kultury są w gorsze i powinno się dążyć do tego, by nasza kultura zaczęła obowiązywać innych
nie powinno sie warościować kultur, ale niestety jest to bardzo trudne ![]() Jest to problem wieloaspektowy i trzeba wziąć pod uwagę inny punkt widzenia i nie można się ograniczać tylko do naszych zinternalizowanych poglądów, norm i wartości. Dając inny przykład, dla jednych jedzenie psów jest normą, dla innych barbarzyństwem, a dla jeszcze innych barbarzyństwem jest zjedzenie jakiegokolwiek zwierzęcia (bo niby z jakiej racji można wybierać jakie zwierzęta nadają się do jedzenia, a jakie nie) |
|
|
|
|
#38 |
|
|
Obrzezanie kobiet laczy w sobie nie tylko estetyke ale i inne czynniki.
Skupiajac sie jednak na samej li tylko estetyce, zwrocmy uwage na kobiety w wolnym swiecie, ktore staja sie "niewolnicami" botoksu, odciagania tluszczu, powiekszania piersi poprzez implanty..... itp. wszystkie te praktyki pomimo chwilowego znieczulenia sa bardzo bolesne. Pytanie, dlaczego to robia? Bo kultura masowa "wymusza" na kobiecie nienaganna figure, brak tluszczu na brzuchu, duzy biust i ponetne usta.... dla kogo to robia? Dla siebie? No chyba nie bardzo. W Mauretanii dziewczynki zmusza sie do jedzenia aby przytyly, we lzach jedza i wymiotuja, ale jedza, jedza, jedza.... bo musza byc grube, bo to znaczy piekne. W Europie do grubej dziewczynki mowi sie niegrzecznie "wielorybie" wiec wpada w anoreksje aby byc szczupla, bo taki jest kanon piekna. Chude, anorektyczne modelki wyzieraja z kazdego czasopisma dla kobiet, wszedzie tylko "Cudowne Diety" i rady jak schudnac aby byc perfekcyjna. Co kultura to obyczaj. Nikt nie napisal, ze obrzezanie kobiet powinno byc nadal przeprowadzane, wrecz odwrotnie, jest to bardzo bolesny zabieg i wlasciwie nie potrzebny z punktu widzenia medycznego, podobnie jak i obrzezanie mezczyzn, jest nie uzasadnione medycznie (pomijam opracowania srodowisk religijnych).
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mówię, że trzeba powstrzymywać, wręcz odwrotnie. Jednak można spróbować zrozumieć, powody, dla których obrzezanie jest kontynuowane. Problem ten leży w świadomości ludzi. Tak, jak napisała Eva, są to pewne kanony piękna. W Chinach przez długie lata (i nadal również) łamie się dziewczynką stopy. Po co? Bo 7 centymetrowe, połamane stopy, są w ich odczuciu piękne. Różnie rozumiane przez różne kultury. Nie jestem za obrzezaniem, uważam ze najnabardziej należy oszczędzić kolejnym pokoleniom kobiet cierpienia. Próbuje jedynie chociaż trochę przedstawić spojrzenie na tę sprawę drugiej strony. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko przez połamane stopy raczej nikt nie umiera - prawda? A obrzezanie często gęsto niesie za sobą śmierć samych obrzezanych.
Tradycja tradycją - ale nie za cenę życia... Ja uważam że ten pomysł z nakłuwaniem łechtaczki, skoro już tak bardzo chcą dziewczynę unieszczęśliwić, za całkiem niezły. No i nie ma co porównywać botoksu i operacji plastycznych do obrzezania, wymuszonego przez starszych. |
|
|
|
|
#41 | |
|
|
Cytat:
Przez odsysanie tluszczu, powiekszanie piersi, anoreksje i inne zabiegi "upiekszajace" rowniez umieraja dziewczynki i kobiety. Owszem te zabiegi sa wymuszone.... przez nadmierne promowanie "pseudopiekna" za cene zdrowia i zycia.
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Przez połamane stopy nikt nie umiera?
Nieprawda, jesteś w błędzie. Nie znam liczb, więc nie powiem Ci czy więcej dziewczynek umiera przez obrzezanie czy przez łamanie stóp. Według mnie, jest to praktyka tak samo okrutna i bolesna. |
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:11 |
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasza dzisiejsza moda na bycie piekną bierze się z samodzielnego wyboru i to dorosła osoba o tym decyduje. Wszytsko jest dozwolone, ale nikt nikomu nieczego nie nakazuje. I nie przesadzajmy z tą modą bo chyba tylko gwiazdeczki na silę robia z siebie piekne, amy normalne kobiety byanajmiej wiekszosc z nas sttosuje naturalne metody swojego upiekszenia. Musiałabyś zobaczyć jak wygląda takie obrzezanie....czesto robione bez znieczulenia, siłą, z płaczem, strachem.....
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
Czekajcie czekajcie. Cały czas mowa o barbarzynstwie, bolu i kulturach odmiennych niz europejska. A czy ktos zagłębił się w społeczność BME (Body Modyfications)? Albo SM? Pozwolicie ze przytocze moj post z innego forum.
<Swiat BMe wyroznia kilka rodzajów, nieuwarunkowanych religijnie, modyfikacji warg sromowych i łechtaczki. Większosc kobiet ktore decydują się na takie zabiegi czuje sie zle z tym co posiada (syndrom taki jak u osób amputujących sobie na własne zyczenie rece czy palce (BIID)) lub w zwiazku z uległoscia i "niewolnictwem" seksualnym. Pozbawiają sie (w tym drugim przypadku) przyjemnosci aby byc jeszcze bardziej zniewolone i ponizane oraz aby doskonalej skupic sie na dawaniu przyjemnosci swojemu "panu". Po krótce: Female Nullification zakłada usunięcie łechtaczki oraz zwykle skrócenie bądź amputację warg sromowych. Koncowym rezultatem jest pozostawienie otworu dla cewki moczowej i pochwy. Kobiety ktore poddały sie takiemu zabiegowi nie sa w stanie przezywac orgazmów łechtaczkowych, ale duza większosc zauwaza wzrost czułosci innych stref erogennych, np. sutków. W wielu krajach ta modyfikacja, wykonywana nawet przez lekarzy, jest nielegalna. Bardzo rzadko (lub po prostu sie o tym nie mowi) female nullification jest wstępem do usunięcia tez macicy czy piersi - w ramach smiertelnie-niewolniczej zabawy erotycznej(bardzo hc fetysz zwiazany z usmierceniem partnerki) Clitoral Removal jest to częsciowe bądź całkowite usunięcie łechtaczki. Rowniez w wielu krajach zakazany zabieg, z uwagi na uwarunkowania pewnych religii czy kultur. Gojenie jest bardzo szybkie - trwa około jeden tydzien. Infibulation jest to czasowe zamknięcie genitaliów poprzez uzycie kleju, kolczyków, nici chirurgicznej. Pojecie to moze odnosic sie zarówno do kobiet jak i do męzczyzn. Cel? Estetyka, fetysz i tym podobne. Hood Splitting oznacza rozszczepienie kapturka łechtaczki (patrz tez penis splitting). Wykonywane czesto u kobiet ktore chcą w ten sposób zwiększyc doznania seksualne oraz u takich ktorych kapturek jest długi i przeszkadza w bezposrednim pobudzaniu łechtaczki. Female Circumcision czyli obrzezanie łechtaczki. Jest to termin stosowany do nazwania roznych zabiegów, aczkolwiek najczesciej uzywa się go do nazwania zabiegu usunięcia warg większych (czasem mniejszych tez) oraz czesciowe lub całkowite usunięcie kapturka łechtaczki. Łechtaczka pozostaje odsłonięta, przez co jest bardzo podatna na wszelkie bodżce, ktore początkowo (do kilku miesiecy) sa nawet bolesne. Kobiety ktore poddają sie takiemu zabiegowi zwykle mają problem z akceptacją wyglądu swoich genitaliów lub tez duze wargi sromowe przeszkadzają im w stosunkach. Tego typu modyfikacja jest wykonywana w ramach chirurgii plastycznej (pewnie nie w Polsce) ale jest objęta duzą dyskrecją, gdyz lekarze moga przeprowadzic taki zabieg tylko w przypadku medycznych wskazan. Niektóre tego typu zabiegi mają tez zwiazek z fetyszem "czystosci" - osoby z takowym fetyszem nie potrafią zniesc ze pomiedzy fałdami skory moze znajdowac sie jakikolwiek brud. Wracając jeszcze do problemu mikrobiologi itp. Sam zabieg musi byc sterylny, kobieta musi dbac o dobre gojenie - wtedy nic złego sie nie stanie. Potem? Potem tez nie ma wiekszych problemow zdrowotnych, wiadomo ze wargi sromowe mają zabezpieczac przedsionek pochwy i cewke moczową, ale przy odpowiedniej (nie wzmozonej) higienie nic trudnego byc zdrowym. Sa przeciez kobiety mniej lub bardziej obdarzone przez nature i na rowni dobrze radzą sobie z ciałem>
|
|
#46 | |
|
|
Cytat:
Wyrywanie zębów na tych terenach podobnie wygląda.... więc co ma do tego, strach, płacz i brak znieczulenia? Nie o tym mówimy.
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 20:04 |
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
Prosze mi wybaczyc, jesli moja poprzednia wypowiedz odstaje od tematu tradycyjnie uwarunkowanych zabiegów bardzo pseudochirurgicznych u dziewczynek. Chciałam po prostu zaznaczyć ze obrzezanie nie musi byc przymusowe, czy potepiane w pewnych kręgach społeczenstwa o europejskiej/amerykanskiej mentalosci oraz iż istnieją inne rodzaje "obrzezan" anizeli "Faraona"
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=524265 Moj wąteczek wizazowy ![]() http://koralikowaweraph.blogspot.com/ Moja koralikowa strona ![]() Edytowane przez weraph Czas edycji: 2009-08-14 o 00:53 |
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
znam temat ze wzgledu ze mieszkam w NL i tu jest ten problem dobrze znany, ze wzdgledu na duza ilosc imigrantow z arykanskich krajow gdzie praktykuja obrzezanie kobiet...
jak najbardziej uwazam to za zle i powinno sie temu zaprzestac.. ale wlasnie to jest problem kulturowy... i ze wzdgledu na to przychodzi mi na mysl Polski problem kulturowy ktory nie kaleczy ciala mlodych dziewczynek ale psychike, a mowie o pedofoli wsrod ksiezy... i taka babcia w mocherowym berecie bedzie bronic ksiedza i akceptowac jego zboczone zachowanie tak samo afrykanska babcia bedzie bronic swoich kulturowych tradycji.. takze trzeba pokolen zeby cos sie zmienilo... i trzeba o tym rozmawiac...
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Jak możesz mówić, że tak samo jak w krajach afrykański praktykowane jest obrzezanie, tak w Polsce molestowanie przez księży?
Nie wiem, a co chodziło w twojej wypowiedzi.. |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
nie ze tak samo ale podobnie, moze to nie najlepsze porownanie, ale nieakcepuje ani pedofilow ani tych co obrzezaja kobiety i moze dlatego nasunelo mi sie to na mysl..
takie 2 tematy na ktore jak rozmawiam to cisnienie mi sie podnosi...
Ania link do mojego bloga; http://magicznerosliny.wordpress.com/ oraz http://sweetfairyfotografie.wordpress.com/ Edytowane przez onesweetfairy Czas edycji: 2009-08-15 o 16:36 |
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Nie chcę zakładać osobnego tematu, bo własciwie tyczy się to tego samego sadyzmu, tutaj ma tylko inną formę. Słyszałyście o prasowaniu piersi? Jestem wstrząśnięta tym, co zobaczyłam
http://www.youtube.com/watch?v=u5upA...layer_embedded Po prostu nie potrafie tego zrozumiec. Jak można tak krzywdzić własne córki??????? |
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pierwsze co trzeba zmienić w tych krajach, to nie kobiety, tylko mężczyzn!!!!! Bo to jest nie do pomyślenia, że kobiety są tam tak skrajnie nieszanowane, że doprowadza to do okaleczania dzieci przez własne matki, bo są w takiej desperacji... W krajach, w których dochodzi do takich sytuacji kobieta to po prostu przedmiot
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie pojedziemy do Afryki nawracać tych ludzi..
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co jakiś czas wracam do tych tematów, czytam coś o tym i za każdym razem jestem wstrząśnięta, straszna jest ta bezsilność... |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałaś Kwiat pustyni? Waris Dirie dokładnie opisuje tam obrzezanie, któremu została poddana gdy miała 5(?) lat bodajże.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
właśnie zamówiłam w bibliotece wczoraj
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytałam.
Przeczytałam w 2 dni, choć do książek mnie nie ciągnie. Bardzo mnie wciągnęła. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

Dziewczynka stracila przytomnosc a potem miala tylko pozszywaną ranę i duzo, dużo bólu. Przy okresie, bol przy pierwszym stosunku, ktory zaczyna sie od rozerwania szwow nozem przez męza, potem kazde pozycie malzenskie kojarzy sie takiej dziewczynie z ogromnym bolem, potem porod i to samo... 
nie powinno sie warościować kultur, ale niestety jest to bardzo trudne