![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Peeling enzymatyczny z bromelainą a wysyp
Cytat:
Są to zresztą takie typowo pryszczowe krostki.
Edytowane przez narjia Czas edycji: 2010-07-16 o 08:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym akurat tego składnika nie dawała "na oko". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nic na razie ją odstawie, moze po prostu nie jest dla mnie.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Tez zakupiłam ten peeling z BU, teraz chyba będę bała się go użyć.
![]() narjia jaką masz cerę? Ja mam mieszaną i zastanawiam się czy polubi się z tym peelingiem.
..że SŁOWA mogą budzić nowy dzień! ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=929016 ![]() Edytowane przez One_LoVe Czas edycji: 2010-07-17 o 10:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie powiem na początku było fajnie, wszystko wygładzone, rozjaśnione, ale potem już nie fajnie ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie przesadziłaś przypadkiem z częstotliwością używania tego peelingu? Bo zalecają 1-2 razy w tygodniu.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
niekt nie odpowiedzial apropo tej sugerowanej lyzeczki proszku na lyzeczke wody.. dawalam wiecej proszku, zeby byla papka bo inaczej ciezko nalozyc na twarz. teraz sprobuje dac przepisowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Peeling enzymatyczny!
Hej Dziewczyny!
Zamierzam sobie kupić bromelainę i papainę z ZSK w celu zrobienia peelingu enzymatycznego. I 'chodzi' mi po głowie kilka pytań ![]() 1. Do takiego peelingu dodajemy albo bromelainę, albo papainę? Czy też można po troszkę oba składniki wykorzystać? 2. Jako baza konieczne są mączki ryżowa czy owsiana, czy też wystarczy samo mleczko w proszku? 3. Zależy mi na zrobieniu peelingu podobnego w działaniu do peelingu z BU. Pisze tam, że głównym składnikiem aktywnym peelingu jest akceptowany przez ECOCERT koncentrat dwóch, ustabilizowanych enzymów z klasy proteaz (2.5%) - bromelainy (enzymu z miąższu ananasa) oraz papainy (enzymu z miąższu owocu papai). Mam rozumieć, że na 41g peelingu, jest 2,5%-towe stężenie bromelainy i papainy? Czy też nie o to chodzi? Chciałabym zrobić sobie większą ilość peelingu enzymatycznego, dlatego zamawiam po 20g bromelainy i papainy (a może sama bromelaina wystarczy?). Razem daje do 40g, a peelig z BU ma 41g, więc domyślam się, że to jest naprawdę sporo. Peeling z BU zamawiałam ponad rok temu, dlatego też nie pamiętam proporcji jakie były podane na opakowaniach (o ile były). Bardzo zależy mi na odpowiedziach, dlatego też bardzo proszę i dziękuję ślicznie. ![]()
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Peeling enzymatyczny!
Cytat:
Ja na początku zaopatrzyłam się w samą bromelainę (ZSK) i przygotowywałam peeling na podstawie przepisu z mazideł z mlekiem w proszku i mielonymi płatkami owsianymi (można zastąpić je mąką owsianą bądź inną). Później dorwałam też papainę i za radą ZSK zrobiłam peeling z obydwoma składnikami dodając połowę sugerowanego maksymalnego stężenia dla obu tych ekstraktów. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że dużo lepiej spisywał się u mnie peeling z 2% bromelainą niż mieszanka, bodajże, po 1% papainy i bromelainy. Na dniach mam zamiar umieszać nową porcję, tym razem zwiększając stężenie obydwu ekstraktów. Ekstrakty te w większych stężeniach mogą podrażniać więc warto przynajmniej na początek zrobić mniejsze porcje i obserwować jak skóra na nie zareaguje. 40 g ekstraktów to sporo, jedna 10 g porcja mazidłowego peelingu starcza na ponad 5 użyć, a ekstraktu jest tam całe 0,2 g, więc lekko licząc jedno pudełko samej bromelainy powinno starczyć na ok. 500 peelingów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Dot.: Papaina, bromelaina - domowy peeling enzymatyczny
a czy świeży ananas nałożony na twarz też by miał takie działanie jak proszek?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Świeży ananas będzie działał na skórę peelingująco, ale niestety nie da się obliczyć jakie jest w nim stężenie enzymów, stąd bezpieczniejszą formą jest stosowanie ekstraktu w proszku, którego dodajemy do peelingu określoną ilość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Na Twoim miejscu wolałabym kupić dobry peeling w sklepie, bromelaina może bardzo podrażnić skórę, bo stężenie będzie pewnie wyższe niż w kręconym peelingu. Wiem też, że dziewczyny kręciły peeling z bromelainy dostępnej w aptekach w postaci kapsułek. W każdym bądź razie powodzenia w testowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki. widzę, że nie jedyna na to wpadłam: http://www.livestrong.com/article/18...-facial-peels/ http://www.marthastewart.com/894281/homemade-fruit-peel http://www.henryhappened.com/simple-...cial-mask.html http://www.youngandraw.com/3-fruity-...-make-at-home/ Edytowane przez kolejna_wizazanka Czas edycji: 2014-04-22 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
No nie jedyna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.