Pierścionek zaręczynowy: Ważne na którym palcu? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-23, 23:25   #31
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Dot.: Pierścionek zaręczynowy: Ważne na którym palcu?

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Oł maj gad, może to jakaś inna rozmiarówka? Ja do potężnych ciałem kobiet raczej nie należę , choć smukłych dłoni pianistki nie mam (nomen omen byłam pianistką i skrzypaczką).
No co Ty JA TEZ !!!
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 23:58   #32
jolkajp
Rozeznanie

z tymi rozmiarami to nigdy nie dojdzie sie do ladu. u każdego jubilera inna miara. chyba milimetry są najlepszą miarą. ja np.mam średnicę wewnętrzna pierscionka 15mm. ;P
jolkajp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 13:05   #33
divine69
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Pierścionek się nosi na serdecznym palcu prawej ręki,tam gdzie będzie obrączka.Na lewej noszą w innych krajach. Choć,z tego co wiem to niektore narzeczone noszą nawet na środkowym palcu.
Ja własnie noszę na prawej na serdecznym tam gdzie bedzie obrączka. A po ślubie pierscionek przełoże na lewą rękę na serdeczny

22.08.2008

czekamy...
26.09.2009

divine69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 10:35   #34
agulack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ClaudineG Pokaż wiadomość
moje zareczyny to byla niepodzianka moj narzeczony zle zmierzyl piersionek i kupil za duzy i niestety nie pasowal na serdeczny palec, powiedzial, ze bez problemu mozna zamienic na rozmiar mniejszy no ale jak juz go dostalam to nie chcialam go oddac i postanowilam, ze bede nosic na srodkowym moze przez to nie wszyscy kojaza, ze jest to zareczynowy tymbardziej, ze jest z bialego zlota i wyglada jak srebrny ale juz trudno wazne, ze ja wiem.
U mnie dokładnie tak samo. Nikt nie domyśla się ze to zaręczynowy bo po pierwsze wygląda jak srebro a po drugie nosze go na środkowym bo tak mi najwygodniej ale nie obchodzi mnie co myślą inni. Ja wiem ze jest zaręczynowy i do tego jest najpiękniejszy na świecie

agulack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 13:05   #35
paula54
Zakorzenienie

a ja mam taką trochę śmieszną sytuację, bo jak rozmawialiśmy dawno temu z moim o zaręczynach, to mu powiedziałam, że jak poczuje, że to właściwy moment, to że się będę cieszyć nawet z pierścionka za złotówkę z automatu dla dzieci
I tym sposobem oświadczył mi się dwoma pierścionkami - najpierw tym "tanim" (mówił, że przeszedł pół warszawy i nigdzie nie znalazł automatu z pierścionkami, więc musiał kupić taki za 10 zł ) a dosłownie minutę później tym właściwym. Dodatkowo oboje nosimy takie symboliczne srebrne obrączki. I dlatego miałam duży problem z pomieszczeniem wszystkiego na rękach, tym bardziej, że oprócz tej obrączki (dotychczas na serdecznym palcu u prawej ręki) nie nosiłam żadnych pierścionków. I też mam takie śmieszne palce z grubszymi kostkami niż sam palec i mi wszystko na nich lata. Ale znalazłam ułożenie optymalne - obrączka powędrowała na rękę lewą, pierścionek "prawdziwy" na jej miejsce, a ten drugi na lewej ręce na palcu wskazującym noszę - bo jest trochę większy niż ten pierwszy, i razem wyglądają niezbyt ładnie. A po ślubie srebrna obrączka powędruje pewnie do pudełka z pamiątkami a pierścionek na jej miejsce.
Ja też uważam, że to na którym palcu się co nosi to leży w naszym guście. Jedynie obrączka ślubna ma swoje stałe miejsce pobytu
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 13:19   #36
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Jedynie obrączka ślubna ma swoje stałe miejsce pobytu
Nie do końca. Nawet w Polsce niektórzy noszą na prawej a niektórzy na lewej dłoni (i nie mówię o wdowach/wdowcach). Tylko palec zawsze serdeczny

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 14:16   #37
kasienkakg
Zadomowienie

pierscionek na środkowym prawej ręki (tu mi nie przezkadza). Jak przyjdzie obraczka, to pierscionek bedzie na srodkowym lewej reki,bo 2 obok siebie bedaa mi przeszkadzac (jestem z tych,co nie lubią nosic pierscionkow) Ale moj zareczynowy i obraczke lubie
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 07:25   #38
nemea
Raczkowanie

A ja noszę zaręczynowy na środkowym u prawej ręki, a obrączek obok na serdecznym. Wbrew pozorom wygodne, a przestałam na tej ręce nosić jakiekolwiek inne pierścionki. Zaręczynowy wylądował na środkowym z 2 powodów: po pierwsze mały rozmiar serdecznego (8) i ciężko byłoby kupić nań pierścionek, na środkowy już 11, więc było nieco łatwiej ; a po drugie doświadczenie siostry sprawiło, ze nie chce obu na jednym palcu, bo się niszczą. Jeśli ktoś nie wierzy, to u siostry po 12 latach zaręczynowy (z kamyczkiem, a wokół niego serduszko) i właśnie się to serduszko od obrączki przetarło tak bardzo, że prawie końcówka serca odpadła. jak siostra to zauważyła to przeniosła pierścionek na lewą rękę. Na na lewej nie przepadam nosić wiec wybrałam prawy środkowy i jestem zadowolona.

zdjęcia są moją własnością - zakaz publikacji bez zgody właścicielki
nemea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-04, 00:24   #39
Jazzmanka
Zadomowienie

Jak TŻ klęczał przede mną, to Ja wysunęłam prawą rękę, a on i tak wsunął mi pierścionek na lewą i tak go już noszę na tej lewej na palcu serdecznym, chociaż jak chcę też założyć inny pierścionek, który pasuje mi tylko na lewą rękę, to zaręczynowy przekładam na prawą. Co za różnica, ważne że go noszę i że jest od mojego kochaniutkiego TŻcika w wiadomej intencji.

Na palcu wskazującym sama nosiłam swego czasu zwykły jakiś pierścionek. Zaręczynowego na tym palcu jeszcze u nikogo nie widziałam, ale co stoi na przeszkodzie, żebyś Ty tak pierwsza miała? Spoko loko
Jazzmanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-04, 10:34   #40
notissa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulix20 Pokaż wiadomość
Hej. Mój ukochany chce mi się oświadczyć ( tak, wiem o tym, bo nie lubię niespodzianek, a on mnie już dobrze zna, więc o tym wie). Na razie jesteśmy na etapie wybierania pierścionka i tu pojawił się ogromy problem. Jestem bardzo szczupła i mam bardzo chude palce i nie robią pierścionków w moim rozmiarze.

Jubiler mówi, że może zmniejszyć, ale oprócz palca wskazującego mam dość duże kostki, więc nawet jak pierścionek ledwo się wciśnie na palec, to i tak jest luźny i mi się na nim czały czas kręci, a kamień chowa się od strony dłoni.

Zastanawiam się, czy nie kupić pierścionka na palec wskzujący, bo to jedyny, na którym mie sie nie obraca. No ale to takie nietradycyjne Chociaż koleżanka mówi, że ludzie różnie noszą - na palcu środkowym prawej reki, lub na serdecznym lewej. Ale na wskazującym to chyba raczej nikt nie nosi.

Myślicie, ze to dobry pomysł kupić właśnie na wskazujący. Pasowałby, a najważniejsze żebyśmy to my wiedzieli, że to zaręczynowy. Co o tym myślicie?
Miałam identyczny problem Ale nie chciałam nosić pierścionka na innym palcu. Narzeczony kupił pierścionek na palec serdeczny i owszem są dni kiedy on się przekręca, ale są też dni, że leży idealnie. Też musiał zamawiać zmniejszony (jubiler się go pytał 3 razy czy aby na pewno taki mam rozmiar paluszka).
Podsumowując - ja bym nie chciała nosić na innym palcu, ale jeżeli to Tobie nie sprawia problemów to możesz nosić na wskazującym.
Pozdrawiam.
Stary 2009-09-06, 00:46   #41
conslusion
Rozeznanie

Ja noszę na środkowym prawej ręki. Wolałabym na serdecznym, ale jest za duży, a Tż nie chce się zgodzić na zmniejszenie, bo: "jak będę w ciąży, to będzie w sam raz", "palce tyją z wiekiem", "na pewno się zepsuje"
conslusion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 10:05   #42
T'ai
Zakorzenienie

Słyszałam, że nosi się na palcu serdecznym prawej ręki. Ale mój TŻ zakupił pierścionek na środkowy (z serdecznego spada) więc noszę na środkowym. Ze zmiejszeniem mógłby być problem bo ma nieregularny kszałt. Zresztą tak bardzo mi się podoba, że już bym go nie oddała . W końcu to tylko symbol
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 14:42   #43
fionka88
Raczkowanie

nosi sie na czwartym palcu lewej reki bo na prawe nosi sie obraczke, prawdopodobnie wedle starych zwyczajow na prawej nosza kobiety nie pewne zareczyn. Ja nosze na srodkowym palcu prawej reki bo mi tak wygodnie i tylko na ten mi pasuje i nie chcem zmniejszac bo potem moze na starosc byc za maly a po za tym boje sie ze cos mi uszkodza w pierscionku no i po za tym jak bede miala obraczke na prawym 4 palcu i obok bedzie zareczynowy ladnie dospasowany bedzie ladnie wygladac a na lewej rece w srodku nosze pierscionek ulubiony tez od mojego narzeczonego ale to pierscionek urodzinowy tylko ze nie z bialego zlota a ze srebra
fionka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 14:01   #44
madzia2306
Zakorzenienie

ja pierścionek zaręczynowy noszę na serdecznym palcu u prawej ręki w dniu ślubu pierścionek przekładam na lewą rękę i na prawej będzie obrączka a na lewej zaręczynowy

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 17:02   #45
aluniaaaaa
Zakorzenienie

To ja tez sie wypowiem Tak jak jeszcze pare lat temu nie przywiazywalam do tego wagi, na ktorym palcu ma byc pierscionek zareczynowy tak teraz doroslam i uwazam, ze zareczynowy tylko na serdecznym i żadnym innym

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-15, 14:25   #46
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

W lecie gdy nosiłam pierścionek na prawej dłoni, na serdecznym - było ok, ale hmm teraz jakimś cudem jest na tegoż palca za luźny i łatwo mi się obsuwa, dlatego przełożyłam go na lewą dłoń, na palec środkowy i pasuje idealnie Noszę teraz go tam, po lewej stronie - od serca

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości