![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak usunąć zapach potu z ubrań??
Nawet zabawkami się dzielić w piaskownicy zbytnio nie chciałam... ;D
Ale już nie offtopuję. ;>
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Moja metoda to wyprac - malo oryginalnie, ale jakze skutecznie. Jak raz nie wystarczy to kilka razy do skutku.
W sumie malo rozumiem sytuacje - rzadko pozyczam ubrania, a juz cos takiego jak czarna bluzka to wydaje mi sie takie zelazne wyposazenie kazdej kobiecej szafy. Zwlaszcza, ze musi byc dosc neutralna skoro pasuje i na impreze i do pracy. Aha 40 stopni to dosc niska temp. i faktycznie moglo sie silne zabrudzenie nie doprac. Sprobuj na wyzszej, a jak material nie pozwala to powtorz 2-3 razy pranie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() droga BJean nie piorę "byle jak", co mi chyba próbujesz zarzucić ![]() Bluzka nie miała zacieków ani plam. i nie mam obsesji- owszem, mam dość wrażliwy nos ale często zdarzała mi się też taka sytuacja z koszulkami męża. Zwłaszcza tymi sportowymi. Ile razy bym ich nie prała i w czym, to na niektórych ten zapach jednak się urzymywał. Dlatego pytałam, czy jest jakiś środek, który trwale usuwa ten zapach. Cytat:
![]() wreszcie jakaś obrończyni uciśnionych ![]() to tym bulwersującym się już wyjaśniam dla świętego spokoju: po 1. to nie "jakaś" koleżanka, tylko moja najlepsza przyjaciółka po 2. nie będę się tu rozpisywać, dlaczego pożyczyłam przyjaciółce bluzkę, bo nie to jest tematem tego wątku. Była w pilnej potrzebie- myślę, że w tej sytuacji w jakiej ona była, większość z Was postąpiłaby tak samo.. po 3. miał byc wątek z cyklu "dobre rady" a robi się z niego dyskusja filozoficzna pt. "jak można komus pożyczać ubranie??!". Kochane Wizażanki, traktujmy się czasem poważnie, proszę.. ![]() a bluzkę wyprałam wczoraj raz jeszcze- najpierw paszki wytarłam mydłem (bałam się o kolor, ale co tam), potem wypłukałam, potem wypłukałam w wodzie z octem, potem wyprała ręcznie i wyplukałam w dużej ilości płynu. Przed rozwieszeniem obwąchałam i narazie nic nie było czuć ale prawda wyjdzie na jaw jak założe bluzkę ponownie.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
no właśnie ja się zastanawiam, czy takie częste pranie nie będzie miało wpływu na kolor. mam nadzieję, ze pranie z octem pomogło
![]() a zamierzasz porozmawiać na ten temat z przyjaciółką? tzn, nie chodzi mi o pretensje, tylko wyjaśnienie sytuacji, bo co zrobisz jak bedzie chciała pożyczyć coś jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Nie o tym mówimy. Cytat:
Cytat:
powiedzieć przyjaciółce o "problemie" i nie pożyczać nikomu swoich ubrań przede wszystkim ze względów higienicznych i zdrowotnych. A jak wywabić zapach też Ci poradzono. Zamierzasz jej dalej pożyczać ciuchy ? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Ja mam ten problem z moja własną firmową (Zara) bluzką. Po kilku miesiącach noszenia, zaczęła tak własnie śmierdzieć. Zaznaczam,że dbam o higienę, używam antyperspirantu itp. Zamierzam wypróbować moczenie w occie, bo szkoda mi wyrzucić ciuch, który lubię.
Lady i jak? udało się z tym octem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne to wszystko- pisałas, ze bluzka jest z bawełny. bvawełna nie przyjmuj na trwałe zapachu potu, obawiam sie, ze koleżanka musiała zrobić coś, co ten pot utwariło we włóknach - np. niedokładnie uprała i zparasowała w wysokiej temperaturze (a może zrobiłaś to Ty sama, nei wiedząc o tym jakie moga być następstwa). takie silne przyjmowanie zapachów jest charakterystyczne dla tkanin syntetycznych i futer i jedwabii, z bawełną nie powinno być aż takich porblemów (dlatego też mamy bawełnianą bieliznę). ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Nie powinno być, a są.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a bluzke mozna popoczyc w wodzie z octem i uprac pozniej;D
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Mam dokładnie ten sam problem. Hm... dostałam używaną bluzkę od kogoś. Ładną, podoba mi się. Wyprana, wysuszona, pachniała, założyłam, ale minęło 15 minut a ja zaczęłam czuć swąd spod pach. Bluzka cuchnęła. zaznaczam - bluzka, nie ja. Musiałam zdjąć i zmienić. Nadaje się w moim mniemaniu do kosza. Ale tak mi się podoba, że zaczęłam szukać sposobów na rozwiązanie problemu, trafiłam tutaj. Ktoś kto sugeruje higienę osobistą, albo rozmowę z koleżanką na temat jej okropnego zachowania mija się z tematem wątku! ![]() To nie o higienę chodzi ale o jakieś dziadostwa, które na stałe zamieszkują okolice pach przepoconej rzeczy i nie poradzi na to pranie wielokrotne, bo zawsze jest to samo. Bluzka pachnie, a po 10 minutach od włożenia śmierdzi jakby nigdy nie była prana. Jeśli znacie na to radę, to to będzie cenna rada. Ocet: Słyszałam, że ocet dodaje się nie do utrwalenia koloru, ale do tego, żeby zszedł ten nadmiar koloru, który schodziłby za każdym praniem po trochu. Dzięki temu odbarwia się spodnie za jednym razem i więcej nie farbują. Koloru zejdzie tyle ile i tak by zeszło. Hm, może z czasem, który minął od pojawienia sie wątku ktoś już wie jak się pozbyć bakterii, które niszczą ubrania... bo sądzę, że to jakieś bakterie i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
matko, ale niektóre z Was delikutaśne
![]() Własnej siostrze, czy najlepszej przyjaciółce nie pożyczyć ubrania?Przepraszam, ale to dla mnie dziwne. Zdarza się, ze ktoś ma intensywny zapach potu i niestety zostaje on na tkaninie, wtedy trzeba popłukać w occie, parę razy przeprać, wypłukać i posuszyć najlepiej na świeżym powietrzu, no ale o tej porze roku to trochę trudne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
OK! Potwierdzam sposób z octem. Działa!!!
![]() ![]() Dzięki golgie !! ![]() 1.Namocz w occie, trochę tam potrzymaj (ja trzymałam z 5 godzin) 2.Wypłucz, namocz w płynie do zmiękczania tkanin, (też trzymałam 5 godzin) 3.Wypierz, wysusz, noś. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2010-12-10 o 00:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Ja jeżeli pożyczona komuś bluzka ma nieprzyjemny zapach w trakcie ręcznego prania "takowej" bluzki "namydlam" materiał pod pachami szarym mydłem.Po dwóch, trzech razach zapach znika a ja dalej piorę bluzkę jak zazwyczaj.
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
witam, wiem, ze to stary temat ale moze sie jeszcze komus przyda. troche siedze w chemii i z doswiadczenia wiem, ze plyn do naczyn, czyli dobry rozpuszczacz tluszczow pomaga.. w koncu pot to tluszcz, ja to stosuje z bawelnianymi t shirtami i dziala ale to moze zalezec od rodzaju materialu. traktuje to jak plame, wylewam troche plynu do naczyn, wcieram i zostawiam na jakis czas, potem splukuje i do prania. czasem nawet zapomne splukac i wrzucam do prania, tez dziala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
problem z potem
Hej mam pewien problem,myje się codziennie rano dokładnie przemywam pachy używam dobrych antyperspirantów ale mimo wszystko po jakimś czasie zaczynam czuć zapach potu,nie jest On aż taki mocny i nieznośny ale niestety czuć go i nie jestes to komfortowe,nie wiem co z tym zrobić,najgorsze jest to że wsiąka On w ubrania i potem nie da się ich nosić. Gdy spędzam cały dzień w domu nie śmierdze. Nie wiem co z tym zrobić,kupiłam właśnie bloker ziaji czy On oprócz usunięcia potu usunie przykry zapach? i co zrobić z ubraniami? nie wyrzuce nowyh ubrań... czytałam że woda z octem pomaga,i spirytus ale czy to nie niszczy ubrań ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
w przypadku niektorych tkanin wystarczy, zeby pot wsiąknal raz, ubranie pozniej smierdzi od cieploty ciala, uzywanie dobrych antyperspirantow nie pomoze
sprobuj z odplamiaczem (najlepiej do kolorow), jezeli masz proszkowy to zrob mala porcje pasty i ponacieraj pod pachami, potem takie ciuchy wloz do wody z odrobina proszku, niech sie mocza nawet cala noc. rano do pralki, do prania wstepnego znow troche odplamiacza. u mnie ta metoda pomogla, butelka octu niczego nie zmienila. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-01-02 o 22:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Osobiście też mogę polecić płyny do płukania z tesco, linii tesco perfumowane, zawsze całe mieszkanie mi pachnie po praniu a ubrania mają intensywny zapach jeszcze przez długo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Odkopuję, bo też nie mam ani czasu, ani ochoty na zmarnowanie ubrań, a nie mogę się tutaj połapać co koniec końców jest wg. Was skuteczne, a co wcale i jest tylko stratą czasu oraz ew. materiału. Mam kilka (ze 3-4) bluzki, które nawet po wypraniu w płynie do prania i do płukania (zawsze tak piorę) pachną ślicznie, że aż cały dom pachnie praniem, ale po założeniu chwilę później walą spod pach potem. I tak, jak pisała jedna z Was wyżej to BLUZKA, nie JA. Nawet nie zdążę się spocić w ciągu tych 10 minut, zdążę tylko ogrzać materiał ciałem i już śmierdzi, a wcale nie chcę wyrzucać tych ubrań. Czytałam o nacieraniu tudzież moczeniu ubrań w wodzie z nadmanganianem potasu oraz octem winnym.. jeśli któraś z Was to testowała to proszę o aktualną opinię (chodzi mi o to, że widzę posty z 2012 roku).
Edit: Jeśli to ma jakieś znaczenie to wszystko jest koloru czarnego. Edytowane przez Yohanna_ Czas edycji: 2015-10-06 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Może nie płucz w płynie do płukania. Znajoma nie używa bo jej facetowi ubrania w pracy też momentalnie zaczynały śmierdzieć.
I spróbuj z octem. Edit A może to wina antyperspirantu jak tylko pod pachami jest problem z zapachem bluzki.
Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent ! Edytowane przez Devon_rose Czas edycji: 2015-10-06 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie, że antyperspirant wiąże zapach potu tworząc maź nie do usunięcia z ciała i materiałów. Zdarza mi się, że po umyciu nadal czuję zapach potu mocno wwąchując się w pachy. Dezodoranty bez aluminium spierają się ale jak dla mnie są całkowicie nieskuteczne. Z dwojga złego wolę zapach wypranego potu bo jest bliżej ciała i nie tak wyczuwalny dla otoczenia niż taki świeży. Na zapocone ubrania próbowałam zapierania w odplamiaczu, mydle, płynie do naczyń, gotowania, nagrzewania żelazkiem, psikania dezodorantem do obuwia, smarowania clotrimazolem. Wszystko raczej mało skuteczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Ja używam rexonę w sztyfcie, na bluzki się nie przenosi, zapachu potu na skórze brak do 48 h.Ale fakt przy myciu trzeba ją "zdrapać". Tż używał kulki nivea i czuć bylo po praniu na bawelnianych pot wymieszany z zapachem antyperspirantu. Wźerają się w materiał.
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez rousse Czas edycji: 2015-10-06 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja jedną bluzkę farbowałam, co wiązało się z godzinnym gotowaniem. Zapach potu pozostał. Myślę, że to też kwestia osobnicza. Niektórzy kompletnie nie rozumieją tego problemu - widocznie ich pot nie jest taki agresywny. Może też sprawa diety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
polecam takie niemiecki mydełko do plam, jest genialne - likwiduje plamy od potu i nieprzyjemny zapach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Buszująca w hybrydach
|
odświeżam temat
![]() Kupiłam niedawno na zajęcia zumby sportową koszulkę z syntetycznego materiału (w składzie o ile pamiętam poliester i spandex). Niestety po ostatnim praniu poczułam, że pranie nie usunęło zapachu mojego potu. Czy ma ktoś z was jakąś skuteczną metodę na usunięcie zapachu potu z ubrań sportowych? Koszulka ma może miesiąc i boję się nią zniszczyć, a też boję się, że po założeniu zapach ten będzie wyczuwalny także dla osób w moim otoczeniu. Dodam też, że koszulka "pachnie" na całej swojej powierzchni , a nie tylko pod pachami, a najbardziej czuć taką "siateczkową" podszewkę w okolicy dekoltu i na plecach. Obwąchałam też inne koszulki, w których chodziłam na zajęcia i tamtych nie czuć potem, tyle, że one są z bawełny
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuję do prania płyn do ubrań sportowych ale nie wiem czy to coś daje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Spróbuj włożyć suche ubranie na noc do zamrażalnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.